Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko jak domieszać coś tańszego, gdy chcesz potanić najtańszy węgiel na rynku?

Opublikowano

Najtańszy będzie miał, pójdzie na tym palniku bez problemu

Opublikowano
27 minut temu, HarryH napisał:

Tylko jak domieszać coś tańszego, gdy chcesz potanić najtańszy węgiel na rynku?

No niestety, to nie Jowisz, moj błąd. Mam 6 ton Merkury a to nie jest taniocha.  Pofatyguję się do nich po kilka worków Ekosun i Merkury dla porównania. 

Opublikowano
W dniu 7.10.2021 o 21:59, Kijasr napisał:

Teraz powietrze wpada prosto pod ruszt nie chłodząc rury podajnika

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Czy oprócz tego że powietrze nie chłodzi rury podajnika zmienia się jakoś napowietrzanie paleniska? Mam tak założona dmuchawę teraz trzeci sezon , poprzednie dwa temp podajnika oscylowała granicach 40° przy paleniu ekogroszkiem , w tym sezonie palę pelletem i mam 30-35 °.  I to przy częstym odstawianiu się kotła - mam przewymiarowany i sprawdzam jak to wyjdzie przy paleniu pelletem. Po przeczytaniu posta z czystej ciekawości złapałem za instrukcje od palnika i nie ma tam o tym żadnej wzmianki. 

Opublikowano
W dniu 7.10.2021 o 21:30, Kijasr napisał:

Masz ze złej strony zamontowaną dmuchawę

Tak złożony kocioł dostałem, tzn. dmuchawę trzeba było samemu przykręcić, ale miejsce na jej przykręcenie było zostawione z przodu kotła.

Przełożyłem dmuchawę na prawidłową stronę, ale zauważyłem że przez otwór widać żar z paleniska. Czy tak powinno być? Palnik nie ma lewego powietrza?

image001.jpg

image003.jpg

image004.jpg

Opublikowano

Widać że to jakaś podróbka SV-ki.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Koledzy jak można odróżnić podróbkę od oryginału ??

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem w podróbce, ale na Technixie mam logo Technix.

Poza tym ten ze zdjęcia powyżej ma także inaczej umiejscowione miejsce na dmuchawę. Teraz patrzę i widzę, że inaczej wygląda i ma swój napis X1/4 i coś powyżej.

image.png.adf495a78994836b1935cb2eb68635db.png

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Wiem. Prawdopodobnie w weekend ogarnę temat. Ale nie ma różnicy w napowietrzaniu paleniska tylko nie mam chłodzenia podajnika.

Opublikowano

Wtedy malina dawała dmuchawy jakie popadło. Przełóż sobie tą dmuchwe na drugą stronę.

Opublikowano

Trochę późno startuje ta dmuchawa, a jaka dmuchawa była dobra , przekładka w weekend na drugą stronę. 

Opublikowano

Cześć wszystkim. Przeczytałem cały wątek, ale wciąż mam parę problemów z moim kotłem Jan Jańczak 15 kW z palnikiem sv200, który teoretycznie też powinien być 15 kW, ale jest 25 kW, co stwierdziłem po pierwszym czyszczeniu - ruszt ma 45 otworów, a 15 kW powinien mieć 36 (chyba, że się mylę, to proszę wyprowadźcie mnie z błędu) więc pewnie wsadzili mi większy palnik bo akurat taki mieli, a przecież odlew i jego wymiary są takie same dla tych mocy (no chyba, że ten typ taki ma mieć palnik, tylko co wtedy jest zamontowane w kotłach 19 kW i 24 kW?). Mam go od ponad miesiąca więc ciężko było spróbować jego możliwości przy tej pogodzie (+15* do 0*). Generalnie często odstawia się w podtrzymanie, moim zdaniem zbyt często. W sterowniku Argos PID nie ma za wiele opcji i wiem, że jest to przeciętny sterownik, jednak dedykowany do tego palnika, więc powinien współpracować jako-tako. PID działa w nim w sumie tylko w zakresie ostatnich 3* przed temperaturą zadaną, wcześniej i tak pracuje na 100%. Piszecie, aby obniżyć moc palnika przy takiej pogodzie. U mnie takiej opcji nie ma, jednak wpadłem na pomysł żeby zmniejszyć mu moc na ten okres przejściowy poprzez zmianę dawki paliwa (standardowa podana przez producenta jest 10s/50_60s przerwy) Zmniejszyłem więc proporcjonalnie czas podawania (7s) przerwę wydłużyłem (70s) , nadmuch zmniejszyłem (max 23%), więcej parametrów nie mam do regulacji. Ekogroszek używam teraz słabszy (24). Efekt był taki, że może i wolniej dobijał do zadanej i mniej był w podtrzymaniu, ale pali się dosłownie na końcówce ślimaka, płomień wychodzi wręcz z podajnika. Grzeje to więc część palnika która jest na zewnątrz, a po przejściu w podtrzymanie to już w ogóle jest strasznie gorący (w miejscu czujnika podajnik ma 35, rura podajnika 55 a sama obudowa palnika ma ponad 60 - skończyła mi się skala na termometrze więc dokładnie nie wiem ile). Powróciłem do ustawień fabrycznych. Zmiana jest taka, że pali mi więcej opału a jak się grzał, tak się grzeje ( 10kg/24h vs 7kg/24h przy grzaniu cwu i tylko 5 pomieszczeń z letnimi grzejnikami gdy na dworze jest stosunkowo ciepło). Pali się dalej mocno w głębi przy ślimaku i nawet na 100% modulacji płomień praktycznie nie wystaje z palnika. Mam przez to gorąco w kotłowni i garażu (23*C). Dodatkowo mam niską temperaturę spalin (30*C przy podtrzymaniu i co chwila podejmowanej pracy na jakieś 20-30% mocy aby uzupełnić stratę ciepła). Ociepliłem czopuch i wkład w kominie na ile było to możliwe, powinno pomóc. Wynika z tego, że temperatura z żaru zamiast iść w kocioł, to idzie przez żeliwną obudowę palnika na zewnątrz kotła i grzeje kotłownię. Występuje u mnie też zjawisko podobne jak u kolegi franek89, tylko że u mnie widać poświatę od żaru przy zamontowanej dmuchawie (robi się jasno w obudowie, dmuchawa RMS 120 AL). Palnik mam orginalny Technix (a przynajmniej tak mi się zdawało) z wytłoczonym napisem. ALE teraz mam zagwozdkę po jego czyszczeniu. Otóż teoretycznie dmuchawę mam z dobrej strony (podajnik z prawej strony, dmuchawa z przodu od drzwiczek). gdybym nawet chciał  ją przełożyć, to i tak nie pasuje otwór z drugiej strony gdzie jest podłączony wężyk z powietrzem do zbiornika. Poza tym w kanale doprowadzającym powietrze z dmuchawy jest jakaś dysza podająca powietrze jeszcze przed paleniskiem i to właśnie tam się pali (widać żar przez to okienko). Pionowy otwór w kryzie montażowej przez który powinno iść powietrze pod ruszt jest od strony dmuchawy, wiec powietrze nie okrąża palnika i go nie studzi. Poza tym nie mam otworu napowietrzającego dającego powietrze pod ruszt (w pierwszej chwili myślałem, że dali źle uszczelkę, ale po jej odskrobaniu i tak nie ma tej szczeliny). Pytanie więc do znawców tematu: o co tu w ogóle chodzi i czy to jest Technix? 

IMG_20211014_174902753.jpg

IMG_20211015_203551203.jpg

IMG_20211015_203622060.jpg

IMG_20211015_203722949.jpg

IMG_20211015_204001038.jpg

IMG_20211015_204610927.jpg

IMG_20211015_210142273.jpg

IMG_20211015_210420970.jpg

IMG_20211015_210441015.jpg

Opublikowano

Witam .Palę pelletem i też mam problem z wysoką temperaturą podajnika.W piwnicy ciepło że można by było zamieszkać.Też mam wrażenie że spalanie jest zbyt głęboko .Języki ognia sięgają ponad palnik ale cienko to wygląda.Można coś z tym zrobić.Sterownik black kocioł 10kw

Opublikowano

Mi temp podajnika dochodzi do 45/47 stopni , taki urok aczkolwiek chyba będę musiał kiedyś rozebrać i wymienić uszczelki , szczególnie ta między komora paleniska a reszta , u mnie tez płytka paleniska wystaje ze dwa milimetry I za każdym razem po czyszczeniu muszę dać nowa uszczelkę wyczystki , chyba gdzieś tam jest coś źle poskręcane , ale to robota na przyszłe wakacje

Opublikowano

Można spróbować zaślepić dosuszanie i 2 lub 3 rzędy zaślepić otwory na płytce od strony slimaka.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.10.2021 o 18:25, Pieklorz napisał:

Palnik z Twoich zdjeć jest podróbką.

Może tak robią,że ogień widać (szybciej, taniej) a może czegoś zapomnieli skręcić. Nie wiem, ale to koło oryginału nie leżało.

Ostatnio coraz gorzej paliło się w kotle - spieki, niedopalony węgiel itp. Zabrałem się za czyszczenie komory powietrznej pod rusztem i nie widzę otworu, którym powietrze wpada pod ruszt. Czy tak powinno być?

spieki 5.jpg

ruszt 5.jpg

komora spalania 4.jpg

Edytowane przez franek89
Opublikowano
2 godziny temu, shaft7 napisał:

Mi temp podajnika dochodzi do 45/47 stopni , taki urok aczkolwiek chyba będę musiał kiedyś rozebrać i wymienić uszczelki , szczególnie ta między komora paleniska a reszta , u mnie tez płytka paleniska wystaje ze dwa milimetry I za każdym razem po czyszczeniu muszę dać nowa uszczelkę wyczystki , chyba gdzieś tam jest coś źle poskręcane , ale to robota na przyszłe wakacje

47 st jak palnik pyka na 20% na wyższych mocach jest mniej. U mnie też płytka wystawała wiec doszlifowałem i jest równo. Na dekielek dociąłem uszczelkę z starego koca azbestowego i przykleiłem silikonem, nie trzeba za każdym razem kombinować.