Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biopellet Pro 12 kw odpala się teraz raz na dobę w nocy na 1-2h na 100m2 nowego domku , nie mówiąc o ciepłej wodzie .

Opublikowano

Co tu dużo pisać, wujek mój ma micro domek, dół salon z 30m, góra z 40m i to wszystko. Ma tego biopelleta Plus 18KW z cwu i niema żadnego problemu. Tyle, że jest zblokowany na 1 mocy plus dawka -5 i chodzi to pięknie a domek mikrusi.

Jedynie CWU zawsze wali na 5 mocy żeby szybko dogrzać wodę.

Opublikowano (edytowane)

No jeżeli chodzi o kotły sterowane elektronicznie to dopiero zaczynam ;) mojego śmieciucha przerobiłem w taki sposób żeby spalać wegiel od góry, drewno w okresie przejściowym od góry. Troche pospawałem, troche przerobiłem, dołożyłem zwykły miarkownik ciągu bimetaliczny, żadnej elektroniki i jakoś śmiga. Zimą fajnie to działalo, ale w okresie przejściowym po zagrzaniu wody kocioł "kisił się" po zamknięciu miarkownika, a taki peleciak po zagrzaniu wygasi się i nic nie będzie kisiło. Wiadomo, jakby fundusze pozwoliły skusiłbym się na jakąś Lagune lub BS ale oprócz kotła musze zakupić wymiennik, sterownik, głowice na grzejniki, wkład kominowy i pewnie jeszcze sporo innych pierdów, zaworów no i tak jak piszecie na dzień dobry te pompę jeśli zakupię Ferroli Biopellet Pro. A tak z innej beczki, ile trzeba kasiurki wyłożyć na BS albo Lagunke? 15 tys starczy?

Edytowane przez fidomyca
Opublikowano

Starczy. Tutaj w w/w kotłach płacisz głównie za komfort i bezobsługowość, bo pelletu nie zaoszczędzisz. 

Opublikowano

@eliks bardzo dobrze, że zaznaczyłeś, że w w /w. Bo podobne cenowo koty wygldają jak poniżej. I mają one niewiele wsólnego z jakąkolwiek oszczędnością.

ekosilver.jpg

• Zgadzam się 1
Opublikowano

No do mnie znajomy dzwonił ostatnio bo wyczuł że ma problem. Zamontowali mu ten kocioł z fotki powyżej 24KW do nowego domu 200m2 po podłodze. Tydzień temu palił mu 50kg na dobę ale wygrzewał posadzki, zajrzę do niego za jakiś czas. @Outsider ty wiesz jaki u mnie w kotle jest przepływ spalin, nie ma szans żeby płomień lizał zawirowacze.

Opublikowano

Wiem, wiem.

I żeby tak w moim Pelluxie było sterowanie Leonardo zLaguny to nie byłoby w tej klasie mocy lepszego kotła na rynku.

Opublikowano

To akurat nie jest mój przypadek.

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

A widzisz teraz próbowałem wyszperać coś o  tym Leonardo i  rzuciło mi się w oczy, że wszędzie podają 4,7

np tu, czy coś źle patrze

https://ekoflam.pl/sklep/kociol-na-pellet-edilkamin-laguna-p-18/

Edytowane przez RadoRado
Opublikowano

Dokładnie w Lagunie 2 tej którą już mam ja jest moc min 4,6kw.

Opublikowano

Tak jest na sofcie od Laguny2, tam już nie ma P12. 

Opublikowano

Odpływ spalin w tym Ferroli jest średnicy 80 mm, czy wkład kominowy o średnicy 100 mm da radę? Długość komina niecałe 8 metrów z czego 1,5 ponad dachem reszta przechodzi stropem wewnątrz budynku. Czy taki wkład trzeba ocieplać skoro komin jest wewnątrz? 

Opublikowano

@fidomyca ja mam ceramikę 200mm i chodzi idealnie, komin suchy. Od kotła wychodzi 80mm i redukcja  w komin z  200mm->80mm

Opublikowano

No 200 to u mnie odpada napewno bez frezowania komina max 120. Obecnie instalcję CO mam typu otwartego tj, bez zaworów bezpieczeństwa, z naczyniem wyrównawczym na poddaszu, to czeka mnie przeróbka na zamkniętą? Nie mogę znaleźć info czy ten kocioł ruszy w otwartej

Opublikowano

Mi jeszcze nie skoczył instalacji a już wiem że coś nie tak, tryb lato chodzi tylko pompa od cwu a grzeje cały dom i cwu, już mam 28 stopni w domu, druga sprawa wydaje mi się że coś dużo popiołu a wyrzuca z palnika niedopalone cząstki które dopalają się w popielniku, trzecia sprawa gość mówi że wlotu powietrza nie łączy się z dworem bo mam dość w kotłowni, na zdjęciach ma do dokończenia tylko spływy do kanalizy

IMG_20200426_140945.jpg

IMG_20200426_141334.jpg

IMG_20200426_141405.jpg

IMG_20200426_141414.jpg

Opublikowano (edytowane)

Z tego co w instrukcji wyczytałem to może nie masz ustawionego priorytetu C.W.U. i dlatego w letnim grzeje Ci i to i to. Jery patrząc na Twoje zdjęcia to już się boję tej mojej przeróbki. Teraz mam kilka rurek, jedną pompkę...no ale od czegoś muszę zacząć i odejść od węgla. Widzę, że długa droga przedemną :) doczytałem też, że otwarta instalacja jaką posiadam nie jest przeszkodą. 

Edytowane przez fidomyca
Opublikowano

Śmiało polecaj ale zobacz jeszcze BioPellet Tech lepsze wykonanie ale parę złoty drożej. 

W dniu 25.04.2020 o 20:29, Kristian napisał(a):

źle ustawione bo pluje mi z palnika czerwonymi kulkami wielkości główki zapałek i dopala się w popielniku

Rozwiń  

Podawanie - 7.