Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Karoll, tak jak kolega wyżej napisał. Spokojnie potencjał możesz zmniejszyć o połowę. Co mogę jeszcze zasugerować to to abyś jeszcze przysłonił dmuchawę. Może być tak że w wietrzne dni będzie ci sie robił krater na palniku.

Opublikowano

Potencjał podajnika sprawdzałem eksperymentalnie przesypując Groszek ,też się dziwiłem że tak dużo ale zgadza się ze zużyciem faktycznym

Opublikowano

Mój "owsiak"

Mamy praktycznie taki sam zakres modulacji. U mnie mieści sie w 15%

Dodam jeszcze że od kilku dni palę zupełnie innym węglem a w zasadzie jest to groszko-miał. Jest mocniejszy od poprzedniego węgla.

W ustawieniach zmieniłem jedynie kaloryczność paliwa z 24,5 do 26,3MJ oraz małe korekty dawki powietrza.

Powtórzę się jeszcze raz, ogromne znaczenie jeżeli chodzi o zakres modulacji, ma odpowiedni dobór min i max dawki powietrza. 

post-25821-0-78213000-1479279769_thumb.png

Opublikowano

Jeśli zwiększę wydajność podajnika wtedy zacznie przekłamywać mi zużycie może lepiej mniejszyć czas podawania w Auto

Opublikowano

Zmniejszając czas podawania zwiększysz częstotliwość podań. Zmieniaj korektę dawki paliwa, masz teraz -4%, daj na np -10% i obserwuj czy robi się krater na palniku. 

Opublikowano

Szkoda że nie mamy modułu internetowego można by to robić na bieżąco a tak dopiero wieczorem po powrocie z pracy ok spróbuję korektą podawania

Opublikowano

Jeżeli chodzi o to falowanie to chyba juz tak to musi wyglądać - tak pracuje siłownik mieszacza. Próbowałem różnych kombinacji i ustawień i przy obecnych najlepiej to wygląda. W zasadzie w niczym mi to nie przeszkadza bo w  pomieszczeniach utrzymuje się cały czas zadana temp 22,5 niezależnie od tego co mamy za oknem. Za temperaturę w domu odpowiada pogodówka która steruje mieszaczem.

Opublikowano

I to jest powód dla którego bardzo przydatny jest moduł internetowy, szkoda że ciągle jest niedostępny.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o to falowanie to chyba juz tak to musi wyglądać - tak pracuje siłownik mieszacza. Próbowałem różnych kombinacji i ustawień i przy obecnych najlepiej to wygląda. W zasadzie w niczym mi to nie przeszkadza bo w  pomieszczeniach utrzymuje się cały czas zadana temp 22,5 niezależnie od tego co mamy za oknem. Za temperaturę w domu odpowiada pogodówka która steruje mieszaczem.

Siłownik mieszacza tak pracuje bo tak mu każe sterownik,czyli coś nie tak z softem.Popatrz jak jest u mnie,linia prosta a to zależy tylko od sterownika

Opublikowano (edytowane)

Możesz podać swoje nastawy mieszacza?

Sprawdzałeś może jak długo w sensie ile sekund pracuje siłownik podczas jednego cyklu zamykania lub otwierania?

Edytowane przez maniek76
Opublikowano

Niestety nie mogę,korzystam z pogodówki Sieger S55A.Nie ma tu ustawień typu wzmocnienie,czas otwarcia,min/max otwarcie.Nastawiasz tylko temp. dzienną i nocną i śmiga.Oczywiście jest wiele ustawień ale innych

Opublikowano

A co to czasu podawania w AUTO to ma ktoś jakieś doświadczenia? Tzn. kiedy jest lepiej ustawić mniejszy czas podawania z większą częstotliwością a kiedy lepiej jest ustawić dłuższy czas podawania z mniejszą częstotliwością? W przypadku SKZP-02 min. jest 3s a max. 10s.

Opublikowano (edytowane)

Możesz podać swoje nastawy mieszacza?

Sprawdzałeś może jak długo w sensie ile sekund pracuje siłownik podczas jednego cyklu zamykania lub otwierania?

Ja bym próbował tak:wyłączyć ochronę powrotu i próbować zmieniac czas otwarcia w górę i w dół.Trzeba mieć niestety czas i cierpliwość.

Edytowane przez konopka
Opublikowano

Nie mam włączonej ochrony powrotu, powrót utrzymuje się w granicach 48-51 stopni.

Próbowałem z czasami otwarcia/zamknięcia. Czym dłuższy ustawiałem czas w sensie większy przyrost pozycji, tym to falowanie jest większe. Z tego co zaobserwowałem to przerwa między kolejnym cyklem zamknięcia/otwarcia trwa jakieś 15sekund i tej wartości nie można chyba zmienić w sterowniku a szkoda.

Opublikowano

A co to czasu podawania w AUTO to ma ktoś jakieś doświadczenia? Tzn. kiedy jest lepiej ustawić mniejszy czas podawania z większą częstotliwością a kiedy lepiej jest ustawić dłuższy czas podawania z mniejszą częstotliwością? W przypadku SKZP-02 min. jest 3s a max. 10s.

Z tego co zauważyłem u siebie to czym mocniejszy węgiel a tym samym większa jego spiekalność to te czasy podawania powinny być krótsze a tym samym cykl do kolejnego podawania również krótszy, wtedy mniej spieków powstaje.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jest tak że jak temp. w układzie są ustabilizowane mieszacz się nie rusza

Ok, ale u mnie jest skopana trochę instalacja i to tez ma wpływ na to że mieszacz tak faluje temperaturą. 

Mam tak fajnie zrobione że powrót z co grzeje mi cwu  :)

Edytowane przez maniek76