Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic 9KW i niski COP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@MORIA Wszystko jest zrozumiałe. Przyznam się że nie wnikalem w zużycie letnie gdyż wtedy prawie nie przebywam w kotłowni. Jednak jak napisałem nie chodzi mi o jakieś oszczędności na zasilaniu pompy, tylko całkiem inne przyczyny.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Też od niedawna mam panasonica split t cap 9 kw.

Też bawiłem się cały czas delta, ale u mnie pompa sama sobie tą deltę koryguje.

Mam ustawioną na 8 , a pompa trzyma 5.

Dom 180 m2 100% grzejniki, bufor 300 l połączony szeregowo.

Screenshot_20241104_202016_Chrome.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 13.11.2022 o 16:34, Witek-z-Ulicy napisał(a):

Jak jest podłączony bufor do pompy ciepła równolegle, czy szeregowo wraz z powrotem chłodnej wody CO.

1705421140_Ukadhydraulicznyzbuforemszeregowym.jpg.df8c2be6b34a0925a0690f3055ce0c0c.jpg

Skąd wziąłeś te diagramy? Czy istnieje katalog typowych schematów?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.01.2025 o 08:35, sambor napisał(a):

Na stronie Panasa, dostępne dla zalogowanych użytkowników

Proszę o link, nie znalazłem tam takich schematów. Dziękuję

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

W dniu 13.12.2023 o 09:36, tomek767 napisał(a):

mam zbiornik cwu 300 i węzownicę 3, 1m, ma taki sam przepływ podczas grzania cwu, mi żadnego błędu nie wywala

U mnie podobnie. Zasobnik C.W.U. 400L, wężownica 4,2m2 (karbowana) a przepływ na poziomie 13,38 l/min.
Zastanawiam się czy jest to w porządku. PC nie wywala żadnego błędu.

Poniżej zrzut ekranu podczas grzania C.W.U.

image.png.c677e0013a41ca00db0a7d44d7f97d88.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracam do tematu bo ostatnio dla testów zagrzałem zasobnik C.W.U. powyżej 60 st. 

Chcąc zagrzać wodę powyżej tej temperatury PC. przełącza się na grzałkę i wtedy przepływ
w wężownicy wzrósł do 25 l/min.

Więc ograniczony przepływ wynika wyłącznie z algorytmu sterowania grzaniem ciepłej wody użytkowej. 

Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie jak można zmniejszyć deltę dla C.W.U. (nie chodzi mi o histerezę).
Wtedy nie trzeba by było grzać tak wysoko i teoretycznie woda w zasobniku mogła by osiągnąć szybciej zadaną temperaturę.

Gdzieś na innym forum przeczytałem o zmianie położenia zworki na płycie sterującej ale chyba tyczyło się to serii J.
Niestety teraz nie mogę trafić z powrotem na ten wątek.

Pozdrawiam,

Opublikowano

Po jaką cholerę grzać wodę do tak wysokich temperatur? Nie rozumiem też Twojego problemu.

Opublikowano

Domyślasz się po co taka temperatura co człowiek to problem ma to rozwiązać w przyszłości AI albo jeszcze gorzej zlikwidować problem .

Opublikowano

Wodę podgrzewam z reguły do 52 st. maksymalnie. Kilka razy po dłuższej nieobecności w domu chciałem wygrzać zasobnik. Jednak pytanie było o algorytm sterowania i czy jest możliwość zmiana delty dla C.W.U.

P.S. Proszę o merytoryczne wypowiedzi.

• Lubię to 1