Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jest suma wszystkich opłat za kWh.

Dystrybucja

Opłata sieciowa zmienna - 0,2440

Opłata jakościowa - 0,0095

Opłata OZE - 0,0009 

Opłata kogeneracyjna - 0,00406

Energia

Energia czynna całodobowa - 0,4081

Suma wszystkich składników

0,66656

Ps. Wcześniej wkradł mi się czeski błąd. zamiast 0,66656, napisałem 0,66566

Jak tak sobie teraz myślę, to jakbyś miał bufor ciepła, to bardzo by się opłacało całą energię oddawać, jak jest droga taryfa, a ładować bufor w taniej taryfie. Ale to trzeba mieć bufor elektryczny i na tyle dużą instalację, żeby starczyło tej energii.

Sytuacja jaką masz w tej chwili jest oczywiście przejściowa i w 2024 będą obowiązywać rynkowe ceny skupu prądu. Wtedy trzeba będzie się zastanowić czy opłaca się wypychać do sieci, czy w jakiś sposób magazynować tą energię. Pisząc magazyn mam na myśli dowolny system. Może to być bufor ciepła, może to być magazyn energii elektrycznej, może to być układ z sąsiadem (to już tak na granicy prawa 🙂 ). Zakładając że jest kilku sąsiadów i jakiś wspólny domofon, brama, oświetlenie posesji, garaż wolnostojący. Wszystko podłączasz pod Twój licznik, a z podlicznika rozliczasz się z sąsiadami.

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Bilansowanie godzinowe. Na czym to polega ?

W ciągu godziny pobrałeś z sieci 2 kWh, a oddałeś 3 kWh.

Jest to rozliczane w ten sposób, że co godzinę system wykonuje proste zadanie matematyczne. Od ilości pobranych kWh odejmuje oddane kWh. W tym przypadku wynik jest -1kWh, co oznacza że za tą godzinę Twój stan depozytu powiększy się o 0,71192.

Jakby była odwrotna sytuacja.

W ciągu godziny pobrałeś 3 kWh, a oddałeś 2 kWh.

Dalej obowiązuje te samo działanie matematyczne, czyli od 3-2=1

W tym przypadku za tą godzinę ZE naliczy wszystkie składniki, czyli za energię i dystrybucją. Do przyszłej faktury jest doliczone 0,66656 (to jest kwota netto, bez abonamentu).

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

wacio1967 -Ok,no właśnie myślę nad buforem, napisałeś (i na tyle dużą instalację, żeby starczyło tej energii.)co do mojej instalacji to duży zład wody instalacja była grawitacyjna czyli grube średnice rur modernizacja to wywalenie smieciucha i montaż kotła na eko groszek i dołożenie pompy CO.

Opublikowano

Lepiej myśl nad PC, kocioł na eko nie ma przyszłości. 

Opublikowano

PC- pompa ciepła 👍

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał. Nie idź w stronę eko groszku. Ceny szaleją i nie wiadomo czy się uspokoją. Teraz każdy musi zadbać o siebie.

PC to pompa ciepła. Trzeba na to wyłożyć dość sporą sumę pieniędzy, ale za to masz COP około 3.

COP to taki przelicznik, ile kW ciepła otrzymasz z kW energii elektrycznej.

PC działa jak klima, lub lodówka, na zasadzie sprężania i rozprężania gazów.

Moje prywatne zdanie na temat ogrzewania w tych czasach, to dążyć do takiego momentu, że sam wyprodukujesz na tyle energii, aby starczyło na całe Twoje zapotrzebowanie. Ja mam prostą sprawę, bo mam net metering, czyli oddaję energię do sieci, oni zabierają 20%, a resztę odbieram jak mi jest potrzebne. W tym sezonie będzie pierwszy test systemu który sam sobie wymyśliłem. Będę gromadził całą wyprodukowaną energię w buforze ciepła. Jak braknie, to będę pobierał z sieci. Po rocznym rozliczeniu zobaczę czy starczyło. Jak będę miał dopłatę, to dalej będę dokładał PV, aż bilans wyjdzie na zero. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Oldeq17 napisał(a):

PV już mam kosztowało mnie to 45 tyś teraz PC pewnie też 45 tyś to już lekka przesada bufor koszta o wiele mniejsze..

Kupisz monobloka, za rok dwa i wydasz ~25000zł. Teraz porobiły się ceny z kosmosu, ale rynek się nasyci i powinno być lepiej.

Mój kocioł na eko ma już 5 sezonów, docelowo chcę go zostawić jako rezerwę, a w jego miejsce ma pójść PC, póki co chciałbym do końca roku założyć PV, potem magazyn który przede wszystkim ma "robić" jako centralny UPS (awaryjne zasilanie) i PC. 

Kocioł na paliwo stałe, to archaizm z niską sprawnością, którą ciężko podnieść. Do tego brud i dźwiganie opału. Jako rezerwa ok, jako główne źródło to moim zdaniem słabo. 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Czego nie rozumiesz?

Opublikowano

Ogólnie to piszecie takim językiem którego ja nie rozumiem, czytam i piszę do Google a tam różne też wpisy,to co to ten monolog, pisz po chłopsku żeby każdy zrozumiał...

Opublikowano (edytowane)

OK. Mam kocioł na ekogroszek.

Wstawiam fotowoltaikę (PV) z możliwością podłączenia akumulatora (jak nie ma prądu, mam cały czas prąd z akumulatora- w zależności jaki "mocny" to będzie działało krócej lub dłużej)

Potem wstawię pompę ciepła, a kocioł zostawię sobie w razie awarii pompy ciepła itp.

Nie ma sensu teraz kupować nowego kotła na ekogroszek. Tak uważam.

Masz fotowoltaikę, to celuj w pompę ciepła.

Możesz kupić dwa rodzaje pomp:

-monoblok (tańsza, "wszystko w jednym", łatwiejsza instalacja)

- split (nieco droższa, wymaga "specjalisty" podczas montażu)

Grzejąc pompą ciepła zużyjesz ok 3x mniej prądu niż grzejąc grzałką wodę.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

@Oldeq17 

Są dwa podstawowe rodzaje PC

1. Monoblok to "skrzynka" w której jest wszystko. W domu masz tylko wymiennik ciepła.

2. Split to dwie "skrzynki". Jedna na zewnątrz, druga w domu.

Prościej się nie da. 🙂 . Ale masz rację, nie wszyscy muszą znać typy, nazwy etc.

Moja propozycja jest taka. Musisz napisać (najlepiej w osobnym wątku), jakie masz zapotrzebowanie na energię.

Jest to podane w karcie energetycznej domu. Jest to wartość x kWh/m2/rok.

Jeżeli tego nie masz, to najprościej podać ilość m2 do ogrzania, jakie masz ocieplenie domu, jakie masz ogrzewanie.

Decydując się na PC, to trzeba to zrobić bardzo rozsądnie. Jak masz stary, źle ocieplony dom, na dodatek wszędzie grube rury i wielkie kaloryfery, to właściwie cała instalacja do przerobienia. Jak masz możliwość założenia ogrzewania podłogowego (OP), to polecam ten system.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Niech kolega wypełni sobie to: https://cieplo.app/

Wtedy określi zapotrzebowanie na ciepło budynku.

Opublikowano
4 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Decydując się na PC, to trzeba to zrobić bardzo rozsądnie. Jak masz stary, źle ocieplony dom, na dodatek wszędzie grube rury i wielkie kaloryfery, to właściwie cała instalacja do przerobienia.

Ocieplenie ok ale grube rury i wielkie kaloryfery to akurat pompa ciepła chyba  lubi nie dorówna to  polecanej  podłogówce ale zawsze to lepszy zład wody i przepływu.

Opublikowano
18 godzin temu, Oldeq17 napisał(a):

Ogólnie to piszecie takim językiem którego ja nie rozumiem, czytam i piszę do Google a tam różne też wpisy,to co to ten monolog, pisz po chłopsku żeby każdy zrozumiał...

monolog jest wtedy jak zadajesz pytanie na forum, a potem sam sobie na nie odpowiadasz,

w przypadku pompy koledzy już odpisali na czym polega różnica w splitach i monoblokach.

Na grupach facebook'owych często pojawiają się oferty na 1-3 sztuki i można wyrwać PC w normalnych pieniądzach. Do zakupu splita potrzeba uprawnień Fgaz (np. Panasy 7-9kW do 20k to nie był problem, tylko trzeba śledzić)

Opublikowano
22 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Jest to podane w karcie energetycznej domu. Jest to wartość x kWh/m2/rok.

tak z ciekawości jest jakaś górna granica tej wartości do której jest sens montować PC czy ta wartość nie ma znaczenia?

Opublikowano

Teoretycznie to PC zawsze powinna być opłacalna, ma przecież COP około 3. 🙂

Znajomy ma PC gruntową (montował jak wszystkie pieniądze trzeba było dać za to), potem dołożył PV, potem znów dołożył PV i jeszcze raz dołożył PV. Ma chyba już około 20 kWp i wychodzi w końcu na zero.

Teraz żałuje, że jak remontował dom, to nie wywalił grzejników i nie założył OP. Pewnie nie musiałby mieć PC gruntowej, tylko dwa razy tańszą powietrzną, a PV pewnie też by starczyło około 15 kWp. Teraz będzie docieplał dom. Uparł się na taką kolejność. I co mu zrobisz ?

18 godzin temu, marcus312 napisał(a):

Ocieplenie ok ale grube rury i wielkie kaloryfery to akurat pompa ciepła chyba  lubi nie dorówna to  polecanej  podłogówce ale zawsze to lepszy zład wody i przepływu.

Ja jestem odmiennego zdania. PC bardziej lubi OP, bo ogrzewanie jest niskotemperaturowe.

Wiem, można duże grzejniki założyć i będzie to samo. Jest to indywidualne podejście. Ja wolę mieć puste ściany.  

Opublikowano
14 godzin temu, luceo napisał(a):

tak z ciekawości jest jakaś górna granica tej wartości do której jest sens montować PC czy ta wartość nie ma znaczenia?

cieplo.app i sam sobie musisz odpowiedzieć, czy warto.

Opublikowano

@o6483256 znam stronę, liczyłem i znam zapotrzebowanie mojego domu, wynik z ciepło.app pasuje do wartości rocznego wskaźnika, który mam podany w ówczesnym projekcie domu

pytałem tak ogólnie bo nie jestem w temacie PC bo od zawsze związany z węglem i drewnem, ale dzięki i nie zaśmiecam już tematu

Opublikowano

@luceomoim skromnym zdaniem jak musisz zasilać instalacje temperaturą powyżej 50C (nie mam tu na myśli ekstremalnych mrozów) to nad PC bym się mocno zastanowił. Przeszedłem z węgla na PC m.in. dlatego, że nie przekraczałem tego parametru.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. odświeżam temat bo nie chcę zakładać nowego o podobnym znaczeniu.

Pod koniec marca 2022 zgłoszona była moja instalacja pv do PGE, licznik zmieniony na dwukierunkowy w kwietniu, rozliczenie za PV przyszło w październiku czyli mam okres rozliczeniowy 6 miesięczny.

To dobre rozliczenie czy lepiej zmienić na 12 miesięczne? tak żeby było mi wygodniej zużyć w okresie zimowym do wiosny nadprodukcję z lata i pchać do CWU bufora w dzień? (chyba że to niema znaczenia i każde rozliczenie okresowe jest do końca grudnia każdego roku żeby wykorzystać)?

Opublikowano

Według mnie lepsze jest 12 miesięczne. Nie wiem jak jest w PGE przy umowie na 6M. Jak masz nadprodukcję, to do wykorzystania jest przez 12M, czy przez 6M. Jak przez 12M, to chyba nie ma sensu cokolwiek zmieniać.

Przy zmianie umowy uważaj na to, czy przypadkiem nie zmienią Ci z netmetering na netbiling. Jak popełnisz błąd, to już nie wrócisz do netmetering. A to byłaby strata dla Ciebie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, wacio1967 napisał(a):

Według mnie lepsze jest 12 miesięczne. Nie wiem jak jest w PGE przy umowie na 6M. Jak masz nadprodukcję, to do wykorzystania jest przez 12M, czy przez 6M. Jak przez 12M, to chyba nie ma sensu cokolwiek zmieniać.

Przy zmianie umowy uważaj na to, czy przypadkiem nie zmienią Ci z netmetering na netbiling. Jak popełnisz błąd, to już nie wrócisz do netmetering. A to byłaby strata dla Ciebie.

Dzięki za poradę. A jak na 12m rozliczenie to resetują 31 grudnia czy do dnia założenia instalacji pv lub licznika?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Powiem Ci szczerze, że za nimi nie trafisz. Ja zakładałem pod koniec września, a rozliczenie mam do ostatniego października. Kolega zakładał pod koniec października, a rozliczenie ma do końca sierpnia. Nie zgadza się ani z terminem zgłoszenia, ani z terminem wymiany licznika, ani z podpisaniem umowy. Ten sam dostawca, Tauron.

Tutaj zmieniałem na G12w. Ok, myślałem że tutaj będzie termin.

image.png.fb60a10a1da0a0c2f7c7432adccf3a74.png

Część rozliczenia za 2021, które dostałem w 11.2022

image.png.3c1d077133804659fee2bcef9e209034.png

No i reszta rozliczenia, które dostałem też w 11.2022

image.png.4bf34d03fad41fea36ab27c85df63634.png

• Lubię to 1