Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Klaudiusz3 napisał:

jestem ciekaw jak u was się pali przy CWU 

Ja mam ustawienia palnika takie same przez cały rok, na sezon letni jedynie zmniejszam modulację do 60%. Temperatura kotła 53 stopnie.

Zbiornik CWU 120l dla 3 osób, ładowany w programie czasowym do 52 stopni.

Poniżej spalanie dobowe z letnich miesięcy uśrednione z całego poszczególnego miesiąca.

image.png.3084fffd12fec8bedd6488e268d49f82.png

Opublikowano

Moc kotła = wielkość dawki 
Korekta dawki paliwa = moc kotła 
Kaloryczność = podawanie i przerwa ( sterownik i tak znajdzie swoją prawdziwa można się pomylić .
Przesyp podajnika = faktyczny przesyp bo oszukujemy tylko siebie nie ma wpływu na spalanie i wielkość kopczyka bo ślimak się dwa razy nie przekręci .
Modulacja = praca w widełkach mocy obcinając ja zwiększamy dawke bo podzieli ta moc np. przez 80 i wtedy będzie więcej spalał tak było u Bkalwi .
Powietrze = wartość potrzebna do prawidłowej modulacji czyli prostej kreski - niższego spalania 
i czystości w kotle bez przewęgleń . Palenia z nadmiarem powietrza a nie węgla wtedy jest czysto . Tak się pali retopal który powinien się spiekać

Opublikowano
11 minut temu, Jockey napisał:

Ja mam ustawienia palnika takie same przez cały rok, na sezon letni jedynie zmniejszam modulację do 60%. Temperatura kotła 53 stopnie.

Zbiornik CWU 120l dla 3 osób, ładowany w programie czasowym do 52 stopni.

Poniżej spalanie dobowe z letnich miesięcy uśrednione z całego poszczególnego miesiąca.

image.png.3084fffd12fec8bedd6488e268d49f82.png

przy takim spalaniu i tak się nie opłaca grzać ekogroszkiem  przetestowałem to i grzeje prądem  rachunek wyszły na 2 miesiące o 70-80 zł i święty spokój 

Opublikowano
17 minut temu, Klaudiusz3 napisał:

Spalanie jest OK a w sterowniku masz wpisane 12 KW ? czy mniejszą bo widzę że kocioł masz własnie 12 ?

12 kW przez cały rok.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Klaudiusz3 napisał:

Modulacja = praca w widełkach mocy obcinając ja zwiększamy dawke bo podzieli ta moc np. przez 80 i wtedy będzie więcej spalał tak było u Bkalwi

Klaudiusz wybacz, ale ograniczając modulację w jakimkolwiek zakresie, nie wpływasz na ustawione wcześniej parametry spalania, czy jakiekolwiek dawki czegokolwiek. Palnik rozwija moc jedynie w określonym przez Ciebie zakresie, od ustawionej mocy minimalnej do ustawionej mocy maksymalnej.

Tylko tyle i aż tyle. To było wyjaśniane już setki razy.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Jeszcze co do dmuchaw. Wiadomo że charakterystyka żadnej nie jest liniowa, chyba że się mylę.

W sterowniku jest możliwość korekty nadmuchu dla kilku poziomów mocy. 

I pytanie, czy korekta nadmuchu na danej mocy "przekrzywia" i wygładza całą krzywą napowietzania czy jest to tylko korekta "punktowa"? Wydaje mi się że to drugie, ale mam nadzieje że @TomekBrzlub ktoś kto to wie na 100%, rozwieje moje wątpliwości.

Mam u siebie dmuchawę z hallotronem podpietym pod inny ster który pokazuje obroty i widzę że jest trochę lipa bo obroty bywają na bardzo podobnym poziomie np na mocy 40% i 50% (tylko przykład).

I teraz jeśli wyregulujemy nadmuch na kilkugodzinnej pracy na 30% oraz 100% mocy (załóżmy że z sondą lambda, ciepłomierzem czy innymi ustrojstwami)  to krzywa nadmuchu która powstała nie gwarantuje maksymalnego uzysku energetycznego na mocach pośrednich z uwagi na nieliniowość dmuchawy.

Jak sobie z tym radzicie?

Oczywiście można by "olac" zagadnienie i wyregulować "tak by było dobrze" ale  trochę się nad tym zastanawiam.

Opublikowano

P.Tomek..pls.Zmiany krzywy,lub temperatury zadanej 4d wedlug osiagniecie temp.wewnetrznej jest dostarczyč w nowej aktualizacji mozliwa?

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Jockey napisał:

12 kW przez cały rok.

Nikt nie twierdzi ze obcinanie modulacji z dołu i z góry nie działa , tak to działa tak jak piszesz tylko czy jest to do końca ekonomiczne .Moim zdaniem nie jest to sensowne stawiać następną przeszkodę w modulacji sterownika co może w efekcie niechcianym zwiększać spalanie.

Wolałbym natomiast zeby każdy z forumowiczów spojrzał na to z innej strony i spróbował to udoskonalić .

Kolega Kriesgie w związku że masz fajna dmuchawe jak byś znalazł trochę czasu to może byś sprawdził w jakim zakresie chodzi dmuchawa w skzp . Oczywiście Twoja i będzie to np. 3 - 55 i później już nie zwiększa mocy 

Te eksperymenty maja przynieść korzyść każdemu z nas i ustrzec nas przed tym o czym pisał Jockey czyli spiekaniem na wyższych mocach  , chociaż można go zmusić żeby pracował w zakresie 5-30 .

Zapraszamy wszystkich do testów tej metody  i wrzuceniem swojego kamyczka do tego ogródka .Pozdrawiam

Przepraszam za tak wielkie litery ale coś źle napisałem przez telefon sory .

Edytowane przez Ryszard
Zmniejszono wielkość liter
Opublikowano (edytowane)

Może teraz  będzie lepiej przepraszam za wielkie litery .

Mam też pytanie może kolega Kamil Miernik zrobi krótki filmik na którym zmieni te ustawienia na 100% modulacja i moc dmuchawy na 24 h pracy i potem tylko obetnie modulację na 60 % oczywiście w 8 KW , jestem bardzo ciekawy co by pokazał wykres i jakie różnice wniosły by te zmiany w dobowym spalaniu ,a do wiarygodności można by po 24 g wyłączyć zasilanie aby wykres rysował na czystym ekranie .

Szkoda , że ja nie mam możliwości u mnie przetestować tych zmian bo nie mam CWU podpiętej pod kocioł .

Oczywiście proszę aby  te próby traktować jak nowe doświadczenie a nie jako osobiste oskarżenia i powód do  kłótni to jest tylko i wyłącznie wymiana doświadczeń i pomysłów .

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano
10 godzin temu, Klaudiusz3 napisał:

Zapraszamy wszystkich do testów tej metody  i wrzuceniem swojego kamyczka do tego ogródka .Pozdrawiam

To ja wrzucę cały kamień. Nie mogę zrozumieć o co chodzi w dyskusji z tą modulacją i dmuchawą :(

Może jakieś ABC tego dmuchania i modulacji bez odsyłania że było wiele razy o tym pisane.

Opublikowano
10 godzin temu, Klaudiusz3 napisał:

Krisgie w związku że masz fajna dmuchawe jak byś znalazł trochę czasu to może byś sprawdził w jakim zakresie chodzi dmuchawa w skzp . Oczywiście Twoja i będzie to np. 3 - 55 i później już nie zwiększa mocy 

Mam dwie różne z cz. Halla  sprawdzę je przy najbliższej okazji i podrzucę, może się komuś do czegoś przyda ;) 

Opublikowano (edytowane)

Oldek ja nie napisałem że ten temat był wałkowany ,pamiętam że właśnie kilku wspaniałych omawiali temat kopczyka i szło to chyba z 6 stron na forum ,temat modulacji urodził się z myślą o kolegach palących latem na małych mocach , ja udowadniam że idzie palić ciągle bez odstawiania się kotła na małej mocy mieć czysty wymiennik i cieszyć się niskim spalaniem dowodem są fotki i wykresy które to potwierdzają , pewnemu gronu osób dobrze się pali i są zadowoleni a innych nowych użytkowników uświadamiają że moc w sterownik musi być taka jak kocioł a ja twierdze że wcale tak nie musi być, ba nawet twierdzę że wpisywanie mocy kotła do sterownika takiej samej ja ma kocioł nie jest ekonomiczne bo każdy kocioł ma palnik a palnik ma zakres mocy od do i dlatego skłaniam wszystkich o to aby zaczynali zabawę od tej mocy minimalnej palnika a co z tym idzie zaczynam od małej mocy daję pełne pole modulacji aby sterownik miał możliwość dobrać parametr właściwy i rysować wykres na danej wysokości wykresu ,jeżeli okaże się że ta moc mała np 8 KW  jest za mała dać na 9 obserwować wykres co się dzieje z mocą czy jej starcza .Ale jak ktoś pisze że modulacja nie ma wpływu na moc to jestem zdziwiony bo nawet w instrukcji pisze co to jest modulacja i po chłopsku można powiedzieć że modulacja jest to zmienna moc w danej chwili zależna od chwilowego zapotrzebowania na ciepło i modulacja też ma wpływ na częstotliwość podawania opału i powietrza co z tym idzie większa moc palnika w danej chwili i tyle w temacie .

Propozycja ustawienia modulacji i powietrza na maksa jest po to aby sterownik miał możliwość wskazać ile mocy musi wyprodukować i obrazuje nam to wykresem a jak my damy maks modulacji na 60 to okaże się że niebieski wykres będzie linią prostą a nie modulacją która pozwoli osiągnąć temperaturę zadaną .

Tak jak też wcześniej pisałem to jest propozycja a nie 11 przykazanie .

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, krisgie napisał:

Mam dwie różne z cz. Halla  sprawdzę je przy najbliższej okazji i podrzucę, może się komuś do czegoś przyda ;) 

Fajnie ,że masz możliwość przeprowadzenia testu dmuchawy ,jeżeli masz skzp to super podpowiedzią by było jak ona pracuje w przedziale modulacyjnym i najważniejsza rzecz kiedy kończy się moment obrotowy w stosunku procentowym na sterowniku.

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie szanowne grono , martwi mnie ta cisza a miałem nadzieję że będzie dyskusja na temat zaproponowanych zmian czy ktoś z was zmienił nastawy czy jednak tradycja i przyzwyczajenie pozostaje ,może jesteście tak zaskoczeni że aż wstyd teraz co kolwiek napisać .

Opublikowano

Zrobię coś takiego oficjialnie ale potrzebuje czasu nie wypowiem się ani za ani przeciw bo nie wiem ja tam jak nie sprawdzę to się nie wypowiem jak będzie ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Klaudiusz3 napisał:

..... jak ona pracuje w przedziale modulacyjnym i najważniejsza rzecz kiedy kończy się moment obrotowy w stosunku procentowym na sterowniku.

Dmuchawa WPA 06 HL, obroty uśrednione bo trochę wiadomo pływają.

Poniżej procent dmuchawy SKZP oraz obroty odczytane na innym sterze.

Start dmuchawy: 12%, 700obr/min

15%-900, 20%-1430, 25%-1760, 30%-2200,, 35%-2370, 40%-2550, 45%-2620, 50%-2690, 55%-2730, 60%-2765, 65%-2780, 70%-2800, 75%-2810, 80%-2820, 85%-2830, 90%-2835, 95%-2840, 100%-2843

Moc kotła 14kW, powietrze 13/30 bez korekt pośrednich.

Modulacja - obroty dmuchawy.

Obok siebie wpisane wartości mocy przy których są podobne obroty, widać że w moim przypadku zauważalna różnica jest co 10%.

5%-810, 10%-815

15%-960, 20%-950

25%-1120, 30%-1130

35%-1290, 40%-1300

45%-1475, 50%-1485

55%-1640, 60%-1640

65%-1780, 70%-1780

75%-1935, 80%-1945

85%-2085, 90%-2089

95%-2210, 100%-2210

Opublikowano

Dla drugiej dmuchawy Ewmar Ness przy okazji sprawdzę.

Jeszcze co do tej powyższej. 12% to zimny start. Ale jak się już kręci to do 8% zejdzie, jeśli pamiętam ok 500obr/min ale nie mam pewności. Ogólnie te 8-9% można by ustawiać bo ster załącza ją wyższym napięciem żeby rozkręcić.

Opublikowano

Czyli tak samo ja zauważyłem że właśnie z zimnego startu ma ciężko się pozbierać ale jak spada w dół z wyrzszych obrotów to śmiało sobie radzi ja mam dm-80 i jest dokładnie jak opisałeś i fajnie dobrałeś słowa ( zimny start ) .

Opublikowano

Zatkaj/przydław jeszcze wlot dmuchawy i wtedy podaj wynik obrotów dla danych procentów. 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Już przytykałem i obroty szły w górę ale pełnych pomiarów nie robiłem. Dla mocy kotła 30% i zatkaniu połowy wlotu, z 1130 robiło się ok 1400.obr.

Ale zależnie od tego ile przytkam wyniki pewnie będą inne i to już na pracę doktorską lekko zakrawa :D 

Może przy jakiejś okazji ;)