Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Ptak napisał(a):

Pokaż kocioł  gdzie w karcie będzie inaczej to opisane 😛

Pokaż mi użytkownika który ma taki zalecany zasobnik CWU 🤣

Opublikowano
15 minut temu, sambor napisał(a):

To raczej niewłaściwe tłumaczenie 

Przypadkowe 😉 Podciaganie tlumaczenia dla kotla z recznym zaladunkiem pod kotly automatyczne?

Moze odpowiednie urzedy we wlasciwym czasie zweryfikuja poprawnosc podawanych danych?

7 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Także me myśli podążały w tym kierunku.

MPMDSDuo_1.thumb.jpg.355dd4d27ce111d192b995973de898c4.jpg

źródło:
https://chaudieres-mpm.fr/produkty/kotly-dwupaliwowe/mpm-ds-duo-drewno---wegiel

Pasuje 😉 bufora CO nie trzeba ale juz zasobnik CWU “should be” 🙂

Opublikowano (edytowane)

Nie można porównywać zasobnika CWU, z buforem o takiej samej pojemności wodnej.

To są dwa różne urządzenia hydrauliczne, działające na całkowicie innych zasadach oraz szybkości wymiany energii cieplnej.   

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Jakieś zrębki drzewne chwilkę temu w tym temacie, przed oczyma mi mignęły ?.

Tak, w moim poscie który   został ukryty i czeka na akceptację, może przez skan z instrukcji kotła 🙄.

Z tego co rozumiem ciepła woda użytkowa ma szersze znaczenie w tym dokumencie niż tylko  woda do mycia z bojlera z resztą niezależnie co grzeje to jako kocioł grzewczy na paliwa stałe  wedle nam panujących ma spełniać normę ekodesign. 

Edit. Co do zasadności braku  bufora to dla mnie tylko to jest dziwaczne, coś w końcu musi skutecznie odebrać nadmiar energii a dobór wymiennika jakim jest bojler to robi się na nieco innych zasadach. Podstawą tego no nie powinna być sama moc kociołka i nie wiem jak Wy ale u mnie  ten zasypowiec będzie z 2 buforami bo chcę i mogę 🙂

Edytowane przez Ptak
Opublikowano

Masz jeszcze chęci i siłę na przerzucanie/ rąbanie i ładowanie opału do tego kotła? Pewnie wychodzi to najtaniej, ale tej roboty, to Ci nie będę zazdrościł 😉

Opublikowano

Mam dużo terenów zadrzewionych i zakrzewionych  które  chcę zagospodarować a opału będzie na wiele lat. Spalić na ognisku tego nie wolno, dopłacać do ich usuniecia lub utylizacji nie opłaca się a kupowanie np modnego pelletu  mija się z rozsądkiem.

Prawie całe drewno zmielę, wysuszę i będzie dobrze. Parę lat praktyki mam, odpowiedni sprzęt też oraz magazyny  a  kociołek i tak musi zaliczyć przeróbkę na zrębkę, taką G30 więc oficjalnie  straci swój certyfikacik (nie jest na zrębkę)  i gwarancję ale spełni moje oczekiwania. Z założenia ma służyć z 8 lat później albo zmiana na inne paliwo albo zmiana na prawilny automatyczny  zrębkowy kocioł  uznanej marki.

Chcecie mnie zjechać  za to? Ok, przyjmę krytykę,  robię to na swoje ryzyko i póki co jestem względnie zadowolony.

Opublikowano

U teściowej pociekł kopciuch w którym palili sezonowana brzoza i węglem.

Różne były opcje brane pod uwagę typu pellet ale cena surowca niepewna a i koszta niemałe. Potem na zgazowywanie drewna gdzie modernizacja kotłowni wyszłaby jeszcze więcej.

Teraz chyba doszli do wniosku, że nie chcą instalacji z buforem i dziadek żony poznajdowal na allegro parę egzemplarzy kotłów na drewno/ węgiel, które spełniają 5 klasę( z buforem) ale jakby miały być w przyszłości kontrole to najwyżej powie się, że dołożenie zbiornika jest w planach.

No i ostatnio wpadł mi w oko ten mpm, myślicie, że nada się w ich przypadku i będą sobie palić w nim jak w starym kopciuchu?

Opublikowano

A czy przypadkiem nie będzie praktyczniejszy do zrębki lub kawałków drewna z rębaka Kotrem Madera?

No jest trochę droższy, ale gdzieś czytałem jak właściciel właśnie łopatował zrębkę do niego i bardzo sobie chwalił właśnie górny zasyp.

Opublikowano

Ten duo  bardziej mi pasuje pod posiadany podajnik, ale to już inny temat i nieprzydatny dla posiadaczy tego kotła używanego jak producent sobie wymyślił.