Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie najwięcej problemów ludzie mają że sterowaniem kotłem i pozostałymi elementami instalacji (pompy, zawory). Tzn sterowniki są skomplikowane i niezrozumiałe, nie wiadomo jak działają, a dodatkowy bufor, zawory mieszające czy pompy jeszcze bardziej komplikują sytuację i uniemożliwiają wyśledzenie źródła ewentualnych problemów.  Natomiast nie jestem w stanie doradzić konkretnego sterownika. Im prościej tym lepiej wg mnie. Znam palnik sv200, umiem nim sterować i go serwisować, wiem że potrafi spalić każdy pelet , pewnie konstrukcje z sv300 też podobnie funkcjonują. Dlatego mogę powiedzieć że to może być jakaś opcja do rozważenia.  Ale nie znam innych konstrukcji więc nie twierdzę że najlepsza. 

Opublikowano

Tutaj na forum w tej kwestii ciężko uzyskać konkretną odpowiedz , czasami mam wrażenie że można by było jeszcze zgłupieć ,zwłaszcza jak ktoś nie ma zbyt dużej wiedzy i wyrobionego swojego zdania , każdy będzie chwalił swoje a ganiał drugiego .

Dlatego ja nie polecę  żadnego .

Zapotrzebowanie wyszło Ci podobne jak u mnie ,

Jak z buforem to na pewno nie 1000 l a o połowę mniejszy , nawet 300l wystarczy by ganiać na mocy nominalnej czy coś mniejszej , kocioł może być śmiało 15 kw .

Jak bez to szukaj fajnego kotła z porządną modulacją by ladnie palił na niskich mocach ,

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak jak kolega napisał i jak tutaj piszą na tym forum to faktycznie problemy są ze sterownikami, z rozpalaniem, niedopalaniem pelletu itp. Niestety takie są te kotły, bo to kotły w większości kopciuchy z dołożonym palnikiem, dlatego ja kupiłem HDG Bavaria K15, to jest brat bliźniak Windhager biowin 2, jest też Hargassner i Eta, u mnie ustawienia to tylko temperatury, kotła, pomieszczenia, cwu, wciśnięcie start i koniec. Wiem że za chwilę ktoś napisze że w tej cenie są trzy kotły normalne lub pompa ciepła, zdaje sobie sprawę z tego sprawę i nie namawiam. 

Opublikowano
3 godziny temu, DeviPL napisał(a):

W takim razie może rozważmy dwa scenariusze, bo jeszcze nie zdecydowałem czy z buforem czy bez.

Scenariusz 1:

Kocioł z buforem 1000l + zawór 4d z siłownikiem regulowany według pogodówki.

Scenariusz 2:

Kocioł bez bufora + zawór 3d lub 4d z siłownikiem również regulowany według pogodówki. 

Oczywiście po przerobieniu na układ zamknięty skoro jest to wydajniejsza opcja.

Ad.1 Po co zawór 4 drogowy jak jest bufor? 

Ad.2 Ok.

Opublikowano

Nie wiem, sam mam od lokalnego dostawcy który ma stolarnie i produkuje pellet, certyfikat niby posiada, biorę od niego bo dowozi luzem w big bagach a ja mam zbiornik na 4 tony i transport pneumatyczny do zasobnika przy kotle. Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem każdy, jest dużo lokalnych producentów bez certyfikatu, trzeba by próbować. 

Opublikowano
Cytat

...najwięcej problemów ludzie mają że sterowaniem kotłem i pozostałymi elementami instalacji (pompy, zawory). Tzn sterowniki są skomplikowane i niezrozumiałe, nie wiadomo jak działają, a dodatkowy bufor, zawory mieszające czy pompy jeszcze bardziej komplikują sytuację i uniemożliwiają wyśledzenie źródła ewentualnych problemów.  

To są w dużej mierze forumowe opinie, nie fakty osób, które znają tylko swój własny przypadek, a nie Twoją sytuację-bierz to pod uwagę. 

Cytat

Natomiast nie jestem w stanie doradzić konkretnego sterownika. Im prościej tym lepiej wg mnie. Znam palnik sv200, umiem nim sterować i go serwisować, wiem że potrafi spalić każdy pelet , pewnie konstrukcje z sv300 też podobnie funkcjonują. Dlatego mogę powiedzieć że to może być jakaś opcja do rozważenia.  Ale nie znam innych konstrukcji więc nie twierdzę że najlepsza. 

Zero konkretów.

Opublikowano

SV300 to ulepszona wersja SV200. Ma dwa motoreduktory, dzięki temu nie ma problemów z cofnięciem się żaru do podajnika. Podobnie jak SV200 spala pellet 6 i 8 mm.
Sterownik SKZP-05 ma obsługę tego podajnika. Soft ma mnóstwo funkcji i każdy może sobie go ustawić pod siebie.
O ile dobrze pamiętam [mention=1687]Pieklorz[/mention] palił swego czasu pelletem przemysłowym w SV200.

Opublikowano

W takim razie może zadam inaczej pytanie. Jakie kotły do 18tys. Według Waszych opinii mają najsensowniejszą modulację i spoko palnik?

Opublikowano (edytowane)

I tu jest najważniejsza sprawa,szybki,bliski i bezproblemowy serwis.Nic ci nie da że kupisz super polecany piec jak w razie jakiejś awarii będziesz czekał parę tygodni na  część czy sam  serwis żeby łaskawie przyjechał.Jest na forum parę tematów na temat serwisów i wcale nie wygląda to tak różowo jak mówią producenci/dystrybutorzy ,no i trzeba w większości przypadków ich wezwać (oczywiście odpłatnie)do pierwszego uruchomienia żeby była jakakolwiek gwarancja

Edytowane przez wonski
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, DeviPL napisał(a):

W takim razie może zadam inaczej pytanie. Jakie kotły. Według Waszych opinii mają najsensowniejszą modulację i spoko palnik?

Modulacja musi być minimum o 10 np. od 4,5 do 15,3 kW.

A sprawność przy pellecie na mocy nominalnej powyżej 92% i na minimalnej też przynajmniej 92%.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Sławek007 napisał(a):

SV300 to ulepszona wersja SV200. Ma dwa motoreduktory, dzięki temu nie ma problemów z cofnięciem się żaru do podajnika. Podobnie jak SV200 spala pellet 6 i 8 mm.
Sterownik SKZP-05 ma obsługę tego podajnika. Soft ma mnóstwo funkcji i każdy może sobie go ustawić pod siebie.
O ile dobrze pamiętam [mention=1687]Pieklorz[/mention] palił swego czasu pelletem przemysłowym w SV200.

Cały czas takim przemysłowym palę, na SV300 od ponad 2sezonów (od jakiegoś czasu na skzp05) a wczesniej na SV200
Od nowego roku zmiany, część konstrukcji kotłów zniknie, te z PN-EN 303-5:2012 można tylko do końca tego roku.
Niby pod względem emisji zmian nie ma, ale od stycznia 2025 musi byc minimum PN-EN 303-5:2021
Modele z SV200 aktualnie sa po nowych badaniach, także w ofercie w nowym roku zostaną.
SV300 jest świeży i ma aktulane, ale i tak będzie ponownie badany jako odrębna wersja pod nowe wymogi wymyślane w Czystym, tj m.in pyły <10mg/m3, normlana dotacja ma byc na dotychczasowy podwyższony pyły <20mg a podwyższony prób ma mieć <10

Edytowane przez Pieklorz
  • Lubię to 1
Opublikowano
Cały czas takim przemysłowym palę, na SV300 od ponad 2sezonów (od jakiegoś czasu na skzp05) a wczesniej na SV200

Na SV200 paliłeś z separacją z dodatkowym podajnikiem - żmijjką czy tak jak ekogroszek?

Mam jeszcze pytanie o deflektor nad palnikiem w SKAMP-PV 13. W którą stronę go założyć?
Otworami w stronę podajnika czy tam gdzie się płomień rozbija o ściankę?
Zasobnik mam z prawej strony.
Opublikowano

W dobrych cenach Sas BIO COMPACT ,palnik spalający nawet gorszej jakości pellet,dosyć prosta konstrukcja na sterowniku Techa i dobrze współpracuje z buforami.Zobacz na YouTube jest gościu z pod Koszalina(Karluk Hydro) który bardzo dobrze ją ogarnia i pokazuje co i jak.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
15 minut temu, Sławek007 napisał(a):

Na SV200 paliłeś z separacją z dodatkowym podajnikiem - żmijjką czy tak jak ekogroszek?

Mam jeszcze pytanie o deflektor nad palnikiem w SKAMP-PV 13. W którą stronę go założyć?
Otworami w stronę podajnika czy tam gdzie się płomień rozbija o ściankę?
Zasobnik mam z prawej strony.

Zupełnie historycznie to od 2016 sv200 ekogroszek

Od bodajże 2020 może 2019 SV200 z zapalarką, nie chciało mi się na początku montować przystawki i pierwsze miesiące na SKZP-02 zapalarka na pellecie jechał, później bardzo długo z dostawką i Maxv2 czy chwilowo Mkolor do testów.
Po zmianie na SV300 ArgosPlus wersja sv300 i ten by mi styknął, ale co raz więcej osób z skzp-05, więc na taki zmieniłem, bo czasami trzeba podejść i kliknąc tu i tam, aby komuś pomóc.

Co do tej płytki mniejsze otwory od strony pionowego wlotu do kanału dymowego

• Przydało się 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pieklorz napisał(a):

Od nowego roku zmiany, część konstrukcji kotłów zniknie, te z PN-EN 303-5:2012 można tylko do końca tego roku.
Niby pod względem emisji zmian nie ma, ale od stycznia 2025 musi byc minimum PN-EN 303-5:2021
Modele z SV200 aktualnie sa po nowych badaniach, także w ofercie w nowym roku zostaną.
SV300 jest świeży i ma aktulane, ale i tak będzie ponownie badany jako odrębna wersja pod nowe wymogi wymyślane w Czystym, tj m.in pyły <10mg/m3, normlana dotacja ma byc na dotychczasowy podwyższony pyły <20mg a podwyższony prób ma mieć <10

Cieszy mnie ze krajowi producenci ulepszaja swoje wyroby.

Smutne ze robia to tylko z powodow narzuconych norm czy dotacji.

Wniosek taki ze potrzeba przepisow (madrych!) i zakazow aby rynek nie stal w miejscu - bo tak dalej bylyby dostepne jedynie kotly sprzed 30lat.

Opublikowano

W związku z tym że będą zmiany w czystym powietrzu od stycznia to niektórzy producenci będą musieli znów przebadać swoje wynalazki, i znów za to zapłaci konsument. Czyli od nowego roku ceny starych/nowych palników/kotłów znów wzrosną. 🫤

Opublikowano (edytowane)

Może to spowoduję że producenci wreszcie zaprojektują piece pod pellet a nie wałkują stare wymienniki pamiętające ekogroszkowce z przed 15 lat dodając palniki na pellet.Jak oglądam nowe rozwiązania  np. Austriackie , Włoskie czy Duńskie to tam widać że od początku projektowali tylko pod te paliwo ale u nas zawsze lepiej pójść na łatwiznę i klepać to samo przez 20 lat ubierając w ładne ciuszki i dać naklejke 5 klasy

Edytowane przez wonski
Opublikowano

Może to głupie pytanie, ale jestem zielony. Po czym poznać, który kocioł ma wgl modulację mocy? Np. Na stronie defro jest tylko zakres mocy, natomiast nie wiem czy to jest zakres modulacji automatycznej czy jest to zakres, w którym "na sztywno" mogę ustawić moc palnika?

Opublikowano
Godzinę temu, DeviPL napisał(a):

Może to głupie pytanie, ale jestem zielony. Po czym poznać, który kocioł ma wgl modulację mocy? Np. Na stronie defro jest tylko zakres mocy, natomiast nie wiem czy to jest zakres modulacji automatycznej czy jest to zakres, w którym "na sztywno" mogę ustawić moc palnika?

Windhager biowin 2, HDG Bavaria K, Hargassner, Eta. 

Opublikowano

Wszystkie chyba mają modulację. Choć ostatnio pojawił się ktoś z pytaniami o sterownik Tech który najwyraźniej modulację miał wyłączoną. Tak że tego, trzeba czytać instrukcję.

Jeśli chodzi o polskie konstrukcje to sterowniki też są polskie, dość łatwo dostępne i dość łatwe do podmiany na inny (przynajmniej jeśli kocioł nie ma jakiejś zaawansowanej automatyki). To może być przydatne na wypadek gdyby okazało się że oryginalny czegoś istotnego nie robi jak należy.

• Przydało się 1
Opublikowano

Jeżeli chodzi o nasze rodzime, to tylko kocioł z skpz

Opublikowano
2 godziny temu, DeviPL napisał(a):

O ile się nie mylę to chodzi ci o prace w pid, gdzie sterownik wykorzystuje dane z dodatkowych czujników jak np. czujnik temp spalin do ustalenia odpowiedniej dawki przy danej mocy. Dawkę taką wstępnie się ustawia jak i moc z jaką ma pracować lub jej zakres. Sterownik sam dobiera ile mocy potrzebuje w danej chwili. W podstawowych sterownikach w sterowniku jedynie ustawiało się temp pieca oraz czas podawania i przerwę oraz powietrze. Przy pracy w pid, sterownik sam ją ustawia. Teraz raczej większość piecy ma już nowsze sterowniki. 
Piece z sv200/300 na sterowniku SKZP, SAS z jego pelletowymi i te co podali wyżej, chociaż lista jest pewnie o wiele większa.

• Przydało się 1
Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

,,,, Jeśli chodzi o polskie konstrukcje to sterowniki też są polskie, dość łatwo dostępne i dość łatwe do podmiany na inny ,,,,

To może przy okazji dysputy zdefiniujmy  określenie  "polski sterownik".