Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dofinansowanie a piec pellet/ekogroszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamierzam kupic piec na 2 paliwa (pellet i ekogroszek).

Myślę o dofinansowaniu które nie obejmuje już pieców węglowych.

Może ktoś ma wiedzę czy nie będzie problemem by uzyskać dofinansowanie zakup takiego pieca?

Opublikowano

Będzie problem. Ostatnio byłem na spotkaniu w gminie, gdzie wyraźnie zaznaczono, że dofinansowanie dotyczy tylko i wyłącznie kotłów na pellet, a nie na ekogroszek lub ekogroszek/pellet.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź, Pani na infolinii też mówiła że pellet, jak zapytałem o pellet ale że jest mozliwosć przejścia to mówiła że raczej nie ale nie jest pewna i decyzję podejmie urzędnik. Pytam dlatego że jak nie ma być dofinansowania to ojciec podłączy a jak byłoby dofinansowanie to muszę brać firmę.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Dofinasowanie jest tylko na kocioł jednopaliwowy. Obecnie tylko pellet 😉  

Do podłączenia nie musisz brać firmy (czyste powietrze) 

Opublikowano (edytowane)

A to nie jest przypadkiem tak, że kupujesz kocioł np. Technix Pel, dostajesz dotację i przez czas określony w regulaminie palisz pelletem, a po tych iluś latach jak masz kaprys przezbrajasz na węgiel i lecisz dalej?

Edytowane przez MrWolf
Opublikowano

Z tego co się orientowałem możesz palic od razu ekogroszkiem tylko jak przyjdą na kontrol przelaczyc na pellet, a kontrol musi być zapowiedziana 

Opublikowano

Czyli defacto nie wolno palić w okresie obowiązywania umowy😄.

Co kto robi wbrew przepisom i zapisom w umowach to już jego sprawa. Każdy jest dorosły i wie co robi. Słuszna oczywiście uwaga, że można tak zakombinować, aczkolwiek na własne ryzyko. Wystarczy dron zawieszony nad kominem i będzie wiadomo czy był grany pellet czy węgiel.

Opublikowano

Juz bez przesady że będą mi dronami po kominie latać... teraz palę smieciuchem i osad ma być prawo... 

Opublikowano

Już gdzieniegdzie latają i nikogo o pozwolenie pytać się nie będą. Nie ma co fisiować, lecz warto mieć to na uwadze biorąc dofinansowanie i podpisując umowę.

Opublikowano

Latają nad kominami aby sprawdzać kto pali śmieci i odpady.

Oni nie mają listy kto ma kocioł na pellet, a kto na ekogroszek (jeszcze nie mają 😄)  i czym ma palić.

U rodziców byli dronem nad kominem z kotła palonego od góry i nie mieli zastrzeżeń. 

Opublikowano

Na razie to tylko wprawka, czekają na centralną ewidencję kotłów 🙂

• Zgadzam się 2