Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła Blaupunkt BLP17P3V1M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać się was czy zużycie 9100 kwh / rok (2025) czy to bardzo złe zużycie? Nie posiadam podłogówki, jedynie grzejniki.

Pierwotnie mieliśmy ogrzewać dwa domy, ale z racji kosztów odcięliśmy. Zostaje nam się około 140 m2 - planowo było koło 250m2. Wspomnę, że posiadam pompę od dwóch lat. 

Posiadam bufor 200 litrów do CO i CWU.

Cisnę na następujących nastawach:

X1: -10.0C -> 50.0C

X2: -5.0C -> 45.0C

X3: 0.0 C -> 41.0C

X4 10.0C -> 38.0C

Ustawienia CWU: 45.0C

Delta Temp CWU: 8.00C

Delta stop grzania: 5.00C

Tryb wentylatora: ECO

Niestety prawdopodobnie jestem zbytnim laikiem, aby wejść do krzywej grzewczej, gdyż nie widzę takiej możliwości na sterowniku Carela. Tak samo jak ustawienia histerezy.

Chciałbym poznać waszą opinię na temat ów wyniku. Będę wdzięczny za każdy komentarz i pomoc w mojej sprawie.

Opublikowano

Najpierw wejdź tutaj: cieplo.app

Opublikowano
22 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Najpierw wejdź tutaj: cieplo.app

Na ciepło.app wychodzi mi, że powinienem zużywać połowę mniej. 

Opublikowano (edytowane)

Wysoka temperatura zasilania może powodować niską sprawność i duże zużycie ee

Wyłącz to eco, bo pomagać to raczej nie pomaga

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Wysoka temperatura zasilania może powodować niską sprawność i duże zużycie ee

Wyłącz to eco, bo pomagać to raczej nie pomaga

Nominalnie przy plusowych temperaturach powinna zużywać ok. 40kwh/dzień. Dziś posiadałem plusowe temperatury od godziny 8:00 do ~~18:00 - zużycie pokazuje mi już blisko 100kwh.

No właśnie sama temperatura zasilania oscyluje mi w granicach 47st. 

Zmniejszać deltę temp?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie wiem, co Ci doradzić. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Nie wiem, co Ci doradzić. 

Najgorsza odpowiedź dla mnie, ale rozumiem. Sam od dwóch lat walczę z ustawieniami. Raz jest lepiej, a raz się s*ie*doli.

Dziękuję za chęci!

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Rozrysuj może schemat instalacji CO/CWU, jest tutaj trochę osób które te instalacje dobrze ogarniają, może znajdą problem?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Rozrysuj może schemat instalacji CO/CWU, jest tutaj trochę osób które te instalacje dobrze ogarniają, może znajdą problem?

Jutro postaram się podesłać 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
W dniu 13.01.2026 o 17:45, bublez napisał(a):

Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać się was czy zużycie 9100 kwh / rok (2025) czy to bardzo złe zużycie? Nie posiadam podłogówki, jedynie grzejniki.

Pierwotnie mieliśmy ogrzewać dwa domy, ale z racji kosztów odcięliśmy. Zostaje nam się około 140 m2 - planowo było koło 250m2. Wspomnę, że posiadam pompę od dwóch lat. 

Posiadam bufor 200 litrów do CO i CWU.

Cisnę na następujących nastawach:

X1: -10.0C -> 50.0C

X2: -5.0C -> 45.0C

X3: 0.0 C -> 41.0C

X4 10.0C -> 38.0C

Ustawienia CWU: 45.0C

Delta Temp CWU: 8.00C

Delta stop grzania: 5.00C

Tryb wentylatora: ECO

Niestety prawdopodobnie jestem zbytnim laikiem, aby wejść do krzywej grzewczej, gdyż nie widzę takiej możliwości na sterowniku Carela. Tak samo jak ustawienia histerezy.

Chciałbym poznać waszą opinię na temat ów wyniku. Będę wdzięczny za każdy komentarz i pomoc w mojej sprawie.

Masz ty tam jakąś izolację stropu dachu ? bo takie pobory to faktycznie tragedia dla pompy ale na bank to samo było z poprzednim systemem grzewczym tu chyba nie o pompę chodzi a raczej o zimne mury lub strop-dach no i wentyalcja , ogrzewasz 140m2 tylko i 9000 kwh raczy SCOp śreni powiedzmy 3 to dom pochłonął straszliwe ilości energi , robiłem kiedyś sobie sam audyt na cieplowlaściwe.pl ???  no i ile spalałeś przed tem tego opału , nie chcę cie denerwować ale ja mniejj więcej bezpośrednio grzeję 133m2 a pośrednio bo na reszcie nie ma ogrzewania ale drzwi otwarte ,dom międzywojenny i pompa max co potrafiłyknąć to tak gdzieś chyba 3,5 tys kwh pewnie mniej ale nie chce mi się tego liczyć tak dokładnie bo to nie apteka ale , pod dach poszło 30 cm wełny najtańszej na ściany z pustką powietrzną mur 45cm doszedł styropian grafitowy 12cm , jednym słowem nie szukaj problemu w pompie tylko w domu, wilgoć szpary,okna coś musi być nie tak.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A jaki wychodzi COP za rok ? Przy tak dużych temperaturach zasilania to może być to normalne zużycie.

Mnie przy ogrzewaniu domu 160 m2 wyszło około 6500kw  tylko że ja nie grzeję CWU pompa.

Temp od 36 do 45st przy -20st

COP sezonowy wyszedł 3.9 więc bardzo dobry Czyli PC funkcjonuje prawidłowo tylko dom ma duże zapotrzebowanie na ciepło.

Opublikowano

Bardzo wysokie temperatury grzania jak na pompę.

Opublikowano
Godzinę temu, berti napisał(a):

Masz ty tam jakąś izolację stropu dachu ? bo takie pobory to faktycznie tragedia dla pompy ale na bank to samo było z poprzednim systemem grzewczym tu chyba nie o pompę chodzi a raczej o zimne mury lub strop-dach no i wentyalcja , ogrzewasz 140m2 tylko i 9000 kwh raczy SCOp śreni powiedzmy 3 to dom pochłonął straszliwe ilości energi , robiłem kiedyś sobie sam audyt na cieplowlaściwe.pl ???  no i ile spalałeś przed tem tego opału , nie chcę cie denerwować ale ja mniejj więcej bezpośrednio grzeję 133m2 a pośrednio bo na reszcie nie ma ogrzewania ale drzwi otwarte ,dom międzywojenny i pompa max co potrafiłyknąć to tak gdzieś chyba 3,5 tys kwh pewnie mniej ale nie chce mi się tego liczyć tak dokładnie bo to nie apteka ale , pod dach poszło 30 cm wełny najtańszej na ściany z pustką powietrzną mur 45cm doszedł styropian grafitowy 12cm , jednym słowem nie szukaj problemu w pompie tylko w domu, wilgoć szpary,okna coś musi być nie tak.

Cześć już Ci odpowiadam.

Strop ocieplony kulkami styropianowymi. 

Poprzednie spalanie: 7 ton ekogroszku / rok.

Dom z lat 40' - głównie glina. Docieplony z zewnątrz styropianem 20cm.

Drzwi nowiutkie, metalowe docieplone.

Coś jest zdecydowanie nie tak, jedyna wilgoć, która jest to w mojej sypialni w rogu, gdzie jest słabo zaizolowane i jedynie tam + okna mogę próbować coś działać. 

Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

A jaki wychodzi COP za rok ? Przy tak dużych temperaturach zasilania to może być to normalne zużycie.

Mnie przy ogrzewaniu domu 160 m2 wyszło około 6500kw  tylko że ja nie grzeję CWU pompa.

Temp od 36 do 45st przy -20st

COP sezonowy wyszedł 3.9 więc bardzo dobry Czyli PC funkcjonuje prawidłowo tylko dom ma duże zapotrzebowanie na ciepło.

Hej, niestety nie mam podglądu do COP w swoim sterowniku PC.

Godzinę temu, carinus napisał(a):

Bardzo wysokie temperatury grzania jak na pompę.

Co byś rekomendował?

Opublikowano

Masz potwora energetycznego. Ja nie wiem w jaki sposób, ten mały dosyć budynek, z opisu wynika że dobrze ocieplony, wymagał spalania 7 ton węgla. Nie dziwię się teraz dlaczego jest takie zużycie prądu, zastanawiam mnie tylko gdzie to ciepło ucieka.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Czy pompa pracuje cały czas czy widzisz wyłączenia? (nie mówię o defrostach)

Zmniejszaj temperaturę na krzywej co dziennie aż będziesz czół że nie daje rady nagrzać domu pracując całą dobę 

Pożycz sobie kamerę termowizyjną i będziesz wiedział gdzie ciepło ucieka 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano

Nie widzę informacji o oknach. Nie masz przypadkiem nawiewników i wentylacji grawitacyjnej?

Opublikowano

Do takich temperatur zasilania to trzeba kotła a nie pompy .

Opublikowano

Tu potrzebna pompa na R290 ale i ona by tyle samo pobierała ale dawałaby zawsze wysoką temperaturę , z tymi budynkami to faktycznie czasem jest zagwostka bo podobne lata budowy podobne metry kwadratowe a jeden zjada 2 razy więcej od drugiego sam się o tym przekonałem jak u mnie haier 8kw taktował bo za mocny a kolega zakupił takiego samego i u niego ledwo zipie ,   ale suma sumarum ja raczej w tym przypadku pompę bym odpuścił i dołożył kociołek na ekogroszek i palić nim w mrozy a lajt pogodą pompą inaczej rachunki będą tragiczne , pompą grzanie opłacalne jak SCOP jest co najmniej 3 a u ciebie to pewnie z ledwością 2 lub nawet mniej przy tak wysokich temp zasilania ,  nie krytykuję ale ja bym tak zrobił bo ekologia ekologią ale rachunek i komfort są ważniejsze.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tutaj nawet wysokotemperaturowa pompa, nawet taki T-cap zeżre sporo prądu. Zaprosić kogoś z kamerą termowizyjną, żeby sprawdził gdzie ucieka tyle ciepła. Bez tego nadal będzie to skarbonka bez dna, czymkolwiek będziemy to ogrzewać. Gdyby na początek zrobić przenosiny grzejników z większych pomieszczeń do mniejszych i przewymiarować, to trochę na sprawności pompy można ugrać, ale nadal sporo ciepła trzeba dostarczyć. Z dwojga złego lepiej zapłacić podobne pieniądze za prąd do pompy, niż targać 7 ton w workach z węglem do kotła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Cudowna pompa na R290 rozwiąże wszystkie problemy 😂

Problem leży zapewne gdzieś w budynku, tak jak ktoś już tutaj sugerował, kamera termowizyjna to dobry pomysł, ale pamiętaj, że sensowne jest jej używanie tylko gdy na zewnątrz jest około 0*C, a wewnątrz ok 20. Do tego pogoda powinna być bezwietrzna. Jeżeli będziesz sprawdzał straty ciepłą na zewnątrz budynku i temperatura będzie -5, -10*C to będziesz miał mocno zafałszowane wyniki, nie wychwycisz wszystkich nieszczelności. 

PS Okien kamerą termowizyjną nie sprawdzisz, jedynie framugi i łączenia

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

@bubleza możesz sprawdzić ile prądu pobiera sprężarka a ile grzałki Podejrzewam że przy wysokiej temperaturze zadanej na pompie dużo pobierają grzałki.

Może da się poprawić konfigurację załączenia tych grzałek żeby załączały się z większym opóźnieniem.

Opublikowano
12 godzin temu, bublez napisał(a):

Poprzednie spalanie: 7 ton ekogroszku / rok.

No to raczej się zgadza zużycie prądu i zużycia węgla. Pompa bierze tyle ile trzeba na ogrzanie domu i na 99% działa prawidłowo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przy czym to 7 ton na taki metraż też jest wartością "kosmiczną" 👍😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, 7 ton ekogroszku średniej kaloryczności normalnie spalanego to przecież jakieś 30-40MWh ciepła co idelanie pasuje do 9MWh prądu na PC. Problemu trzeba szukać w budynku. Brak jeszcze informacji o temperaturze wewnątrz - może tu też leży problem dużego zużycia - wszystko po trochu i się zbiera zapotrzebowanie na energię.

Edytowane przez damiaszek
Opublikowano
4 godziny temu, Wello napisał(a):

Nie widzę informacji o oknach. Nie masz przypadkiem nawiewników i wentylacji grawitacyjnej?

Cześć, nie posiadam nawiewników. 

Posiadam jedynie kratki wentylacyjne umożliwiające wentylację grawitacyjną. 

1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

@bubleza możesz sprawdzić ile prądu pobiera sprężarka a ile grzałki Podejrzewam że przy wysokiej temperaturze zadanej na pompie dużo pobierają grzałki.

Może da się poprawić konfigurację załączenia tych grzałek żeby załączały się z większym opóźnieniem.

Wyłączyłem całkowicie grzałki - dokładnie wczoraj o godz. 19. Pobór prądu dwukrotnie mniejszy na godzinę 11:00.
Nominalnie było już ok. 60-80kWh, w tym momencie 35kWh.

57 minut temu, damiaszek napisał(a):

No to raczej się zgadza zużycie prądu i zużycia węgla. Pompa bierze tyle ile trzeba na ogrzanie domu i na 99% działa prawidłowo.

Tylko przy ogrzewaniu na ekogroszek w domu miałem lekko 24-25st. C, więc tutaj wartość spalania będzie większa, bo lubiliśmy ciepło, a teraz jest chłodniej bo przy pompie siedzimy na ustawionych 20 st. C

1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Cześć, w aplikacji BLP Heat Pump mam jedynie jedną wartość wyrażoną w kW jest to:
BLDC_Mng.Info_PWRP1.Info_MotPwr i wyraża wartość 4,20KW

Pompa jest przewymiarowana to z pewnością, jednakowoż tak nie rozumiem swojej aplikacji do sterowania PC, że skutecznie brakuje mi pomysłów.

Podsyłam zrzuty ekranu z BLP Heat Pump.

Screenshot_2026-01-15-12-04-50-37_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-04-54-04_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-00-44_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-04-87_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-09-57_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-13-01_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-15-85_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-19-48_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-22-81_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-26-61_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Screenshot_2026-01-15-12-05-28-96_ba4899c66e6c4b5bfc11e7b4ef04dbb3.jpg

Jeśli chodzi o docieplenie budynku - łącznie 50cm warstw od tynku zewnętrznego do wewnątrz.
Zewnątrz styropian 20cm. Poddasze docieplone warstwą ok. 40cm + kulki styropianowe, nieogrzewane. 
Materiał budynku: Glina.
Okna: trzyszybowe w każdym pomieszczeniu - łącznie okien sztuk: 4.
Drzwi wymieniane w tym roku z metalową ościeżnicą, co skutecznie zostawia ciepło w domu.
(na pomiarach wcześniej w korytarzu było 17st. C - średnio, po wymianie drzwi ta wartość wskakuje średnio na 20C)

Wszystkiego co tutaj wyżej nadmieniam nie było, gdy grzaliśmy ekogroszkiem - stąd ta wartość 7 ton na rok.

• Lubię to 2