Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A gdzie powrot z grzejnikow?

W tej konfiguracji silownika 3d trzeba przeniesc czujnik zaworu na powrot zaraz przed kociol. Nie bedzie mozliwa regulacja temperatury wody podawanej na grzejniki a jedynie ochrona powrotu. Czyli ustawiona temperatura na zaworze bedzie minimalna jaka powraca do kotla. Na grzejniki podane tyle co wychodzi z kotla.

Aby regulowac temperature na grzejniki i jednoczesnie zadbac o temperature powrotu trzeba zaworu 4d i dodatkowej pompy. Regulacja temperatury bedzie mozliwa tylko na grzejniki a powrot bedzie wynikac z wydajnosci pompy kotlowej i temperatury powrotu z grzejnikow.

Opublikowano

Skoro na powrocie trzyma jednakową temperaturę, być może w sterowniku włączona jest ochrona powrotu. Jeżeli tak to priorytetem dla kotła będzie temperatura powrotu a nie grzejników. Albo wyłączysz tą funkcję albo zmniejszysz do minimum ten powrotu.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, PioBin napisał(a):

A gdzie powrot z grzejnikow?

W tej konfiguracji silownika 3d trzeba przeniesc czujnik zaworu na powrot zaraz przed kociol. Nie bedzie mozliwa regulacja temperatury wody podawanej na grzejniki a jedynie ochrona powrotu. Czyli ustawiona temperatura na zaworze bedzie minimalna jaka powraca do kotla. Na grzejniki podane tyle co wychodzi z kotla.

Aby regulowac temperature na grzejniki i jednoczesnie zadbac o temperature powrotu trzeba zaworu 4d i dodatkowej pompy. Regulacja temperatury bedzie mozliwa tylko na grzejniki a powrot bedzie wynikac z wydajnosci pompy kotlowej i temperatury powrotu z grzejnikow.

Powrót z grzejników łaczy z powrotem z CWU tuż przed kotłem.

Schemat instalacji wg wtycznych producenta i zatwierdzony przez serwis przy odbiorze.

Choć pierwotnir miał być 4D ale instalator sam zmienił na 3D bez konsultacji i zobaczyłem to już po fakcie. 😞

32 minuty temu, 1mps napisał(a):

Skoro na powrocie trzyma jednakową temperaturę, być może w sterowniku włączona jest ochrona powrotu. Jeżeli tak to priorytetem dla kotła będzie temperatura powrotu a nie grzejników. Albo wyłączysz tą funkcję albo zmniejszysz do minimum ten powrotu.

Własnie tak to wygląda, jakby był priorytet na powrót i dlatego nie pozwala puszczać wody na grzejniki.

Tylko nigdzie tego nie widzę na sterowniku - nie ma ani opcji priorytetu dla powrotu ani ustawienia temperatury na powrocie.

Edytowane przez Martinoss
Opublikowano
6 minut temu, Martinoss napisał(a):

Choć pierwotnir miał być 4D ale instalator sam zmienił na 3D bez konsultacji i zobaczyłem to już po fakcie

Wroc w takim razie do projektu i wykonaj zgodnie z nim.

Mozesz pojsc tymczasowo droga ktora opisalem przenoszac czujnik zaworu, zawor bedzie chronil powrot.

• Przydało się 1
Opublikowano
1 minutę temu, PioBin napisał(a):

Mozesz pojsc tymczasowo droga ktora opisalem przenoszac czujnik zaworu, zawor bedzie chronil powrot.

OK, a jaką tempereaturę mam w tej sytuacji ustawić na mieszaczu?

Opublikowano

Jest jeszcze jedna opcja, spójrz na siłownik zaworu. Czy aby otwiera się w dobrą stronę bo co mi się wydaje że jest odwrotnie. Jeżeli jest tak jak myślę wystarczy zamienić miejscami kable siłownika.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 14:53, 1mps napisał(a):

Jest jeszcze jedna opcja, spójrz na siłownik zaworu. Czy aby otwiera się w dobrą stronę bo co mi się wydaje że jest odwrotnie. Jeżeli jest tak jak myślę wystarczy zamienić miejscami kable siłownika.

chyba jest OK, bo jak jest na 0 to wyjście na grzejniki jest zamkniete.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A i sam siłownik czy dobrze zamontowany ?

Opublikowano
3 minuty temu, Martinoss napisał(a):

OK, a jaką tempereaturę mam w tej sytuacji ustawić na mieszaczu?

Temperatura mieszacza mniejsza od temperatury kotla np. 50C. Bedzie to minimalna temperatura powrotu.

Po przeniesieniu czujnika bedziesz musial odworcic logike zaworu zamieniajac przewody (pod warunkiem ze teraz sa dobrze podlaczone).

Przeniesienie czujnika zajmie ci minute bo jest na opaski, zamiana przewodow dwie minuty - grzejniki beda grzac na full wiec mam nadzieje ze masz termostaty lub czeka Cie kryzowanie.

Opublikowano

Możesz sobie sprawdzić czy jest ok, tutaj steruje podłogówką ale to nie ma różnicy. Różnicą jest stroną zasilania więc ten dziubek musi być na tej odnodze z lewej.

Opublikowano

Ten zawor 3d obecnie jest skonfigurowany w funkcji rozdzielajacej i zadne kombinacje nie pozwola na ustawianie temperatury wody na grzejniki. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Z kablami od siłownika itp. to sam robić nie będę. Az takim fachowcem nie jestem a nie chcę zostac bez ogrzewania na Sylwestra. 😉

Ale chyba jest coś z tym "priorytetem" powrotu. Czujnik powrotu miał wpięty przy samym kotle. Przeniosłem go na powrót ale tuż przy zaworze 3D (rura jest bardziej gorąca). I zawór po chwili otworzył się na 9 a gorąca woda poszła na grzejniki. Wcześniej zaworu nie widziałem nigdy powyżej 3. Tylko to skutkuje tym, że wszystko idzie na grzejniki i na kotle z 60 nagle zrobiło się 38 stopni...

Ale ogrzewanie wreszcie zadziałało... 🙂

Tylko te skoki, bo zawór otwiera się na max i zamyka do zera. I znowu czeka aż kociołek się nagrzeje.

Edytowane przez Martinoss
Opublikowano

W tej konfiguracji nie da sie regulowac temperatury na grzejniki! Idzie tyle co na kotle.

Ochrone powrotu zrealizujesz ewentualnie tak jak opisalem i do tego potrzebny jest jeden czujnik = zaworu. Czujnik powrotu nie jest potrzebny wiec go wypnij albo wylacz funkcje w sterowniku.

Poczekaj na wygrzanie i ustabilizowanie instalacji.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 16:56, PioBin napisał(a):

W tej konfiguracji nie da sie regulowac temperatury na grzejniki! Idzie tyle co na kotle.

Ochrone powrotu zrealizujesz ewentualnie tak jak opisalem i do tego potrzebny jest jeden czujnik = zaworu. Czujnik powrotu nie jest potrzebny wiec go wypnij albo wylacz funkcje w sterowniku.

Poczekaj na wygrzanie i ustabilizowanie instalacji.

To co w moim wypadku decyduje o otwarciu zaworu 3D i to jak bardzo się otworzy?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Dwie rzeczy:

Ochrona powrotu (jesli jest) - temperatura na czujniki powrotu powyzej ustawionej. Zezwala na jakikolwiek ruch silownika.

Zadana zaworu - temperatura na czujniku za zaworem.

Tylko ze u Ciebie silownik nie wyreguluje temperatury bo sie nie da - idzie tyle co na kotle wiec dopuszcza gorace z kotla czujnik sie nagrzeje i zawor przymyka, czujnik ostygnie to otwiera. Dlatego kalorufery nie grzeja a zawor ledwo drgnie i stop, praktycznie cala woda krazy w obiegu kotla.

Zabierz ten czujnik zaworu z rury  kaloryfery i zaloz na powrot zaraz przed samym kotlem - tam bedziesz sobie regulowal temperature ktora wraca do kotla (zmieszana).

Czujnik powrotu wylacz aby nie wprowadzal zametu a jesli nie potrafisz wylaczyc to go przyczep do rury wychodzacej z kotla = ma byc caly czas goracy.

• Przydało się 1
Opublikowano

35ºC na palniku to chyba na czuwaniu?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 18:05, Pjottter napisał(a):

35ºC na palniku to chyba na czuwaniu?

nie zauwazyłem wczesniej. chyba czujnik odłączony, bo tak mniej wiecej wskazuje i przy pracy.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

1. Czy odczyt temperatury na palniku ma wpływ na pracę kotła czy to tylko dodatkowa informacja?

2. Policzyłem worki. Spalanie średnie jest na poziomie 25-28 kg na dobę. Ogrzewanie i CWU. Licząc od poczatku paździrnika. Teraz przy temperaturze ~minus 3 w nocy to chyba przekracza 30kg. Wygląda, że nie chodzi często ale podawanie ma prawie non stop jak chodzi.  Sterownik podaje coś takiego jak strumień paliwa. Przy CWU to jest 1,75kg/h a jak grzeje dom to 3,75kg/h.

3. Znalazłem w sterowniku opcje ochrony powrotu. Mogę zmienić temperaturę lub w ogóle tę funkcję wyłączyć.

4. Poczytałem wasze uwagi oraz inne wątki. I teraz tak: jeśli w to miejsce zamiast 3D dam 4D wykorzystując ten sam siłownik to będę miał możliwość sterowania temperaturą wychodząca na grzejniki i powrót? To da większy komfort pracy i sterowalność systemu? Teraz mam też podłączoną pogodówkę. Ale wg mnie przy zaworze 3D w tej konfiguracji z pompa jaka jest u mnie to raczej nie będzie działać, prawda? Instalator mi powiedział, że pogodówka bedzie wpływać na temperaturę wychodzacą na grzejniki. Ale już wiem, że tej temperatury nie da się kontrolować. Dlatego chwilowo odłączyłem.

Tak jak pisałem jeszcze latem. Założenie było takie aby wszystko było zatomatyzowane i nie było potrzeby kręcenia przy kotle, bo to dom moich rodziców w sile wieku.

No i wygląda, że instalator wykorzystał fakt, że nie było mnie na miejscu. Odwalił robotę i naopowiadał bajek.

Opublikowano
5 minut temu, Martinoss napisał(a):

jeśli w to miejsce zamiast 3D dam 4D wykorzystując ten sam siłownik to będę miał możliwość sterowania temperaturą wychodząca na grzejniki i powrót?

Sterujesz czy regulujesz jedna temperature czyli na grzejniki. Druga temp. czyli powrot bedzie wynikiem ustawien wydajnosci pompy kotlowej oraz kilku innych rzeczy ale tym sie nie przejmuj.

7 minut temu, Martinoss napisał(a):

Teraz mam też podłączoną pogodówkę. Ale wg mnie przy zaworze 3D w tej konfiguracji z pompa jaka jest u mnie to raczej nie będzie działać, prawda?

Prawda. W obecnej sytuacji nie da rady. Po zmianie na 4d bedzie mozna jej uzywac.

9 minut temu, Martinoss napisał(a):

Spalanie średnie jest na poziomie 25-28 kg na dobę.

To trzeba odniesc do wyliczen zapotrzebowania budynku na cieplo. Podawanie samej ilosci spalonego paliwa nic nie mowi. Pobaw sie wpisujac rzetelnie dane: https://cieplo.app

• Przydało się 1
Opublikowano

W instrukcji Kotła znalazłem taki schemat z zaworem 4D. Większość jak u mnie tylko kwestia pomiany 3D na 4D.

Ale pytanie odnośnie tej dodatkowej pompy na powrocie. Ona jest konieczna?

Sterownik pokojowy u mnie włącza lub wyłącza kociołek.

A czym steruje pogodówka w takim układzie? Decyduje o temperaturze wudy wychodzacej z 4D na grzejniki czy (jednoczśsnie) czymś jeszcze?

kostrzewa.png

Opublikowano
5 godzin temu, Martinoss napisał(a):

Ale pytanie odnośnie tej dodatkowej pompy na powrocie. Ona jest konieczna?

Tak.

5 godzin temu, Martinoss napisał(a):

czym steruje pogodówka w takim układzie? Decyduje o temperaturze wody wychodzacej z 4D na grzejniki… 

Tak.

Sterownik pokojowy (termostat) mozesz ustawic do obnizenia temperatury wody CO w przypadku dogrzania lub do wygaszenia kotla i zamkniecia zaworu tak jak masz teraz.

Przy 4d dobrze aby kociol sprawnie modulowal moca.