Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sytuacja jest taka - fotowoltaika do grzania CWU, 6x450W, przetwornica eco-solar-boost daje "modyfikowane" napięcie na 2kW grzałkę w boilerze, alternatywnie grzeję też baniak od CO i w domu przedłużacz do grzejnika olejowego czy czajnika. Wszysto działa zgodnie z planem o ile jest słońce 🙂 Prawdopodobnie nie zwróci się nigdy ale latem nie muszę palić w piecu żeby mieć ciepłą wodę, więc warto było.

"Problem" jest taki że panele patrzą na południe. Niby najbardziej uzasadnione wielkością nasłonecznienia, ale jak na potrzeby domowe okazuje się nie-do-końca optymalne. Żal mi tego słońca co grzeje teraz od 6 rano do 10 czy 11 i nie świeci mi na panele a mogło by "nagotować" wody zanim domownicy wstaną. Paneli obrócić się nie da, zamurowane. Pomyślałem o dołożeniu drugiego zestawu, w kier wschodnim - mam miejsce, bez problemu ogarnę temat, tylko kwestia falownika mnie intryguje.

Najłatwiejsze (dla mnie) elektrycznie było by danie drugiego (np mikroinwerter 2kW na 4 panele), ale wymagało by to jakiegoś przełącznika co by przełączał zasilanie o którejśtam godzinie, czy nawet ręcznie, trochę słabe, ale w ostateczności zrobię tak. Miejsca na 2gą grzałkę w boilerze brak, choć myślałem też o przyspawaniu mufy 5/4 do klapy inspekcyjnej.

A w nie-ostateczności to widzę inwertery na jakieś 3-4kW, on-gridowe, czyli po prostu robią prąd bez akumulatorów i pisze że są na dwa stringi, 2xMPPT, na przykład:

AFORE HNS 3600TL 1-fazowy, 2-stringowy;   SOLAX X1-3.6-T-D JEDNA FAZA 3.6KW, 2 MPPT;   FoxESS F3000 2MPPT WiFi FALOWNIK 3kW

Czy to jest to czego potrzebuję? Czy te 2 MPPTy są właśnie po to by np ogarnąć 2 kierunki świata, różne stopnie naświetlenia? Bo instrukcja do AFORa mówi że panele mają być jednakowe i tak samo skierowane. Tyle że to instrukcja do wszystkich modeli na raz, także 1-stringowych.

Jeżeli ktoś zna odpwiedź/rozwiązanie na dwa kierunki FV to proszę o krótką poradę.

dzięki, pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2025 o 14:57, wlowoj napisał(a):

tylko kwestia falownika mnie intryguje.

Najprościej będzie chyba  dołożyć falownik off-gridowy hybrydowy 2 mppt odpowiedniej mocy z możliwością działania bez magazynu energii .Magazyn energii można dołożyć zawsze daje to większe możliwości wykorzystania energii.

Najłatwiejsze (dla mnie) elektrycznie było by danie drugiego (np mikroinwerter 2kW na 4 panele), ale wymagało by to jakiegoś przełącznika co by przełączał zasilanie o którejśtam godzinie, czy nawet ręcznie, trochę słabe

Mikroinwerter wymaga podłączenia do sieci gdy nie ma prądu w gniazdku nie działa , zarządzanie energią można rozwiązać stosując zestawy z inteligentnym gniazdkiem.

Miejsca na 2gą grzałkę w boilerze brak

Można wymienić grzałkę na podwójną pasuje w ten sam otwór bez spawania.

A w nie-ostateczności to widzę inwertery na jakieś 3-4kW, on-gridowe

To  wymaga synchronizacji z siecią i zgłoszenia do ZE.

Czy te 2 MPPTy są właśnie po to by np ogarnąć 2 kierunki świata, różne stopnie naświetlenia?

Tak 2 MPPT daje możliwość ustawienia paneli PV na rożne kierunki świata.Można by też dożyć drugą przetwornicę ecosolar bost pod wschodni kierunek .Można by spróbować drugi string na wschód podłączyć przez diody do tej jednej przetwornicy która jest obecnie ale trzeba się trzymać parametrów napięciowych i mocy żeby jej nie uszkodzić .

Edytowane przez marcus312
Opublikowano
W dniu 27.07.2025 o 10:03, marcus312 napisał(a):

...

Można wymienić grzałkę na podwójną pasuje w ten sam otwór bez spawania.

...

To  wymaga synchronizacji z siecią i zgłoszenia do ZE.

...

Tak 2 MPPT daje możliwość ustawienia paneli PV na rożne kierunki świata.Można by też dożyć drugą przetwornicę ecosolar bost pod wschodni kierunek .Można by spróbować drugi string na wschód podłączyć przez diody do tej jednej przetwornicy która jest obecnie ale trzeba się trzymać parametrów napięciowych i mocy żeby jej nie uszkodzić .

Dzięki za odpowiedź i porady @marcus.

Z tym on-grid to chodziło mi o typ, nie podłączenie, nie planuję podłączenia do sieci. Po prostu zwykle gdy piszą "off-grid" to są to urządzenia tylko do pracy z akumulatorami, a to sie zupełnie nie kalkuluje. Patrząc na grid-tie czy on-grid, mam inwertery które robią prąd "do gniazdka" prosto z paneli.

Grzałka z dwoma elementami to dobry pomysł, widziałem takie wcześniej (w kategorii browarnictwo). Na razie nie znalazłem tylko takiej z termostatem, popatrzę.

No i te 2MPPT - właśnie chciałem potwierdzenia, bo tak to z rozsądku wygląda że dwa stringi nie muszą być identyczne, a instrukcja AFORa mówi inaczej. Nawet napiszę do nich o wyjaśnienie.

pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Witam.

Uzupełniam informację - serwis AFOR szybciutko odpisał że tak, oczywiście 2 MPPT obsługuja 2 różne zestawy paneli, różnica nie powinna przekraczać 50% mocy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Można dołożyć drugi string paneli ale koniecznie o tym samym napięciu i połaczyć dwa stringi równolegle wtedy napięcie masz takie same a prąd dają te panele które mają słońce , to często stosowane nawet przy ofgridzie.

Opublikowano

Tak samo jak łącząc dwa źródła wody w jeden wąż, powinno być takie samo ciśnienie. To tak obrazowo.

Opublikowano

Aż takim specem od tych spraw nie jestem (jeszcze)ale to częsta praktyka i dużo o tym na grupach fejsbokowych zwłaszcza tzw ofgridowców, nie byłbym sobą jak bym tego nie sprawdzał i powiem że całkiem solidnie to daje ale latem do mojego magazynu 32kwh to było za dużo więc rozpiąłem i tak przy falowniku 6kw 4kwp zupełnie wystarcza z nadmiarem o czywiście latem do mniej więcej teraz bo za chwilę przyjdą gęste chmury i koniec zabawy.

Opublikowano

Nawet dysponując dwoma zestawami identycznych paneli można nie uzyskać identycznego napięcia. Panele nie są idealne, a ich charakterystyka zmienia się np. pod wpływem temperatury/nasłonecznienia. Może tak to zobrazuję. Przebiegi napięcia ze stringów wschód i zachód są u mnie bardzo podobne. Jednak nie są identyczne, mimo że technicznie są takie same. Stringi można łączyć równolegle, ale trzeba pamiętać o tym że napięcie na stringach się uwspólni (do niższego), a prąd z nich się zsumuje. I te wartości muszą się zmieścić w specyfikacji falownika. W moim przypadku łącząc te stringi równolegle stracę trochę na łącznej mocy. Ale tej zmiany pewnie bym nawet nie zauważył.

image.thumb.png.62c3abb75fd6e2e751e278c5ce103176.png

Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisał(a):

Tak samo jak łącząc dwa źródła wody w jeden wąż, powinno być takie samo ciśnienie. To tak obrazowo.

Polacz dwa weze: jeden o cisnieniu 5bar drugi 4bar.

Cisnienie bedzie takie samo (5bar) ale sprobuj cos nalac  z tego nizszego.

Opublikowano

Pany to nie tak działa, napięcie owszem coś tam ma do powiedzenia ale zauważcie że jakiekolwiek światło marne daje pełne napięcie panela i tu chyba każdy się z tym zgodzi ale ważniejsze jest nasycenie tego światła które daje moc ampery , a połaczenie równoległe paneli to nie ma nic wspólnego z wężami i ciśnieniami , panele dają się łączyć równolegle w ten sposób że mając np 10 paneli po 400 wat i nap roboczym 31 volt ,dzielimy po połowie i dwa plusy oraz dwa minusy spotykają się np w garażu i teraz mały myk czyli złączki mc4 z diodami 20 lepiej 30 amper każdy string zabezpieczamy diodą i co się dzieje ?? prąd czerpany jest z obydwóch stringów z tym że jeden da nam np 10 amper bo w słońcu a drugi 1 amper bo już po lub przed słońcem , wy to rozkminiacie na drobne ale to żadna nowość od dawna sobie tak radzą ci co mają do dyspozycji kiepskie warunki nasłonecznienia ,drzewa czy coś tam lub falownik jednostringowy z niskim napięciem mppt w ten sposób da się zawsze coś ugrać.

Opublikowano

Pozwolisz kolego @berti, że będę się do Ciebie zwracał Berthold.
No chyba, że znowu Cię poniesie i będziesz nam tu jakiej farmazony prawił, to wtenczas zwrócę się do Ciebie jako @berti.

4 godziny temu, berti napisał(a):

Aż takim specem od tych spraw nie jestem (jeszcze) ,,,,

Przynajmniej raz nie minąłeś się z prawdą.  
Ja także, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, berti napisał(a):

teraz mały myk czyli złączki mc4 z diodami 20 lepiej 30 amper każdy string zabezpieczamy diodą i co się dzieje ??

Polacz dwa weze 5bar i 4bar, na kazdym i wstaw zawory zwrotne.

I co sie dzieje?

PS. Odkrec kran… i z ktorego poplynie woda?

Opublikowano

Napięcie napięciem, ale pod obciążeniem mamy spadek tego napięcia, więc działa to analogicznie jak przykład z wodą i wężami. Berti może by tak trochę poczytać (niekonieczne znanego polityka na M) i wtedy pogadać?👍😉

Opublikowano (edytowane)

Tutaj chodzi o jednakowe napięcia dla wspólnego wejścia mppt. Falownik nie jest w stanie stworzyć na obu stringach jednakowych warunków jeżeli napięciowo są diametralnie różne, a różnice napięć na różnych połaciach nie są tak gigantyczne. Nie wnikałem dlaczego tak się dzieje, ale tak musi niestety być, żeby to miało sens dla produkcji energii z obu stringów w podobnych warunkach napięcia.

P.S. Na początku mojej przygody z PV, jak miałem jeszcze pierdolca na tym punkcie, to sprawdzałem nawet napięcia na stringach w nocy i.. było na nich napięcie nawet ze światła księżycowego.

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kasztany przeciw żołędziom, że autor posta już się nie odezwie😁

Opublikowano

H.. z autorem, ale dla naszej świadomości, ważne jest żeby nie przeginać z prądami które sumujemy z obu stringów. Napięcia w takim podłączeniu się nie sumują, ale prądy już tak i trzeba patrzeć na parametry wejścia mppt, żeby tego nie zjarać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Kasztany przeciw żołędziom, że autor posta już się nie odezwie😁

A dlaczego miałbym się nie odezwać ? skoro zabrałem głos to trzeba go dokończyć nieprawdaż ?? króciutko napiszę że ja tak miałem klka dni i rewelka .

ale może to coś wyjaśni ,gościu nie do końca robi jak powinien (brak diód) ale powinno ciutkę pomóc.

w pochmurny dzień a potem słoneczny.

a tu słoneczny

33 minuty temu, carinus napisał(a):

H.. z autorem, ale dla naszej świadomości, ważne jest żeby nie przeginać z prądami które sumujemy z obu stringów. Napięcia w takim podłączeniu się nie sumują, ale prądy już tak i trzeba patrzeć na parametry wejścia mppt, żeby tego nie zjarać.

Dużo masz racji w tym ale z drugiej strony falownik nie weźmie więcej niż odda , dlatego trzeba być ostrożnym co się robi czyli diody i nie przeginać z ilością .

Opublikowano

Ilość w tym przypadku ma wpływ tylko na wielkość napięcia w stringu, natomiast wartość prądu produkowana przez panel, pomnożona przez 2 stringi równoległe nie może przekroczyć wartości granicznej dla wejścia falownika. Obecne panele mają dosyć wysokie parametry napięcia i prądów, niż te sprzed 5-6 lat.