Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdyby tylko ktoś miał zwymiarowany ten deflektor to można by pomyśleć czy jest sens go przerabiać i dokładać do sv200. W najlepszym wypadku jedynie modyfikacja ramki i gotowe, a może się okazać że trzeba będzie rzeźbić w samym deflektorze, niestety na internecie nie widzę takich danych 😕 

Zawirowywacze moim zdaniem mają sens jak masz przewymiarowany komin względem pieca, np. kiedyś miałeś piec 35kw, a teraz wystarcza ci 15kw ale komina nie zmieniałeś to może ci za bardzo dmuchać w komin niżeli grzać piec. Tylko tak jak sam wspominasz możesz przez takie zawirowywacze obniżyć za bardzo temp w kominie i będzie ci się pocił co na dłuższą metę może prowadzić do remontu komina. Nie wiem tylko jak to by działało gdybyś miał wkład kominowy czy taka niska temp mu mniej skodzi. Ja miałem robić zawirowywacze bo mam stary duży komin, a piec nowy i mały tylko ktoś na forum gdzieś podrzucił regulator ciągu smartflow (o ile dobrze pamiętam) i postanowiłem zrobić coś podobnego samemu bo i tak miałem zrobić daszek by mi nie lało ciągle do tego starego komina. Powiem ci, że jestem zadowolony z efektów, trochę mniej z wyglądu tej pracy ale przy takich problemach jak miałem to cieszę się że dotrwałem do końca 😄. Temp spalin jest praktycznie stabilna na poziomie 120-140*C podczas palenia, wcześniej podskakiwało do ok 180*C, płomień jest stabilniejszy i łatwiej ustawić piec bo nie masz takich wahań powietrza. Oczywiście, gdybyś chciał takie coś tworzyć czy kupić (nie opłaca się kupować) to zainwestuj od razu w czujnik czadu tak na wszelki wypadek 🙂 

Opublikowano

Ja to dwa lata temu zrobiłem normalnie z blachy nierdzewnej, dużo daje ten deflektor nie ma pyłu tyle na półkach i na węglu jest dużo czyściej.