Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to nie wiem, to pytanie do instalatora który mi przerobi instalacje. Obecnie mam dodatkowy zbiornik na wodę, możliwe że on chroni powrót? Nie jest duży, pewnie max 20l. 

Jakie są najlepsze sposoby ochrony powrotu?

Opublikowano

Może pompa kotłowa?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rozumiem że skzp-02 obsłuży zawór 4D? Widzę że obsługuje sterownik mieszacza i czujnik powrotu,  czyli steruje siłownikiem, czy to starcza? Piszecie jeszcze o pompie na powrocie.

Przypuszczam że piec nie mam od smoły przez ten zbiornik na 20l który służy jako ochrona, czy da się to połączyć z zaworem 4D? Czy może lepiej zostawić sam zawór 4D.

Opublikowano (edytowane)

Ten zbiornik to jest wyrownawczy/wzbiorczy on nie chroni kotla A instalacje . Chociaż wiele nie widzę na foto. Taki zapas wody lub gdy się zagotuje pozwala powietrzu szybko uciec z instalacji . Oczywiście jeśli to instalacja otwarta . Zamknieta ma zawory  I jest nieco inaczej zbudowana A naczynie często jest na wysokisci wzroku ,najczęściej nie że zawsze . Ochrona kotła to w skrócie krótka petla od zasilania do powrotu . Rozwiązań jest mega wiele łącznie z ciągłym przepływem przez zbiornik cwu po sterowanie zaworami . Smola w kotle nie oznacza braku ochrony kotla tylko zbyt uboga mieszankę paliwo/ powietrze z naciskiem na brak powietrza . A ochrona powrotu to zaś utrzymanie jak najmniejszej różnicy temperatur pomiędzy wyplywajaca wodą z kotła a wplywajaca . Teoretycznie różnica 10 stopni jest akceptowalna czasem nieco wiecej . Gdy jest zbyt zimna woda wplywajaca do kotła na dolnej części robi się coś ala rosa I to powoduje szybsza korozje kotla. 

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

damszn trochę trzeba sprecyzować, po pierwsze ten wątek jest od SKZP ustawienia a nie od instalacji CO, zaraz nam admin pojedzie po "wąsach". Skupmy się więc na SKZP. Tak obsługuje siłowniki zaworów mieszających ( nie mylić z zaworami trójdrożnymi termostatycznymi) zarówno 3D jak i 4D ( siłownik taki sam) Sterownikiem SKZP możesz sterować temperatura jaka idzie w układ CO w Twoim przypadku podłogówka. Ale jest pewne ale. Wysterujesz wszystko bez możliwości sterowania poszczególnymi pętlami podłogówki. I możesz mieć jedno pomieszczenie dogrzane ,inne niedogrzane. Potrzebujesz mieć możliwość sterowania każda pętla niezależnie. I tu możesz użyć właśnie zaworów termostatycznych na rozdzielaczu lub rotometrów. Jednak rotometry dadzą stałą temperaturę ( chyba że je przestawisz) zaworami termostatycznymi ( dalej nie mylić z zaworem termostatycznymi trójdrożnym) na rozdzielaczu bez siłowników trzeba ustawiać ręcznie , po dodaniu siłowników na te zawory i paneli pokojowych takich jak zapodales w.linku ( dla każdej pętli podłogówki) możesz ustawiać temp w każdym pomieszczeniu jaką chcesz ( na każdej pętli podłogówki) .W tym wypadku zawór mieszający najlepiej 4 D ( działa podwojnie 1 ochrona powrotu, 2 zapodajesz czynnik grzewczy na.podłogówke o określonej temperaturze wymaganej dla.podłogówki ( zazwyczaj ok 45 st)) W zasadzie nawet nie musi być siłownika doświadczalnie ustawiasz temp.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzięki panowie za pomoc, wiem już zdecydowanie więcej a o to mi chodzi, nie chcę drugi raz mieć problemy z instalacją gdzie fachowiec robił po swojemu a ja nie miałem tego świadomości.

Jak będę miał jakieś pytania co do konfiguracji sterownika to na pewno się odezwę :)

Opublikowano

No dobrze, przepraszam za następny off top. Nie wspomniałem że instalator mówił o kompletnej grupie pompowej z mieszaczem.

Napisałem że proszę o zawór 4D zamiast 3D jak mówił, dodałem tylko żeby sterowanie zaworem było przez sterownik,  to odpisał:

"Przy zastosowaniu grupy pompowej kompletnej do podłogówki nie trzeba zaworu 4D spokojnie wystarczy 3D zwykły ręczna nastawa którą robi sie raz. Proszę zmienić doradce lub poprosić wcześniejszego wyknawce o poprawienie tego co zrobił Ja na tą chwilę podziękuję"

Czy ma rację? Jak nie to może ktoś zna jakiś fachowców - pod Poznaniem, okolice Kórnika. Szkoda bo umówiłem się z nim 2tyg temu na koniec sierpnia, byle przed sezonem grzewczym. Tylko mieliśmy dograć szczegóły.

Opublikowano

Są na form ludzie którzy naprawdę znają się na instalacjach, ale niekoniecznie czytają ten topic. Proponuję opisać swoje rozterki w dziale Instalacje CO i CWU.

Opublikowano

ooo widzę ktoś z moich okolic :-) 

Jak byś chciał mogę podać Ci kontakt do hydraulika z Wrześni, mlody chłopak ale ma łep na karku

Opublikowano

Ja mam 2.26, ale nie mam niestety porównania. Zakupiłem nowy kociołek z tym sterownikiem w maju i wyczaiłem błąd w ori oprogramowaniu. W odpowiedzi dostałem od producenta kotła poprawiony 2.26.

Opublikowano

Witam ja wgrałem 2.26 wszystko jest ok
Tylko nie załancza program ( Pompa kotlowa)

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie pompa kotłowa działa poprawnie.

Opublikowano

Dzisiaj przyszedł do mnie skzp-02 z panelem pokojowym PS-43-01. Sterownik ma już wersję 2.26 natomiast panel 2.25. Wersji 2.25 nie widzę nawet na stronie, tam są wersje 2.24 i 2.26.

Czy aktualizować do 2.26? W końcu zalecane jest posiadanie zgodnych wersji.

Opublikowano

Panel pokojowy - ostatnia aktualizacja to ta co masz  2.25 . Nie ma potrzeby szukać innej bo już nie trzeba mieć zgodnych właśnie od tej wersji.

Opublikowano

Hi, czy po aktualizacji z ver. 2.24 do 2.26 należy przywrócić ustawienia fabryczne ?

Opublikowano

Pytanie raczej do producenta: czy sterownik można zaadaptować do współpracy z zapalarką do ekogroszku? coś takiego jak w sterownikach do pelletu. Sterownik rozpalałby kocioł po obniżeniu temp. CWU i wygaszał po nagrzaniu tegoż CWU do ustawionej temp. -znajomy ma taką opcję w kotle defro i w lato 1 worek 25kg wystarcza mu na miesiąc przy grzaniu samego CWU, u mnie dla porównania spala 4 worki/mc -więc jest o co walczyć. 

Opublikowano

Też kiedyś o tym myślałem ale co zrobisz z kopcącym ekogroszkiem po wygaszeniu kotła bez dostępu powietrza. Tutaj palnik niestety nie posiada dopalania i czyszczenia po wygaszeniu. Zrób start/stop będzie to samo a myślę że się odpali nawet po kilku godzinach przerwy. 

Opublikowano
W dniu 2.08.2019 o 11:33, Manio86 napisał:

Witam ja wgrałem 2.26 wszystko jest ok
Tylko nie załancza program ( Pompa kotlowa)

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry  proszę mi napisać gdzie mogę znaleśc tą aktualizację 2.26 Dziękuje i pozdrawiam