Gość Trener40 Opublikowano 29 Marca 2019 #26 Opublikowano 29 Marca 2019 3 godziny temu, wladok napisał: ,i pompę cwu z powrotu przeniesiono na zasilane, nastapiło przelewanie w bojlerze Przelewanie, to nic innego jak zapowietrzony płaszcz wodny, a zmiana pozycji pompy nie ma z tym nic wspólnego. Trzeba odpowietrzyc układ CWU, a dokładnie bojler.
gmaj22 Opublikowano 29 Marca 2019 #27 Opublikowano 29 Marca 2019 Tam jest na pewno żle. Nie zgadzają mi się podłączenia zasilania i powrotów przed oraz za 4D. Wspomniane pompy najwyrażniej pracują w szeregu. I nie podoba mi sie ta pompa, która tłoczy w powrót z 4D do kotła. Potrzebne jest dokładne zaznaczenie przebiegu rur na pierwszych trzech zdjęciach. PS: co do zapowietrzenia to na przedostatnim zdjęciu jest widoczny odpowietrznik. Trochę niefortunnie zamontowany, lepiej gdyby był bezpośrednio nad króćcem płaszcza. np. tak: U autora jest w poz. 1 a lepiej byłby w poz 2 gdzie poziomy odcinek rury miałby lekki spadek w stronę pompy.
zaworek Opublikowano 29 Marca 2019 #28 Opublikowano 29 Marca 2019 Pomijając fakt czy jest dobrze czy źle chciałem zwrócić uwagę na brak filtrów osadnikowych przed pompami,są obligatoryjne
gmaj22 Opublikowano 29 Marca 2019 #29 Opublikowano 29 Marca 2019 ... i zaworów zwrotnych również. Niemniej tam jest poważniejszy problem niż zapowietrzony podgrzewacz.
wladok Opublikowano 29 Marca 2019 Autor #30 Opublikowano 29 Marca 2019 4 godziny temu, sambor napisał: Pompy na 2 i 3 zdjęciu od czego są? - tam jest chyba źle. Nie można było ich podpisać? Na drugim zdj pompa wyżej do grzejników,poniżej pompa w powrocie - ochrona,na trzecim ta sama pompa co na drugim do grzejników.Bojler odpowietrzany ,ale bez skutku,woda czasami jakby się lała.
gmaj22 Opublikowano 29 Marca 2019 #31 Opublikowano 29 Marca 2019 A zasilanie grzejników jest za mieszaczem 4D a powrót z nich wpiąłeś zamiast do 4D, to za nim ? Twoja instalacja nie jest zrobiona zgodnie ze schematem poprawionym przez kol @zaworek, ani z tym "firmowym" wstawionym przez Ciebie. (nawet po uwzględnieniu w nim poprawek). Pompa CO musi być za 4D na zasilaniu a nie na powrocie. Jedynie pompę CWU, która jest przed 4D mogłeś dać na powrocie z bojlera. A ty zrobiłeś na odwrót.
mironw Opublikowano 29 Marca 2019 #32 Opublikowano 29 Marca 2019 @wladok opisz numery rur czy 5 z6 połączona jest w tym trójniku ocynkowanym ?
sambor Opublikowano 29 Marca 2019 #33 Opublikowano 29 Marca 2019 Godzinę temu, wladok napisał: Na drugim zdj pompa wyżej do grzejników,poniżej pompa w powrocie - ochrona,na trzecim ta sama pompa co na drugim do grzejników.Bojler odpowietrzany ,ale bez skutku,woda czasami jakby się lała. Masz pompy w szereg połączone to może być jeden z efektów tego błędu.
mironw Opublikowano 29 Marca 2019 #34 Opublikowano 29 Marca 2019 tu jeszcze chyba powrót z bojlera wraca na 4d ale czekam na opis
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #35 Opublikowano 30 Marca 2019 10 godzin temu, gmaj22 napisał: A zasilanie grzejników jest za mieszaczem 4D a powrót z nich wpiąłeś zamiast do 4D, to za nim ? Twoja instalacja nie jest zrobiona zgodnie ze schematem poprawionym przez kol @zaworek, ani z tym "firmowym" wstawionym przez Ciebie. (nawet po uwzględnieniu w nim poprawek). Pompa CO musi być za 4D na zasilaniu a nie na powrocie. Jedynie pompę CWU, która jest przed 4D mogłeś dać na powrocie z bojlera. A ty zrobiłeś na odwrót. Zasilanie jest za mieszaczem odchodzi za sciane do rozdzielacza podłogówki,i do pompy widocznej na zdjęciu do grzejników - zasilanie,powrót wraca do zaworu do 4d.Może to mylące z rysunkiem ale zasilanie na zdjęciu jest na dole 4d, a na rysunku trzeba to odwrócic
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #36 Opublikowano 30 Marca 2019 10 godzin temu, mironw napisał: @wladok opisz numery rur czy 5 z6 połączona jest w tym trójniku ocynkowanym ? Jest tam podłączony zawór termostatyczny dochładzający DBV1,do którego doprowadzona jest woda z sieci, 1-to zasilanie do rozdzielacza z pompą do podłogówki za scianą + podłączona widoczna pompa 4 do grzejników na pietrze, a 3- to z nich powrót. Natomiast 2-powrót z rozdzielacza za ściana od podłogówki + powrót 3 z grzjeników z pietra do 4d tak jak na zdjęciu. A 7- to zasilanie do pompy co która pcha do CWU bojlera.
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #37 Opublikowano 30 Marca 2019 9 godzin temu, sambor napisał: Masz pompy w szereg połączone to może być jeden z efektów tego błędu. Nie ma tu pompy w szeregu, która?
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #38 Opublikowano 30 Marca 2019 9 godzin temu, mironw napisał: tu jeszcze chyba powrót z bojlera wraca na 4d ale czekam na opis Powrót bojlera wraca tak jak na zdjeciu ,do powrotu kotła + naczynie przeponowe + 4d
zaworek Opublikowano 30 Marca 2019 #39 Opublikowano 30 Marca 2019 Dobrze jest,żadne pompy nie pracują w szeregu.Tylko brak ZZ w odpowiednich miejscach i filtrów przed każdą z pomp.Mam nadzieję że na OP masz zawór 3D typu VTA lub ATM lub z siłownikiem ARV lub VRG lub ich odpowiedniki.Po dadaniu ZZ za pompą kotłową trzeba zmienić podłączenie naczynia przeponowego(powinno być tuż przy kotle,za dodanym ZZ)
gmaj22 Opublikowano 30 Marca 2019 #40 Opublikowano 30 Marca 2019 Wg tego co napisał @wladok rura "A" to zasilanie z kotła a "D"- zasilanie na instalację, czyli "C" musi być powrotem z instalacji a "B" - powrotem do kotła. W takim razie pompa obiegu kotłowego, którą dałeś na powrocie przy kotle, musi być na rurze w miejscu pokazanym zielonym kółkiem. Oczywiste jest, że tam się nie zmieści ani pompa, ani jej "towarzystwo", czyli filtr i zawory:zwrotny i regulacyjny. PS: Można to w prosty sposób poprawić, dając pompę z towarzystwem na rurę pokazaną zielona strzałką i zmienić podłączenie powrotu wg niebieskiej linii.
zaworek Opublikowano 30 Marca 2019 #41 Opublikowano 30 Marca 2019 Jest dobrze tylko 4D jest "kopnięty")
sambor Opublikowano 30 Marca 2019 #42 Opublikowano 30 Marca 2019 55 minut temu, wladok napisał: Nie ma tu pompy w szeregu, która? Teraz widzę że nie ma ale to dopiero po wyjaśnieniach i opisach - jakby były od razy opisy na rys to nie byłoby tego zbędnego pisania
gmaj22 Opublikowano 30 Marca 2019 #43 Opublikowano 30 Marca 2019 @zaworek od góry Twojej zielonej linii jest jeszcze jeden powrót (prawdopodobnie z cwu - rura obok rury PCV kanalizacyjnej). To sprawia, że pompy CWU i pompa na powrocie kotła jednak są w szeregu. :) PS: Oczywiście pianki izolacyjne mogą nieco zafałszować przebieg rur, ale to już @wladok powinien wyjaśnić.
zaworek Opublikowano 30 Marca 2019 #44 Opublikowano 30 Marca 2019 Myślę że powrót z CWU to jednak rura #6 Ale rzeczywistość moze być odmienna) Nie jesteśmy na miejscu w tej kotłowni, niektórych rzeczy trzeba się domyślać)
gmaj22 Opublikowano 30 Marca 2019 #45 Opublikowano 30 Marca 2019 Rura #6 to rura z zaworu DVB do powrotu kotła :) PS: Najprościej jest zrobić tak, jak napisałem w poście #40: zmienić podłączenie powrotu CWU oraz przenieść pompę kotłową na pionowy odcinek powrotu z 4D ( filtr przed pompą będzie skierowany w dół )
gmaj22 Opublikowano 30 Marca 2019 #46 Opublikowano 30 Marca 2019 11 godzin temu, mironw napisał: tu jeszcze chyba powrót z bojlera wraca na 4d ale czekam na opis Otóż to: ja również jestem tego samego zdania
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #47 Opublikowano 30 Marca 2019 Godzinę temu, zaworek napisał: Dobrze jest,żadne pompy nie pracują w szeregu.Tylko brak ZZ w odpowiednich miejscach i filtrów przed każdą z pomp.Mam nadzieję że na OP masz zawór 3D typu VTA lub ATM lub z siłownikiem ARV lub VRG lub ich odpowiedniki.Po dadaniu ZZ za pompą kotłową trzeba zmienić podłączenie naczynia przeponowego(powinno być tuż przy kotle,za dodanym ZZ) ZZ są w tych punktach tylko nie mam na powrocie z podłogówki,rozumię że naczynie w obecnym punkcie jest nie prawidłowo zainstalowane?
wladok Opublikowano 30 Marca 2019 Autor #48 Opublikowano 30 Marca 2019 Godzinę temu, gmaj22 napisał: Wg tego co napisał @wladok rura "A" to zasilanie z kotła a "D"- zasilanie na instalację, czyli "C" musi być powrotem z instalacji a "B" - powrotem do kotła. W takim razie pompa obiegu kotłowego, którą dałeś na powrocie przy kotle, musi być na rurze w miejscu pokazanym zielonym kółkiem. Oczywiste jest, że tam się nie zmieści ani pompa, ani jej "towarzystwo", czyli filtr i zawory:zwrotny i regulacyjny. PS: Można to w prosty sposób poprawić, dając pompę z towarzystwem na rurę pokazaną zielona strzałką i zmienić podłączenie powrotu wg niebieskiej linii. Zmiana położenia pompy obiegu kotłowego coś zmieni? przecięz ona praktycznie jest w powrocie
gmaj22 Opublikowano 30 Marca 2019 #49 Opublikowano 30 Marca 2019 Tak, zmieni. Sprawi, że instalacja będzie w miarę poprawna. Po ostatnim zdjęciu już nikt chyba nie ma wątpliwości, że powrót CWU jest wpięty do 4D? Trzeba też przenieść zbiornik wyrównawczy, bo nie może być za 4D!! W razie jego 100 % otwarcia nie zabezpiecza kotła!! Tym bardziej, że na powrocie za pompą jest podobno ZZ.
zaworek Opublikowano 30 Marca 2019 #50 Opublikowano 30 Marca 2019 Powór z CWU powinien być wpięty pomiędzy zawór zwrotny za pompą kotłową a samym kotłem.W tej sytuacji naczynie też musi być podpięte na tym odcinku(nie może być wpięte przed ZZ tak jak jest obecnie,teraz to pół biedy bo nie ma ZZ i pompa przepusci)Na zdjęciu ta rura od DBV wydawała się gruba więc przyjąłem że to powrót również od CWU (gdzieś po drodze jest trójnik)do DBV wystarczy CU18
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.