Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Carinus pytałeś o cenę u polskiego pośrednika czy w Czechach? Też myślę nad takim zakupem.

Pytałem na składzie do którego podałeś link.Będę wertował ogłoszenia firm transportowych które będą w stanie dostarczyć mi węgiel bez pośrednika w kraju,powinno być jeszcze lepiej cenowo.Problemem będzie kontrola ładunku po naszej stronie,żeby nie zrzucił tego gdzieś i zamienił na Komorany.

Wesoła po 780zł to jak za darmo, u mnie w tej cenie nawet ruskiego nie dostaniesz ;)

Od wczoraj palę Wesołą z blachą i całkiem ładnie to działa. Raz się tylko delikatnie przywiesiło przez noc, ale wystarczyło lekko puknąć. Pali się bez dymu, choć po rusztowaniu puściło potężną chmurę przez kilka minut. Wydaje mi się, że idzie go więcej niż poprzedniego grubego orzecha (niby 25Mj), zwłaszcza, że teraz palę z blachą i w domu "tylko" 21 stopni przy 60-65 na kotle. 50kg przez dobę wciągnęło. Choć na pewno mrozy po -10 też się do tego przyczyniły

Cena jest dobra bo biorę na składzie fabrycznym,przywożą bezpośrednio z kopalni.W zeszły sezon płaciłem 740zł,chyba że teraz coś się zmieniło bo nie interesowałem się cenami.Mój kocioł nie spala dużo więc teraz nawet przy mrozach te parę kilo więcej nawet nie wychwycę,ale różnica na pewno jest,tego się nie oszuka.

Jednak ceny w tym roku znowu poszły w górę.https://wegiel.katowice.pl/oferta/cennik/sklad-opalowy-cigacice-nr-2.html

Edytowane przez carinus
Opublikowano (edytowane)

Berthold do puki masz wodę nie stopi ci kotła.

Jaki typ tego węgla z Rydutławy? 33?

Hamis brakuje PW po rusztowanie i dlatego ci kopci z komina.

Turbo nasyp mniej węgla i daj więcej PG i zobacz czy płomień przestanie być pomarańczowy.

Edytowane przez tajne
Opublikowano

Witam kolegów co prawda nie mam jeszcze MPMa,aktualnie pale w kotle STK Protech z Gierałtowic 21kwz 2002 roku, pod pierwszą przegrodą mam palnik wirowy pomysłu kolegi ZimnyJoe z tego forum.Początkowo był szamot w komorze załadowczej ale go  wyrzuciłem i zrobiłem blachę ogrniczającą ruszt.Dom 140m2,koledzy pytają o węgiel z Marcela,otóż palę włwśnie węglem z Marcela i z Piasta mieszam ten węgiel 50/50.Wrzucałem też samego Marcela i spieka się ale nie wiesza ponieważ palnik mam trochę cofnięty pod przegrodą i blacha jest pod kątem tworząc stożek.W poprzednich postach czytałem że ruszt między blachą a drzwiczkami trzeba zasłonić ????

Opublikowano

Żależy czy chcesz aby ci się rozpalał cały zasyp czy nie chcesz.

Opublikowano

No właśni nie chce żeby cały zasyp sie rozpalał.

Gość berthold61
Opublikowano

Berthold do puki masz wodę nie stopi ci kotła.

Jaki typ tego węgla z Rydutławy? 33?

Hamis brakuje PW po rusztowanie i dlatego ci kopci z komina.

Turbo nasyp mniej węgla i daj więcej PG i zobacz czy płomień przestanie być pomarańczowy.

Wiem że nie stopi to tylko przenośnia , Rydułtowy to typ 34

Opublikowano (edytowane)

Wesoła po 780zł to jak za darmo, u mnie w tej cenie nawet ruskiego nie dostaniesz ;)

Od wczoraj palę Wesołą z blachą i całkiem ładnie to działa. Raz się tylko delikatnie przywiesiło przez noc, ale wystarczyło lekko puknąć. Pali się bez dymu, choć po rusztowaniu puściło potężną chmurę przez kilka minut. Wydaje mi się, że idzie go więcej niż poprzedniego grubego orzecha (niby 25Mj), zwłaszcza, że teraz palę z blachą i w domu "tylko" 21 stopni przy 60-65 na kotle. 50kg przez dobę wciągnęło. Choć na pewno mrozy po -10 też się do tego przyczyniły

A koledzy mówili że za duży kocioł a on jest w sam raz ,masz duże zapotrzebowanie cieplne,mrozy wyciągają ciepełko aż miło,u mnie 2 wsady drewna z rana poszły bo córa dołożyła ,ja przyjechałem dopiero o 19 a tu 20 w najcieplejszym miejscu ,teściowa o 18 pod pierzynę wskoczyła,jest jazda

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Za duży bo mu się wściekł na czechu i robił zakiszonke.

Niech otworzy więcej powietrza to będzie miał w domu 25.

Opublikowano

Niestety zapotrzebowanie duże, ale tak to jest jak się ma szklane ściany na stalowej konstrukcji (dawny sklep). Dlatego też nie ma akumulacji...

A w papierach wszędzie ściany z bloczka 24. Kilka osób powinno pójść siedzieć za tą dokumentację...

Opublikowano

Od rana też jadę znowu na drewnie odpadowym i właśnie na drewnie mój kocioł jeszcze ma zbyt dużą moc,albo muszę bufor powiększyć

Opublikowano (edytowane)

No mój przed chwilą znów 90  załapał ,ale tym razem coś źle miałem skalibrowany miarkownik i w dwóch sypialniach grzejniki zakręcone ,no szatan normalnie ,widzę teraz że na tym buku 12-14 dałby radę, tyle że dłużej by się rozgrzewał i szybciej wsad wypalał

Edytowane przez maronka
Opublikowano

@Maronka. Zamów sobie przegrodę od 14kw ;) Zmniejszy się moc kotła,a zasyp większy zostanie, co w Twoim przypadku na plus.

Ps. SMS z kontaktem dotarł?

Opublikowano (edytowane)

Carinius
Ja mam palnik wirowy na skośnych cegłach na dole palnika. Z moich obserwacji wynika że podniesienie podawania PW wyżej nie wpływa dobrze na mieszanie z płomieniem (płomień studzi się o płaszcz wodny przegrody). Lub mam za małe otwory PW - nigdy mi nie zerwało płomienia. Płomień mi nie wiruje tak łanie jak u innych kolegów. Ciąg to raczej jest wystarczający. Jeżeli uchylę drzwiczki i płomień się rozbuja to po zamknięciu słychać charakterystyczny huk i bardziej wiruje ale to tylko jakiś czas.
Sam palnik mi się nie zapopiela, tylko wtedy gdy pogrzebaczem przegarniam popiół - napycham go do palnika.
Poniżej szkic szkic mojego palnika.

PS. Spalam obecnie ok 40 kg węgla plus drewno ok 120 l starych desek domek 400m2. 12 godzin na zasypie - standard. W domu chodzę w krótkim rękawku.

post-64609-0-81238000-1519719549_thumb.png

Edytowane przez Rysio1478
Opublikowano

Ciężko w Twoim palniku o zawirowania gdyż strumień omywa element wirowy,zamiast rozbić się na jego ściankach.Ja myslałem o łagodniejszym skosie i delikatnym pochyleniu tej komory wirowej żeby utrzymać efekt zakręcenia strugi gazów.Teraz na płaskiej podstawie palnika zbiera się raczej pył niż kawałki popiołu,ale potrafią zapchać do połowy wysokości szczelinę PW.

Opublikowano

Zapopielanie, a raczej niemożliwość wygarnięcia popiołu spowodowała zmianę.

1. Teraz nie zatyka się palnik

2. Wkładam pogrzebacz do palnika i 70% popiołu wypadnie po 3 sekundach.

3. Wada nie wiruje. Trzeba coś zmienić.

Uważam że dobrze się pali jak na sąsiednim kominie osadzi się szron.

Opublikowano

U siebie zauważyłem że zablokowanie RCK i krótkotrwałe podanie powietrza zasypem,wymiata całość pyłu z palnika dosłownie jak wirująca miotełka.Po 5 minutach widać tylko czystą szamotkę.

Opublikowano (edytowane)

@Maronka. Zamów sobie przegrodę od 14kw ;) Zmniejszy się moc kotła,a zasyp większy zostanie, co w Twoim przypadku na plus.

Ps. SMS z kontaktem dotarł?

Tak dzięki kolego i za radę i kontakt ale mój ma wyższą przegrodę podobno i zmniejszył by się przepływ i kostka bukowa znów zaczęła by się smołować jak głupia ale już jest ok sytuacja opanowana ,no na takim mrozie to i cug  jest zarąbisty ale nad wszystkim panuję 90 stopni w takie mrozy to super chatę wygrzewa, i przy takim cugu dane szczeliny okazują się nieraz za duże ale już kiedyś 105 na kotle było i nie gotował ,prawdopodobnie przez ciśnienie w układzie

Edytowane przez maronka
Opublikowano (edytowane)

Zapopielanie, a raczej niemożliwość wygarnięcia popiołu spowodowała zmianę.

1. Teraz nie zatyka się palnik

2. Wkładam pogrzebacz do palnika i 70% popiołu wypadnie po 3 sekundach.

3. Wada nie wiruje. Trzeba coś zmienić.

Uważam że dobrze się pali jak na sąsiednim kominie osadzi się szron.

Już kiedyś pisałem by dobrze wirował musi być kąt prosty ,a jak dobrze wiruje spełnia 5 klasę i koło się niejako zamyka ,producent nie zrobi przyjaźniejszego palnika w użytkowaniu bo nie wyjdzie mu na testach 5 klasa a bez kwita daremna robota bo zakaz produkcji jako kocioł centralnego ogrzewania 

Edytowane przez maronka
Opublikowano

To niech zrobi cały kanał ceramiczny izolowany nad palnikiem to mu wyjdzie 5klasa bez kąta prostego.

Opublikowano

U mnie szamot jest rozgrzany nawet nad palnikiem,ale ja mam inne rozwiązanie niż fabryczne.Są dwie cegły szamotowe z nawierconymi 2-ma otworami i pierwsza cegła jest wyraźnie czerwona.

Opublikowano

Bo to wirowanie to tylko listek figowy nie do końca dobrego palnika. To tak jakby jeździć autem tylko na 5tce bo tylko wtedy spełnia normy i przechodzi przegląd techniczny ale jak jeździć po mieście? Normalnie wirowanie nie jest potrzebne żeby mieć 5 klasę i to TOP a nie ogon normy.

Poza tym żeby wirowało i było lekko skośnie też się da tylko troche czasu trzeba poświęcić.

Opublikowano

Ja jestem ciekawy,którędy na badaniach na pełnej mocy podają PG?
Bo podobno w tym kotle nadmiar PG powoduje kopcenie z komina,ponieważ brakuje PW.

Opublikowano

Jak podasz tylko dołem czyli normalnie to nie ma wcale nadmiaru przy normalnym paliwie,nadmiar jest nie raz podając z góry ,bo rozpala się więcej opału niż normalnie i środkowymi drzwiami ale to rzadziej,i przy drobnym opale ,ale po rozpaleniu  się kotła i rozgrzaniu i wytworzeniu odpowiedniej warstwy żaru przed palnikiem to u mnie nigdy nie było nadmiaru co najwyżej niedomiar ale wtedy jest już za mocno rozgrzany kocioł i trzeba go hamować innymi słowy nie ma bufora i dochodzi do zadanej

Opublikowano

Ja jestem ciekawy,którędy na badaniach na pełnej mocy podają PG?

Bo podobno w tym kotle nadmiar PG powoduje kopcenie z komina,ponieważ brakuje PW.

Dlatego każdy powinien dobrać nastawy do swoich potrzeb i warunków w jakich kocioł najczęściej pracuje.Bez korekcji ciężko wachlować mocą bez straty.