Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.12.2024 o 13:47, lepik napisał(a):

Podnosisz pogrzebaczem do góry za te uchwyty i masz klapkę krótkiego obiegu otwartą. U mnie zbędna.

20241224_133520.jpg

Ja nie mam jej wogole bo ją wyjąłem 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Potym pozbyles ciagu w kanale pionowym i dymi.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 godzin temu, Grzegorz326 napisał(a):

Nie mam go zatkanego bo go czyściłem, choć nie ukrywam że wyczyszczenie kanału pionowego jest nie lada wyzwaniem 

17348883524653137320425606203452.jpg.954b49909fd34bfb198fd1ae99e63e11.jpg

Jak masz te klapkę zasłoniętą to też się dymi? Może cug słaby? Ja jej w sumie praktycznie nie używam 

Opublikowano
W dniu 24.12.2024 o 22:25, ppawel33 napisał(a):

Jak masz te klapkę zasłoniętą to też się dymi? Może cug słaby? Ja jej w sumie praktycznie nie używam 

Tak dalej dymi 🤷

W dniu 24.12.2024 o 16:55, bercus napisał(a):

Potym pozbyles ciagu w kanale pionowym i dymi.

Co masz na myśli ?

Opublikowano (edytowane)

Prosto-poki wyjmiesz ta klape,zmieniasz dolniaka na gorniaka i w tym miejscu tracisz ciag,poki nie jest go w kominie nadmiar.Przeciež ciagnie najmniejszym oporom.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Nie ma opcji żeby się samo z siebie dymiło. Jedyne opcje to:

1. Słaby ciąg kominowy. 
  2. Zabity komin. 
  3. Zabity wymiennik lub rura łącząca komin z piecem. 
  4. Zabite palenisko. 
  5. Szczelna piwnica, pomieszczenie w którym masz piec. 

Jeżeli wszystko jest wyczyszczone i jest dopływ tlenu to musi się palić. 

Opublikowano

Nie wiem jak autor ale mój piec nigdy węgla nie widział, od początku palę drewnem. Zero dymienia. Musisz mieć wsadzona te klapkę zaraz pod wymiennikiem. 

Tą z boku mam całkiem przysłonięta prawie. Jak masz wyczyszczony komin to przy takiej pogodzie jak teraz to ten piec bardzo ładnie ciągnie. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja palę jak i węglem tak i drewnem , widocznie problem leży w słabym ciągu kominowym 🤷

Ja palę jak i węglem tak i drewnem , widocznie problem leży w słabym ciągu kominowym 🤷 

M1strzuniu wszystko mam wyczyszczone i wszystko jest drożne problem będzie prawdopodobnie w ciągu więc na wiosnę muszę to zrobić aby go wzmocnić 

Opublikowano

No dobra, ale wcześniej też tak miałeś czy ten problem pojawił się niedawno? 
Jak wysoki masz komin i jaka jest jego średnica, jaki model DS? Na poprzednim piecyku pewnie nie było żadnego problemu?

Gdyby był problem z ciągiem to na pewno miałbyś też problemy z rozpalaniem. 

Opublikowano

M1strzunio napisałem do ciebie na priv

Lepik ty masz tak czyste te przegrody jak na zdjęciu 🤔😳

Opublikowano

No ciekawa sprawa z Twoim kotłem Grzegorz. Masz wszystko co potrzebne żeby się dobrze paliło. A kocioł pracuje ciągle z otwartą klapką na dole czy miarkownik ją zamyka często? Bufor ciepła masz?

lepik, ja to mam taki stan chyba tylko po czyszczeniu... mam chyba da duży kocioł (DS10 / 120 metrów do ogrzania) i za często robi na podtrzymaniu z zamkniętą klapką. Dopiero przy dużych mrozach jest tak jak u Ciebie na zdjęciu. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Lepik to nie chciał byś zobaczyć moich przegród 🤦 a jakim paliwem palisz i ile masz na piecu ustawione ?

m1strzunio powiem ci że teraz od dłuższego czasu się nie kopci , mam też tą blachę włożoną i nawet w miarę dobrze się pali , klapka miarownika działa tak jak powinna bo gdy osiągnie daną temperature to się zamyka , teraz muszę go rozgrzać żeby pozbyć się smoły i sadzy tak żeby mieć tak czyste przegrody jak lepik 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Grzegorz326 mam nadzieję że podzielisz się jak już znajdziesz sposób na smołę i sadzę ..Wprawdzie jestem z innej drużyny (MPM)ale sadza to sadza, Smoła zbytnio mi nie przeszkadza - wypala się

Pozdrawiam 

Opublikowano

Jak nie chcecie mieć sadzy i smoły w wymienniku to musicie mieć po prostu bufor ciepła tak jak lepik. To jest jedyne wyjście żeby kocioł nie dymił i nie zalepiał się syfem od środka. 

Wszystko jest dobrze do momentu gdy klapka odetnie dopływ powietrza. W tym momencie zaczyna się proces niepełnego spalania i węgiel / drewno zaczynają się kisić. To powoduje syf w kotle. 

Ja miałem kiedyś starego kopciucha i tam wymiennika nigdy nie czyściłem - ale miałem dmuchawę która zawsze podawała powietrze, nawet minimalne ilości. W DS10 miałem miarkownik, który odcinał powietrzę jak piec się nagrzał i zaczęły się problemy. Czyszczenie raz w tygodniu to był mus. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @mistrzunio , dmuchawe już zaliczyłem- wykwity na poddaszu .

Pozdrawiam 

• Przydało się 1
Opublikowano

AO40, miałeś tylko dmuchawę czy coś jeszcze? U mnie do dmuchawy był czujnik spalin podpięty któey cały czas tak modulował dopływ powietrza żeby piec się nie przegrzewał i nie kisił opału. Zawsze dostawał jakieś powietrze. Ogólnie działało to bardzo dobrze. Kopciuch na oko 20kW spalał 3 wiadra węgla dziennie (rozpalane za każdym razem od góry) Teraz mam DS10 (10kW) i pali ... 3 wiaderka węgla! Zero postępu jeżeli chodzi o efektywność wykorzystania opału. Jeżeli chodzi o czystość spalin to wypadało podobnie patrząc po kominie. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @m1strzunio  podpiente do prostego prostego sterownika pompa, dmuchawa , ze stalym nadmuchem i cyklicznym przedmuchem. W każdym bądź raziezie po 28 l palenia w zwykłym kopciuchu komin i okolice czyste. Nowy kocioł 3l komin zaklejony i wykwity na poddaszu. Lektura o MPM-ie, dmuchawa wek i rzezbienie szamotek ,przeróbka, GS na DS remont poddasza i 2l spokój, dalej MPM i żadnych oznak.

Pozdrawiam 

Ta jedynka 1 w komórce wyglądają i

Opublikowano
17 godzin temu, m1strzunio napisał(a):

3 wiaderka węgla! Zero postępu jeżeli chodzi o efektywność wykorzystania opału.

Może jest chociaż jakiś plus tego DS np wyższa temperatura w domu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@marcus312 jest jeden plus, nie trzeba go rozpalać 3x dziennie. Jak się odpali to się pali cały czas przez tydzień czy miesiąc. Potwierdza się jedna reguła, największe oszczędności może dać tylko bufor ciepła. Bez niego masę energii się po prostu marnuje. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@m1strzunio Dokładnie można sypać na okrągło pod warunkiem że opał jest na dobrym poziomie tzn nie zawiera kamieni i  tworzy się ładny popiół który ładnie przeleci przez ruszt.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie a co może być przyczyną że mi się w komorze spalania ,, poci " ? Dodam że w ciągu dnia mam ustawione 60/70°C a na noc ustawiam 50 ponieważ nie mam zaworu 4d ( po sezonie grzewczym będę go instalował )