Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatr to raczej powoduje szybsze wypalenie kopczyka i dlatego zar Ci nisko schodzi. Do czasu gdy zamontowalem Regulator ciagu tez mialem takie problemy ze np. dzis dobrze a jutro masakra na palniku. Teraz ustawilem sobie ciag nadmuch i niezaleznie od warunkow na dworze kopczyk taki sam.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

aaaa poczekajcie dało mi to do myślenia ostatnio zamurowałem dziwiczki przez które mi ciągneło  lewe powietrze a nie przez piec szło i może to mieć znaczenie że one służyły  teoretycznie jako "regulator ciągu " to raczej będzie to. ale zaznaczę że patrząc na palnik to żar mam wysoko

Opublikowano

Wrzuc fotke.

Opublikowano

Dobra bo mozesz miec tak ze wydaje Ci sie ze zar jest wysoko a jak "klepniesz" to co na palniku to sie zapadnie i to znacznie. Wiem z autopsji.

Opublikowano

A wegiel sie nie konczy w podajniku?

Opublikowano

A no to tez moze byc przyczyna. Podobno jak sie pali to nie powinno byc w zasobniku mniej niz 25kg

Opublikowano

Ale to raczej z innego względu,jak jest mało opału to może o ileś tam podawać,bo mniejszy nacisk na podajnik.U mnie np. wczoraj praktycznie brakło,coś jeszcze było w ślimaku ale temp. trzyma się na poziomie 18-20.Tylko mam dorobione ustrojstwo zamiast strażaka /kumpel buduje takie podajniki/.Na rurze podajnika jest przyspawany króciec 1/2",taki sam na podejściu dmuchawy i połączone wężykiem zbrojonym,tak że cały czas jest wdmuchiwane powietrze w ślimak.Czy akurat to robi robotę nie wiem,kiedyś spróbuję na próbę odkręcić wężyk i zobaczę co będzie.Dodam,że nie palę groszkiem,tylko odpadem z czyszczenia rzepaku i zboża i owsem na rynnnie.

Opublikowano

...Tylko mam dorobione ustrojstwo zamiast strażaka /kumpel buduje takie podajniki/.Na rurze podajnika jest przyspawany króciec 1/2",taki sam na podejściu dmuchawy i połączone wężykiem zbrojonym,tak że cały czas jest wdmuchiwane powietrze w ślimak.Czy akurat to robi robotę nie wiem,kiedyś spróbuję na próbę odkręcić wężyk i zobaczę co będzie...

Jak możesz to wrzuć fotkę tej modyfikacji.

Opublikowano

50 do 55°C to jeszcze nie powod by uruchamiac procedure wygaszania.

Obstawiam mala ilosc paliwa w zasobniku. Ja przynajmniej tego doswiadczam pod koniec zasypu.

Temp zaczynam sie martwic powyzej 55/60°C.

Nie slyszalem i nie czytalem nigdzie o minimalnej ilosci wegla w podajniku, ale zwrocono mi uwage ze przy koncówce moze sie tak dziac z temp.

Opublikowano

opanowałem sytuacjię zdalnie włączyłem większy odbiór ciepła i piec automatycznie zaczoł podawać więcej węgla i ochłodził temperaturę do 47stopni czyli jest w normie zobaczymy do wieczora co się zmieni

Opublikowano

Kamil, a czujnik podajnika, to jak masz zamontowany?

Tzn. w jakiej odległości od kosza i od kotła?

Opublikowano

Kamil, a czujnik podajnika, to jak masz zamontowany?

Tzn. w jakiej odległości od kosza i od kotła?

czujnik jest około 20cm od pieca i około 20cm od kosza zasypowego czyli po środku całego podajnika

Opublikowano

Niektórzy producenci kotłów umieszczają gilzę do czujnika temperatury podajnika przy samym koszu.

Bo to chyba temperatura w tym miejscu jest najważniejsza. Tak na logikę biorąc.

Ja umieściłem czujnik 10cm od kotła i 15cm od kosza.

U mnie temperatura oscyluje w granicach 39 - 58, w zależności od zapotrzebowania na ciepło.

Natomiast przy koszu jest to już 20 stopni mniej. Podajnik żeliwny

Opublikowano

U mnie jest podobnie, odległość od pieca około 15 cm temp. Oscyluje w granicach 37-43 podajnik i ślimak żeliwny.

Wysłane z mojego Sony przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie podobnie, max 45 ale ja mam ślimak stalowy. Nic z tym nie zrobię bo już próbowałem. Na wiosnę czeka mnie wymiana zasobnika to wtedy pomyślę nad tą modyfikacją z króćcami i wężykiem bo wydaje się być sprytnym sposobem na wychłodzenie ślimaka. Jedyne co zauważyłem to w trybie interwałowym temperatura jest niższa o około 10 stopni.

Opublikowano

Ja mam 15cm od pieca i mam temp 20st. ale to nie zeliwniak.

Opublikowano

U mnie czujnik ok 20 cm od pieca i 5 cm od zasobnika temperatura 20st. Nie zarejestrowałem żeby przekroczyła 25 st

Zwykle oscyluje poniżej 20 st. Podajnik i ślimak żeliwne, czujnik w oryginalnym miejscu zrobionym przez producenta.