Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Problem kamen multi k5 20 kw

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez Outsider,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, od wrze艣nia jestem posiadaczem kot艂a kamen multi k5 20 kw i mam z nim ogromne problemy, piec ma k艂opot aby osi膮gn膮膰 zadana temperature 60 stopni聽

Zaw贸r 4drozny, temperatura na nim zadana 40 powr贸t 34聽

Dom nieocieplony, komin murowany, wymienione okna w tym roku.

Na p贸艂kach wodnych przy wlocie do czopucha robi si臋 smo艂a, kt贸ra za rad膮 instalatora wygrzalem i zdrapalem, uszczelka na pokrywie zasobnika nie jest docieta idealnie, napisa艂em do kamena aby wys艂ali nowa na wymian臋, podobno wys艂ali, juz nie mam pomys艂u co mo偶e by膰 nie tak z ustawieniami, piecem czy kominem.聽

Czy kto艣 ma podobne przeboje z tym kot艂em?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Powr贸t 35 to zab贸jstwo dla kot艂a. Opisz instalacj臋 albo wrzu膰 zdj臋cia.

Opublikowano

No ponarzeka艂e艣 i tyle. I co forum ma z tym zrobi膰? Napisz do cho... y co ten kocio艂 ogrzewa. Zeby by艂o wiadomo w jakich warunkach pracuje. Jaki jest ster w tym kotle. Jaki tryb pracy. Pid czy dwustan. Jakie ustawienia palnika. Podawanie, przerwa, nadmuch. Nastawy temp na kotle. Co steruje zaworem 4D. Czy ustawiona na mieszaczu pogod贸wka. Czy jest ster pokojowy i co on robi itd. Jakie艣 foty palnika i popio艂u. Jak cz臋sto kocio艂 czyszczony. W艂膮cznie z komora napowietrzaj膮c膮. Czy np. korona palnika zosta艂a uszczelniona. Czy wsypywany w臋giel jest suchy.聽 I profil uzupe艂nij.

Wielu kt贸rzy, sprawili sobie podajnikowce ulegli magii聽 " bezobs艂ugowych" kot艂贸w. Nie czytaj膮c przy tym instrukcji sterownika. A to na pocz膮tek podstawa.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Dom dwa pi臋tra, piec w piwnicy, podawanie 9 sekund przerwa 64

Si艂a nadmuchu 24%聽

Instrukcje ju偶 znam na pami臋膰聽

Sterownik st480k

Kocio艂 czyszczony jest co dwa dni bo zbiera si臋 oko艂o 2 cm sadzy, wtedy te偶 wysypuje popiol z popielnika, w臋giel ekogroszek weso艂a 100% workowany聽

Temperatura zadana kot艂a 60聽

Zaworu 40聽

Kaloryfery stare, termostaty takie czerwone zwykle pokr臋t艂a,聽

IMG_20211028_201533.jpg

IMG_20211028_201508.jpg

IMG_20211028_201504.jpg

IMG_20211028_201438.jpg

IMG_20211028_201454.jpg

IMG_20211028_201443.jpg

Opublikowano

Po pierwsze wyga艣 kocio艂. Zdejmij koron臋 i uszczelnij j膮 silikonem 1200 Stopni. Na chwil臋 obecn膮 wi臋kszo艣膰 powietrza ucieka ci poza paleniskiem nie bior膮c udzia艂u w procesie spalania. To powietrze dodatkowo wych艂adza ci wymiennik. Dzi臋ki te偶 temu masz kup臋 niedopa艂u w popielniku. Wyrzucasz zwyczajnie w臋giel. Najpierw zr贸b to a wtedy dopiero mo偶na si臋 zabra膰 za ustawienie palnika i ca艂ej reszty. W艂膮cznie z eliminacj膮 smo艂y. Tw贸j sterownik to fajny produkt. Kocio艂 za to ju偶 niespecjalnie. W sterze masz sterowanie pogodowe zaworem. Dlaczego z niego nie korzystasz? Na zdj臋ciu zaznaczy艂em gdzie ci ucieka powietrze.

I napisz ile metr贸w kwadratowych obs艂uguje ten kocio艂.

IMG_20211028_201533.thumb.jpg.269b04aa396d6d881c604622e143a225.jpg.6283a850b69b1a3f69dd70c7e6e6dae3.jpg

Edit: I jeszcze jedno. Jest to kocio艂 z p贸艂kami poziomymi, czy pionowymi i rusztem wodnym?

Opublikowano

Poziome p贸艂ki co艣 jak w za艂膮czniku

Oko艂o 180m2

Screenshot_2021-10-28-20-43-39-927_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Ale ne jedenej focie widzia艂em podwieszony deflektor. A na przekroju go nie wida膰. O nim te偶 pogadamy. Uszczelnij retorte i si臋 jutro odezwij. Jak chcesz to pomog臋 ci ustawi膰 palnik.

Edit: Widz臋 przymkni臋ty czopych tym 艣miesznym wynalazkiem. Otw贸rz to na maksa i ju偶 nigdy nie ruszaj.

Opublikowano (edytowane)

To jest zdj臋cie tych p贸艂ek, deflektor jest zawieszony racja, rzeczywi艣cie niedopa艂ki mi od strony 艣ciany kot艂a a na stronie od 艣limaka robi艂y si臋 spieki聽

Dzi臋ki jutro lec臋 po silikon i wygaszam piec, jutro cieplejsza noc wi臋c wygasze go bo mam ma艂e dziecko

Dzi臋ki za podpowied藕 !

Je偶eli mo偶na to prosi艂bym p贸藕niej o pomoc w regulacji, i wyja艣nieniu z czym zje艣膰 ten piec, bo na razie to jak dziecko we mgle

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Damy rad臋. Jutro wieczorem b臋d臋 osi膮galny. Jak zakleisz silikon na ciep艂y palnik, to starczy jakie艣 max 4 godziny i mo偶esz rozpala膰

Opublikowano

Pompa powinna ci膮gn膮膰 z zaworu 4d. Nale偶y zlikwidowa膰 ten bajpasy zasilanie-powrot, prze艂o偶y膰 pomp臋 na powr贸t z 4d i b臋dzie ok.

Opublikowano

Ja tam na skomplikowanych instalacjach to sie mo偶e nie znam. Ale z tego co widz臋 to nie 偶aden bypass tylko pompa kot艂owa. I nie m膮膰 koledze w g艂owie. Bo od kiedy to pomp臋 CO montuje si臋 na powrocie z 4D ??? Widz臋 jeszcze 藕le wpi臋ty boiler. Zasilanie do niego powinno by膰 wpi臋te przed 4D. Podobnie jak powr贸t.

Opublikowano

Od zawsze si臋 montuje.

Niech autor narysuj臋 schemat.

Mo偶e Ty m膮cisz?

Opublikowano

Pompa zamontowana na powrocie mo偶e s艂u偶y膰 jako pompa CO, ale nie mo偶e by膰 zaw贸r 4D sterowany silownikiem, gdy偶 przymkni臋cie zaworu 50/50% powoduje t艂oczenie wody na kr贸tkim obiego ( praktycznie ma艂o co idzie na instalacje), a jak ju偶 zaw贸r przymknie si臋 poni偶ej 5, to woda na grzejniki praktycznie nie poleci. Dlatego zaw贸r 4D z pomp膮 na powrocie musi by膰 na sta艂e ustawiony na 6-6.5.聽

Opublikowano

Mam taki zaw贸r r臋cznie ustawiony na 30%, jak jest ciep艂a jesie艅, nie mam si艂ownika, woda na grzejniki leci w temp. od 40 do 60 stopni. Za zaworem 4d jest jeszcze zaw贸r 3d z pomp膮 na podloge. Nie musi by膰 ustawiony na 6. Ale mo偶e naczelny m膮ciciel tego forum kolega @Outsider wypowie si臋 dlaczego nie montuj臋 si臋 pompy na powrocie z zaworu czterodrgowego do kot艂a?

Opublikowano

Trener 40 g艂upoty wypisujesz.

Opublikowano

Dobrze, czyli zdania s膮 podzielone, raczej nie b臋d臋 sam ingerowa艂 w zamian臋 tego osprz臋tu zawor贸w, pomp itp bo po prostu nie znam si臋 na tym

Dlaczego ta przys艂on臋 w czopuchu otworzy膰 na maksa ? Nie b臋dzie mi ca艂e ciep艂o uciekac w komin ?聽

Opublikowano

Narysuj schemat

Przes艂on臋 otw贸rz na maksa, bo nie zatyka si臋 rury wydechowej w aucie, tylko zdejmuj臋 si臋 nog臋 z gazu ( tudzie偶 peda艂u przyspieszenia).

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

Montowanie bypassa czy pompy kot艂owej przy zaworze 4 drogowym to profanacja idei dzia艂ania tego zaworu i ma racj臋 dawido 偶e pompa na powrocie. 呕adne聽odkrywanie Ameryki, 偶eby by艂o 艣mieszniej sam producent kot艂a daje taki schemat.Screenshot_20211005-085050.thumb.png.33be666497c22fa6ee2e1ac1b1043bc7.png

Opublikowano
8 godzin temu, 1mps napisa艂:

Trener 40 g艂upoty wypisujesz.

A sprawdzale艣 osobiscie jak zachowuje si臋 instalacja z jedn膮 pomp膮 na powrocie? Ja dok艂adnie wiem, bo znam to od paru sezon贸w z autopsji.聽

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Z jak膮 jedn膮 pomp膮, s膮 dwie, sp贸jrz na zdj臋cia. Wypowiadamy si臋 na temat instalacji聽kubek007聽a nie twojej.

Opublikowano

Napisa艂em wy偶ej, 偶e jedna pompa na powrocie mo偶e by膰 jako pompa CO i opisalem jak to dzia艂a, a Ty odpisa艂e艣, 偶e ja pisz臋 glupoty,wi臋c zapytam ponownie. Czy widzia艂e艣 na wlasne oczy jak dzia艂a taka pompa na powrocie?聽

Opublikowano

Tutaj problem jest na chwil臋 obecn膮 inny. I 偶adna pompa przed zaworem nie rozwi膮偶e tego co si臋 dzieje na palniku.聽 Bypass z t膮 dziwna pompa kolega sobie od艂膮czy i zablokuje zaworem. Pompa za zaworem jest prawid艂owo. I lepiej nie eksperymentowa膰 zw艂aszcza, 偶e obieg CO jest starej daty.

@Kubek007 rozrysuj uk艂ad pod艂膮cze艅 w kot艂owni.

Opublikowano

Chlop jeszcze w "piecu" nie napalil A Wy mu armagedonowy scenariusz piszecie 馃槢 .

@Kubek007 tam przerwe pomi臋dzy podaniami zwieksz O 40 sekund bo Ci na starcie zasypie palnik weglem .聽

Opublikowano

Cz艂owiek nie ma wyczucia palnika. Trzeba go poprowadzi膰 od pocz膮tku. Ale najpierw musi uszczelni膰 koron臋, bo teraz jakakolwiek regulacja jest bez sensu.

Opublikowano

Jutro uszczelniam koron臋, p贸藕niej zobaczymy co dalej z tematem, dzi臋kuje za wszelkie informacje. Je偶eli chodzi o rysunek to naszkicowa膰 po艂膮czenia, pompy itp?

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.