sambor Opublikowano 8 Stycznia 2024 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Jak w temacie : podawajcie jak się spisują wasze PC przy ostatnich niskich temperaturach - podać model PC, temperaturę otoczenia i jakie macie pokrycie zapotrzebowania budynku - oczywiście bez grzałek. Dalej, chwalić się! Cytuj
Vlad24 Opublikowano 8 Stycznia 2024 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Co w tym dla ciebie oczywistego? Sorry, ale po tobie się tego nie spodziewałem Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2024 Autor #3 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Czego się po mnie nie spodziewałeś? Pytam się o konkrety, a nie o bzdety, typu temp biwalentna +7C albo podobnie. Teraz mam na sterowniku kotła -19C i może jeszcze spadnie. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 8 Stycznia 2024 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2024 No właśnie tego. Temperatura biwalentna to jest konkret, a nie bzdet. Tak samo jak zakazanie wszelkiego rodzaju kotłów na paliwa kopalne. To się może komuś nie podoba, ktoś się może z tym nie zgadzać, kogoś może nie być na to stać, ale to fakt. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2024 Autor #5 Opublikowano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Na poziomie +7C to typowy bzdet, dobry dla południowej Europy, a paliwa kopalne mam jak przykopię w 1 lub drugi worek pelletu. Edytowane 8 Stycznia 2024 przez sambor Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2024 Autor #7 Opublikowano 8 Stycznia 2024 To teraz jesteś w liczbie mnogiej? Dla mnie -10C to za wysoko, zejdź niżej, tak na -12C - -15C i wtedy jest praktycznie pokrycie całego sezonu grzewczego. Ostatnio dobierałem gościowi PC i powiedział - dosłownie :''do 0C nie chce mi się rozpalać w kotle, więc trzeba tak dobrać PC, aby grzała bez problemu do tej temperatury, a poniżej to już kocioł rozpalę" Gość ma śmieciucha GS. To niestety typowa polska mentalność i małostkowość takiej inwestycji, a od takiej inwestycji czystego powietrza nie przybywa Cytuj
Patrol Opublikowano 9 Stycznia 2024 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Na razie dobiło tylko do -13C. Średnia z minionej doby -10C, grzałki off, kominek off: pobrana en. c.o. 41,3 kWh produkcja c.o. 106,73 kWh Zubadan PUD-SHWM80YAA, pow 221m2, 90% grzejniki, zadana temp. 22,5C Cytuj
Kordjano Opublikowano 9 Stycznia 2024 #9 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Szkoda że wcześniej nie poddałeś tematu , jest -18 za oknem a ja przeleciałem noc na pellecie . A był by to prawdziwy test , nic odżałuję te kwh spiszę podlicznik i włączę pompę . Na marginesie ,otworzyłem okno by wpuścić trochu świeżego powietrza i szybko zamknąłem ,smród jak cholera taki węglowy . Cytuj
WŁ20 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #10 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) Do Patrol, mam dom o takim samym metrażu i też grzejniki. Jak masz ocieplony budynek i roczne zużycie prądu na ogrzewanie oraz produkcję ciepła? Edytowane 9 Stycznia 2024 przez WŁ20 Cytuj
Tedisan Opublikowano 9 Stycznia 2024 #11 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Cześć, mój Samsung EHS mono 8 kW w ostatnich 9 dniach: Ogrzewam 150 metrów, 15 cm grafit (został ostatni kawałek ściany do ocieplenia), w stropach 30 cm wełna, wszystkie okna 3-szybowe. Dodam tylko, że od 3 stycznia mocno podniosłem temperaturę CWU, musiałem kapitulować, trzy kobiety w domu i gorące kąpiele wygrały (ogólnie, jest nas piątka więc sporo wody gorącej idzie), a także dwa czy trzy razy coś tam wieczorem wrzuciłem do kominka do lampki wina z wykąpaną w gorącej wodzie żoną 😉 Nie grzałem wyżej niż 36*C mimo instalacji podłoga/grzejniki pół na pół. Ogólnie, bardzo zadowolony. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor #12 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Powiem szczerze, że więcej się po Samsungu spodziewałem! Cytuj
Kordjano Opublikowano 9 Stycznia 2024 #13 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Od czterech godzin mój panas 7kw mono generacji j walczy . Obecnie minus 15 cop spadło do 2,2 produkcja spadła do 5.8 kw jeszcze się nie zdecydował wspomóc grzałką ale czuje że już tuż to nastąpi . zasilanie idzie na grzejniki 41st ,na razie w domu na parterze i piętrze cieplutko ,na poddaszu spada temperatura o jedną dziesiątą stopnia co 2 godziny . Cytuj
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor #14 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Jaki to dokładnie model panasa Cytuj
Vlad24 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #15 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Godzinę temu, Tedisan napisał(a): Ogólnie, bardzo zadowolony. O problemach z zaworem 4d słyszałeś? Póki nie późno zgłoś się do swojego serwisanta po aktualizację softu. Cytuj
Kordjano Opublikowano 9 Stycznia 2024 #16 Opublikowano 9 Stycznia 2024 @samborWH - MDC 07J3E5 . Cytuj
85mkw Opublikowano 9 Stycznia 2024 #17 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Mogliby też podłączyć się pod temat użytkownicy pomp gruntowych 🙂 Cytuj
Tedisan Opublikowano 9 Stycznia 2024 #18 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) @Vlad24 wyjaśnij coś więcej, pompa chodzi drugi sezon, na razie bez problemów @sambor no sam chciałbym mniej kWh ale pracuję nad tym 😉 jak myślisz (i inni czytelnicy, jak myślicie) czy to, że pompę postawiłem prostopadle do ściany (w pierwszym roku tak postanowiłem, nie chciałem hałasować sąsiadom zanim nie zasłonię jej ogrodzeniem i na razie tak została) ? Aha ważna uwaga, wypadło mi z głowy, pompa zawyża o ok 10-15% zużycie prądu, z tego co mi wychodzi po porównaniu z podlicznikiem, gwoli jasności. I druga uwaga, tragiczną logikę ma ta pompa, tylko dwa punkty min i max do zdefiniowania w krzywej grzewczej, jak jest bardzo zimno, przegrzewa, jeśli ustawię tak by przy okolicy zera było ciepło a jak zmniejszę o stopień tak by było okej jak jest zimno, w okolicy zera muszę podnieść. Zwykły euroster z podłogówką ma 3 punkty i można to ładnie rozwiązać, w tej Samsunga, dno i wodorosty, do tego jak ktoś nie ma wyboru i zmienia język na polski, nic nie zrozumie, tłumaczenie z googla. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Tedisan Cytuj
cezario1 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #19 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (edytowane) T-CAP 9KW Zapotrzebowanie domu z cieplo.app 23 tys Temperatura w domu 21.5 - 22 stopnie. -20 stopni COP 1.8 -15 stopni COP 2 -13 stopni COP 2,2 Średzie dobowe zużycie od -13 do -20 = 63kw Średni dobowy COP = 2 Przy temp jak powyżej Pompa działa bez zadyszki . Grzałki się nie załączają. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez cezario1 Cytuj
Vlad24 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #20 Opublikowano 9 Stycznia 2024 W pompie następuje przełączenie zaworu 4d zanim sprężarka zbuduje odpowiednią różnice ciśnień. Kwestią czasu jest sytuacja, że zawór zatrzyma się w połowie drogi. Drugim błędem jest brak zabezpieczenia na błąd pierwszy. Pompa nie sprawdza, czy w trybie grzania faktycznie grzeje, czy temperatura skraplacza rośnie, a parownika spada, jej jest to obojętne. Kończy się to zamrożeniem wymiennika płytowego i złomowaniem. 1 Cytuj
Tedisan Opublikowano 9 Stycznia 2024 #21 Opublikowano 9 Stycznia 2024 (wybaczcie offtop) @Vlad24 i aktualizacja softu rozwiązuje ten problem? Cytuj
Vlad24 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #22 Opublikowano 9 Stycznia 2024 wg serwisanta tych pomp tak, ale nie robią tego z własnej inicjatywy 1 Cytuj
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor #23 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Teraz, Vlad24 napisał(a): ale nie robią tego z własnej inicjatywy Gdyż ta sytuacja nie zagraża życiu użytkownika. Takie są wytyczne do usuwania usterek lub błędów, nie tylko w samochodach. Cytuj
cezario1 Opublikowano 9 Stycznia 2024 #24 Opublikowano 9 Stycznia 2024 19 godzin temu, sambor napisał(a): Ostatnio dobierałem gościowi PC i powiedział - dosłownie :''do 0C nie chce mi się rozpalać w kotle, więc trzeba tak dobrać PC, aby grzała bez problemu do tej temperatury, a poniżej to już kocioł rozpalę" Gość ma śmieciucha GS. To niestety typowa polska mentalność i małostkowość takiej inwestycji, a od takiej inwestycji czystego powietrza nie przybywa Dobrze myśli Do 0 st duży COP czyli mały koszt ogrzewania. Powyżej 0 st wymieni kopciucha na piec 5 klasy i będzie eko. Elektrownie na węgiel też zatruwają środowisko. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor #25 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Myśli dobrze dla siebie, gdyż będzie zarejestrowany w gminie jako posiadacz PC, a i tak palić będzie kopciuchem, gdyż tego kotła nie zmieni Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi