Kijasr Opublikowano 3 Września 2021 #1751 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 SV mniej spala od retorty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidm Opublikowano 3 Września 2021 #1752 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 To ja już nie wiem co jest nie tak że mi tyle pali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kijasr Opublikowano 3 Września 2021 #1753 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Znam ten palink Bardzo dobrze , kiedyś miałem dwie retorty i najlepiej wypada SV. Jak chcesz żeby ci pomóc to napisz na priv podam ci moje namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 3 Września 2021 #1754 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Mi skamp pv 13kw spala na same cwu 2,5 kg na dobę. Dwoje dorosłych plus dwoje małych dzieci. Coś musisz mieć nie tak albo s ustawieniami albo z instalacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidm Opublikowano 3 Września 2021 #1755 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Chyba z instalacją jest coś zjeb.... Chyba trzeba będzie coś przerobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 3 Września 2021 #1756 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Może gdzieś Ci przebija na instalację, możliwe że zawór zwrotny uszkodzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 4 Września 2021 #1757 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 W dniu 3.09.2021 o 05:02, dawidm napisał: Widzisz a mi spała jakieś 6 kg na dobę 3 dorosłe osoby + dziecko, rury mam zaizolowane pianka, boiler to 120 l tylko że zwykły i długo się w nim nagrzewa woda dlatego histerezę mam ustawioną na 1 stopień. Boiler jest w drugim pomieszczeniu ale to niedaleko kotła. Ja mam histerezę na 5 stopni to nie apteka aby od razu startował , na retorcie spalam ok 2,5 do 3kg/doba. oczywiście wentyalator wyłączony w czasie czuwania czy podawania ,rusza tylko po wybudzeniu z czuwania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosh Opublikowano 4 Września 2021 #1758 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Z histeryza 1 st to on ciagle dogrzewa. Ja mam pionowy 200 z hist. 5 st i kociol grzeje 2 lub 3 x na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidm Opublikowano 4 Września 2021 #1759 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Tylko że ja mam cwu włączone na stałe aby dogrzewac powrot Więc w sumie ta histereza praktycznie nie wchodzi w gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosh Opublikowano 4 Września 2021 #1760 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 I dlatego ci tyle pali. Grzejesz w kółko kociol i cwu. Po co powrót dogrzewasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrWolf Opublikowano 4 Września 2021 #1761 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 No i zagadka takiego spalania u Ciebie rozwiązana. Ciągle działająca pompa wychładza kocioł. Ustaw to normalnie by dogrzewał wodę z histerezą i spalanie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidm Opublikowano 4 Września 2021 #1762 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 No ciągle czytam że powrót ma być dogrzany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrWolf Opublikowano 4 Września 2021 #1763 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Oczywiście powrót nie powinien być zbyt zimny, jednak tutaj trzeba obserwacji. Nie ma jednoznacznej informacji jaką temperaturę należy trzymać na powrocie. W prawidłowo wykonanej instalacji powrót chroni się krótkim obiegiem kotłowym z pompą lub bez przy zachowaniu odpowiednich średnic rur. Grzanie powrotu przez CWU to proteza i doraźne rozwiązanie, które ma swoje minusy, między innymi podwyższone spalanie. Edytowane 4 Września 2021 przez MrWolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janosh Opublikowano 4 Września 2021 #1764 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Tez mam powrót grzany przez cwu ale to w sezonie grzewczym. Tu raczej to bez sensu. Po co grzac powrot jak kociol stoi a jak grzeje cwu to juz ma ochrone A 6 kg wegla plus prąd za pompe to bym grzalke wstawil. Chyba ze pompa energooszczędna... Edytowane 4 Września 2021 przez janosh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 4 Września 2021 #1765 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 35 minut temu, dawidm napisał: Tylko że ja mam cwu włączone na stałe aby dogrzewac powrot Więc w sumie ta histereza praktycznie nie wchodzi w gre Na stałe to włącza się tylko na zimę natomiast latem pompka całkowicie nie potrzebna a wiem to z doświadczenia ale w sumie jak zrobisz histerezę na 5 stopni to po spadku temp w bojlerze się załączy ale w sumie nie ma tam mowy o zimnym powrocie latem bo to niemożliwe , na stałe pompa tylko zimą musi chodzić nonstop latem nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidm Opublikowano 4 Września 2021 #1766 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Ok dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pochłaniacz Opublikowano 4 Września 2021 #1767 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 U mnie ostatnio zdechła chińska energooszczędna pompa, i na powrocie była temperatura 40 stopni. Nie wiem, czy nie za mało, biorąc pod uwagę, że zadana jest 58 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 4 Września 2021 #1768 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 W dniu 3.09.2021 o 15:38, dawido napisał: Mi skamp pv 13kw spala na same cwu 2,5 kg na dobę. Dwoje dorosłych plus dwoje małych dzieci. Dobry wynik chyba palisz na samym przepalaniu chociaż i te wychodzi w okolicach 4 kg na dobę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawido Opublikowano 5 Września 2021 #1769 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Dogrzewam bojler 3-4 razy na dobę, kotłem steruje sppv2 tryb liniowy, dziś pokazuje mi 2,9 kg spalanie ale musiał się na chwilę w nocy któryś grzejnik włączyć. Tu można poobserwować: https://ekotlownia.pl/sterownik-5/750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrWolf Opublikowano 8 Września 2021 #1770 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Dwa pytania Panowie: 1. Z własnej głupoty uwaliłem dwie zawleczki (krzywo zamontowany ruszt palnika), które miały twardość 12.9. W metalowym były tylko 8.8 i taką zamontowałem. Czy to wielki grzech? 2. Czy w SV200 do demontażu ślimaka trzeba demontować kosz oraz rurę podawczą? Zwaliłem przekładnię z silnikiem i wygląda na to, że właśnie tak trzeba zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HarryH Opublikowano 8 Września 2021 #1771 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 1 to nie grzech, lepsza ochrona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFAŁ Opublikowano 8 Września 2021 #1772 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Mając wystarczajaco miejsca tj plus dlugosc slimaka to da się tak wyciągnąć caly uklad . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrWolf Opublikowano 8 Września 2021 #1773 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Miejsce nie jest problemem. Czyli najlepiej odkręcić rurę przy korpusie palnika i wyjechać z całym zestawem? Jakbym się uparł i chciał najpierw zdemontować kosz by było łatwiej manewrować to powinienem się uzbroić na wszelki wypadek w uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kijasr Opublikowano 8 Września 2021 #1774 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 A po co chcesz ściągać rurę podawczą?Kosz ma być pusty, odkrecadz 4sruby z przekładni i ślimak ci wyjeżdża z przekładnią.Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFAŁ Opublikowano 8 Września 2021 #1775 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Dokładnie .wyciagasz motoreduktor ze slimakiem . Kosz i rura podajaca zostaje dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi