Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oglądałem filmy o stalmarku i znajomy ma na wiosce i słyszałem od innych ze jest niezadowolony z niego,a druga sprawa po konstrukcji stalmarka to bym go nie kupił.Studiowałem ten model jak i 100 innych długie czasy jak szukałem kociołka

Na allegro jak obejrzysz filmy o stalmarku to od razu go przekreślisz

Tak wentylator mam czysty tu akurat jest u góry spaliny na dole syfu nie łapie,a nie kiedy jest na dole i mieli w tym syfie.

Az 30 kw potrzebujesz kocioł?nie patrz na pojemność wodą raczej nie ma sensu jak kocioł by miał o 50 litrów więcej wody.Mniejsza pojemność szybciej się grzeje i prędzej grzeje wedle mnie.

https://domusa.pl/wp-content/uploads/2024/11/Lignum-NG-Manual-_PL.pdf  

tu masz cały schemat budowy lignuma.Jak mieszkasz blisko Gniezna to możesz podjechać obejrzeć na żywo mojego. Gwarantuje ze dzień do nocy jest wedle stalmarka,atmosa i innych ten niepozorny nie znany Lignum i cena teraz super niewiadomo jak długo.

Opublikowano

Też jestem zdania , że mniej wody w kotle to lepiej. O tym stalmarku wiele czytałem i on ma bardzo podobną budowę do lignuma. Przy mocy 35 ma objętość wody 82 l, może pracować bez prądu na ciągu naturalnym, posiada w tej najnowszej wersji dyszę żeliwną i ma bardziej rozbudowany sterownik. A jeszcze masz środkowe drzwiczki które są pomocne przy rozpalaniu i rusztowaniu. Cena jest niewiele wyższa. Są użytkownicy, którzy chwalą tego stalmarka. A w Twoim kociołku podoba mi się niska temperatura spalin. Objętość wodna przy mocy 30 kW jest chyba 100 l ,to też dobrze. Mój dom ma 54 lata, 200 m2 ,220 żeberek żeliwnych wysokie pomieszczenia około 2,70  tylko okna wymienione na dwuszybowe, ściany nieocieplone. Dlatego potrzebuję od 30 do 35 kW. Obecny 25 kw kocioł to trochę przy mało i ma już 22 lata. Jego dni dobiegły końca. Ciężko się zdecydować co kupić. Obecnie palę ekogroszkiem w dolniaku przerobionym przeze mnie w taki sposób że z boku wyciąłem otwór na podajnik. Stoi u mnie  lata używany przez 3 lata kocioł żeliwny Klimosz Wally 29 kW, dokupiłem do niego podstawkę z otworem do podajnika i nie wiem czy iść w ten ekogroszek czy w drewno. Kocioł żeliwny i wszystkie graty do ekogroszku stoją u mnie czyli miałbym dużo mniejsze koszty. W tym lignumie jeszcze nikt nie sprawdzał jak by się paliło drewno zmieszane z węglem. W kotle Ferroli cgf też są środkowe drzwiczki . Pozdrawiam