Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym twoim rozliczeniem, to musisz sam dojść do ładu👍

Zobacz która z taryf ma najniższą cenę kWh w II strefie g12r, w czy g12. Może jeszcze jakaś inna? 

• Lubię to 1
Opublikowano

W tauronie jest jeszcze G13, a 12 jest G12 i G12W (weekendowa)
Pojawiła się też nowa G13s, ale moim zdaniem „stara” G13 jest lepsza.

Opublikowano

Jak ktoś operuje odpowiednim magazynem, to trzeba szukać oferty z najniższą ceną za kWh i w tym czasie ładować magazyn, a w pozostałych rozładowywać.

PS Oferty dynamiczne są póki co g.. warte i sie nie opłacają

Opublikowano
2 godziny temu, Sławek007 napisał(a):

W tauronie jest jeszcze G13, a 12 jest G12 i G12W (weekendowa)
Pojawiła się też nowa G13s, ale moim zdaniem „stara” G13 jest lepsza.

Ale mając 32 kwh magazyn wystarczy G12 bo tylko nocą wystarczy naładować i tylko z magazynu ciągnąć ,mnie raczej więcej jak 20kwh dobowo nie schodzi a jak by co to jeszcze są 2 godz od 13-15 w razie totalnego braku słońca

Opublikowano

Z jaką maksymalną mocą możesz ładować swój magazyn?

Opublikowano

W deye 12 kw jest chyba ,raczej na pewno 240 amper ale ja swoje 32kwh magazynu ustawiłem ładowanie na 150 amper bo to mniej szkodzi ogniwom w sumie mógłbym mu puścić całość 240 amper bo magazyn ma 630aha więc nawet to by mu nie zaszkodziło ale wtedy nic na sieć by nie szło a ja chcę dwie pieczenie na jednym ogniu 😊

Opublikowano

Zwiększ na zimę moc ładowania magazynu i szukaj oferty gdzie jest najniższa cena kWh. Ja to realizuję tak  (w sezonie zimowym), że w 1 strefie rozładowuje magazyn, a w drugiej ładuje do poziomu który pozwoli "dotrwać" do 2 strefy i wtedy w 2 strefie pobieram z sieci (i doładowuje magazyn do zadanej pojemności). Teraz to i tak wszystko z PV, więc pobór z sieci "techniczny" ok 0,2-0,4kWh na dobę

• Lubię to 1
Opublikowano

Na zimę zwiększę ładowanie ale zastanawia mnie sprawa tego depozytu jak oni go potem rozliczają czy też już po tej niższej cenie co bym pobierał w G12 czy tak jak wprowadzałem po G11 chm ale o tym pewnie dowiem się po sezonie.

Opublikowano

Depozyt powinien być rozliczany na bieżąco. Czyli wprowadziłeś w kwietniu prąd po cenie 0,18zł/kWh w maju za 0,21/kWh itd

PGE z tego co widzę to jest tragedia w porównaniu do Energii, a ja myślałem, że Energa to g.. 😁

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No mamy maj więc kwiecień za sobą i wg tauronu za kwiecień 90 kwh pobrane 1012 kwh wprowadzone natomiast wg DEYE  produkcja całkowita 1,48 MWh  zurzycie 440 kwh wprowadzona energia do sieci 1,02 MWh ,to by się mniej więcej zgadzało ale albo ten kwiecień był gorszy od zeszłego albo DEYE  coś za bardzo zjada bo za zeszły kwiecień instalacja tylko 8,4 kwp wprowadziła do sieci 1,063kwh a pobrano 34 kwh a resztę robił ofgrid na 4 kwp i magazynie , teraz całe panele idą na DEYE czyli 32 szuki po 400 wat z hakiem .

Opublikowano

Jestem lepszy, bo pobrałem z sieci tylko 68kWh 😁

... ale oddałem tylko 607kWh 😁 i zużyłem 490kWh