Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj dotarł do mnie Opał Eko ten ze sklepu Cokamar za 769 pln. pierwsze wrażenia to takie, że mokry jak by ktoś go z wody łowił.

Edytowane przez ByCygano
Opublikowano

Woda ocieknie i już będzie za 900, jak wszędzie. I po co to rozporządzenie o jakości węgla, jak żarty sobie z niego handlarz robi. Jaka wilgotność wpisał ci na świadectwie?

Opublikowano
4 minuty temu, HarryH napisał:

Jaka wilgotność wpisał ci na świadectwie?

Nie dostałem żadnego świadectwa...

Rozporządzenie sobie, a i tak sprzedają badziew w workach.

Ubolewam nad ceną peletu Varmo 1200 pln/ tona, ale przynajmniej suchy opał.

Opublikowano (edytowane)

To już bandytyzm w biały dzień. Zwróć uwagę, że nie kupiłeś ekogroszku, tylko opał. Bo wg rozporządzenia ekogroszek zaczyna się od 24MJ. 

Edytowane przez HarryH
Opublikowano
45 minut temu, ByCygano napisał:

Wczoraj dotarł do mnie Opał Eko ten ze sklepu Cokamar za 769 pln. pierwsze wrażenia to takie, że mokry jak by ktoś go z wody łowił.

Za mało kalori aby go nazwać EG

Opublikowano

Akurat dal mnie to mało istotne jak jakieś urzędasy to klasyfikują, zobaczymy jak spalanie i ilość popiołu.

Gość berthold61
Opublikowano
4 godziny temu, HarryH napisał:

Dlatego palę Chwałowicami z podwrocławskiego składu - ch...owy, ale jednakowy.

To ty chyba jednak też zostałeś zrobiony w bambuko , ja palę Chwałowicami na 99 procent i złego słowa bym nie powiedział ,opał superowy spala do zera popiołek choćbym nie wiem co zrobił to po prostu nie da się zrobić spieka zawsze sypki czysty popiół , super opał , spalałem byle jakie i ten jest super , miałem kiedyś kilka worków wesołej ale to ponad rok temu i też to był wyjątkowo fajny ekogroszek , najgorsze gówno to ten stabek którego mam jeszcze 700 kg w workach i jak ja go spalę to nie wiem chyba że na lato bez wiatru w dwustanie na CWU jakoś pójdzie .

Opublikowano

Berthold, już to wałkowaliśmy - wszyscy mają spieczony popioł oprócz Ciebie. Wesoła spiekalność 40 (nawet nie można tego nazwać ekogroszkiem wg rozporządzenia) - wyjątkowo fajny, kruszone w piwnicy Rydułtowy 90 - super itd. Ja tu mówię o normalnych kotłach i ludziach, a nie jakiś Uebermenschach.

Opublikowano (edytowane)

Da rade tylko tez wydaje mi sie ze karlik sadzo twórczy . też zależy od dostawy

Edytowane przez Natben
Opublikowano

Jeżeli to ma być odbiór kotła i serwisant będzie Ci go ustawiał, to kup Karlika. Lepiej ustawić kocioł do trudniejszego opału, a Sztygar pali się czyściutko.

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, HarryH napisał:

Berthold, już to wałkowaliśmy - wszyscy mają spieczony popioł oprócz Ciebie. Wesoła spiekalność 40 (nawet nie można tego nazwać ekogroszkiem wg rozporządzenia) - wyjątkowo fajny, kruszone w piwnicy Rydułtowy 90 - super itd. Ja tu mówię o normalnych kotłach i ludziach, a nie jakiś Uebermenschach.

Przecież ja mam normalny kocioł z palnikiem pancerpol 10-15kw więc i co ci kaman ? nie rydułtowy tylko Chwałowice , jak ktoś kotła nie jest w stanie ustawić to będzie jak z tą baletnicą . zaraz schodzę do piwnicy fotke zrobić popiołu .

CAM00030.jpg

CAM00031.jpg

CAM00032.jpg

CAM00033.jpg

Edytowane przez berthold61
Gość berthold61
Opublikowano

To masz je toż nad tobą , wszystko dopalone na max a spieki to ja nie wiem jak idzie zrobić na tym Chwałowickim ekogroszku chyba że pancerpol bije na głowę inne palniki bo jak to inaczej zrozumieć ,  zdjęcia pokazują zasyfiony trochę kocioł ale daawno go nie czyściłem bo mi się nie chce i raczej we wrześniu to zrobię niech latem będzie zasyfiony .

Opublikowano

Pale aktualnie Karlikiem z dostawy z 25.02 zamówionej na pgg.pl we workach. Zasypałem go 1.03 i był zaskakująco suchy jak na tą porę roku.

Mam porównanie z dostawą z 12.09.2019 i kaloryczność podobna a może nawet wyższa. Co do popiołu i sadzy to nie wiem bo jeszcze nie widziałem kotła od niedzieli.

Opublikowano
1 godzinę temu, berthold61 napisał:

To masz je toż nad tobą , wszystko dopalone na max a spieki to ja nie wiem jak idzie zrobić na tym Chwałowickim ekogroszku chyba że pancerpol bije na głowę inne palniki bo jak to inaczej zrozumieć ,  zdjęcia pokazują zasyfiony trochę kocioł ale daawno go nie czyściłem bo mi się nie chce i raczej we wrześniu to zrobię niech latem będzie zasyfiony .

Pancerpol to kapitalny palni

Opublikowano

Jakby mi wystarczył taki płomyczek, to bym sobie po taniości znicza wstawił do kotła. O jakim spiekaniu my tu w ogóle możemy mówić? 

Opublikowano
1 godzinę temu, superenduro napisał:

Pale aktualnie Karlikiem z dostawy z 25.02 zamówionej na pgg.pl we workach. Zasypałem go 1.03 i był zaskakująco suchy jak na tą porę roku.

Mam porównanie z dostawą z 12.09.2019 i kaloryczność podobna a może nawet wyższa. Co do popiołu i sadzy to nie wiem bo jeszcze nie widziałem kotła od niedzieli.

PGG ma szuszarnie