Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez palnika owies przeleci przez ruszta.Jest to nadal opłacalne?Cena owsa paszowego jest sporo wyższa niż czeskiego groszku.

Opublikowano
Cytat

Jest to nadal opłacalne

Tego nie wiem. Ale mam 2ha pola, zboże ciężko sprzedać a jeśli nawet to za takie pieniądze że szkoda gadać. Dlatego pomyślałem o sianiu owsa na własne potrzeby.

Opublikowano

Przelicz ile kasy dostaniesz za cały zasiew,jaka będzie wartość opałowa całości i porównaj czy warto bawić się w przystawkę do spalania owsa.

Opublikowano

Dziękuję za zdjęcia,wygląda na to że w konstrukcji palnika nic się nie zmieniło.Korzystając z wiedzy z forum rok temu podniosłem palnik o grubość jednej szamotki ponad oryginał i mogę powiedzieć że teraz to się o wieeeeele mniej zapopiela.Gdzieś dużo wcześniej jest zdjęcie tej przeróbki.A wezyry ludzie wyciągali to i producent z tego zrezygnował.Ja jestem niezmiennie z kociołka bardzo zadowolony i oby tak pozostało.

Opublikowano

Palnik się nie zapopiela - to ok. A jak z czystością spalin ?  Wyżej palnik = mniej zapopielenia  ale za to trzeba uzyskać dużo więcej żaru żeby się nie dymiło  - tak myślę . Dym jest ?

 

Opublikowano

Buli912 - 14kw daje rade z buforem 1000l ?  Jak duże masz grzejniki ? i na ile tak mniej wiecej godzin bez palenia wystarcza ciepła woda z tych 1000l ? 

Opublikowano

Temat trochę ucichł a ja tymczasem zamontowałem piec i zrobiłem pierwsze próby narazie tylko na CWU. Niepokoi mnie to źe nie odpowietrzył się piec i przy 60 stopniach podgotowywuje się woda. 

Opublikowano

A to dziwne... Jaka masz wersję kotła (załadunek Góra/dół), układ otwarty czy zamknięty, jakieś zawory bezpieczeństwa? Wrzuć fotkę najlepiej. Ten kocioł raczej nie powinien podgotowywac...

Opublikowano (edytowane)

Piec 12 14 kw, zasyp górny, układ otwarty bez zaworów stara instalacja grawitacyjna, temperatura na piecu 90 stopini a na wyjściu z pieca 60 stopniach  (termometr przylgowy)

Edytowane przez Piotr24
Opublikowano

To raczej nie jest problem odpowietrzenia,tylko braku dobrego przepływu wody w płaszczu.Wczoraj też przepalałem w kociołku i przy 60* miałem bulgotanie tylko dlatego że dałem ostro w palnik drobnym drewnem i paliło się w całej objętości komory zasypowej.

Opublikowano

No i ten termometr przylgowy... Jeśli to zwykły analogowy termometr przylgowy to potrafi mocno oszukać. W tym kotle czasem zdarza się różnica nawet 10 stopni między termometrem w kotle a tym na wyjściu. Ale nie aż 30...

 

Ps. Macie może kocioł postawiony ns jakiś nóżkach? Muszę go podnieść 2cm...

Opublikowano
56 minut temu, carinus napisał:

To raczej nie jest problem odpowietrzenia,tylko braku dobrego przepływu wody w płaszczu.Wczoraj też przepalałem w kociołku i przy 60* miałem bulgotanie tylko dlatego że dałem ostro w palnik drobnym drewnem i paliło się w całej objętości komory zasypowej.

Paliłem takim drewnem ale paliło się na wysokości przegrody betonowej. 

temp2.jpg

Opublikowano
31 minut temu, hamis napisał:

 

Ps. Macie może kocioł postawiony ns jakiś nóżkach? Muszę go podnieść 2cm...

Mój piec stoi na śrubach 

Opublikowano (edytowane)

Producent mi mówił że jak zasilanie było na środku to lubiło podgotowywać piec, teraz to tylne ma podobno temu zapobiegać , ja dodatkowo zamówiłem sobie mufe na zasilaniu 2".

Co do termometrów - one lubią dziwne rzeczy pokazywać - mi w zebcu przekłamywał o 15'C ...

JC w nast tyg dam wam znać czy u mnie dzieje sie to samo z podgotowywaniem - mierzone bedzie elektronika 

Piotr24 - masz zamontowany odpowietrznik automatyczny na rurze zasilającej cwu zaraz przy samym boilerze ? Bo moze układ ci sie zapowietrzył 

.

Edytowane przez mikkei
Opublikowano
1 godzinę temu, mikkei napisał:

 ja dodatkowo zamówiłem sobie mufe na zasilaniu 2".

Teź chciałem 2" ale producent mówił źe nie robi juź takich wyjść poniewarz badania były robione na 1 i 1/2" i tak musi zostać.

1 godzinę temu, mikkei napisał:

Piotr24 - masz zamontowany odpowietrznik automatyczny na rurze zasilającej cwu zaraz przy samym boilerze ? Bo moze układ ci sie zapowietrzył 

.

Nigdy nie było odpowietrznika i było dobrze a juź 22 lata jest instalacja tylko piec zmieniam.

Opublikowano

Jeśli wstawiłeś nowy kocioł i zalałeś go świeżą wodą , to jest w niej od groma powietrza. Podgrzewając tylko CWU woda z powietrzem krąży tylko w małym obiegu kocioł-bojler, więc powietrze samo nie zniknie. Odpowietrznik powinien być przy bojlerze - nawet przez kilka dni po uzupełnieniu wody potrafi syczeć...

Opublikowano

A poziom pieca dobry jest bo co niektórzy radzili podnosić przód pieca a wtedy się zapowietrzy ,u mnie jest poziom równy i raczej nie podgotowywuje ale jak jest dobry cug i drobne drewno to zabulgocze czasami ,wtedy sposobem jest otwierać miarkownik na raty ,najpierw na 50 ,później 60 ,70 i docolowo u mnie 80 i nic się nie dzieje,lub palić na odpowiednio małej szczelinie z odmierzoną ilością opału teraz w lecie by nie zagotować kotła 

Opublikowano
W dniu 24.08.2018 o 20:15, mikkei napisał:

Buli912 - 14kw daje rade z buforem 1000l ?  Jak duże masz grzejniki ? i na ile tak mniej wiecej godzin bez palenia wystarcza ciepła woda z tych 1000l ? 

Ja ładuję 2 x 500 L . Na lato grzeję 1000 L -cwu, a w zimie 500 L. Jak palę drewnem to grzanie z 38 -100 st C zajmuje ok 5-6 godzin. Jak palę drobniejszym paliwem np.pelletem lub groszkiem 5-25 mm ( z mają wkładką - bez dymu ) to  grzeję wodę ok 12 godzin.

Cwu mam po ok. 30 min od rozpalenia  - bo wiadomo..

Grzejniki mam przewymiarowane o ok 10 %

Na cieple właściwym sugerowało mi min. 2100 L.Ja mam 1000 L i starcza mi  na 3 jesienne dni .

Opublikowano

Otworzę grzejnik z automatycznym odpowietrznikiem to pozbędę się powietrza tak przynajmniej liczę.

 

Do zimy daleko a z waszą pomocą opanuje piec. ☺

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Piotr24 napisał:

Teź chciałem 2" ale producent mówił źe nie robi juź takich wyjść poniewarz badania były robione na 1 i 1/2" i tak musi zostać.

Mi zmienili mufe na 2" , dołozyli dodatkową klapkę powietrza do miarkownika w środkowych drzwiczkach (do palenia drewnem, oraz zamontowali szyber (którego też już przestali wkładać seryjnie)  i mimo tego że te wszystkie   3 rzeczy były na zamówienie - za piec zapłaciłem 50zł mniej niż cena katalogowa.   :) 

Piotr24 -  widzisz tu masz winnego.  Pamietam jak kilka lat temu szwagier zmieniał mi pompke w tzw małym układzie-  tj.  grzanie wody w lecie tylko CWU.  - odpowietrznika wcześniej tez nie było  po tym całym zabiegu z tego odpowietrznika syczało solidnie dobre kilka dni , a jak pamietam na dobre przestało syczeć po kilku tygodniach.

Odpowietrznik mosięzny kosztuje 20zł trójnik też kilka złotych - samemu idzie to wrzucić bez problemu, a bedziesz pewny na 100%

Edytowane przez mikkei
Opublikowano

Komora dakora ma 46l sprawność podobna ,klasa 4,mpm ma 5 i komorę 65l więc do drewna lepszy,i dakon leciutki jest to pewnie z blachy4-5,a mpm z 6mm,i te wszystkie klapki oddymiające w dakonie jeśli się nie mylę że są,prędzej czy później puszczą dymek do komina

Opublikowano

Panowie podpowiedźcie jaki termometr najlepszy do mierzenia temp spalin

Opublikowano (edytowane)

Dzięki bardzo a jakiś bimetaliczny polecasz? 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.