Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użycie stali kotłowej do takich zabawek, to przerost formy nad treścią. Kolega kiedyś spawał kotły na zamówienie i też wmawiał klientom że używa stali kotłowej, ale ta stal oprócz wyższej ceny niczego w takim kotle nie zmienia. To są stale które pokazują swoje właściwości w temperaturach i ciśnieniach nieosiągalnych w zwykłych kociołkach. Chciałbym żeby ktoś z ciekawości sprawdził spektrometrem z jakiej stali są wykonane markowe kotły.

Opublikowano (edytowane)

Z czego? Zależy od podłoża problemu ale zazwyczaj czas i korozja wewnętrzna. Czasem wybujała fantazja użytkownika. O starzeniu się pod względem prawa  nie chcę nawet wspominać 

Co do spawania  to ten temat nie jest mi obcy a dostęp do zakładów spawalniczych oraz materiałów mam wyjątkowo  ułatwiony. 🙂 W  pracy duzo mi to pomaga.

Jak ktoś chce pozbyć się problemu korozji to odpowiedni  inhibitor więcej pomoże niż zmiana producenta kociołka.

Edytowane przez Ptak
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Ptak napisał(a):

Czasem wybujała fantazja użytkownika

Mogę Ci zaraz cyknąć zdjęcie tabliczki z datą producji, też mam dobry aparat 🙂

Pierwszego już nie mam, ale chodził prawie 20 lat zdjęty ze strachu jako całkowicie sprawny.

Drugi prawie 14 lat w ciągłej eksploatacji palony od góry. Wszysko łącznie z ruchomym rusztem działa tak jak w 2012 roku, nic nie odpadło, nic się nie urwało, nic nie pękło Po prostu działa.. Okres kultu Last Rico jeżeli cokolwiek Ci to mówi.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez Smith
Opublikowano
34 minuty temu, Ptak napisał(a):

Z czego? Zależy od podłoża problemu ale zazwyczaj czas i korozja wewnętrzna. Czasem wybujała fantazja użytkownika. O starzeniu się pod względem prawa  nie chcę nawet wspominać 

Co do spawania  to ten temat nie jest mi obcy a dostęp do zakładów spawalniczych oraz materiałów mam wyjątkowo  ułatwiony. 🙂 W  pracy duzo mi to pomaga.

Jak ktoś chce pozbyć się problemu korozji to odpowiedni  inhibitor więcej pomoże niż zmiana producenta kociołka.

Ja o inhibitorze korozji myślę od chyba 4 lat a kocioł stoi niepalony bo to rezerwa ,ogrzewam pompą ale chyba trzeba będzie wlać tego inhibitora bo zgnije i wyleje wodę wtedy kiedy naprawdę będzie go trzeba użyć.

Opublikowano

Trochę zacząłem zgłębiać kwestie Ecodesign - klasa 5 oraz polskich przepisów - uchwały antysmogowe i nie ma żadnego jednoznacznego przepisu odnoszącego się do obligatoryjnego obowiązku montażu bufora do kotła zasypowego. Co ciekawsze takiego zapisu nie ma w żadnym świadectwie spełnienia norm Ecodesign które udało mi się znaleźć u wiodących producentów. Przejrzałem sprawozdania z badań paru kotłów i nie ma tam słowa o  tym, że badania wykonano z buforem ciepła, a jest ujęty nawet kolor obudowy i rodzaj lakieru 🙂.

Jedyne zapisy jakie znalazłem to enigmatyczne i bzdurne zalecenia w kartach produktu dotyczące zbiorników cwu. Zapisy w DTR dotyczące obowiązku pracy z buforem, to tylko inicjatywa producenta tzw. dupochron ie wynikające z  zadnego bezpośredniego przepisu.

Tak naprawdę kontrola każdego paleniska, a wręcz jego odbiór powinny mieć indywidualny przebieg i wykazać bezpośrednio złamanie norm na podstawie badań, a o takim czymś jeszcze nie słyszałem. 

Wg AI:

Cytuję:

Masz rację, przepisy Ekoprojekt nie wymagają bezpośrednio bufora ciepła, ale nowoczesne kotły z niższymi klasami (5) działają optymalnie i zgodnie z normami tylko przy jego zastosowaniu, ponieważ bufor minimalizuje emisję zanieczyszczeń i poprawia sprawność, pozwalając kotłowi pracować w stabilnym trybie, a brak bufora często prowadzi do tzw. „niedopalonego” spalania i przekraczania norm

Przepisy Ekoprojekt (Dyrektywa ErP) określają wymagania dotyczące emisji (pyły, CO, NOx) i sezonowej efektywności energetycznej, ale nie wymieniają bufora jako obligatoryjnego elementu, co było powodem luk w przepisach, które próbowano usunąć nowelizacjami.

Technicznie, kocioł 5 klasy spełnia parametry, ale aby to utrzymać w rzeczywistych warunkach, bufor jest niezbędny. 

Podsumowując: Chociaż prawo nie nakazuje wprost zbiornika buforowego, jego brak przy kotłach klasy 5 prowadzi do tego, że urządzenie nie działa optymalnie i może nie spełniać norm emisji w rzeczywistym użytkowaniu, co czyni bufor praktycznie koniecznym elementem instalacji."

Czyli tak naprawę, żeby wykazać nieprawidłowe użytkowanie kotła należałoby przyjechać na miejsce z maszynerią i przeprowadzić pełne badania kotłowni. Nie ma podstawy prawnej ukarania użytkownika za brak samego zbiornika buforowego, bo nie można wykazać na oko brak zachowaniach norm określonych w zaświadczeniu. 

• Przydało się 1
Opublikowano
Godzinę temu, Smith napisał(a):

klasa 5 oraz polskich przepisów - uchwały antysmogowe

Najważniejsze, co decyduje. Treść uchwały antysmogowej w Twoim województwie
 .Instrukcja i certyfikat konkretnego modelu kotła. Interpretacja kontrolującego.

Opublikowano (edytowane)

Śląska Uchwała Antysmogowa:

"W przypadku instalacji, o których mowa w § 2 pkt 1, dopuszcza się wyłącznie eksploatację instalacji, które spełniają minimum standard emisyjny zgodny z 5 klasą pod względem granicznych wartości emisji zanieczyszczeń normy PN-EN 303-5:2012, co potwierdza się zaświadczeniem wydanym przez jednostkę posiadającą w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji lub innej jednostki akredytującej w Europie, będącej sygnatariuszem wielostronnego porozumienia o wzajemnym uznawaniu akredytacji EA (European cooperation for Accreditation)."

§ 2 pkt 1 to są urządzenia (kocioł, kominet,piec) dostarczający ciepło do systemu centralnego ogrzewania:

cytuję paragraf 2:

"Rodzaje instalacji, dla których wprowadza się ograniczenia i zakazy w zakresie ich eksploatacji to instalacje, w których następuje spalanie paliw stałych w rozumieniu art. 3 pkt 3 ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 roku Prawo energetyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2017 roku, poz. 220 z późn. zm.), w szczególności kocioł, kominek i piec, jeżeli: 1. dostarczają ciepło do systemu centralnego ogrzewania lub 2. wydzielają ciepło lub 3. wydzielają ciepło i przenoszą je do innego nośnika"

To wszystko w temacie wymagań. Nawet nie są konieczne urządzenia spełniające Ecodesign. Wystarczy sama 5 klasa, która nie jest równoznaczna z Ecodesign (nie każdy kocioł 5 klasy spełnia normy Ecodesign). Tu nawet nie ma wielkiego pola do interpretacji przez kontrolującego. Jest kocioł, jest tabliczka znamionowa, jest w foliaczku certyfikat - zaświadczenie i faktura zakupu kotła, jest właściwej granulacji i kaloryczności opał z PGG z fakturą zakupu i świadectwem pochodzenia węgla i do widzenia.

Edytowane przez Smith