MatCh Opublikowano 21 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Witam, zamierzam kupic piec na 2 paliwa (pellet i ekogroszek). Myślę o dofinansowaniu które nie obejmuje już pieców węglowych. Może ktoś ma wiedzę czy nie będzie problemem by uzyskać dofinansowanie zakup takiego pieca? Cytuj
Wello Opublikowano 21 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Będzie problem. Ostatnio byłem na spotkaniu w gminie, gdzie wyraźnie zaznaczono, że dofinansowanie dotyczy tylko i wyłącznie kotłów na pellet, a nie na ekogroszek lub ekogroszek/pellet. Cytuj
MatCh Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, Pani na infolinii też mówiła że pellet, jak zapytałem o pellet ale że jest mozliwosć przejścia to mówiła że raczej nie ale nie jest pewna i decyzję podejmie urzędnik. Pytam dlatego że jak nie ma być dofinansowania to ojciec podłączy a jak byłoby dofinansowanie to muszę brać firmę. Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gość Emilien Opublikowano 26 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Dofinasowanie jest tylko na kocioł jednopaliwowy. Obecnie tylko pellet 😉 Do podłączenia nie musisz brać firmy (czyste powietrze) Cytuj
MrWolf Opublikowano 29 Stycznia 2022 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2022 (edytowane) A to nie jest przypadkiem tak, że kupujesz kocioł np. Technix Pel, dostajesz dotację i przez czas określony w regulaminie palisz pelletem, a po tych iluś latach jak masz kaprys przezbrajasz na węgiel i lecisz dalej? Edytowane 29 Stycznia 2022 przez MrWolf Cytuj
Gość Emilien Opublikowano 30 Stycznia 2022 #6 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Dokładnie tak jest. Cytuj
Daniel12345 Opublikowano 4 Lutego 2022 #7 Opublikowano 4 Lutego 2022 Z tego co się orientowałem możesz palic od razu ekogroszkiem tylko jak przyjdą na kontrol przelaczyc na pellet, a kontrol musi być zapowiedziana Cytuj
MrWolf Opublikowano 4 Lutego 2022 #8 Opublikowano 4 Lutego 2022 Czyli defacto nie wolno palić w okresie obowiązywania umowy😄. Co kto robi wbrew przepisom i zapisom w umowach to już jego sprawa. Każdy jest dorosły i wie co robi. Słuszna oczywiście uwaga, że można tak zakombinować, aczkolwiek na własne ryzyko. Wystarczy dron zawieszony nad kominem i będzie wiadomo czy był grany pellet czy węgiel. Cytuj
Daniel12345 Opublikowano 4 Lutego 2022 #9 Opublikowano 4 Lutego 2022 Juz bez przesady że będą mi dronami po kominie latać... teraz palę smieciuchem i osad ma być prawo... Cytuj
MrWolf Opublikowano 4 Lutego 2022 #10 Opublikowano 4 Lutego 2022 Już gdzieniegdzie latają i nikogo o pozwolenie pytać się nie będą. Nie ma co fisiować, lecz warto mieć to na uwadze biorąc dofinansowanie i podpisując umowę. Cytuj
Gość Emilien Opublikowano 4 Lutego 2022 #11 Opublikowano 4 Lutego 2022 Latają nad kominami aby sprawdzać kto pali śmieci i odpady. Oni nie mają listy kto ma kocioł na pellet, a kto na ekogroszek (jeszcze nie mają 😄) i czym ma palić. U rodziców byli dronem nad kominem z kotła palonego od góry i nie mieli zastrzeżeń. Cytuj
HarryH Opublikowano 4 Lutego 2022 #12 Opublikowano 4 Lutego 2022 Na razie to tylko wprawka, czekają na centralną ewidencję kotłów 🙂 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi