Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Podajnik firmy żeliwny 19 kw powietrze mam min 6% max 30%

A może mamy inne motoreduktory i mamy inny potencjał?

U mnie jest BHF-Made in Germany,silnik 0,12KW ?,i jeszcze jedno pytanko

jaką masz dmuchawę ja mam DM 80 W ?

Ja osobiście pomysl dosuszania podpatrzyłem z linku powyżej zastanawiam się tylko czy jest sens zmiany pompek zwykłych tych z foto na energooszczędne typu alpha 2 i nadal nie wiem co zrobić żeby temperatura czujnika za mieszaczem wskazywała prawidłowa a nie więcej o kilka stopni

U mnie na cwu jest pompa grundfos upe z 7 biegami i trybem nocnym na którym pracuje cały czas,a na C.O mam grundfos alpha 2

i  pracuje na 1 biegu 3-5 Watt,200-400 L/h.Jeśli któraś z głowic otworzy grzejnik pompa przyspiesza,jeśli zamknie,pompa zwalnia.

Edytowane przez slawek56

Pytałem już raz, ale chyba nikt nie zauważył...

Czy u was dmuchawa przy predkosci powiedzmy 22% dmucha stabilnie? Cały czas z jedna moca?
Umnie mimo 22% slychac jak sie wolno rozpedza,i  widac to też po płomieniu, i po powiedzmy 30 sek. zmniejsza obroty z charakterystycznym dzwiekiem ( hamuje )

topicktm a jaki jest czas tego przyspieszania i hamowania? Tzn jaki okres. bo to może być po prostu sterowanie dmuchawą przez SKZP. Ster nie ustawia na stałe mocy dmuchawy tylko bada jaki wpływ ma podniesienie obrotów na temp spalin/kotła wiadomo że jeśli temp będzie się podnosić ponad wyznaczoną to ster zwolni dmuchawę.

Pytałem już raz, ale chyba nikt nie zauważył...

Czy u was dmuchawa przy predkosci powiedzmy 22% dmucha stabilnie? Cały czas z jedna moca?

Umnie mimo 22% slychac jak sie wolno rozpedza,i  widac to też po płomieniu, i po powiedzmy 30 sek. zmniejsza obroty z charakterystycznym dzwiekiem ( hamuje )

u mnie było podobnie, na małej mocy (ok 6-8%) nawet nie ruszała !

wymieniłem dmuchawę na nową i to samo

TomekBrz (dzięki !) przysłał mi nowy sterownik i dalej nic !

okazało się że UPS coś pieprzy z napięciem, podłączyłem kocioł bezpośrednio do sieci problem zniknął

u mnie było podobnie, na małej mocy (ok 6-8%) nawet nie ruszała !

wymieniłem dmuchawę na nową i to samo

TomekBrz (dzięki !) przysłał mi nowy sterownik i dalej nic !

okazało się że UPS coś pieprzy z napięciem, podłączyłem kocioł bezpośrednio do sieci problem zniknął

Jeśli zasilanie masz przez UPSa, a on nie ma pełnego sinusa to dmuchawa nie będzie działać prawidłowo. Jaki to sprzęt i czy to się dzieje na zasilaniu awaryjnym ( bateryjnym) czy również jak działa w trybie sieciowym.

właśnie z aku działało OK (pełen sinus), a z sieci przez UPS (by-pass) takie cyrki, żeby się w miarę paliło powietrze musiałem mieć 60-100%

dmuchawa głośno pracowała i na ok 20% dopiero zaczynała się w miarę kręcić, ale jeszcze nie dmuchała

Jaki to UPS? Już chyba większość ma takie działanie, że w razie spadków lub zwyżek, elektronika reaguje odpowiednim regulowaniem napięcia. Jeśli masz ustawianie opcji na zworkach to poczytaj dobrze instrukcję i wyłącz te funkcje. Można jeszcze jeśli posiadasz oscyloskop sprawdzić jak wygląda przebieg na zasilaniu sieciowym ze zmiennymi obciążeniami. Elektronika może głupieć ze względu na sposób modulacji dmuchawy. Albo zrobić jeszcze prościej na zewnętrznych przekaźnikach, na sieciowym odcięcie UPS , a przy zaniku przełączenie a niego.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Czy nikt z forumowiczów nie potrafi mi pomóc na temat temp za mieszaczem bardzo bym o to prosił w zasadzie to temp siłownikiem mogę ustawić tylko większą może jest to spowodowane małym odbiorem ciepła dodam ze posiadam głowice termostatyczne które są przeważnie skala do 6 ustawione na 3 pompa cwu pracuje cały czas dzięki temu powrót jest idealny 51 nawet do 57 a może to jest wina pompki grundfos ups stałoobrotowej ostatni pomysl jaki przychodzi mi do głowy to sam siłownik esbe ara 561

Domelo a zgadza się stopień otwarcia w procentach na pokrętle siłownika i w panelu sterownika?,

oraz jakie jest usawienie mieszacza minimalne otwarcie i maksymalne?

Edytowane przez slawek56

Domelo a zgadza się stopień otwarcia w procentach na pokrętle siłownika i w panelu sterownika?,

oraz jakie jest usawienie mieszacza minimalne otwarcie i maksymalne?

Witam

U mnie siłownik 60 s i nie zgadzają się stopnie otwarcia z tym co na panelu.

Przestawiłem na 75 s i na razie testuję. 

Kolego domelo 27 ja mam zawór z siłownikiem Afriso , ja postąpiłem tak że określiłem sam sobie jaką chce mieć temperaturę minimalną na zasilaniu grzejników ja ustawiłem nastawem ręcznym w siłowniku temperaturę 32 stopnie i aby na sterowaniu automatycznym była ona utrzymana to określiłem to w parametrze minimalne otwarcie mieszacza akurat w mojej sytuacji jest to 19 % na wyświetlaczu sterownika , tak też zrobiłem w ustawieniu sterownika temperatura minimalna też ustawiłem temperatura minimalna 32 .

W ten sam sposób robiłem nastawy z temperaturą maksymalną ręcznie ją ustawiałem tak( oczywiście nie za jednym pokręceniem mieszacza bo potrzeba trochę odczekać aby się to ustabilizowało ja zostawiałem na 24 g ) kontrolowałem cały czas temperaturę powrotu jeśli ona nie spadała od 47 do 50 uznałem że to górna granica otwarcia mieszacza temperatura na zasilaniu w moim przypadku 37 , tak też ustawiłem w sterowniku max 37 stopni ograniczyłem też otwarcie mieszacza w jego ustawieniach max 40% i te ustawienia są ściśle pilnowane przez sterownik nawet jak pokojówka zamyka go do minimum to właśnie do tego 19% .

Zaletą tych ustawień jest ochrona kotła wadą to żę niekiedy 37 stopni na zasilaniu to ciut za mało .Mam nadzieję że może mój opis ułatwi Ci ustawienia mieszacza pozdrawiam