Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, caxap77 napisał(a):

trzy podłogówki z zaworami RTL

Panie, kto panu tak to spartolił?

Argos ma lipne sterowanie dmuchawą. Chyba najgorsze jakie kiedykolwiek wymyślono. Możesz spróbować podnieść powietrze max, ale nie zdziw się jeśli nie zaobserwujesz żadnych zmian w nadmuchu. Ten bubel już tak ma.

Z minimalną mocą radziłbym nie schodzić poniżej 25%. Lepiej jak się odstawi na kilka minut zamiast przez pół godziny utylizować opał na 15%.

Opublikowano

To te RTLe to taka lipa? Mam je od 11 lat i nie narzekam. Może jeśli kiedyś będę robił remont generalny domu to wówczas to zmienię na jakieś bardziej sensowne rozwiązanie.

Jeśli ten Argos ma takie lipne sterowanie dmuchawą to szkoda, że się o tym dopiero teraz dowiaduję. Kocioł używam, tak jak napisałem, dopiero trzeci miesiąc i dopóki ten sterownik nie padnie to nie bedę kupował nowego. Co do mocy minimalnej to zgodnie z sugestią Kijasra a teraz także i Twoją podniosłem moc min. do 25%.  

Opublikowano

Nie jesteś pierwszy, który dał się nabrać na ten marketingowy bełkot. Ja też nie wiedziałem jak kupowałem kocioł w lutym 2021r., że ten argos przysporzy mi tyle kłopotu i nerwów. 

Pamiętam, że dokładnie 11 m-cy później doręczono mi przesyłkę z SKZP-05. Ten sterownik to potęga. 😎

Opublikowano

Wysoka temp. podajnika ma miejsce gdy żar na ruszcie ogrzewa palnik zamiast wymiennika. Zwiększ minimalną moc. Jeśli chodzi o kiepskie sterowanie dmuchawą podczas pracy w PID. Proponuję spróbować pracy w dwu stanie. Dopasujesz idealnie powietrze do ustawionej mocy i powinno się poprawić. Minusem jest to, że po przejściu w podtrzymanie może nieco kopcić.

Opublikowano (edytowane)

@cexap77
Karlik się w takie łupki wypala. Kolega narzeka, bo miał prosty sterownik do rozbudowanej instalacji w dodatku starą wersję.
Jak wszystko, także i ten się rozwija i poprawia.

Masz aktualnie wybór 4typów dmuchaw.

Co do węgla, ja akurat lubię na nim miec modulację min 15 do 20%. Dla pelletu polecam z przedziału 30-40%
Kwestia doboru obrotów dmuchawy i wyboru właściwego typu.

Dmuchawa 40W obudowa aluminiowa RMS120-40 lub DM85 - wybór 40W
Dmuchawa 70-80W obudowa aluminiowa RMS120 lub DM80 - wybór 80W

Dmuchawa Technix WT-40 wybór 1,2uF

Dmuchawa Technix WT-80 wybór 2uF

W każdym razie możesz podnieść moc minimalną na to 25%

Dmuchawa max to tak w okolicy 45 dla ekogroszku

Masz tez Argos PID Plus pellet, zatem dużo więcej możliwości.

Masz czujnik spalin, pogodowy, zapalarkę.

Wybór paliwa węgiel, to rozpalanie w menu ręcznym (rozpalanie) i praca z podtrzymaniem.
Jak dany węgiel przyzwoity, to wybierasz typ paliwa pellet i ustawiasz kalorycznośc paliwa na 26MJ plus przesyp ok 11,4kg/h, wówczas sterownik "wie",że obsługuje węgiel. W tym jednak wypadku zachowuje sie podobnie jak na pellecie tj wygasza i rozpala.

Kwestia testu co lepiej na danym paliwie w danym domu i na danej instalacji wychodzi. Ja dla węgla wole pracę z podtrzymaniem, ale to indywidualne sprawy.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

@Hitower

Moc minimalną zwiększyłem wczoraj po sugestiach Kijasra i Dozy’ego. Niestety w żaden sposób nie wpłynęło to na zmniejszenie temperatury podajnika – cały czas zawiera się między 45 a 50 stopni. Nie ukrywam, że martwi mnie to jak popatrzę na wykresy innych kotłów na ekotłowni gdzie temp. podajnika mają po 30-35 stopni. Poniżej mój aktualny wykres z ekotłowni. 

@Pieklorz

Jak wcześniej pisałem wiem, że Karlik spala się w takie łupki. Rozchodzi mi się jednak o to żeby tak ustawić proces spalania żeby nie było w nich niedopalonego węgla, łupki jako takie mogą sobie być.

Co do mocy minimalnej i modulacji, już nie wiem kto ma racje czy ci którzy piszą żeby była wyższa i tym samym żeby nie spalać opału na niskich mocach czy jak Ty który sugerujesz jednak niższe moce minimalne.

Ja mam dmuchawę 80W i taka też jest wybrana w ustawieniach.

I jeszcze jedna rzecz o której wcześniej nie wspomniałem. Zawsze jak otworzę dolne drzwiczki podczas pracy palnika to dymi mi się przez te drzwiczki na kotłownię. Wcześniej jak miałem Skama P-premium z ekoenergią takie zjawisko nie występowało. Komin mam drożny bo sprawdzałem, rura łącząca wylot z kotła z kominem założona nowa i obłożona wełną żeby była ciepła i tym samym żeby nie zarastała szybko sadzą. Poza tym od uruchomienia kotła spaliłem około 700-800 kg Karlika – to niemożliwe żeby po takiej ilości mi zarosło cokolwiek. Jak odpaliłem ten nowy kocioł to ten fakt wydymiania przez drzwiczki tłumaczyłem sobie że to kocioł 5klasy, tym samym więcej półek w wymienniku do obejścia przez spaliny (czyli większe opory) plus dodatkowo ta blacha bezpośrednio nad palnikiem i myślałem że tak musi być. Teraz to wydymianie w połączeniu z wysoką temperaturą podajnika – około 50 stopni zaczyna mnie zastanawiać czy coś nie mam zwalone. Byłbym wdzięczny o jakies sugestie, gdzie zajrzeć/co sprawdzić.

image.png

Edytowane przez caxap77
Opublikowano (edytowane)

Wyjmij ta blachę, co jest nad palnikiem. Masz 5 półek wodnych plus 6tą sucha w postaci tej blachy.

Ja mam TxPel 19kW i też tą blachę wyrzuciłem na bok.

Zaświeć sobie przez górne drzwiczki w stronę komina, czy Ci murarze nie zamurowali jakos dziwnie wejścia w komin.

tj czy nie przysłania części otworu albo nie wchodzi rura zbyt głęboko w komin.

Ja dla ekogroszku wolę moc min 15-20% przy tym sterowniku, bo jest czyściej w kotle, dłużej przepływ spalin. Palnik jest chłodzony, gdy dmuchawa pracuje, mocniej się będzie grzać w podtrzymaniu, bo nie ma pracy dmuchawy. Na węglu okolice 40 czy 45 to nic nadzwyczajnego, na pellecie wychodzi dobrych pare stopni niżej. Bardziej kwestia ciągu czy dymu jest istotna po otwarciu drzwiczek jak to pracuje, dlatego sugeruje wywalenie tej blachy.

Pal jeden tydzień na mocy np.20%

a drugi na 30% i wyciągniesz wnioski, co wychodzi lepiej u Ciebie (pod warunkiem,że warunki będą takie same)

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Znajomi mają kocioł Jańczak 13kW z sterownikiem argos PID. Ze względu na kiepskie sterowanie dmuchawą wyłączyłem go. Jesienią ustawiłem parametry spalania dla Karlika. W grudniu telefon, że się kopci w czasie pracy po otwarciu dolnych drzwiczek. Zaczęli palić nową dostawą Karlika. Okazało się że miał większą kaloryczność. Przeliczyłem na nowo moc i zwiększyłem ilość podawanego powietrza (różnica była dość spora). Ponieważ w argos PID powietrze dla pracy i podtrzymania jest jednakowe. Musiałem skrócić czas przedmuchu. Dymienie w czasie pracy ustało. Zostało niewielkie podczas wyjścia z czuwania, ale nie miałem czasu aby szukać optymalnych ustawień.

Opublikowano

@HitowerArgos PiD to kompletnie inny sterownik,  inna platforma, inny producent płyty.  To faktycznie taniocha.

Argos Plus v1 do groszku to historia

teraz v2 a kolega ma jeszcze inny model Plus Pellet, jedynie co jest wspólne to pierwszy człon nazwy Argos i to wszystko. 

W Plus Pellet na nastawie węgiel osobno ustawia powietrze dla pracy oraz osobno dla podtrzymania. Kolega ma model dwupaliwowy z pełnym okablowaniem, jakby chciał przejść na pellet wystarczy,aby kupił samą rurę- odstawkę pelletową.

Owszem, może jeszcze to kopcenie być winą partii węgla.

Wyjąć blachę,  wyżej powietrze górą, wyżej dołem,  mocniej w Podtrzymaniu.

Opublikowano
21 godzin temu, Pieklorz napisał(a):

Kolega narzeka, bo miał prosty sterownik do rozbudowanej instalacji w dodatku starą wersję.
Jak wszystko, także i ten się rozwija i poprawia

A co ma instalacja do sterowania obrotami dmuchawy? Ten cały argos nawet tego nie potrafił zrobić. Dla przykładu, na 78% modulacji dmucha sobie spokojnie nawet za spokojnie, a na 80% gwiżdże jakby chciało wszystek żar do komina wypluć. Ot całe sterowanie. 

Odnośnie niewłaściwej dmuchawy, to od razu mówię, że nie ja dobierałem komponenty. Ja kupiłem nowy kocioł wraz ze sterowaniem. Bardzo lipnym sterowaniem. Ale o tym dowiedziałem się dopiero w praktyce. 

Dalej ten dzięcioł stuka w dmuchawie czy już go "wypuścili"? 😆 

Opublikowano

ja tylko szybkie pytanie: ile otworów powietrza wtórnego ma SV200n z 2019 r? @Pieklorz na PW już chyba nie zagląda...

Czyściłem ostatnio i mam po 3 szt po bokach i 2 u góry. więcej nie wymacałem.

Opublikowano

Ok. Dzieki. 

Ps. Ma argosa pid 4 lata i przy cwu jako ochrona powrotu i pewne zamiast tego pompa kotłowa to źle nie jest. Pracuje caly czas w środkowym zakresie i jest cacy. Ostatnie kilka m-cy z uwagi na straszenie podwyżka cen prądu zrezygnowałem z ciągłego cwu ale wczoraj wróciłem. Spalanie znacząco spadło a pieklorz jak z papierosa w polowie a reszta wiekszych kawałów po dotknięciu w pył.

Pozdrawiam 😉

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że ster tyłka nie urywa.... 😁

Gdybym wiedział, że dostanę dotację na kocioł to brał bym z SKZP...

Opublikowano

@Pieklorz

Jak wygląda procedura wygaszania palnika SV200 w sterowniku Argos Pid plus pellet po przekroczenie temperatury zadanej i histerezy w trybie pellet? 

Opublikowano (edytowane)

Dozy bez urazy, ale głupoty gadasz.

Cała ta dyskusja to obrazowo:

Dozy: kupiłem skode octavia III generacji z podstawowym silnikiem i nie mogłem utargać jazdy z przyczepą po górach, a producent tej skody jest głupi, bo wypuścił Octavie IV i nie chce mi nic aktualizowac w starym samochodzie. Zatem sprzedałem octavie III i kupiłem nowego mocnego Passata z mocnym silnikiem i napędem na 4koła, teraz wreszcie mogę ciągac przyczepy. Skoda jest do niczego.

Drugi kolega pisze, no u mojego znajomego tez jest skoda, taka Fabia wczesniejszej generacji z silnikiem 1.0 i tłumaczyłem koledze,że jak ma przyspieszać, to lepiej aby wyłączył klimatyzację, bo inaczej nie pojedzie.

To wszystko czyta użytkownik, który ma Skodę Superb.... i jedyne co było wspólne, to nazwa skoda...

Takie dyskusje i rady sa nic nie warte, tylko wprowadzają w błąd.

Sterowniki rodzina Argos

Podstawowy i moim zdaniem słaby do ekogroszku

Argos PID STB

wyżej jest Argos PID Plus nowej generacji z nowymi softami, takie minimum tak naprawdę na 3pompy, mieszacz z modułem internetowym

Pellet lub dwufunkcyjne:

Podstawowy i nie urywający.. Argos Black soft z zapalarka do pelletu, bez zapalarki do groszku

wyżej Argos Plus Pellet z zapalarką, cz.pogodowy, spalin, dwa softy pellet/ekogroszek z opcją pracy na węglu z zapalarką (3pompy, 2 podajniki, dmuchawa, zapalarka, net)

dalej

Mkolor 4,3 (4pompy w tym kotłowa lub bufora, 2 podajniki, dmuchawa, zapalarka, softy automat pellet, awaryjny pellet, z zapalarką ekogroszek, z podtrzymaniem ekogroszek, ruszt awaryjny, rozbudowa o drugi zawór i pompę za zaworem)

dalej

Argos Maxv2 7cali (5pomp w tym kotłowa lub bufora, 2 podajniki, dmuchawa, 2zawory mieszające, zapalarka, softy pellet, awaryjny pellet, ekogroszek z auto zapalarka, ekogroszek z podtrzymaniem, tryb drewno ruszt awaryjny, rozbudowa o kolejne 4 układy z zaworem i dodatkowymi pompami, obsługa solarów)

@Piotr6 mniej-więcej jak przeciągnie o 2st.C, to zaczyna procedurę wygaszania. Histerezy jako takiej w automacie nie ma, to kiedy odpala zależy od ustawionej mocy minimalnej. Dla pelletu moc minimalna ustawiamy na ok 30-40%

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Jako właściciel kotła ze sterownikiem Argos bez PID, nie mogę mu niczego zarzucić, chodzi bezproblemowo już wiele lat, a tryb dwustanowy jest dla mnie zupełnie wystarczający. 

Jedynie co właściwie mógłbym mu "zarzucić", to to, że nie dało się wyłuskać danych po wbudowanym interfejsie. 

Opublikowano

@o6483256

O tym tradycyjnym , to już nie wspominałem

To prosty w obsłudze dwustan na 2 pompy, podajnik, dmuchawa. Pod logo Technix już nie wychodzi po zmianach w 5ej klasie oraz Ecodesign.

Został w ofercie dla dotychczasowych użytkowników pod nazwą Minister, cieszy się cały czas sporym powodzeniem wśród osób szukających prostego rozwiązania i posiadających nierozbudowana instalację. Sporo tego wysyłamy. 

Opublikowano
5 godzin temu, Pieklorz napisał(a):

Dozy: kupiłem skode octavia III generacji z podstawowym silnikiem

Ja skodę octavię? Nie znasz moich potrzeb. 😁

Z tym porównaniem to za bardzo dałeś się ponieść fantazji i przy okazji naciagnąłeś w swoją stronę. Ale już mniejsza o to.

Skoro mówisz, że ten pid+ pellet to zupełnie inna konstrukcja, to jestem skłonny Ci uwierzyć. Ale jeszcze odnośnie pierwszej wersji pid+ i mojego narzekania, to zaraz poszukam i zapodam linki do filmów na których widać (lub słychać) jak produkt bolca "płynnie" szarpie obrotami przy zmianie nadmuchu o zaledwie 1 procent oraz przy pracy na modulacji. To będzie jako dowód, że miałem istotny powód do narzekania i nie było to w żaden sposób związane z instalacją. A pierwsza wersja pid+ była totalnie skaszaniona i pracowało to po prostu do bani. 

Opublikowano

Pieklorz. Tu nie chodzi o to, kto jaki ma sterownik i jak chodzi dmuchawa. Kolega prosił o poradę ponieważ nie dopala mu groszku. Chodzi o przyczynę takiej sytuacji, czyli niedobór powietrza lub nadmiar opału. Przedstawiając wadę sterownika podałem jego nazwę. Nie wspominałem o nowszych modelach tego sterownika.

Przyrównując do samochodów.

Kupiłem mały samochód z podstawowym silnikiem (duży z mocnym silnikiem), a mimo to jadąc w górach samochód nie przyspiesza jak mu depnę. Według danych technicznych i zapewnień producenta powinien przyspieszać od 1,5tys. obr/min.

Chodzi o technikę jazdy. To samo jest ze sterownikami. Kupujemy odpowiedni do naszych potrzeb i musimy go dobrze ustawić. Często jest tak, że klient wraz z kotłem kupuje sterownik, który nie spełni wymagań danej instalacji. Liczy się tylko cena, a później wychodzą problemy.

Argos PID w trybie automatycznym pracuje źle nawet w prostej instalacji. Natomiast w trybie dwu stanowym radzi sobie bardzo dobrze.

Opublikowano
18 godzin temu, Dozy napisał(a):

szarpie obrotami przy zmianie nadmuchu o zaledwie 1 procent oraz przy pracy na modulacji

Może kondensator w dmuchawie był do wymiany na mocniejszy ten sterownik chyba najlepiej współpracuje z dmuchawą WPA  czy DM 120 80 W 2,5uF.

Opublikowano (edytowane)

Tiaa... kondensator. I co jeszcze?

Mam 3 dmuchawy. Wymieniając od najstarszej:

MplusM WPA120 80W na silniku ebm papst,
MplusM WPA X2 67W na silniku o oznaczeniach CS2E/120-XX01-FT oraz
Polfans 80W z silnikiem emc.
Wszystkie działały pod argosem niemalże tak samo, czyli do kitu. Wniosek jest jeden i jest zgodny z przyslowiem: "z goowna bata nie ukręcisz". 

A żebym nie wyszedł na gołosłownego - poniżej obiecane filmiki. Pierwszy przedstawia pracę dzięcioł-pida na kotle, z dmuchawą polfans. I jeśli się wsłuchać w charakterystyczne stuki, to od modulacji 49 do 54 nic się nie zmienia, natomiast przy 55% "dzięcioł" wpada w szał.

Drugi filmik to suchy test na stole z podłączoną dmuchawą WPA 120. Tutaj jeszcze bardziej słychać drastyczny skok obrotów przy zmianie nadmuchu z 47 na 48. Potem przy bodajże 55 jeszcze trochę przyspiesza i przy 60. Natomiast przy schodzeniu do 36 obroty też spadają w minimalnym stopniu. I gdzieś jeszcze przy 20-kilku był jakiś większy skok, ale zapomniałem tego sfilmować. 

Mogłem co prawda zrobić pomiary tachometrem, wtedy byłoby wszystko widać jak na talerzu, ale patrząc na to z drugiej strony - byłaby to tylko strata czasu. 🙂

Edytowane przez Dozy
literówka
Opublikowano

W argosie PID są nawet momenty, w których mimo zwiększenia mocy dmuchawy obroty spadają.

Opublikowano

Bo we wszystkich agrosas jest sterowanie grupowe dmuchawą i to jest błąd. Jak programista nie odrobi leckcji to jest taki efekt. W grupowym ciężko jest to podzielić. W agros max7 " też był problem z obrotami ale udało się to zrobić i dosyć czasu to trwało.