Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś rano kolejna niespodzianka , zablokowany podajnik i taki widok ,po raz kolejny chyba 4 raz 

IMG_20201015_083419.jpg

16027440379872366697146210792275.jpg

16027442838165308414940125139286.jpg

Edytowane przez jacekje1975
Opublikowano (edytowane)

@Puławiak kupuje tylko podobno certyfikowany pellet taki .Czy kocioł nie e powinien pokazać błędu ? Powiedzmy tak pojawiły się duże  spieki ,nie ma ognia pellet jest cały czas sypany aby dawać temperaturę której nie ma i w pewnym momencie pelletu jest tak dużo że zapycha rurę spadową a następnie ślimak który cały czas podaje pellet blokuje się na ament .Tylko czy on nie powinien przestać oddawać pelletu ? 

16027484884975116424234907508614.jpg

Opublikowano

@Puławiak tylko nadruk na workach ,tak wiem że na dnie paleniska są spieki ,tylko czy kocioł nie powinien przestać podawać pelletu gdy nie ma temperatury  ? 

Opublikowano (edytowane)

Spróbuj zmniejszyć nadmuch .Chociaż ja bym poszedł w drugą stronę przetleniania czyli paliwo -7 dmuchawa +7.Jeżeli ogarnałęś mieszacz w i1 czyli mniejsza zadana i  rozsadne widełki oraz temperatura obniżania bez wyłaczania pompy .Ewentualnie pogodówkę bo nie wiemy jak jest ustawione  .Ogolnie u Ciebie zrobił bym eksperyment i zmienił moc z auto na 3 .

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

@pospisz dzięki jak kocioł zostanie odblokowany tz podajnik spróbuję zmienić .Sterownika jeszcze nie ruszałem , muszę mieć trochę czasu 

Opublikowano

To jest dobry, certyfikowany pelet, tu musi być jakaś inna przyczyna.

Opublikowano (edytowane)

Idzie na maksa bo grzeje bufor i instalację dostaje sygnał wygaś i nie dopala tylko zostaje w koszyku. Kilkukrotny taki cykl zbiera nie dopalony pellet w związku z tym ma problem z rozpaleniem i ostatnio jeszcze zmieniliśmy mu na 5 prób rozpaleń. Dlatego tak jak pisałem post wcześniej musi mu brakować pelletu w procesie spalania i iść na mocnym przetlenieniu. 

Ps Można ewentualnie wydłuzyć czas wygaszania muszę poszukać.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano (edytowane)

To było do kol. @fidomyca ja nie wiem jak ty masz ustawioną pompę przy ilu startuje w kotle możesz też zwiekszyć na 50 o ile masz zamontowany zawór stałotemperaturowy ochrony powrotu . 

Ps Bron boże termostat kotła na 70 tak jak było.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano (edytowane)

@pospisz faktycznie nie załważyłem że to nie do mnie ,temperaturę na kotle ma ustawioną na 62 C

Opublikowano

A czemu na 62? Boisz się że przy 70 więcej peletu Ci weźmie?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Serwisant Ferroli?

Opublikowano

Minimum to 65°C przy kotle pelletowym a najlepiej 70°C. 

Opublikowano

@jacekje1975 Czy podczas wygaszania wentylator pracuje na max? Bo tak powinno być.  Powinien wypalić resztkę pelletu i go wydmuchać. Może u ciebie poprostu dopala i spalony opał pozostaje w koszyczku. 

Opublikowano (edytowane)

@Trener40 tak podczas wygaszania wentylator pracuje na maxa, ustawiłem temperaturę kotła na 70 C.Jutro zakupie ten dodatkowy sterownik do bufora st-21 Ustawiłem także niższa temperaturę na grzejniki na 38C na sterowniku tech i 1

Opublikowano

To ten syf po ilu cyklach się zbiera...? 

Może jednak wypróbuj innego pelletu. Gold to wysoka półka jeżeli chodzi o jakość, ale nigdy nie wiadomo... 

Sprawdzić nie zaszkodzi..

Opublikowano

a ten pellet trzymałeś w suchym miejscu, nie pociągnął gdzieś wilgoci?

U mnie dzisiaj po powrocie z pracy ten sam widok, ale to moja wina - ostatnio zaglądałem do pieca w niedziele rano, a tam naprawdę wystarczy tylko 2-3 cm popiołu w koszyczku i już zapalarka nie odpali pelletu

Spróbuj czyścić codziennie koszyczek (chociaż co dwa dni...) zobacz czy to pomoże. poza koszyczkiem trzeba jeszcze wybrać to co jest w tym garnku w który wkładasz koszyczek

podłącz ten sterownik bufora tak jak ci pisałem, zobaczysz różnicę, kocioł będzie się odpalał co kilka godzin

Opublikowano

Pellet jest trzymany w garażu ,który jest bardzo ciepły oczywiście jest na paletach ,tak jak pisałem dziś zamówie ten sterownik w poniedziałek powinien być i będę go ustawał .Starałem się czyścić kocioł co dwa dni teraz będę tego bardziej pilnował .Dziś zwiększyłem powietrze i zmniejszyłem podawanie pelletu ,jutro zobaczę co wyszło z tego