Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.12.2022 o 10:01, prez991 napisał(a):

Są odważni agenci, którzy mają ustawione czasy czyszczenia palnika nawet na 12 godzin. Ja uważam, że skoro producent ustawił fabrycznie na 4 godziny, to wie lepiej ode mnie jak często należy opróżniać palnik. Ty masz na 5h i ja bym tego nie ruszał, nie wiem co reszta forumowiczów Ci powie. Natomiast miałem na myśli czas wygaszania, 20 minut pracy wentylatora by ugasić płomień, który ginie w kilka minut to w moim odczuciu przesada. No chyba, że to fabryczna nastawa. W wersji 15KW fabrycznie ustawione jest 5 minut i po trzech sezonach grzewczych myślę, że tyle wystarczy.

Cześć, miałem okazję rozmawiać z pracownikiem firmy Lazar, który tak długi czas wygaszania tłumaczył tym że w komorze spalania gromadzi się gaz który po wygaszeniu również należy "zutylizować", stwierdził że takim bezpiecznym czasem dla mojego pieca jest 15 minut, teoretycznie mógłbym zmniejszyć do 10 minut, jednak jak to określił jest ryzyko że po wygaszeniu piec nie wyciągnie wszystkich gazów czy co tam się generuje i po otwarciu drzwiczek z popielnika może nastąpić wystrzał. Ja u siebie zredukowałem do 10 minut ze względu na to że i tak czyszczę piec raz w miesiącu, po prostu przed otwarciem drzwiczek uruchamiam jeszcze na te 5 minut ręcznie wentylator. To tak informacyjnie dla kogoś kto być może będzie się też nad tym parametrem zastanawiać bo fabrycznie dają tam 20 minut. Dotyczy pieca 22KW/3bary.

Niestety jak do tej pory nie odkryłem co jeszcze mógłbym poprawić żeby zmniejszyć zużycie tego pelletu, przy tych temperaturach jakie są aktualnie i tak spala mi na poziomie 7 worków po 15kg na 4 dni, ktoś sugerował mi że jakoś pelletu też ma znaczenie, niby mam w tej chwili Olczyk ale mówią że trochę się jednak popsuł i leci tylko na renomie z poprzednich lat (faktycznie sporo pyłu jest w workach), w zasadzie po miesiącu pracy miałem już przez to awarię (zablokowała się śluza zabezpieczająca właśnie przez zbyt dużą ilość pyłu). Teraz będę chciał dokupić pellet i chcę tym razem zmienić producenta pelletu myślę nad Olimpem/Pelletonem od Ałtaja i zobaczymy czy to cokolwiek da.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Od ponad 3 lat jestem użytkownikiem kotła Lazar Smartfire ze sterownikiem i układem komunikacji Plum

Do niedawna wszystko działało bez zarzutu, niestety 7 stycznia złamałem świętą inżynierską zasadę ("działa- nie ruszać bo jeszcze przestanie") i zrobiłem aktualizację oprogramowania modułu ecoNET do wersji 3.2.3819.

Od tego czasu moduł zawiesza się (dioda „connection with server” nie świeci). Po restarcie kilka dni pracuje i zawiesza się ponownie. Serwis Plum oczywiście twierdzi, że to na pewno nie wina softu 🙂

Ktoś ma/miał podobny problem?

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Wiecie może czemu czasem mam coś takiego,, start,, a czasem jest normalne tlen

IMG20230124183518.jpg

16745822426718752155651012172663.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

Od 10 listopada 2022 r. użytkuję kocioł Lazar Smartfire 11kw 11/130 + SALUS 091FLRFv2.
Do dzisiaj spaliłem 110 worków (1650kg), wychodzi 5 worków 15kg co 4dni przy moim paleniu od 5:00 do 21:00, bez grzania cwu.

Dom 100 letni, ok. 90 m2, mur cegła grubość około 50cm + styropian 15cm, dach płaski nieocieplony. Sterownik pokojowy SALUS ustawiony na 20,8 max, rzadko kiedy dobije zwykle utrzymuje się 20,2.

Do końca roku 2022 r. miałem standardowe ustawienia, na początku tego roku był serwisant i trochę pozmieniał - podniósł temperaturę na kotle i więcej piec chodzi na 50% i na 100%.

Rozpalanie
Nadmuch rozpalania - 60%
Czas testu zapłonu - 1min
Czas testu zapłonu 2 - 20min
Czas podawania - 70sek.
Czas rozpalania - 10 min.
Delta spalin – 6°C
Delta spalin 2 - 8°C
Temp. Spalin końca rozpalania - 200°C
Dawka testowa - 0%

Modulacja mocy
100% Moc nadmuchu – 65%
100% Praca podajnika – 4sek.
100% Przerwa podajnika – 15sek.
50% Moc nadmuchu – 50%
50% Praca podajnika – 4sek.
50% Przerwa podajnika – 30sek.
30% Moc nadmuchu – 35%
30% Praca podajnika – 4sek.
30% Przerwa podajnika – 70sek.

Wygaszanie
Czas wygaszania – 15min.
Moc przedmuchu - 75%

Nadzór
Czas nadzoru – 22min.
Przerwa podawania – 2min
Wydłużenie pracy nadmuchu – 60 sek.

Ustawienia kotła
Minimalna temperatura kotła - 65°C
Maksymalna temperatura kotła - 85°C
Minimalna moc nadmuchu – 30%
Czas detekcji braku paliwa – 10min
Temp. Spalin przy braku paliwa - 40°C
Maksymalna temperatura pracy podajnika - 90°C
Blokada od termostatu – Tak

Ustawienia mieszacza 1
Obsługa mieszacza 1 – włączona CO
Minimalna temperatura mieszacza 1 - 20°C
Maksymalna temperatura mieszacza 1 - 65°C
Zakres proporcjonalności – 5
Stała czasu całkowania – 110
Czas otwarcia zaworu – 140 sek.
Wyłączenie pompy od termostatu – Tak
Nieczułość mieszacza 1 – 0,6°C

Obniżyłem temp. Kotła z 80°C na 72°, histereza była h1 – 8, h2- 12, dałem h2 na 14. Krzywa grzewcza ustawiona na 1.2.

Było: Licznik od 10 listopada do grudnia praca na: 100% - 5h, 50% - 384h, 30% - 393h.
Jest: Licznik Od stycznia do dzisiaj praca na: 100% - 11h, 50% - 275h, 30% - 193h.

Coś zmieniać w ustawieniach czy może do fabrycznych wrócić? Czy przy takim użytkowaniu (16h palenia) zużycie ponad 20kg pelletu dziennie to nie za dużo? Czy dążyć do większej ilości pracy na 30%?

Pozdrawiam

Opublikowano

Trudno oceniać spalanie bez wiedzy o temperaturze zewnętrznej i wewnątrz. Niecałe 1,5 worka dziennie nie wygląda szokująco dużo ale nie jest też mało.

Opublikowano

To napiszę ile zeszło u nas dla porównania. Dom z garażem i kotłownia i pralnia ma ponad 170 metrów. W tym roku na razie tych pomieszczeń nie grzejemy. Więc do ogrzania mamy ok 134 metry. Wszędzie ogrzewanie podłogowe plus oczywiście woda w boilerze. Zaczęliśmy palić 19 października . Do dnia dzisiejszego zużyliśmy niecałe 2505 kg bo jeszcze to co jest w podajniku starczy na ok 1,5 dnia. Z tym że pellet bardzo kiepskiej jakości ponieważ czyścimy pięć co 2 dni bo jest cały zawalony . Popielnik i palnik są całe w popiole wiec też więcej pewnie spala. W domu temperatura różna . Zależy od pomieszczenia ale między 21,5 a 23 stopnie. Dodam że niemamy sterowników. Piec chodzi 24 h na dobę. Jeśli są cieplejsze noce to włączamy czasem tryb lato o godzinie ok.23 i grzejemy sama wodę 

Opublikowano

Ja palę 17h dziennie, o 5 rano w pokoju około 18,4-19°C i w dzień 20,0-20,4°C i rzadko na wieczór dobija do maxa czyli 21°C. Używam Euro pellet A1 ENPLUS, więc chyba w miarę jakościowo.
Nie ważne jaka pogoda średnio co 4dni według grafiku co prowadzę zasypuje 5worków, jedynie jak przed świętami było po -13°C to co 3dni.
Spodziewałem się, że uda się spalać około worek dziennie przy takim metrażu, jak czytam opinie
Na jakiej szybkości macie ustawioną pompę na dole kotła?
Ja na drugim biegu, teraz przy -8°C utrzymuje się na kotle 58-59°C - kocioł ustawiony na 73°C.
Może jutro przestawię pompę przy kotle na 1bieg.

Opublikowano

Nie mam pojęcia na którym biegu i o którą pompę chodzi bo w kotłowni jest tego od groma. Może mąż się bardziej zna. Ale jest jedną jakaś czarna pompka z 3 kreskami i tak jest ustawione na 3kresce. U nas jak pięć jest włączony cały czas to spokojnie dobija do zadane temperatury 75stopni  nawet czasem ponad żądaną. Po nocy jak chodzil tylko na wodę to wiadomo że trwa to trochę dużej zanim osiągnie żądaną temperaturę. Zaobserwowałam że jak już podłogowa się dogrzeje to zadanej temperatury to wtedy piec też osiąga swoją temperaturę. Generalnie chodzi ogrzewanie podłogowe zgodnie z czujnikiem temperatury na zewnątrz. Mamy zazwyczaj między 29a 32stopnie. Dzisj jak jest -5 rano to chodzi na 32. Ale jak wzrośnie temperatura na zewnątrz to sie zmniejszy na podłogowe grzanie. Osłony już 5 zimę. Ci roku schodzi nam między 3,5 tony do 3,8 tony. Myślimy założyć w końcu te sterowniki pokojowe to powinno spalanie też trochę spaść. Na dole mamy wszędzie płytki a na górze panele i czujemy różnice temperatur ok 1 do 1,5 stopnia. Tam gdzie płytki szybciej się nagrzewa i jest poprostu za ciepło.

Przepraszam za literówki 

*palimy 5 zimę.    Tam gdzie są płytki mamy w skrzynce ustawione na pokrętle grzanie na 3,5-4 a tak gdzie panele na maksa na 6

Opublikowano

Panowie i panie te piece na przełomie ostatnich 5 lat sporo sie zmieniła ,najlepszym wyznacznikiem  czy te wasze piece pala mało czy dużo jest sprawdzenie liczników serwisowych tzn ,,sprawdzcie ile godzin na jakich mocach pracuja wasze piece , ile na 100% ile na 50%a ile na 30%?  Glownym zalozeniem tego pieca jest to aby do niego nie gonić rano i wieczorem  😉 co do zużycia peletu dobowego jest tak samo jednym będzie paliło 1worek na dobe a drugimi 3worki 🤷 i nic na to nie poradzicie czesto bo poprostu dom domowi nie rowny i zapoyrzebowanie na cieplo tak samo ,

Opublikowano

U nas chodzi piec praktycznie cały czas na mocy 30 procent. Ale może dlatego że chodzi cały czas i go nie wyłączamy. Wtedy jak nam się zapalarka popsuła co pisałam wcześniej i w piecu się nie paliło od środy do soboty to chodził trochę na 100 procent później na 50 też . Jak już się dobrze dogrzalo wszystko to na mocy 30. Takie są moje spostrzeżenia że to też od tego zależy 

Opublikowano

Wbrew pozorom to nie jest całkiem dobrze, bo świadczy o znacznym przewymiarowaniu mocy. Pomijając drobiazg, że przy pracy z niższą mocą sprawność też jest trochę mniejsza.

Opublikowano

Witam. Mam problem z czyszczeniem palnika. Co może być przyczyną tego że w palniki jest niedopalony pellet. Zapalarka działa. Piec włącza alarm po nieudanej probi rozpalenia. Wcześniej się wygasza i czyści i dopiero jest alarm. Po otwarciu pieca w palenisku jest pełno pelletu.  Skoro pięć się wygłaszał i czyścił to czemu niezrzuca z paleniska do popielnika na dół. Dopiero przy ręcznym czyszczeniu piec ponownie się rozpala. Potrafi się tak robić co 2 dni a nawet dwa czy razy dziennie 

Opublikowano

Kończymy niedługo 3 tonę tego badziewanego pelletu który nam sprzedano jako bardzo dobry.

Czyli to będzie tylko i jedynie wina pelletu? Czy może jest coś co może się popsuć że nieotwiera się czasem do czyszczenia te palenisko?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie do posiadaczy sterownika ecoster 90. Czy można z niego zmieniać wszystkie ustawienia kotła tak samo, jak na kotle (włącznie z ustawieniami serwisowymi)? 

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Widzieliście co się stało z historią danych w econecie? To jest dramat, po co zmieniali wygląd tych wykresów. Przyznam, że lubię sobie zajrzeć i sprawdzić m.in. jak zimno na zewnątrz było w nocy, no i było to nieocenioną pomocą przy regulacji kotła, ale teraz wykresy są kompletnie nieczytelne, trzeba za każdym razem wybierać zakres i wykresy do wyświetlenia. W tej chwili jest to bezużyteczne. Ech, po co zmieniali coś co było po prostu dobre.

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, kupiłem termostat pokojowy ester x40, próbowałem podłączyć nadajnik/odbiornik (ism x-smart) do sterownika kotła, z tym, że w gniazdo G1 mam wpięte już dwa kable za pomocą fabrycznej przejściówki (na zdjęciu), wpiąłem się zatem w gniazdo G2 w module B, ale bez efektu. Co zrobić? Nie wiem czy dopiąć się "na fuszerkę" do gniazda G1 w głównym module czy może jest jakieś inne rozwiązanie.

Może ktoś z Was ma Smart Fire z czujnikiem lambda, pogodówką, econetem i fabrycznie dopiętym termostatem pokojowym i mógłby udostępnić zdjęcie jak u niego jest to podłączone.

20231028_153346.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Czy mój kocioł jest prawidłowo zainstalowany? Instalacjia na zaworze 3D bez sprzęgła. Same grzejniki plus cwu 200L powrót wpięty w zawór ATV 55 bojler bezpośrednio w kocioł. Niby wszystko chodzi ale takiego schematu nie ma w dtrIMG_20231022_194434918.thumb.jpg.48bcdd542279211e04fc508873de6cff.jpgreceived_393596605637486.jpeg.13e487b72ef8cb0ebf4e24118a113601.jpegreceived_887465551885368.jpeg.532953449f8842350eaee07e139c33e8.jpeg

Opublikowano

Ja mam podłączone tak jak w Twoim opisie, również same grzejniki plus CWU i wszystko jest w porządku.

Ściągnij tylko te plastikowe puszki instalacyjne z wentylatora wyciągowego, nie powinny na nim leżeć, bo wentylator może mocno się nagrzać. W ogóle nie powinny tak luźno leżeć.

Opublikowano

Dziwne. U mnie są na ścianie zbiornika.

Opublikowano

Darius19921 a możesz zamieścić rysunek swojej instalacji?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kotły bezawaryjne, krzywe poustawiane, econet jako tako działa, to nie ma o czym pisać 😉

Ja ostatnio wyczyściłem przewód spalinowy między kotłem a kominem, bo zaczął się rozpalać z wybuchem. Pół godziny roboty i wszystko działa jak powinno.