Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Który w końcu najlepszy ?

MRfoto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od 10 lat palę JARET PLUS, miałem kocioł KLIMOSZ teraz SEKO nie zmienię. Pozdrawiam Krzysiek 

Opublikowano
Godzinę temu, Arczi82 napisał:

A ja na składzie jak brałem Skarbka na próbę to kobitka mi doradzila brać przez nich pakowany w worki jutowe który jest o wiele tańszy niż org. Pakowany. I daje mi gwarancję że spała się na pył a już oryginalnie pakowany nie daje mi tej gwarancji, zaufalem i jestem bardzo zadowolony i ponad 100 PLN w kieszeni. 

Arczi, gdzie kupowałeś?

Opublikowano
7 godzin temu, Deafnezz napisał:

Arczi, gdzie kupowałeś?

Kupowałem pierwszy raz na składzie  niedaleko Łodzi.  Mam jakieś 10 max 15 km. Mój sąsiad od nich węgiel bierze z Piekar i mi polecił abym eko kupił. Skarbek pakowany w zielone worki jutowe po 25 kg. Brałem od nich jeszcze 4 worki na próbę ekoret z Katowic i były niewielkie spieki. Z tym że mają po 810 zł tonę za ten z Katowic i mieszajac go z reropalem było całkiem przyzwoicie. Wadą dużo popiołu po wymieszaniu z retopalem. Dlatego polecam skarbka bo naprawdę rewelacja i po 1030 zł tona. 

DALKÓW
Dalków 131a
97-318 Czarnocin
507 856 113

Opublikowano
1 godzinę temu, Arczi82 napisał:

Kupowałem pierwszy raz na składzie  niedaleko Łodzi.  Mam jakieś 10 max 15 km. Mój sąsiad od nich węgiel bierze z Piekar i mi polecił abym eko kupił. Skarbek pakowany w zielone worki jutowe po 25 kg.

Ja, Skarbka Piekary, brałem zawsze w GSie w Ozorkowie i był bardzo fajny.(worki oryginalne). W tym sezonie zamówiłem z Parzęczewa, no i zonk. Kamieniami, to sobie, chyba drogę wyłożę. Teraz kupię, na próbę, ten "od ciebie". Z Grotnik niedaleko.

Pozdrawiam

Opublikowano
37 minut temu, Deafnezz napisał:

Ja, Skarbka Piekary, brałem zawsze w GSie w Ozorkowie i był bardzo fajny.(worki oryginalne). W tym sezonie zamówiłem z Parzęczewa, no i zonk. Kamieniami, to sobie, chyba drogę wyłożę. Teraz kupię, na próbę, ten "od ciebie". Z Grotnik niedaleko.

Pozdrawiam

A to nawet nie wiem że tam też skład mają, jestem ciekaw czy na tych składach jest ten sam eko czy z różnych dostaw mają. Bo już się spotkałem z sytuacją że na 2 różnych składach tego samego właściciela był różny ekogroszek. 

Opublikowano
18 minut temu, Arczi82 napisał:

A to nawet nie wiem że tam też skład mają, jestem ciekaw czy na tych składach jest ten sam eko czy z różnych dostaw mają. Bo już się spotkałem z sytuacją że na 2 różnych składach tego samego właściciela był różny ekogroszek. 

Właśnie ten wzięty z Parzęczewa robi ze mną co chce. Co kilka worków(jak się trafi inny sort) muszę regulować kalorycznością, powietrzem, żeby nie przeżucał lub zapadał się kopczyk.

W GSie Ozorków (chyba ul.Prosta),  takich "jajeczek" nie bylo. Tłum ludzi stamtąd go bierze więc o czymś to świadczy.

Opublikowano

3 doba i jest pięknie. Pięknie się wypala i malutki popiołu. 

IMG_20190209_150443.jpg

Opublikowano

Pojawił się nowy ekogroszek  Diablo Gold w sklepie  Węgiel Zagórski.  https://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-gold-1t.html

Kaloryczność - 28Mj/Kg

Siarka - 0,3%

Granulacja 8-25mm

Spiekalność -  0 RI.

Zawartość popiołu - < 5%

Ciekawe co to za wynalazek,po parametrach wygląda na kolumbijski.

Opublikowano

Zastanawia mnie kaloryczność 28 Mj/kg  i spiekalność  0-RI. Rzadko spotykane. Prawdopodobnie masz rację , że to wschodni produkt.

Opublikowano

Witam.

Zgadza się.... od Putina :))

Yaro

Opublikowano
W dniu 15.02.2019 o 12:14, szelest napisał:

Zastanawia mnie kaloryczność 28 Mj/kg  i spiekalność  0-RI. Rzadko spotykane. Prawdopodobnie masz rację , że to wschodni produkt.

Spaliłem w zeszłym tygodniu 100kg. Tydzień suszyłem, jedna zawleczka, Kaloryczność ma, spieki też ma, tak twarde że jeszcze takich nie miałem (ale ja zawsze mam spieki). Drogi

Opublikowano

A Piekary to myślicie że skąd? Przecież kopalni już tam nie ma, Węglokoks zostawił tylko zakład.

Opublikowano

Ja do tej pory paliłem bartexem gold , z wad zauważyłem to że przy zbyt dużym dmuchaniu się spieka ..... no ale przy tak dużej kaloryczności to raczej normalne , nastawy zmniejszone do 25% nadmuchu i problem ze spiekami został wyeliminowany , no i wadą na pewno jest to że groszek jest dość wilgotny , dlatego planuje teraz kupić z 3 tony latem i od razu pootwierać w miarę możliwości jak najwięcej worków tak żeby spokojnie do zimy sobie odparowało .....
W zeszłym tygodniu zakupiłem pół tony węgla ze składu w Zelowie pakowany w worki jutowe , bez bliżej określonej nazwy , póki co mogę powiedzieć o nim tyle że jest suchy jak pieprz , kaloryczność 25-27 Mj ....niedługo zobaczymy jak w praktyce. 940zł / tona
Skusiło mnie to że brat go chwali ....bo pali nim całą zimę no i to jaki jest suchy , życzyłbym sobie żeby np. BARTEX był taki , wtedy to dla mnie groszek idealny przy cenie 1000zł za tonę i to z dostawą , kaloryczność musi mieć deklarowaną bo temp. na piecu osiągam bardzo szybko jaką sobie tylko zażyczę .

Opublikowano
W dniu 17.02.2019 o 20:41, HarryH napisał:

A Piekary to myślicie że skąd? Przecież kopalni już tam nie ma, Węglokoks zostawił tylko zakład.

Czyli w przyszłym sezonie Skarbek Piekary tylko z nazwy...?

Łeeeehłeeeeh...:'-(

Opublikowano

Już nawet Tauron sprowadza ruska do własnej elektrowni, choć ma 3 kopalnie. Samą propadandą wiele się nie nafedruje.

Opublikowano

Od początku zimy do tej pory palę Bartex gold, kaloryczność ma dobrą, to fakt, ale jak większość pisze jest dość trudny w spalaniu, najlepiej nadaje się do palenia w dwustanie, w PID_dzie wszystkie ustawienia rozwalają cały proces spalania, zbyt duży podmuch to spieki i kalafiory, zbyt mały nadmuch to kopcenie i czarny piec ale bez spieków, co prawda spalam w PID_dzie ale w wąskim zakresie nastaw, dmuchawę mam ustawianą w skali 1:50 więc dla 1% mocy 20 a dla 100% mocy 28, a więc czasy pomiędzy podawaniem dla 1 i 100% mocy też mało się różnią, i jest to konieczne by zachować optymalne spalanie, bo tylko w wąskim zakresie ustawień mocy spala się najlepiej, najlepiej nadaje się na mroźne zimy, teraz takich nie ma :)

Opublikowano

Dokładnie jak wyżej .... inny z kolegów też pisał że groszek bardzo fajny ale dosyć wymagający , u mnie konkretnie była potrzebna mała przeróbka retorty którą opisuję w innym temacie , mianowicie miałem spieki w jednym miejscu palnika gdzie ciśnienie powietrza było zbyt duże , ale temat ogarnąłem i jest ok .

Opublikowano
2 godziny temu, MRfoto napisał:

, u mnie konkretnie była potrzebna mała przeróbka retorty którą opisuję w innym temacie , mianowicie miałem spieki w jednym miejscu palnika gdzie ciśnienie powietrza było zbyt duże , ale temat ogarnąłem i jest ok .

Jak sobie poradziłeś z tym spiekiem , bo w "swoim " temacie tego nie podałeś?

Opublikowano

Faktycznie , przepraszam , temat został już uzupełniony ...... poszedłem w drugą stronę i nie przytykałem otworów bo to nic nie dało , tylko wywierciłem dodatkowe otwory powodując zmniejszenie ciśnienia w miejscu tworzenia się spieków . Póki co jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Palnik retorty zamontowany prawidłowo po przeróbce.jpg

Opublikowano

Koledzy kto z was palił ekogroszkiem Wieczorek 31,5 Mj/ kg ....cena teraz 1060zł za tonę z transportem!!! Gdyby faktycznie miał te kalorie i deklarowany popiół to rewelka ale jak to bywa.....

Proszę o opinię jak ktoś testował ten eko.

Opublikowano

Kopalnię Wieczorek zlikwidowali jak pamiętam w marcu 2018.

Opublikowano

No to nieźle!!!! Worki tylko pewnie zostały a w środku szlak wie co.

Koledzy piszą o retopalach, bartexach , Pieklorzach 1O rodzaju. I że super są . 

A ja wydedukowałem że DZIŚ super a jutro Czecha z Ruskiem wsypią do wora i poszło!!! Tak jak ze Skarbkiem zrobili!!

Dzięki za info.

Opublikowano

Węglem !!! Jak jedziesz samochodem to zastanawiasz się czy ropa była z Rosji, czy z Norwegii, a może polska

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.