Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam Honor za najnowszą wersję patrzyłem na stronie producent. Ale napisałeś że nie ma napisanego co to korekta dawki paliwa to pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie że jednak jest napisane (opisane)

A co do przykładowych nastaw niestety ale tu się nie da tak napisać jest to zależne od bardzo wielu czynników

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez KamilCK

Oldek, skoro instrukcje dostałeś, to teraz tylko wypada się z nią wnikliwie zapoznać i nikt nie będzie Ci wklejał zdjęć niepotrzebnie, prawda? ;)

• Zgadzam się 1

A mi się wydaje że najnowszy soft 2.10 został wprowadzony po tym jak ster zjechał z "taśmy" a 2.08 był ostatnim stabilnym dlatego właśnie ten jest w sterze jako aktualny. I nie ma co kruszyć kopi skoro softy różnią się tylko w zasadzie wizualnie i niewielkimi różnicami w opcjach nie mającymi dużego wpływu na działanie i obsługę stera. A i samo wgranie nowego nie jest problemem i jest okazją do "naumania" się jak to robić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Jeśli 'korekta paliwa' jest wartością stałą(dodawana lub odejmowana od każdego podawania) i nie występuje w jakiś określonych okolicznościach pracy kotła,

więc to mogę zadeklarować w 'czas podawania'. Może czas podawania powinien mieć możliwość zadeklarowania dawki po przecinku, a nie korekty podawania.

OK, idę na spacer. Będę bacie po lesie za samochodem na sankach ciągał. No dobrze, może syn nie ja.

Myślisz jeszcze "dwustanowo", w tym sterowniku czas podawania w auto, pełni inną rolę niż w sterownikach dwustanowych.

Czasem podawania określasz tylko porcję podanego jednorazowo paliwa, a przerwę między podaniami wylicza Ci sterownik w zależności od mocy jaką w danej chwili rozwija.

Jeśli zwiększysz czas podawania, czyli podasz jednorazowo większą dawkę paliwa, to sterownik automatycznie wydłuży Ci przerwę do następnego podania, a w określonej jednostce czasu (np. godzina) i tak poda Ci tyle samo węgla, co przy krótszym czasie podawania.

Korekta pozwala Ci obniżyć lub podwyższyć sumaryczną ilość podanego paliwa w tej określonej jednostce czasu (np. godzina).

Edytowane przez Jockey

Szybko wróciłem ze spaceru, babcia z dziadkiem spadała z sanek na każdym zakręcie. 

powiedziała że już "Dzień babci" jej się nie podoba.

@jockey, nie odkryłeś Ameryki, tylko w jakim celu jest pole "korekta dawki paliwa"

skoro ta korekta dotyczy każdego podania paliwa, więc mogę to zadeklarować

w 'czas podawania', a nie w parametrze 'Korekta podawania'

Idę trzeć buraczki do obiadu, all the very best for all

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, to co poprzednio napisałem, bo mi się kolejny raz tego samego pisać nie chce...

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, to co poprzednio napisałem, bo mi się kolejny raz tego samego pisać nie chce...

Jasne, jeszcze raz przeczytałem co napisałeś i chyba załapałem.
Te automatyczne podawanie, czyli tzw PIDzdu, polega na tym że jak wpiszę
8 sek. podawania to automatycznie przerwę w podawaniu mam 40 sek. a jak 
zadeklaruję 10 sek. to automatycznie mam 50 sek. przerwy, a jak za mało lub za dużo
to wpiszę to w korekcie dawki podawania w oknie paliwo. Proste jak drut, że tego nie załapałem
od pierwszego włączenia i szkoda że tego w instrukcji użytkownika nie napisano, że jest to niby automat
i trzeba wprowadzać jakąś korektę w jakimś oknie. OK, w tygodniu popatrzę co sterownik w PID
może w porównaniu z "dwustanem" i podzielę się spostrzeżeniami. Ale tak naprędce
mogę napisać że w algorytmie jest za mało if, and if, else if, and else if

Przebudowalem to rowniez :wacko: na proste polaczenie 4d-maly obwod kociol i dužy obwod CO,oba posiadac wlasne pompki,zawor zwrotny.

Planuję zrobić podobnie.Podaj, czy to się dobrze sprawdza u ciebie. Ile spalasz na dobę, jakiego węgla na te 200m.

Udało się uruchomić oba panele domowy i z kotła ale w zabudowie nie dało rady wyskakuje error aktuilazotr.exe. kupiłem drugi kabel w media.Markt o cene niech nikt nie pyta i tak samo nie da rady wgrać

potrzebuję jakiegoś serwisanta który to uruchomi

Edytowane przez Ryszard

Wgrywałem SKZP_02_ZABUDOWA_1_94.hex bo panel pokojowy i panel kotła działa z tym programem

Poprostu niewiem co robić a w budzie coraz zimniej myślę rze uda mi się kogoś sćągnąć

To KTM: Po przerobke sprawdza bardzo liepiej i spalam miniej.Ok 0° zewn.33Kg na dobie,przed tym 40 i wiecej.Dom nieocieplony.Palim groszek bradzowy 17Mj.To jednorazowa inwestycja,ktora powroci.skzp sterowac 4d,niech dzialaja maszyny. ;)

Mieszkam między Mogilnem i Strzelnem jeżeli ktoś ma czas to prsiłbym o pomoc Zbytowo2

Edytowane przez Ryszard

@bulik

1. Wyskakuje ci error ale JAKI??

2. Jaki plik próbujesz wgrać do sterownika? dlaczego 1.94?? na stronie jest 2.10 i taki wgrywaj.

3. Jaką ustawiłeś prędkość w programie aktualizator?

Dalej czekam na odpowiedzi a nie tylko HELP!!!!!!!!

• Nie zgadzam się 1

skad jestes?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

mieszkam w Zbytowie 8km od strzelna