Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura na zewnątrz rośnie, spalanie również!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do forumowych speców!

Co jest nie tak?

Temperatura na dworze rośnie, a spalanie opału zamiast maleć także rośnie:

image.png.94d78ec8800861275476ed2ecec28b1a.png

Dodam, że temperatura w domu jest stała:

image.png.0e175a801a72d2a1b0aaeeb9b41ef530.png

Dwa dni temu miałem spalanie na poziomie 10,3kg/doba teraz 13,3kg/doba

Co jest nie tak ?

Opublikowano

A nie ma “przesuniecia” dobowego przypadkiem?

Reakcje budynku na temperature nie ida godzina w godzine.

Porownaj jak to wygladalo przez tydzien. Tez jestem ciekaw.

Opublikowano

Przesunięcia nie ma, odbiór CWU bez zmian.

Opublikowano

A nie wieje u Ciebie przypadkiem? U siebie też mimo wyższych temperatur nie zauważyłem spadku spalania. Wiatr skutecznie wyciąga ciepło z budynku. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zmieniles opal? Slabszy? Granulacja inna? Wiatr swoja droga i wilgotnosc. Odczytaj cieplomierz czy moc kotla jest taka sama. Jesli nic z powyzszych to jeszcze czy sam pomiar zuzycia zgadza sie z faktucznym zuzyciem.

Opublikowano
34 minuty temu, o6483256 napisał:

,,, Temperatura na dworze rośnie, a spalanie opału zamiast maleć także rośnie: ,,,

,,, Co jest nie tak ?

Moim zdaniem, na Twoim wykresie brakuje pomiaru wilgotności powietrza biorącego udział w procesie spalania węgla.

Opublikowano (edytowane)

Wilgotność na zewnątrz bez zmian, wewnątrz również:

image.png.756f0192f5b7e4debbb158ea7d68b320.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Porównaj zużycie z temp. odczuwalną, ona uwzględnia m.i. czynnik chłodzenia wiatrem, wilgotność powietrza, czy opady (niektóre serwisy podają ja na bieżąco). To powinno wiele wyjaśnić.

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał:

Pytanie do forumowych speców!

Co jest nie tak?

image.png.94d78ec8800861275476ed2ecec28b1a.png

Dodam, że temperatura w domu jest stała:

image.png.0e175a801a72d2a1b0aaeeb9b41ef530.png

Co jest nie tak ?

To normalne, działa bezwładność cieplna, temperatura w ścianie budynku nie zmienia się tak dynamicznie jak na zewnątrz.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@Witek-z-Ulicy Ale zeby az tyle?

Opublikowano

Na kotłach się nie znam, ale w silnikach spalinowych wzrost wilgotności powietrza zmniejsza spalanie i zwiększa moc, więc dlaczego w kotle miałoby być odwrotnie? 

Mój kocioł pracował wiosną w zalanej tygodniami kotłowni, w krytycznym momencie lustro wody było kilkanaście cm od dmuchawy i nic niepokojącego nie zauważyłem.

Nie miałeś zwiększonego zużycia wody? Nie zostawił ktoś otwartego okna? Nie była to końcówka węgla o grubszej granulacji? Wreszcie czy można wierzyć w te przybliżenia sterownika?

Opublikowano (edytowane)

To normalne. Od 20 lat jak dom ogrzewam to widzę. Dom oddał co zakumulował w lecie. Do tego znikło słońce a przeciąg z zachodu nie pomaga. Druga połowa listopada to już prawie spalanie jak w styczniu. I nieważne, że na dworze plus 8. Ściany chłoną, wiatr zabiera a słońce nie zasila. 

Mi w tydzień ubył jeden dzień na zasobniku. 

Edytowane przez der
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, HarryH napisał:

ale w silnikach spalinowych wzrost wilgotności powietrza zmniejsza spalanie i zwiększa moc, więc dlaczego w kotle miałoby być odwrotnie? 

Tez sie nie znam, ale w kotle nie mam sprezu.

Najwieksza moc - taka dla mnie laika to jest w okolicy ~5C na zewnatrz, nie wiem czy wilgotnosc ma znaczenie (pewnie ma).

Opublikowano

Teraz tak myślę, że mogły zniknąć uzyski od słońca, bo przynajmniej u mnie chmury i deszcz nastał. 

12 minut temu, PioBin napisał:

Najwieksza moc - taka dla mnie laika to jest w okolicy ~5C na zewnatrz, nie wiem czy wilgotnosc ma znaczenie (pewnie ma).

Temperatura powietrza oczywiście im niższa, tym lepiej (rośnie gęstość i napełnienie w wolnossących).

Opublikowano (edytowane)

No cos w tym jest to na bank bo majac 75KM i 5 kuni wiecej to jak znasz auto to czuc 🙂 serio.

PS. Moze byc powiazane z wilgotnoscia bo przy takich temperaturach czesto „wilgotno”

sorry za offtopic.

pozdr.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Wykres niewiarygodny jednodobowy.

Opublikowano

Może w budynku wydziela się ostatnio mniej energii bytowej 

Opublikowano

Ma to owszem znaczenie, tego może jest dużo więcej,  np. obniżenie kopca na palniku wtedy odsłaniają się dysze i powietrze studzi kocioł. 

Opublikowano
13 godzin temu, o6483256 napisał:

Nie martw sie. Na początku kwietnia będzie odwrotnie 😁

Opublikowano (edytowane)

No dobra Panowie, to wszystko było trochę w formie prowokacji. MrWolf trafił pierwszy od razu w sedno problemu:

WIATR !

image.png.c9709d00d3020a4649fe5db1a02e1614.png

Ktoś teraz mógłby napisać, że "dom dziurawy", "słaba izolacja" itd.

Buda ma 20cm grafitu i 30 wełny, wiec jest przyzwoicie, a jednak wiatr (przez jakieś 10h wiało powyżej 8m/s w porywach do 15m/s) zrobił swoje.

Sam wiatr spowodował wzrost spalania ponad 3kg/doba 😉, mimo, że temperatura na zewnątrz wzrosła o jakieś 6*C.

Jednym słowem "temperatura to pikuś" 😉

No i kolejny "absurdalny" wykres. Temperatura spada i spalanie też! (Wiać przestało to i spalanie spada)

image.png.5ef883961319346a418d6ee01922d498.png

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 2
Opublikowano

O wplywie czynnikow atmosferycznych: naslonecznienie, wiatr, wilgotnosc pisane jest tu od dawna.

A jak do tego odniosa sie Ci od tylko „pogodowek” gdzie nie ma kompensacji od temp. wewnetrznej lub „odczuwalnej” i bazuja jedynie na temperaturze zewnetrznej?

Czy komfort i temperatura wewnatrz jest wtedy utrzymywana?

Czy w sytuacji odwrotnej czyli naslonecznienia i braku wiatru temperatura wewnatrz rosnie dochodzi do przegrzania pomieszczen czy jest stabilna?

Pociagne temat: Jak inaczej mozna sobie z tym radzic?

Opublikowano

Pompa wykazała spadek zużycia bo chodziła na prostej grzewczej, temperatura była wysoka a w domu się nie wychłodziło zauważalnie. Może nie wiało tak silnie jak u Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

No, ale tak to chyba u Ciebie nie wyglądało:

image.png.23ab28fbee24d182b62e4941572b3187.png

Ten sam przedział czasowy temperatura i spalanie (od 9.00 19.11, do 4.00 20.11)

image.png.5bd02e8fdb8cf6b7bfbd43e9084d9d47.png

Teraz powoli spada:

image.png.9d4f8c7ed09531f6948e16b9d6ca1482.png

średnia liczona jest z 24h, więc gdybym policzył z 4-5 wyszłoby cos koło 10kg.

Edytowane przez o6483256