Skocz do zawartości
MRfoto

Który w końcu najlepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja od 10 lat palę JARET PLUS, miałem kocioł KLIMOSZ teraz SEKO nie zmienię. Pozdrawiam Krzysiek 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Arczi82 napisał:

A ja na składzie jak brałem Skarbka na próbę to kobitka mi doradzila brać przez nich pakowany w worki jutowe który jest o wiele tańszy niż org. Pakowany. I daje mi gwarancję że spała się na pył a już oryginalnie pakowany nie daje mi tej gwarancji, zaufalem i jestem bardzo zadowolony i ponad 100 PLN w kieszeni. 

Arczi, gdzie kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Deafnezz napisał:

Arczi, gdzie kupowałeś?

Kupowałem pierwszy raz na składzie  niedaleko Łodzi.  Mam jakieś 10 max 15 km. Mój sąsiad od nich węgiel bierze z Piekar i mi polecił abym eko kupił. Skarbek pakowany w zielone worki jutowe po 25 kg. Brałem od nich jeszcze 4 worki na próbę ekoret z Katowic i były niewielkie spieki. Z tym że mają po 810 zł tonę za ten z Katowic i mieszajac go z reropalem było całkiem przyzwoicie. Wadą dużo popiołu po wymieszaniu z retopalem. Dlatego polecam skarbka bo naprawdę rewelacja i po 1030 zł tona. 

DALKÓW
Dalków 131a
97-318 Czarnocin
507 856 113

Edytowane przez Arczi82

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Arczi82 napisał:

Kupowałem pierwszy raz na składzie  niedaleko Łodzi.  Mam jakieś 10 max 15 km. Mój sąsiad od nich węgiel bierze z Piekar i mi polecił abym eko kupił. Skarbek pakowany w zielone worki jutowe po 25 kg.

Ja, Skarbka Piekary, brałem zawsze w GSie w Ozorkowie i był bardzo fajny.(worki oryginalne). W tym sezonie zamówiłem z Parzęczewa, no i zonk. Kamieniami, to sobie, chyba drogę wyłożę. Teraz kupię, na próbę, ten "od ciebie". Z Grotnik niedaleko.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, Deafnezz napisał:

Ja, Skarbka Piekary, brałem zawsze w GSie w Ozorkowie i był bardzo fajny.(worki oryginalne). W tym sezonie zamówiłem z Parzęczewa, no i zonk. Kamieniami, to sobie, chyba drogę wyłożę. Teraz kupię, na próbę, ten "od ciebie". Z Grotnik niedaleko.

Pozdrawiam

A to nawet nie wiem że tam też skład mają, jestem ciekaw czy na tych składach jest ten sam eko czy z różnych dostaw mają. Bo już się spotkałem z sytuacją że na 2 różnych składach tego samego właściciela był różny ekogroszek. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Arczi82 napisał:

A to nawet nie wiem że tam też skład mają, jestem ciekaw czy na tych składach jest ten sam eko czy z różnych dostaw mają. Bo już się spotkałem z sytuacją że na 2 różnych składach tego samego właściciela był różny ekogroszek. 

Właśnie ten wzięty z Parzęczewa robi ze mną co chce. Co kilka worków(jak się trafi inny sort) muszę regulować kalorycznością, powietrzem, żeby nie przeżucał lub zapadał się kopczyk.

W GSie Ozorków (chyba ul.Prosta),  takich "jajeczek" nie bylo. Tłum ludzi stamtąd go bierze więc o czymś to świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3 doba i jest pięknie. Pięknie się wypala i malutki popiołu. 

 

IMG_20190209_150443.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pojawił się nowy ekogroszek  Diablo Gold w sklepie  Węgiel Zagórski.  https://wegielzagorski.pl/ekogroszek-diablo-gold-1t.html

Kaloryczność - 28Mj/Kg

Siarka - 0,3%

Granulacja 8-25mm

Spiekalność -  0 RI.

Zawartość popiołu - < 5%

Ciekawe co to za wynalazek,po parametrach wygląda na kolumbijski.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To chyba import ze wschodu. Chwalą go ale cena niczego sobie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie kaloryczność 28 Mj/kg  i spiekalność  0-RI. Rzadko spotykane. Prawdopodobnie masz rację , że to wschodni produkt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Zgadza się.... od Putina :))

Yaro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.02.2019 o 12:14, szelest napisał:

Zastanawia mnie kaloryczność 28 Mj/kg  i spiekalność  0-RI. Rzadko spotykane. Prawdopodobnie masz rację , że to wschodni produkt.

Spaliłem w zeszłym tygodniu 100kg. Tydzień suszyłem, jedna zawleczka, Kaloryczność ma, spieki też ma, tak twarde że jeszcze takich nie miałem (ale ja zawsze mam spieki). Drogi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach


A Piekary to myślicie że skąd? Przecież kopalni już tam nie ma, Węglokoks zostawił tylko zakład.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory paliłem bartexem gold , z wad zauważyłem to że przy zbyt dużym dmuchaniu się spieka ..... no ale przy tak dużej kaloryczności to raczej normalne , nastawy zmniejszone do 25% nadmuchu i problem ze spiekami został wyeliminowany , no i wadą na pewno jest to że groszek jest dość wilgotny , dlatego planuje teraz kupić z 3 tony latem i od razu pootwierać w miarę możliwości jak najwięcej worków tak żeby spokojnie do zimy sobie odparowało .....
W zeszłym tygodniu zakupiłem pół tony węgla ze składu w Zelowie pakowany w worki jutowe , bez bliżej określonej nazwy , póki co mogę powiedzieć o nim tyle że jest suchy jak pieprz , kaloryczność 25-27 Mj ....niedługo zobaczymy jak w praktyce. 940zł / tona
Skusiło mnie to że brat go chwali ....bo pali nim całą zimę no i to jaki jest suchy , życzyłbym sobie żeby np. BARTEX był taki , wtedy to dla mnie groszek idealny przy cenie 1000zł za tonę i to z dostawą , kaloryczność musi mieć deklarowaną bo temp. na piecu osiągam bardzo szybko jaką sobie tylko zażyczę .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 17.02.2019 o 20:41, HarryH napisał:


A Piekary to myślicie że skąd? Przecież kopalni już tam nie ma, Węglokoks zostawił tylko zakład.

Czyli w przyszłym sezonie Skarbek Piekary tylko z nazwy...?

Łeeeehłeeeeh...:'-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już nawet Tauron sprowadza ruska do własnej elektrowni, choć ma 3 kopalnie. Samą propadandą wiele się nie nafedruje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od początku zimy do tej pory palę Bartex gold, kaloryczność ma dobrą, to fakt, ale jak większość pisze jest dość trudny w spalaniu, najlepiej nadaje się do palenia w dwustanie, w PID_dzie wszystkie ustawienia rozwalają cały proces spalania, zbyt duży podmuch to spieki i kalafiory, zbyt mały nadmuch to kopcenie i czarny piec ale bez spieków, co prawda spalam w PID_dzie ale w wąskim zakresie nastaw, dmuchawę mam ustawianą w skali 1:50 więc dla 1% mocy 20 a dla 100% mocy 28, a więc czasy pomiędzy podawaniem dla 1 i 100% mocy też mało się różnią, i jest to konieczne by zachować optymalne spalanie, bo tylko w wąskim zakresie ustawień mocy spala się najlepiej, najlepiej nadaje się na mroźne zimy, teraz takich nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dokładnie jak wyżej .... inny z kolegów też pisał że groszek bardzo fajny ale dosyć wymagający , u mnie konkretnie była potrzebna mała przeróbka retorty którą opisuję w innym temacie , mianowicie miałem spieki w jednym miejscu palnika gdzie ciśnienie powietrza było zbyt duże , ale temat ogarnąłem i jest ok .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, MRfoto napisał:

 , u mnie konkretnie była potrzebna mała przeróbka retorty którą opisuję w innym temacie , mianowicie miałem spieki w jednym miejscu palnika gdzie ciśnienie powietrza było zbyt duże , ale temat ogarnąłem i jest ok .

Jak sobie poradziłeś z tym spiekiem , bo w "swoim " temacie tego nie podałeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Faktycznie , przepraszam , temat został już uzupełniony ...... poszedłem w drugą stronę i nie przytykałem otworów bo to nic nie dało , tylko wywierciłem dodatkowe otwory powodując zmniejszenie ciśnienia w miejscu tworzenia się spieków . Póki co jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Palnik retorty zamontowany prawidłowo po przeróbce.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Koledzy kto z was palił ekogroszkiem Wieczorek 31,5 Mj/ kg ....cena teraz 1060zł za tonę z transportem!!! Gdyby faktycznie miał te kalorie i deklarowany popiół to rewelka ale jak to bywa.....

Proszę o opinię jak ktoś testował ten eko.

Edytowane przez Leonsjo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kopalnię Wieczorek zlikwidowali jak pamiętam w marcu 2018.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to nieźle!!!! Worki tylko pewnie zostały a w środku szlak wie co.

Koledzy piszą o retopalach, bartexach , Pieklorzach 1O rodzaju. I że super są . 

A ja wydedukowałem że DZIŚ super a jutro Czecha z Ruskiem wsypią do wora i poszło!!! Tak jak ze Skarbkiem zrobili!!

Dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Węglem !!! Jak jedziesz samochodem to zastanawiasz się czy ropa była z Rosji, czy z Norwegii, a może polska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.