Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, sambor napisał(a):

Od razu wchodzisz na wysokie tony, a ruchy Browna to co? podobnie jak konwekcja cieplna, nie mówiąc już o pompie obiegowej CO, CWU czy innej pracującej w tym obiegu.

Jaka będzie delta takiego wymiennika?

Założenia

po stronie wtórnej in/out 55/45C, 862l/h

po stronie pierwotnej in/out  x/x-5C, 1724l/h

moc do przekazania 10kW

Ile wyniesie x?

Ile wyniesie P1?

głupi wymiennik i takie kwiatki

Opublikowano

Tego się nie da przenieść wprost na wymiennik, raczej proponowałbym przenieść to na grzanie wężownicą bojlera.

I wtedy nie ma problemu z liczbami Reynoldsa czy kwiatkami.

Automatyka budynku sama będzie z tego ciepła korzystać w miarę potrzeb.

Jak spadnie delta na obiegu PC, to się ona wyłączy, na jak długo?

Zależy od samej PC i jej automatyki- tu raczej powinna być jak najbardziej "głupia" automatyka, lub startująca na sygnał ON z temperatury bufora.

Opublikowano

ok

przy stojącej wodzie CWU i kagańcu na dobrej PC delta wyniesie 10-15K

bez kagańca i przy przepływie pewnie bliżej 20K

a to sprawia, że .....

jak już musi mieć kocioł, to niech zamyka instalacje i podłącza PC bezpośrednio, a peleciaka w układzie otwartym przez wymiennik 

Opublikowano

U mnie pelleciak pracuje w układzie zamkniętym, tak jak kocioł DS.

Oba na bufor, wężownice są nieużywane, po prostu są, miały być do grzania solarami, ale nigdy nie dokończyłem inwestycji.

Na serio- jakbym miał robić grzanie na PC, to na pewno bez wymienników czy glikoli.

Najwyżej dodatkowa pompa między buforem a PC zapobiegająca zamarznięciu PC

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Vlad24 napisał(a):

Założenia

po stronie wtórnej in/out 55/45C, 862l/h

po stronie pierwotnej in/out  x/x-5C, 1724l/h

moc do przekazania 10kW

Ile wyniesie x?

Ile wyniesie P1?

Strona pierwotna to źródło ciepła? 

Przy wymienniku 1.0m² wychodzi x=70? P1 niestety nie wiem co to.

Ale wszystko zależy od współczynnika przenikania ciepła w wymienniku, jaki on jest dla płytowego? wyżej kalkulator przyjął 600W/m²K ale inne źródła podają że jest wyzszy, rzędu 1000-2000.

Wtedy przy wymienniku 1m² i przenikaniu 2000 W/m²K dostajemy x=58 stopni

To mój debiut w obliczeniach ciepłowniczych więc mogą być głupoty. Ale widzę sposób na poprawę sprawności wymiany bez dużej utraty temperatury: niższa temp powrotu z instalacji pozwala przekazać więcej ciepła bez potrzeby powiększania wymiennika do gigantycznych rozmiarów, teoretycznie da się zredukować utratę temperatury po wymienniku do np 1-2 stopni. To by już było bardzo ok.

Taki wydumany przykład dla 2000 W/m²K:

Zasilanie 1274l/h temp 56/51 stopni

Wyjście CO 55 stopni przepływ 350l/h powrót 30 stopni. Wymiennik 1m² wystarcza. Tylko 1ºC różnicy na zasilaniu CO względem wyjścia z pompy

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Wyjście CO 55 stopni przepływ 350l/h powrót 30 stopni. Wymiennik 1m² wystarcza. Tylko 1ºC różnicy na zasilaniu CO względem wyjścia z pompy

Nightwatch

dlaczego przyjmujesz tak niski przepływ na obiegu wtórnym (za wymiennikiem)?

Opublikowano (edytowane)

No bo tylko tyle jest potrzebne żeby miec wydajnosc 10kW. Wydaje się mało ale różnica temperatur duża. 

Opublikowano

OK, ale patrząc na energię to na stronie pierwotnej źródło wytwarza:

5*4200*1274=26,75 MJ - 7,4kWh

a po stronie wtórnej otrzymujemy:

25*4200*350=36,75 MJ - 10,2 kWh

Opublikowano (edytowane)

Mnie wyszło 10kW ale liczba to 1724 a nie 1274

Pomyłka przy przepisywaniu, reszta powinna być ok

Opublikowano
12 godzin temu, nightwatch napisał(a):

........

Czegoś nie rozumiem. Chcesz mieć deltę zasilania grzejników 25 stopni ? Przecież ich moc mocno spadnie i pompą ciepła niepotrzebnie będziesz zwiększał temperaturę zasilania . Najlepiej kupić "DROGO" ogromny wymiennik potem tanio za prąd - z deltą 5 stopni (wtedy całe kaloryfery gorące i niższa temperatura z pompy ciepła - mniej za prąd)

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o czym mówisz, może po prostu zrobię to co mam zamiar i wtedy napisze jak działa. Więcej chyba na razie nie wniosę.

a nie taniej i szybciej odwrotnie, najpierw zrozumieć, a potem robić?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To bym się nigdy nie dowiedział czy mam rację czy nie.

Vlad, a Ty czasem jakichś konkursów z zagadkami nie robiłeś wczoraj? Jak tak to podjąłem próbę odpowiedzi,  to może zamiast pouczać ex catedra to zdemoluj moją odpowiedź i napisz gdzie się mylę.

Opublikowano

@nightwatch a posiadasz bufor? Ja planuje też dołożyć do instalacji pompę i tak zastanawiam się czy nie zrobić tego na dodatkowej wężownicy w buforze... może ma ktoś doświadczenie z takim układem?

Zasada działania taka, że wężownica byłaby tylko używana jak chciałbym pobrać ciepło z bufora na podłogówkę... Cała podłogówka spięta byłaby z PC, układ zamknięty. 

Opublikowano
22 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o czym mówisz.....

Zakładając tak wysokie zasilanie 55 stopni , powrót 30 stopni ( delta 25 stopni ) kaloryfer grzałby tylko na górze . Kaloryfer oddał by tyle samo ciepła 45 na 40 stopni ( delta 5 stopni ) a pompa ciepła zje mniej prądu ... W domu ciepło tak samo ...

A bufor tak 50L zalecany na powrocie do rozmrażania .

Opublikowano (edytowane)

Ale napisałem przecież że to przykład wydumany, zrobiony po to tylko żeby się odnieść do zagadki Vlada o wymiennikach. Faktyczne temperatury ustawie już po uruchomieniu,  teraz nie mam pojecia jakie będą. Na razie tylko upewniam się że da się to ustawić beż łamania praw fizyki.