Duck Opublikowano 27 Listopada 2017 #1226 Opublikowano 27 Listopada 2017 Kocioł do koksu który złomowałem po ponad 25latach eksploatacji miał tylko 4 skośnie ułożone ze szczeliną 15 mm półki i bezpośrednim wylotem do czopucha, ten szczegół dał mi w kość gdy przy mocnym węglu te szczelinki należało wyczyścić po każdym paleniu. I jeszcze rys. z tamtych lat z przekrojem, przeznaczonego do koksu stalowego Ogniwa, opis do tego sobie daruję, bo dzisiaj przy tak intensywnej walce ze smogiem jest mocno niepoprawny. Cytuj
PostępowyRolnik Opublikowano 27 Listopada 2017 #1227 Opublikowano 27 Listopada 2017 Opis czego? Górniak nigdy nie dymi na kotłownie. Oj żdziwił byś się niektóre potrafią zadymić kotłownie gorzej od dolnika. Cytuj
Kotecek Opublikowano 27 Listopada 2017 #1228 Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Tak czytam ten temat, szukając mądrego rozwiązania własnego problemu ..., a tu widzę że prace murarskie w pełni. Czyli cegły, szamot i taczki zaprawy:) Moja rada osobista kolego berthold, kup sobie 2 butelki wódki za to co wydałbyś na te cegły, a za kolejne zaoszczędzone pieniądze na rozruchach kup kolejne dwie.Będziesz bardziej szczęśliwy i zadowolony bo i tak nic z tego nie będzie. Jak kocioł działa jako tako to takie cepeliowe przyklejane cacyki coś może lekko zmienią, jak jest badziew to pamiętaj że z g..., , bata nie ukręcisz. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Kotecek Cytuj
Duck Opublikowano 27 Listopada 2017 #1229 Opublikowano 27 Listopada 2017 Opis czego? Tego co w tym kotle można spalać. Cytuj
PostępowyRolnik Opublikowano 27 Listopada 2017 #1230 Opublikowano 27 Listopada 2017 Koksu? Ja wydałem na szamot 100zł i trochę dostałem od sąsiada co wynalazł pokaźne ilości w kupie gruzu. Część poszło do niego do kotła a część mi dał. Cytuj
mac65 Opublikowano 27 Listopada 2017 #1231 Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) A może to Cię zainteresuje , moim zdaniem warto to przemyśleć Jest tam cała seria krok po kroku jak to P. Zielony wykonał - dobra robota i cel szczytny. Edytowane 27 Listopada 2017 przez mac65 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 28 Listopada 2017 #1232 Opublikowano 28 Listopada 2017 Te filmy już widziałem ale to wszystko o przeróbkach na dolniaka , mój kocioł specjalnie się do tego nie nadaje ale jest rewelacyjny jako górniak bo do tego był stworzony ale aby bardzo czysto palić to z mojej strony odkrycie koksu (wiem stare jak świat ) na tym koksie mogę nawet palić nonstop bez dymu i sprawnie więc po co siłować się na dolniaka skoro jest dobrze ? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Listopada 2017 #1233 Opublikowano 28 Listopada 2017 I jeszcze rys. z tamtych lat z przekrojem, przeznaczonego do koksu stalowego Ogniwa, opis do tego sobie daruję, bo dzisiaj przy tak intensywnej walce ze smogiem jest mocno niepoprawny. Identyczny kocioł pod marką Opal widziałem kilka dni temu w sieci Obi. Widzę że tradycja w Narodzie nie zamiera. :) Tak trzymać. :) :) :) 1 Cytuj
carinus Opublikowano 28 Listopada 2017 #1234 Opublikowano 28 Listopada 2017 Tylko do tego kociołka powinni dokładać kilka palet z koksem. 1 Cytuj
mac65 Opublikowano 28 Listopada 2017 #1235 Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Identyczny kocioł pod marką Opal widziałem kilka dni temu w sieci Obi. Widzę że tradycja w Narodzie nie zamiera. :) Tak trzymać. :) :) :) No tylko nazwa się zmieniła na "podgrzewacz wodny". I jest obejście dla V klasy :P No bo kto mi zabroni grzać wodę w centralnym np. czajnikiem . Edytowane 28 Listopada 2017 przez mac65 Cytuj
Mikesz62 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1236 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Koledzy czy któryś z Was podaje w ds podgrzane powietrze nad zasyp? Cytuj
colover Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1237 Opublikowano 2 Stycznia 2018 W Dakonie Dorze i klonach jest podgrzewanie powietrza nad zasypem. Cytuj
Mikesz62 Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1238 Opublikowano 2 Stycznia 2018 colover przeczytałem instrukcję Dakona i nic tam nie piszą o podgrzanym powietrzu nad zasypem , w jaki sposób jest to rozwiązane? Cytuj
colover Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1239 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Między komorą zasypową a komorą spalania jest blacha niechłodzona. Jakieś 12x26cm w przypadku dora12. Grzeje to powietrze nad zasypem dość zacnie. W połączeniu z pewnymi nieszczelnościami drzwi zasypowych, powoduje to znaczną redukcję smoły w komorze zasypowej. W porównaniu do MPMa, to w Dakonie smoły nie było. Nigdy też nie miałem zalepionych drzwi. Cytuj
artur Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1240 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ale to jest tylko w kotlach o małych mocach a już 16kW i wiecej jest normalna przegroda wodna z tego co wiem. Mało tego w kotlach powyzej 30 kW piwietrze główne podawane jest od góry przez klapę zaladunkowa sterowana miarkownikiem.Tak przynajmniej pisze w instrukcji. Cytuj
Mikesz62 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1241 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dużo na ten temat pisał kol.Def ale ciężko go wyszukać ,może wiecie w którym temacie jest o tym mowa? Z góry dziękuję. Cytuj
Mikesz62 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1242 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Dużo na ten temat pisał kol.Def ale ciężko go wyszukać ,może wiecie w którym temacie jest o tym mowa? Z góry dziękuję. Cytuj
SONY23 Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1243 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Chyba właśnie jesteś w tym temacie. Ale zawsze możesz wejść na jego profil i poszukać w postach albo po prostu do niego napisać. Ostatnio udziela się w temacie o czystym powietrzu i smogu... Cytuj
colover Opublikowano 3 Stycznia 2018 #1244 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Ale to jest tylko w kotlach o małych mocach a już 16kW i wiecej jest normalna przegroda wodna z tego co wiem. Nie tylko. W 16 jest murowana przegroda, 20 i 24 mają też taką blachę. Umożliwia ona łatwe przerobienie kotła na GSa. Cytuj
maracz Opublikowano 28 Stycznia 2018 #1245 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Panowie, palę drewnem w górniaku od góry i często pozostaje mi na ruszcie niedopalony węgiel drzewny, żeby to poprawić powinienem w fazie skoksowania zwiększyć ilość PP czy zmniejszyć? Edytowane 28 Stycznia 2018 przez maracz Cytuj
mac65 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #1247 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) To nie w PP problem a w temperaturze na ruszcie . Połóż na ruszcie płytki szamotowe pozostawiając tylko niewielkie szczeliny pomiędzy nimi dla PP a wszystko wypali się na pył . Do drewna ruszt jest zbyteczny . Edytowane 28 Stycznia 2018 przez mac65 Cytuj
drewniak Opublikowano 28 Stycznia 2018 #1248 Opublikowano 28 Stycznia 2018 (edytowane) Panowie, palę drewnem w górniaku od góry i często pozostaje mi na ruszcie niedopalony węgiel drzewny, żeby to poprawić powinienem w fazie skoksowania zwiększyć ilość PP czy zmniejszyć? W fazie koksu, podaj więcej PP pod ruszt i wszystko się wypali, szczególnie przy ruszcie wodnym. Szamot na ryszcie sprawdza się w ds a gs niebardzo. U mnie tam gdzie położyłem szamot to zostawały kawałki niedopalonego drewna. W ds szamot na ruszcie jest gorący a w gs zimny , bo pali się na górze. No i oczywiści po idgazowaniu drewna PW jest zbyteczne a nawet szkodliwe bo tylko wychładza kocioł. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez drewniak Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #1249 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Wg moich obserwacji palenia w GS i nie dopalania resztek winny jest zbyt duży ruszt , też mam ruszta wodne i póki paliłem ot tak to zostawało połowa wiadra węgla nie spalonego ale po zmniejszeniu powierzchni rusztu poprzez obłożeniu szamotem tyłu oraz boków kotła dostaje normalnego bzika i robi się tam taki komin że stopi stal po drodze np stare gwożdzie w deskach a na samych rusztach zostaje pył Cytuj
maracz Opublikowano 29 Stycznia 2018 #1250 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dla wyjaśnienia dodam że mam ruszt wodny ale na nim mam położoną gęsto ponawiercaną blachę. Dzisiaj spróbowałem nie zmniejszać ilości PP w fazie skoksowania tak jak to czyniłem do tej pory, dodatkowo jeszcze rozdrobniłem żar pogrzebaczem i wszytko się idealnie wypaliło, pozostał sam pyłek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi