Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten piec to porazka jest. Jeszcze wczoraj dzieki temu forum i foto na pierwszej stronie zobaczylem ze piec jest nie komletny. Opalac sie nie chcial pellet wszedzie lecial dawle startowa z 1.8 zmienilem na 4.0. 

20201024_103857.jpg

20201024_102537.jpg

Opublikowano

@Mati5867 jaka tam jest zapalarka? Zwykła czy ceramiczna? W każdym bądź razie po pełnym rozpaleniu ona powinna żarzyć na żółto, nie czerwono. 

@Jata jeśli chcesz pisać do kogoś konkretnie, to wstaw @ przed nickem.

Opublikowano

Ta węglowa chyba,no kurcze jak ta zapalara jest za słaba czy coś to ferroli niech z tym coś zrobi,bo to teraz na zasadzie kup kociol,ale zapalarke wymien na mocniejsza czy jak?moze czas jej grzania trzeba podnieść???tylko jak

Opublikowano

Dojście żarnika metalowego do w/w stanu to kilka minut.

Widziałeś u mnie na filmie jak szybko dymiło.

Opublikowano

A czy rurka od zapalarki niepowinna być zaślepiona od strony przewodów.Wtedy by lepiej wydmuchiwało gorące powietrze?

Opublikowano

Tak ale gdyby był przydławiony wylot powietrza z rurki od strony przewodów to większa intensywność poda na pellet a przecież rozgrzewa się do czerwono/żółtego koloru

A jakie masz obroty wentylatora?

Opublikowano

@Piotr88ustaw wszystko jak w mojej instrukcji,ten parametr ktorego na mojej nie ma wyłącza wentylator i dlatego ci sie kopci bo spaliny zalegają

@Bogdangpodam ci parametry tylko odezwij sie w wiadomosci prywatnej i odp.mi na pytania ktore ci dam zadalem

@Jatazałoże sie,że palisz szóstką pelletem???

Opublikowano
31 minut temu, Piotr88 napisał:

Kociol ma pracowac w trybie auto? I na jaki parametr ustawic nadmuch i podawanie peletu? 

W instrukcji moc pelletu,zależnie jaka instalacja(ile grzejników)

@pospiszmożemy tobie na tace sie zrzucić hehe

Za pomoc :/

Opublikowano
19 godzin temu, Piotr88 napisał:

I na jaki parametr ustawic nadmuch i podawanie peletu? 

Nigdy nie baw się dwoma parametrami na raz, bo do ładu z kotłem nie dojdziesz.  I nigdy  nie będzie tak samo u wszystkich, nie ma na to reguły. Zależy to od np wysokości komina, napowietrzenia kotłowni, czy instalacji. 

Zaczynasz np. od nadmuchu i obserwujesz ewentualnie póżniej korekta dawki pelletu, ale już bez bawienia się nadmuchem i odwrotnie też można. Z czasem obserwując płomień , popiół jak i komorę spalania nabędziesz umiejętność poprawnej korekty . 

Opublikowano
17 godzin temu, Mati5867 napisał:

@Jata chyba mam przyczyne,proszę sie odezwać na priv

Dawaj tu...

Opublikowano

@RadoRado jestem w kontakcie z @Bogdang po wspólnych uwagach i krokach oba kotły sie uruchamiaja jak narazie bezproblemowo,faza obserwacji,ale wydaje sie być już ok.przydałby sie jeszcze jeden kociol z tym samym problemem,zeby wykluczyc zbieg okoliczności