Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Lub predzej wybije alarm o zaniku plomienia :)

4 godziny temu, Michaelkw napisał:

Witam Kolegów

Czytając powyższe chciałbym podpytać co powoduje ograniczenie modulacji np. 10-40%? Ja mam ustawione 10-100%. Czy dobrze rozumiem, jeśli ograniczymy modulacje powiedzmy do 50% istnieje ryzyko że piec nie podoła zapotrzebowaniu na ciepło -czytaj ,nie osiągnie zadanej temp. przy spadku temp na zewnątrz, dobrze myślę? 

Tak, dobrze myślisz ;)

3 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Lub predzej wybije alarm o zaniku plomienia :)

Nie ma takiego alarmu, co najwyżej sterownik zgłosi BRAK PALIWA, jeśli sterownik nie może uzyskać temperatury zadanej na kotle.

Alarm BRAK PALIWA zostanie wywołany po upłynięciu czasu określonego parametrem CZAS WYGASZANIA
Czas ten zaczyna być odliczany, gdy temperatura na kotle jest mniejsza o co najmniej 3 stopnie od zadanej  i nie wzrasta
Jeśli sterownik jest wyposażony w czujnik temperatury spalin, to czas wygaszania jest naliczany, gdy temp kotła jest o co najmniej 3 stopnie mniejsza od zadanej oraz temperatura spalin nie rośnie.
Po wystąpieniu alarmu BRAK PALIWA, sterownik przechodzi do trybu STOP.

Edytowane przez Jockey

A  go miałem

IMG_20190912_155043.jpg

Wyświetlił Ci taki alarm na sterowniku?

Ja w historii mam np. Przegrzanie kotła, którego w istocie nigdy nie było...

IMG_20190912_164453.thumb.jpg.db0fc8fe5816fd14f031c5fa73fe8d75.jpg

Jakie warunki muszą być spełnione, aby został wywołany?

Edytowane przez Jockey

@Jockey tak było coś takiego  I

Jak pamiętam sterownik zareagował na to stop . Co do warunków to albo spadek temp spalin albo zbyt dlugie nie osiągnięcie zadanej lub wzrostu temperatury . Nic w instrukcji nie znalazlem . Ale stawiam na brak wzrostu temperatury .

Nie pytam o instrukcję, tylko o to, co takiego realnie się u Ciebie się stało, że taki alarm wyskoczył.

Edytowane przez Jockey

Późna pora byla i nie wiem rano to dostrzegłem . W popielniku było trochę nieodpłatnego wegla   sumie to zgaszonego zaru no i czysty węgiel . Mozliwosci wiele hm moze się zadlawil przez cofke  a moze nie zdążył sie rozżarzyc. Kto to wie :) 

Wcześniej kocioł stał w czuwaniu, czy pracował? Kojarzysz może?

Nie ma szansy bym Ci odpowiedział co było nie ta pora . Mógł się dogrzewac mógł też nie robic tego . Trudno powiedziec bo spalem . Wiesz za dnia to się słyszy podajnik czy gdzies tam kręcąc się jak dmuchawa chodzi , nocą nie ma opcji . 

Sygnalizował to również dźwiękiem, czy był to alarm cichy, pamiętasz może?

W dniu 6.08.2019 o 15:08, zdadam napisał:

Wszystkie przewody są podłączone w tej samej kolejnosci w jakiej wychodzą ze sterownika. Czyli czarny, czerwony, zielony żółty( zatrzask do dołu, od lewej strony). Ze sterownika idzie przewód na spliter z zasilaczem i dalej do panelu pokojowego. 

Witam wszystkich mam pytanie co do wyboru prostej grzewczej przy czujniku pogodowym. W instrukcji jest ich 5 natomiast w sterownik jest do wyboru 9. Czy aktywnych jest 5 czy coś może się zmieniło? Ja mam na razie wersję softu 2.25.

Teraz jest możliwość ustawienia korekty na 9, ale trzeba pamiętać, że przy takim ustawieniu i spadku temperatury do np. minus 20, temperatura zadana na kotle zostanie podniesiona o 27 stopni. I do tego ustawienia trzeba podchodzić rozsądnie.

Ok, dla mnie jasne, mam zamiar ustawić 2 lub max 3 tylko pytanie czy te wykresy na korekty od 1 do 5 jakie mam w instrukcji są aktualne czy się zmieniły skoro skala zmian została rozszerzona do 9?

2 godziny temu, wywialus napisał:

Ok, dla mnie jasne, mam zamiar ustawić 2 lub max 3 tylko pytanie czy te wykresy na korekty od 1 do 5 jakie mam w instrukcji są aktualne czy się zmieniły skoro skala zmian została rozszerzona do 9?

Są aktualne, bo zasada korekcji jest ta sama, został rozszerzony tylko sam zakres ustawień.

Super, dzięki za pomoc. 

Wyślij do piwnicy teściową zamiast telefonu :)

• Lubię to 1

Witam mam pytanie jak powinien się zachować siłownik mieszacza na zaworze 4drożnym gdy kocioł wygasa i pompa co1 się wyłączy? W sterowniku zaznaczone jest że gdy pompa CO1 jest wyłączona to ma zamknąć mieszacz. a jest otwarty na 100% Pozdrawiam