Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sytuacja jest taka - fotowoltaika do grzania CWU, 6x450W, przetwornica eco-solar-boost daje "modyfikowane" napięcie na 2kW grzałkę w boilerze, alternatywnie grzeję też baniak od CO i w domu przedłużacz do grzejnika olejowego czy czajnika. Wszysto działa zgodnie z planem o ile jest słońce 🙂 Prawdopodobnie nie zwróci się nigdy ale latem nie muszę palić w piecu żeby mieć ciepłą wodę, więc warto było.

"Problem" jest taki że panele patrzą na południe. Niby najbardziej uzasadnione wielkością nasłonecznienia, ale jak na potrzeby domowe okazuje się nie-do-końca optymalne. Żal mi tego słońca co grzeje teraz od 6 rano do 10 czy 11 i nie świeci mi na panele a mogło by "nagotować" wody zanim domownicy wstaną. Paneli obrócić się nie da, zamurowane. Pomyślałem o dołożeniu drugiego zestawu, w kier wschodnim - mam miejsce, bez problemu ogarnę temat, tylko kwestia falownika mnie intryguje.

Najłatwiejsze (dla mnie) elektrycznie było by danie drugiego (np mikroinwerter 2kW na 4 panele), ale wymagało by to jakiegoś przełącznika co by przełączał zasilanie o którejśtam godzinie, czy nawet ręcznie, trochę słabe, ale w ostateczności zrobię tak. Miejsca na 2gą grzałkę w boilerze brak, choć myślałem też o przyspawaniu mufy 5/4 do klapy inspekcyjnej.

A w nie-ostateczności to widzę inwertery na jakieś 3-4kW, on-gridowe, czyli po prostu robią prąd bez akumulatorów i pisze że są na dwa stringi, 2xMPPT, na przykład:

AFORE HNS 3600TL 1-fazowy, 2-stringowy;   SOLAX X1-3.6-T-D JEDNA FAZA 3.6KW, 2 MPPT;   FoxESS F3000 2MPPT WiFi FALOWNIK 3kW

Czy to jest to czego potrzebuję? Czy te 2 MPPTy są właśnie po to by np ogarnąć 2 kierunki świata, różne stopnie naświetlenia? Bo instrukcja do AFORa mówi że panele mają być jednakowe i tak samo skierowane. Tyle że to instrukcja do wszystkich modeli na raz, także 1-stringowych.

Jeżeli ktoś zna odpwiedź/rozwiązanie na dwa kierunki FV to proszę o krótką poradę.

dzięki, pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.07.2025 o 14:57, wlowoj napisał(a):

tylko kwestia falownika mnie intryguje.

Najprościej będzie chyba  dołożyć falownik off-gridowy hybrydowy 2 mppt odpowiedniej mocy z możliwością działania bez magazynu energii .Magazyn energii można dołożyć zawsze daje to większe możliwości wykorzystania energii.

Najłatwiejsze (dla mnie) elektrycznie było by danie drugiego (np mikroinwerter 2kW na 4 panele), ale wymagało by to jakiegoś przełącznika co by przełączał zasilanie o którejśtam godzinie, czy nawet ręcznie, trochę słabe

Mikroinwerter wymaga podłączenia do sieci gdy nie ma prądu w gniazdku nie działa , zarządzanie energią można rozwiązać stosując zestawy z inteligentnym gniazdkiem.

Miejsca na 2gą grzałkę w boilerze brak

Można wymienić grzałkę na podwójną pasuje w ten sam otwór bez spawania.

A w nie-ostateczności to widzę inwertery na jakieś 3-4kW, on-gridowe

To  wymaga synchronizacji z siecią i zgłoszenia do ZE.

Czy te 2 MPPTy są właśnie po to by np ogarnąć 2 kierunki świata, różne stopnie naświetlenia?

Tak 2 MPPT daje możliwość ustawienia paneli PV na rożne kierunki świata.Można by też dożyć drugą przetwornicę ecosolar bost pod wschodni kierunek .Można by spróbować drugi string na wschód podłączyć przez diody do tej jednej przetwornicy która jest obecnie ale trzeba się trzymać parametrów napięciowych i mocy żeby jej nie uszkodzić .

Edytowane przez marcus312