Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana starego kopciucha na 5 klase do 2023. Sugestie jaki piec wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Piecuch19 napisał:

nie będziesz musiał przerzucać po 3-4 tony pelletu i zasypywać zasobnika cyklicznie, wyrzucać popiołu, dbać o wilgotność piwnicy/kotłowni by Ci nie spuchł pellet/ naciągnął wilgoci, siedział godzinami w kotłowni ustawiając sterownik bo za dużo spala lub wymiennik ocieka smołą ( jak u 90% użytkowników - poczytaj w tematach o ogrzewaniu pelletem), szukał tańszego pelletu - ponoć jest: " tańszy i dobry" , ale jak Yeti wszyscy wiedzą, ale nikt nie widział, a ten tańszy to z płyt meblowych z okolic Kępna ( zagłębia meblowego) z którym problem będzie ze spalaniem i siedzenie przy sterowniku ( jak ustawić parametry by spalić gów..o?).

Piecuch siejesz chłopską propagandę i pleciesz idiotyzmy.

Dawno takich bzdur nie czytałem.

Paliłem w górniaku, później w dolniaku, teraz palę pelletem, może jak kiedyś zobaczysz jak wygląda kocioł opalany pelletem w środku to przestaniesz wygadywać wyssane z palca Piecuchowe bajki.

P.S.

Pellet z md jest bardzo kaloryczny i nie ma żadnego problemu z jego spaleniam, pali się ładnie, problem z nim to ekologia.

Opublikowano
57 minut temu, zwalonygrat napisał:

Dzwoniłem i dowiadywałem się jakie są koszta gazu ziemnego. Panowie poniżej podaje aktualne ceny dla regionu Łódzkiego

1,71 za 1 m3 gazu   jeśli zużycie roczne wynosi 300 m3 gazu      Abonament stały miesięczny 10 zł

1 kwh - 0,15 gr

-----------------------------------------------------------

1,50 za 1 m3 gazu jeśli zużycie jest miedzy 300 a 1200 m3            Abonament stały miesięczny 20 zł
1 kwh - 0,13 gr 

1,46 za 1 m3 gazu jest zużycie jest miedzy 1200 a 8000 m3        Abonament stały miesięczny 55 zł

1 kwh - 0,12 gr

Co o tym myślicie?

Nie słuchaj oszołomów stara instalacja ma za duże przekroje rury są wmurowane w ściany, grzejniki żeliwne mają już 10 warstw farby, wytnij to wszystko i wywieź na złom a zobaczysz ile kasy jeszcze się zwróci za ten badziew.    

Zrób nową instalację na grzejnikach  CV22 i teraz jedna uwaga, jak kupisz kocioł gazowy to instalacja + kocioł gazowy = kociol pelletowy, więc musisz wybrać ja bym szedł w gaz i powalczyłbym jeszcze ostatecznie z ociepleniem budy.

Opublikowano
5 minut temu, jameess napisał:

Piecuch siejesz chłopską propagandę i pleciesz idiotyzmy.

U niego w zasypowcu jest smoła, dlatego tak sądzi,  jak sobie jego filmik odpalisz jak otwiera drzwiczki zasypowe, miód, malina. 

Opublikowano (edytowane)

Podaje ceny, które już zawierają wszystkie składniki. Ceny obowiązujące od 1 lutego 2021. W razie wątpliwości proszę skontaktować się z http://pgnig.pl/struktura/pgnigsa_kontakt i z nimi dyskutować. Ja podaje info jakie otrzymałem od wspomnianego źródła. Taryfy przeliczane dla Łódzkiego.

1,73 za 1m3 gazu   jesli zuzycie roczne wynosi 300m3 gazu      10 zł

1 kwh - 15,72 gr

1,52 za 1m3 gazu jesi zucie jest miedzy 300 a 1200m3              20 zł

1 kwh - 13,8 gr  

1,47 za 1m3 gazu jesi zucie jest miedzy 1200 a 8000 m3         55 zł

1kwh - 13,5 gr

Edytowane przez zwalonygrat
Opublikowano

To jest rynek regulowany, jak nie chcesz wierzyć innym sprawdź taryfy na stronie URE - za gaz masz jakąś tam konkurencję, za dystrybucję jest monopol. W przeciwieństwie do pelletu i węgla - tu masz ceny netto i doliczasz jeszcze 23% VAT. EOT.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zwalonygrat napisał:

@Animus  Jaką masz opinie na temat tego, aby instalacja składałby się z rur PEX, a grzejniki te, które poleciłeś?

Mam kilka mieszkań i przerabiam w nich stare instalacje na pp i kotły kondensacyjne, zaraz będę przerabiał następną to jest proste i tanie, kocioł kosztuje 3 tyś z hakiem, zgrzewarka do rur 50 zł, rury i kształtki tanie  jak barszcz, jedynie końcowe  kształtki kosztują parę zł drożej. 

Rurę spalinową do kotła knensacyjnego w domu jednorodzinnym, możesz wywalić przez ścianę na zewnątrz budynku, ja pchałem wkład do komina za 800zl,  projekt i pozwolenie, przy gazie   kosztuje u mnie około 2 tyś.

Za gaz płaci się po zużyciu i  na wiosnę końcowa faktura,  za węgiel płacisz zanim go zjarasz.

Kiedyś przeliczałem po przerobieniu na kondensata  i za gaz wychodziło jak byś węgiel kupował po 1100- 1200zł/t 

Dobry ekogroch kosztuje 800-1000zl/t a  roboty i pilnowania jest trochę.

Edytowane przez Animus
Opublikowano
9 minut temu, HarryH napisał:

To jest rynek regulowany, jak nie chcesz wierzyć innym sprawdź taryfy na stronie URE - za gaz masz jakąś tam konkurencję, za dystrybucję jest monopol. W przeciwieństwie do pelletu i węgla - tu masz ceny netto i doliczasz jeszcze 23% VAT. EOT.

Zadzwon, zapytaj to są ceny do zapłaty i z vatem. Serio zapytaj i sprawdź jak oni to liczą. Bo ty możesz liczyć inaczej. Potem wszystkim powiedz na forum co i jak.

9 minut temu, Animus napisał:

Mam kilka mieszkań i przerabiam w nich stare instalacje na pp i kotły kondensacyjne, zaraz będę przerabiał następną to jest proste i tanie, kocioł kosztuje 3 tyś z hakiem, zgrzewarka do rur 50 zł, rury i kształtki tanie  jak barszcz, jedynie końcowe  kształtki kosztują parę zł drożej. 

Rurę spalinową do kotła knensacyjnego w domu jednorodzinnym, możesz wywalić przez ścianę na zewnątrz budynku, ja pchałem wkład do komina za 800zl,  projekt i pozwolenie, przy gazie   kosztuje u mnie około 2 tyś.

Za gaz płaci się po zużyciu i  na wiosnę końcowa faktura,  za węgiel płacisz zanim go zjarasz.

Kiedyś przeliczam po przerobieniu na kondensata  i za gaz wychodziło jak byś węgiel kupował po 1100- 1200zł/t 

Ale jaką masz opinie na temat tych rur PEX, na pewno nie są tak wytrzymałe jak rury miedziane czy tzw. steel

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, zwalonygrat napisał:

Ale jaką masz opinie na temat tych rur PEX, na pewno nie są tak wytrzymałe jak rury miedziane czy tzw. steel

Są wytrzymałe i są też gatunki, do C.O. inne do CWU i wody inne, przy zgrzewaniu trzeba troszkę wprawy, żeby nie zmniejszyć przekroju wewnętrznego, rury z tworzywa są cieplejsze mniej oddają ciepła nawet bez izolacji,  do kotłów gazowych idealne, nie ma szaleńczych wahań temperatury w instalacji jak w zasypowych.

Na pewno na lata takie  instalacje z pp, są już 20 lat na rynku pracują, te co znam, nic się nie dzieje.

W instalacjach z miedzi potrafią się wypłukać kolanka jak przepływy są za szybkie w instalacji, źle dobrane średnice..

Ja pakuję całą instalację pp w posadzkach, w ścianach, w otulinach, a to co na wierzchu przechodzę na miedź, przyłącze kotła  robię z miedzi bo średnice o wiele cieńsze są wygląda estetyczniej. 

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

@zwalonygrat

Rachunek za grudzień (od stycznia taniej o kolejne 5%) region Wielkopolska , taryfa w2

paliwo gazowe/dystrybucyjna zmienna/vat 150,15zł , zużycie 87m3, współczynnik konwersji 11,488, abonament/przesył 21.37zł

150,15 /87= 1,72zł za m3
1,72zł/11,488= 15gr -1kwh

Dodam ze na zwykłym kociołku kondensacyjnym  termeta za 3 tysiaczki oraz grzejnikach przeliczonych na wode  40- 45C nie ma najmniejszego problemu aby uzyskać realną sprawność 95-97%. Po zmianie ze śmieciucha opalanego byle jak węglem plus drewnem całoroczne koszty CO/CWU już były  mniejsze na gazie, a po dociepleniu to śmieje się z zamierzchłych czasów. Jeśli masz blisko rurke to nie ma się czego obawiać.

1393835442_Zrzutekranu2021-01-25122013.thumb.png.cf6374e4e33117e3864706c9821d28ce.png

Edytowane przez Lolekx86
Opublikowano

No właśnie, wychodzi 17 gr/kWh - dokładnie jak napisałem od razu w poście #177. 

Opublikowano
7 minut temu, HarryH napisał:

No właśnie, wychodzi 17 gr/kWh - dokładnie jak napisałem od razu w poście #177. 

Czym więcej gazu pijesz. tym cena jest niższa.

Opublikowano
14 godzin temu, Animus napisał:

Te grzejniki jak kupisz  to od razu na złom z nimi jedź.

Dlaczego tak je oceniasz ,mam takie ale muszę jeszcze dołożyć w altanie i chciałem takie same ,ale skoro są złe to może założę stalowe ,ale merytorycznie dlaczego?

3 godziny temu, zwalonygrat napisał:

Co o tym myślicie?

Myslę że ceny są netto

Opublikowano
1 godzinę temu, zwalonygrat napisał:

PE-Xa nadają się do CO, CWU, wytrzymałość 100 lat nawet możesz wodę 90 stopni mieć, używa się często do pomp gruntowych z tego względu, że w lato możesz regenerować grunt energią z solarów a tam też temp. są wysokie.

Jest dużo rodzai, poczytaj masz odpowiednie tabelki, dane techniczne w necie.

Opublikowano

Może @piotrr1984 napisze jak mu wychodzi gaz cenowo, wszak przechodził z węgla i drewna.

Opublikowano

Czyli u Piotra wychodzi gaz 17gr, z tym już nie możemy polemizować, wychodzi na to ze trzebaby pellet kupować taniej niż 750zl co na przykład w moim rejonie jest niemożliwe. 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, maronka napisał:

Dlaczego tak je oceniasz ,mam takie ale muszę jeszcze dołożyć w altanie i chciałem takie same ,ale skoro są złe to może założę stalowe ,ale merytorycznie dlaczego?

Po pierwsze aluminiaki to problem w instalacjach  (gazowanie), po drugie mocowo są słabe, trzeba je pędzić na wyższym czynniku grzewczym co najmniej o 10*C.

https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejniki-i-akcesoria/grzejniki-aluminiowe/grzejnik-aluminiowy-g500f-armatura-krakow,p209071,l2774.html

Grzejnik aluminiowy 

Moc (55/45/20°C) (w W): 578

Moc (75/65/20°C) (w W): 1120

Moc (90/70/20°C) (w W) : 1414

wysokość (w cm): 573 mm

długość (w cm): 805 mm

https://www.123lazienka.pl/produkt/1021-purmo-ventil-compact-grzejnik-plytowy-cv22-600x800-f07220600801130-5907814707871.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

PURMO PŁYTOWY CV22

Moc (55/45/20°C) (w W): 691

Moc (75/65/20°C) (w W): 1367

wysokość: 600 mm

długość: 800 mm

17 minut temu, robert1991 napisał:

Czyli u Piotra wychodzi gaz 17gr, z tym już nie możemy polemizować, wychodzi na to ze trzebaby pellet kupować taniej niż 750zl co na przykład w moim rejonie jest niemożliwe. 

A zabawa z woreczkami?

Edytowane przez Animus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok , dzieki

Opublikowano

Jest tylko 1 sprawa, głupia zapewne - jeśli ktoś coś suszył lub ogrzewał na grzejniku żeliwnym czy aluminiowym (choćby miał nawilżacz powietrza - to koniec z tym na blaszaku. Np. w schronisku młodzieżowym żeliwniaki były od wojny, a blaszanki po roku dzieciaki zajechały.

Opublikowano (edytowane)

Mam blaszak, jeden się ostał, który montowałem bodajże w 82 roku.  

Będę teraz wycinał tą instalację i przerabiał na pp.

Była z rur stalowych na kształtkach z mosiądzu, ocynku i czarnych takie kiedyś zdobyczne dawało się załatwić.

Edytowane przez Animus
Opublikowano
2 godziny temu, Animus napisał:

Czym więcej gazu pijesz. tym cena jest niższa.

Jest wręcz odwrotnie.@Lolekx86 bierze gaz w taryfie W-2 (dotyczy zużycia między 3350 kWh a 13350 kWh). Koszt 17 gr/kWh. @zwalonygratspali z pewnością więcej, czyli taryfa W-3, zatem 21gr/kWh.

Opublikowano

Cena samego gazu jest jeszcze niższa w W3 tylko ten abonamet 55zł podbija. Jeśli roczne zużycie to lekko powyżej 1200m3 to faktycznie peszek wpaść do W3, ale już 1500m3 i wyżej uśredniona cena paliwa plus abonametu zaczyna się równoważyć całościowo z W-2.

Opublikowano
W dniu 17.01.2021 o 20:26, zwalonygrat napisał:

Komin ma wysokość ok. 12-14 metrów, jest murowany z cegły pełnej.
Ogrzewam 120 m, dom jest z lat 80 i jest nieocieplony. Jest to dom piętrowy (niby taka piwnica nad ziemią - parter - piętro i strych - 3 pełne kondygnacje)
Tak jak pisałem w wątku, mam już dość węgla i syfu z nim związanego i wolałbym drewnem/brykietem palić.

W dniu 17.01.2021 o 20:48, zwalonygrat napisał:

Na dofinansowanie raczej nie. Nie chcę wymieniać całej instalacji CO. Musiałbym wydać na to co najmniej 30 tysięcy, a tyle nie chce. Chciałbym może wydać max 12 tysięcy.

To tak dla ostudzenia emocji.