Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biopellet pro 18 kw - termostat i zawor 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No najlepiej wyjąć i przyciąć. Nawet serwis tak robił. One są za długie i płomień je "liże".

Opublikowano

Inne pytanie o Biopellet Pro

Czym i jak się kierować przy ustawieniach spalania - paliwo / powietrze

na początku zostawiłem fabrykę, i jako że było ok prze 4-5 dni tak zostawiłem. Po kolejnym tygodniu był pierwszy zgrzyt bo piec się nie rozpalił - nie czyściłem koszyczka 4 dni i zrobił się pumeks z zalegającego popiołu. Miałem też w popielniku z pół garści niedopalonego pelletu, 

Zrobiłem więc paliwo na (-2), ale mówiąc szczerze nie zauważyłem większych różnic. Może dym z komina jest bardziej przezroczysty, wcześniej był delikatnie "czarny". Dalej musze co 2 max 3 dni czyścić koszyczek bo nadal wypieka się tam pumeks

aktualnie zużywam gdzieś worek dziennie więc jak na te temperatury całkiem sporo...... (razem z CWU), moc mam na auto

Jakieś wytyczne jak ustawić? instrukcja jest mało owocna, czujnika tlenu w spalinach nie mam, a ile cm pelletu się akurat pali w koszyczku to nawet nie mam pomysłu jak sprawdzić. Płomień jest fajny duży i długi

Opublikowano

Ja palę Barlinkiem i Poltarex więc certyfikowane pelety. I też już ustawiałem różne ustawienia . Teraz mam podawanie -7 wentylator + 4 i itak co 3 lub 4 dni muszę czyścić koszyk bo robi się pumeks. Przy tych ustawieniach temperatura spalin 105 -110 C . Nowy komin systemowy. 

Opublikowano

@KarolBl a przypomnij ile ogrzewasz?

Opublikowano

ogrzewam 100m^2 starej i nieocieplonej chałupy

u mnie temp spalin jest koło 130-140 stopni, czasem widziałem nawet 150

komin 8 metrów kwasówa 110mm

cudów nie wymagam, wiem że musi swoje spalić, ale jak teraz musze czyścić koszyk co 3 dni to jak to będzie jak przyjdzie mróz i piec będzie palił dwa lub tezy razy tyle

pelelt najwyższa półka, od mojego lokalnego producenta. miałem tez pare worków Barlinka i praktycznie to samo, chociaż ten mój pachnie jeszcze przyjemniej sosną i łatwiej się kruszy od Barlinka

Opublikowano

No to worek 15kg jest w normie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich, rozumiem ze sterowanie bufora mozna tez przez to samo wejście termostatu.?  Chce bufor ponieważ 3 osobne obiegi -3 mieszkania. Zna moze ktoś taki termostat wifi z zakresem temperatur pod bufor. 

Opublikowano

Możesz zrobić sprzęgło rozdzielacz na 3 obiegi i zasterować uruchamianiem z 3 regulatorów pokojowych. Kocioł się odpali obojętnie czy jedno cxy wszystkie trzy zgłoszą zadanie grzania. 

Opublikowano

Ok. Myślałem żeby ograniczyć ilość rozpalen. Na3 osobne to będzie się rozpalal i wygaszał co chwile. Jeszcze dochodzi aspekt prawny- będzie montowany w Niemczech a tam musi być bufor do pieca na pelet. Myślałem o takim nie jestem pewien czy będzie ok. 

b_103642_07012020_ST-21CWU_prawo.png

2 obiegi podłogówki i 1 grzejniki.

Szukam generalnie cos z wifi i Alexa bo takie będą pokojowe. Nie mogę znaleźć z czujnikiem temp. I z zakresem temperatur chociaż do 80*

Wszystko śmigałby w tedy w jednej aplikacji.

Opublikowano

tech i2 + moduł rozszerzający dla kolejnej pompy lub tech i3, i do tego bramka do netu. Nie jestem pewien ale raczej sterowanie głosowe nie zadziała

obsłuży nabijanie bufora i sterowanie pompami, ale na sam kocioł nie będziesz miał "podglądu" przez neta

Opublikowano

O ile nic się ostatnio nie zmieniło, to w Techu przez Alexę możesz zmieniać tylko temperaturę pomieszczeń. Co właściwie chcesz sterować w tym buforze, czego by nie miał sterownik kotła? Ustawiasz temperaturę i histerezę i wszystko, to nie zasypowiec.

Opublikowano (edytowane)

biopellet pro sam nie potrafi obsłużyć nagrzewania bufora, jego sterownik tez nie obsłuży zaworu mieszającego, trzeba się posiłkować techem

ten sterownik kotła umie tylko załączyć pompę CO/CWU na podstawie wartości zadanej i histerezy, nic więcej

a temu co zaprojektował te dotykowe przyciski na szklanym froncie to powinni co najmniej pod kilem przeciągnąć

Edytowane przez KarolBl
Opublikowano

Chciałbym tylko mieć podgląd na temperaturę w buforze i mozliwosc nastaw z telefonu. Jeśli wychodzi się poniżej nastaw to będę wiedział że piec nie odpalil i trzeba podjechać. 

Znalazłem ze mozna przerobić sonofa na beznapieciowy - jest filmik na YouTube. Czujnik do bufora i powinno śmigać, czy się mylę?  

Ten piec ma chyba pompe wbudowaną i ona będzie gonić na bufor. Układ prosty piec bufor oczywiście z ochrona powrotu. Pisaliście ze ma beznapieciowe wejście na sterownik pokojowy to chyba jak dostanie sygnal z sonofa ze ma odpalić to ruszy wszystko łącznie z pompą w piecu. 

Chodzi oto ze nie będę tam mieszkal. Mam teraz w domu apke z my smart thermostat i pompe ciepla super sprawa jak urlop czy jakiś dłuższy wyjazd. Wszystkim polecam.

Tak myślałem ze w tym techu nie ma wyjścia zwiernego bo w sumie nie było napisane.

Opublikowano

@pietras83 napisz do @besix w sprawie tego modułu i poproś o wycenę, on to ogarnie. 

Opublikowano

Trzeba te przyciski czasem po kilka razy wciskac, czasem kciukiem bo inny palec nie chwyta, porażka
Na szczęście rzadko się ich używa bo nie ma po co
Kocioł ma tylko czujnik cwu i czujnik temp kotła nic poza tym

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 minut temu, KarolBl napisał:

Trzeba te przyciski czasem po kilka razy wciskac, czasem kciukiem bo inny palec nie chwyta, porażka
Na szczęście rzadko się ich używa bo nie ma po co
Kocioł ma tylko czujnik cwu i czujnik temp kotła nic poza tym

Dzięki. Dobrze wiedzieć. Wcześniej myślałem o piecu Red ale tesciowa zamontowała ostatnio ferolli No i jednak cena troche mi namieszała No i gwarancja chyba 5 lat czy się mylę? W Red tylko 2 lata.

Opublikowano

Gwarancję masz wszędzie tą samą, 2 lata na kocioł. 5 lat to na wymiennik

Opublikowano

Te 5 lat na wymiennik to pod warunkiem płatnych serwisów co rok, więc ja sobie darowałem

Opublikowano

Panowie chciałbym wrócić do tematu ustawień spalania - podajnik/nadmuch

na początku jechałem na fabrycznych ustawieniach - spore spalanie, czarny nalot w komorze pieca i widoczny dym z komina z "czarną nutą" - i spieki w koszyczku - aczkolwiek był to jakby sklejony popiół - dość twardy ale jak się to połamało to było widać że to czysty popiół bez żadnych ciał obcych, czasem zdarzyło się troche niedopalonego pelletu w popielniku. Spaliny przy dłuższej pracy na max mocy - 150stopni

pellet tylko z najwyższej półki

po przeszło tygodniu korekt doszedłem do paliwo -7, powietrza nie zmieniałem

efekt - mniej pali, w komorze spalania tylko szary nalot, z komina nie da się dojrzeć czy piec pracuje - dymu wcale nie widać. Płomień ładny długi pomarańczowy. temp spalin wzrosła minimalnie do 160stopni. Wszystko spoko tylko nadal po 2-3 spalonych workach - w koszyczku jego dolna 1/3 to już spiek, tak samo jak wcześniej to czysty popiół, tylko zestalony w coś jak pumeks.

Może to po prostu popiół który zostaje robi się taki z czasem pod wpływem wysokiej temperatury? Próbować zwiększać nadmuch? może wtedy go wydmucha z koszyczka do popielnika i problem minie? jak jest u Was?

Skąd będę wiedział kiedy przegiąłem z nadmuchem i daje go za dużo?

Opublikowano

Korekty które prowadziłeś mają sens i są prawidłowe. To kocioł który nie ma czyszczenia mechanicznego więc codziennie wieczorem odkurzacz i powinieneś wygarnąć to co zostało. Te pozostałości właśnie topią Ci się i zostaje to co mówisz.

Opublikowano (edytowane)

Spieki robią się jak jest zbyt duży nadmuch. Jaki masz komin i czy jest napowietrzenie kotłowni (zetka)?

16 minut temu, eliks napisał:

Korekty które prowadziłeś mają sens i są prawidłowe. To kocioł który nie ma czyszczenia mechanicznego więc codziennie wieczorem odkurzacz i powinieneś wygarnąć to co zostało. Te pozostałości właśnie topią Ci się i zostaje to co mówisz.

Przy prawidłowym spalaniu  i czyszczeniu rusztu przedmuchem powinien popiół powinien trafiać do popielnika a tam raczej się nie spiecze.

Edytowane przez kocyl
Opublikowano

Nawiew powietrza jest stały sporym otworem, piec mam w piwnicy więc tam może być chłodniej i ruch powietrza jest spory
Komin 8m wkład ale tylko 110mm średnica, to raczej cug nie bedzie za duży

Rura ta fi80 między piecem a kominem mogę ręką dotknąć, ale tylko na 1-2 sek ;)

Opublikowano
44 minuty temu, kocyl napisał:

Przy prawidłowym spalaniu  i czyszczeniu rusztu przedmuchem powinien popiół powinien trafiać do popielnika a tam raczej się nie spiecze.

To nie są spieki tylko stopiony popiół po uprzednim paleniu. Wydmuch nie wywali Ci całego popiołu z popielnika, nie ma szans, nawet przy najlepszym pellecie.

Opublikowano

Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się  w Lidce aby popiół z rusztu nie został wydmuchany w całości. Dobrze spalony pellet to popiół jest na tyle lekki że nie powinno być z tym problemu.

• Zgadzam się 1