Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jest model z przed kilku lat gdzie był właśnie z tyłu wbudowany w piec, teraz jest oddzielnie i możesz go postawić gdzie chcesz(u mnie jest pod zasobnikiem) a z tyłu jest tylko butla do nabijania powietrza .W tych najnowszych to chyba cały kompresor jest oddzielnie razem z butlą i zasilany już normalnie z gniazdka a nie elektryki  pieca.

Edytowane przez wonski
Opublikowano

O taką dosyć spora ta sprężareczka,ta z przed 2 lat o wiele mniejsza i można ją schować pod zasobnik.

Opublikowano

Mam zbiornik 500l. Z przodu spoko wejdzie. Nie przyglądałem się jak przewody wyprowadzić na tył. Ale jak ktoś ma szlifierkę ta da radę. Tylko głośny skubaniec jak diabli. Trzeba czyszczenie ustawiać na dzień.

Opublikowano
W dniu 14.12.2025 o 10:01, wonski napisał(a):

E tam jakby coś padło to jeden ,dwa dni i masz część u siebie(dosyć sprawnie im idzie dosyłanie części).Fakt na plus w naszych piecach jest to że mogą normalnie pracować jak padnie sondą czy czujnik podciśnienia(w moim przypadku jak padł) ze sprezarką też nie ma problemu podłączyć co kolwjek innego.Jedynie (odpukać) jak padnie płyta czy jakiś wentylator to niestety trzeba zamawiać bo nigdzie indziej tego nie dostaniemy. Właśnie też się zastanawiałem dlaczego w tegorocznych piecach sprężarki są na off w sterowniku a jak piszesz są podłączone do gniazdka a nie do pieca i chyba dlatego.

W moim właśnie padła płyta po czterech latach i 2100 rozpaleń 🤬. Płyta zamówiona u dystrybutora z Sopotu., realizacja 1 dzień i 1930 i sztabek złota. 

Opublikowano
W dniu 15.12.2025 o 15:08, steffy007 napisał(a):

Mam zbiornik 500l. Z przodu spoko wejdzie. Nie przyglądałem się jak przewody wyprowadzić na tył. Ale jak ktoś ma szlifierkę ta da radę. Tylko głośny skubaniec jak diabli. Trzeba czyszczenie ustawiać na dzień.

Kompresor ma Silent Mode, tryb cichy, spróbuj

W dniu 14.12.2025 o 02:26, steffy007 napisał(a):

Po pierwsze Ryszard sorry. Biorę na klatę.

Bziku3 potwierdzam wody w instalacji mam mnóstwo, więc i stygnie wolno. Ilość popiołu faktycznie symboliczna, tylko trochę się przestraszyłem jak zapaliły się te resztki w pojemniku. Miałem tam czerwony żar. Harmonogram i ciągłą pracę kotła zostawię chyba sobie na większe mrozy. Czujkę mam ENGO 901 RF i myślę na moje potrzeby wystarczy. Kompensację pogodową do harmonogramu chyba można wykorzystać z internetu ale myślę, że chyba lepiej empirycznie samemu dopasować moce i temperatury do swojej chałupy. Tylko do tego potrzebne większe mrozy a tych chwilowo brak. 

Wonski dzięki za sugestie. Na zapas myślę o rurze do podajnika. Sprężarkę mam tę nową podłączaną do gniazdka. Trzeba przy niej w opcjach zaznaczyć kompresor wbudowany na off bo wywala błąd i po pięciu razach wyłącza piec(co też da się zmienić w opcjach). Gdyby padła mam taką do pompowania kół i dam radę to sklecić do kupy. Zamiast sondy lambda może pracować fotodioda. Zostaję zapalarka ale one podobno są długowieczne. W razie czego do Sopotu mam 490 km S7 - dam radę 🙂 .

Pozdrawiam

Gniazdko do kompresora w kotle jest w lewym tylnym narożniku, wtedy kocioł steruje kompresorem

Opublikowano
20 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Trzeba było oba trzy wymienić .

Wymieniłem wszystkie nie pomogło ,  podejrzewam zasilanie diody bardzo słabo świeciły  . Oddałem do serwisu może uda się naprawić.

Opublikowano

U mnie piec z tego roku ale sprezarka jest inna . Nie ma wyswietlacza.

Kompresor jest dosyć głośny chyba go jakoś zabuduje żeby go wyciszyć .

Nie da się ustawić żeby się włączał tylko wtedy jak pięc się czyści . Bo tak to się włącza co parę godzin żeby dobic ciśnienie .

Opublikowano

Ja jak robiłem czyszczenie sprężonym powietrzem to kompresor podłączyłem przez sonoffa i załącza się od harmonogramu raz na 24h. Ale inny kocioł. 

Opublikowano (edytowane)

Kup bezolejowy,cos takiego z membrana.Kupilem podobny na piwko i bylem zaskoczony jak cichiutky.

https://allegro.pl/oferta/sprezarka-kompresor-bezolejowy-24l-r2-10-bar-cichy-15612698654?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=MzUwOGM0YmQtMzIxMi00NmNhLTkyYzMtZjVkNjExZWFlNzQ0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7709df1f-f511-4e07-bce2-cb633789565c

Tylko moj naprawde mini baniak i stoi na nožkach gumowych.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
8 godzin temu, Kroitzman napisał(a):

Kompresor ma Silent Mode, tryb cichy, spróbuj

Gniazdko do kompresora w kotle jest w lewym tylnym narożniku, wtedy kocioł steruje kompresorem

Mam włączone Silent Mode (50%) ale stoi ustrojstwo przy żeliwnych rurach kanalizacyjnych i niesie się jak mówi Mikołaj, że ho ho ho...

Jest tam faktycznie gniazdko ale na raczej angielską wtyczkę. Nie było takiego cuda w zestawie. Chyba, że montażysta zajumał 😉 . Przy tych nowych sprężarkach trzeba pamiętać, że przy braku prądu uruchamiają się w stand by. Należy ją obudzić prawym górnym przyciskiem.  

2 godziny temu, Mariup4p napisał(a):

U mnie piec z tego roku ale sprezarka jest inna . Nie ma wyswietlacza.

Kompresor jest dosyć głośny chyba go jakoś zabuduje żeby go wyciszyć .

Nie da się ustawić żeby się włączał tylko wtedy jak pięc się czyści . Bo tak to się włącza co parę godzin żeby dobic ciśnienie .

Przy zabudowie zostaw mu jakąś dziurę, żeby oddychać mógł i się nie zgrzał. U mnie dobija góra raz dziennie. Młody to jeszcze mu zwieracze trzymają. 

POZDR