Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, eliks napisał:

Próbowałem @radik81 drugiego sposobu. Jak Ci spala 15kg to dolicz jeszcze 5. U Ciebie to i tak jedzie prawie cały czas na 3KW.

Zwiększyłem jakiś miesiąc temu bieg pompy na 3. Teraz cały cykl, od momentu rozpalenia do osiągnięcia temperatury zadanej w pomieszczeniu i wygaszenia trwa jakieś max 1,5 godziny (wcześniej nawet dochodził do 3 godzin) a Laguna schodzi do Power 2 (wcześniej Power 1).

Zastanawiam się czy ta "opcja" będzie lepsza. Spalanie jest porównywalne w obu przypadkach. Teraz kocioł po prostu krócej pracuje.

Opublikowano

Jak Ci spala tyle samo to lepiej żeby Ci dłużej grzało.

Opublikowano (edytowane)

Mały przepływ musi pójść wyższa temperatura w grzejniki żeby uzyskać zadana w pokojówce, większy przepływ niższa w grzejniki. Moim zdaniem niższy przepływ jest lepszy szybciej reaguje na zmiany zewnętrzne a najlepszy jeżeli pompa moduluje przepływem i w zależności od zamkniętych grzejników ustawia przepływ. Na jednej pompie w instalacji najlepiej to widać. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

@pospisz poczyniłem takie zmiany.

Przepraszam, że tak na kolanie, ale jest późno i dopiero czas znalazłem w kotłowni.

1A78A8A9-D54D-442A-B227-76A0886776F0.png

Opublikowano

@RadoRado

Moim zdaniem rozsunął bym powietrze na 1850,1900,1950,2000,2050.Po zdjęciach było już widać na minimalne przetlenienie bo robiło się biało ,możliwe że trzeba będzie ustawiać od 1800 w górę ale chyba z tym dołem najwięcej było zabawy i jest dobrany pod dawkę.Poczekajmy.

Opublikowano

Z dołem jak zejdę niżej jest opcja, że prestostat wył kocioł. Czasem tak się działo dlatego ten dół jest tak ważny.

Mam wylot zrobiony z 1,5m w bok od komina dlatego ten parametr muszę tak pilnować.

Generalnie na cuda nie liczę, bo i tak jestem baaardzo zadowolony z całego układu grzewczego jak i z obsługi bezawaryjnej i bezstresowej jak do tej pory, ale zawsze powtarzam, że  jest to taki prosty kocioł zresztą jak każdy termokominek, że aż dziwne, że ludzie pchają się w tematy skomplikowanych konstrukcji takich jak kotły z palnikami.

Opublikowano

Biopellet i Biopellet TechSC są lepiej wykonanymi kotłami od Biopelleta Pro i tu też jest sukces tylko kosztują trochę więcej .Zostaje Ci tylko pompa którą mimo wszystko proponuje wymienić w wolnej chwili na jakąś alphę 2-3 grundfosa z auto adaptem..

Opublikowano

Wojtek wiem o tym i myślę że wytrzyma dłużej bez większych problemów dlatego tak napisałem żeby nowi klienci lepiej wydali ten tysiąc więcej czy półtora. 

Opublikowano

Wojtek Ci zwrócił uwagę z tego względu że w Buopellecie już jest dobra pompa i nie trzeba jej zmienia jak w Pro.

Opublikowano (edytowane)

A to nie wiedziałem jaka to pompa ? 

Polecam wymieniać pompę na Grundfosa ze względu że pokazuje nam przybliżony przepływ i łatwiej mi ją ustawić.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano (edytowane)

@pospiszU mnie siedzi pompa elektroniczna Wilo coś takiego, ale nie jestem pewny co do identycznych  parametrów tych ze zdj. Oznaczenia regulacji i wygląd identyczny...

Myślałem nad wymianą (auto adept), ale póki dobrze się sprawuje nie ma co szukać sobie roboty. Ustawiona na pierwszy bieg z hakiem i fajnie to pracuje.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-wilo-yonos-para-25-60-130-wyprzedaz-i7515090368.html

@Kristian spokojnie, bądż świadomy, że naprawdę kupiłeś dobry kocioł i stosunek cena-jakosć bije wszystkie firmy dostępne w tym momencie na rynku. Zwróć uwagę, że masz pełnoprawny kocioł na pellet a nie śmieciucha z palnikiem udającego taka konstrukcję w cenie jakiegoś tam jednego z tańszych kotłów na ekogroszek...

Edytowane przez RadoRado
Opublikowano

Wiecie co jest do doopy?  To że Ferroli w ogóle nie udziela się na forach. Normalnie jakby nieistnieli...

Firma widmo a kotły się sprzedają :)

Serwisantów brak a jak już są, to w ogóle niekumaci. Tłumaczą się, że Oni tylko piecyki gazowe robią i jak Pan coś będzie chciał zrobić i jak potrafi to w porządku a ja podbiję... :)

Opublikowano

Ta pompa Wilo Yonos Para jest wystarczająca, na zmiennym przepływie na termostatach dobrze reaguje. Ja u siebie pompę mam na 4 i 7m nad kotłem mam ostanie kaloryfery. Daje radę.

Opublikowano (edytowane)

@pospisz 

W temacie, nie w temacie...

Jak już tak mocno wchodzimy w konstrukcję tych kotłów i ustawienia, to warto też wiedzieć, czy są tutaj jakieś człowieki od nich. Ty rozumiem jesteś serisantem, czy jako pracownik Ferroli?

Edytowane przez RadoRado
Opublikowano

Ja jestem zapaleńcem od wielu lat z kilkuletnia przerwą.Sam wszystkiego nie wiem i ciężko się dowiedzieć na górze.

Opublikowano
15 minut temu, RadoRado napisał:

czy są tutaj jakieś człowieki od nich.

No tu masz dwóch, Wojtek i Tomek :-)

Opublikowano (edytowane)

@eliks to jest super sprawa, że mamy serwisantów, ale przydałby się jeszcze ktoś z Firmy.

Sam widzisz jak konkurencja ich działa i jaka jest namolna, wszędzie od jajkiegoś czasu jest ich wysyp i jeszcze się obrażają jak dzieci :)

@Puławiak jest niekwestionowanym mistrzem w temacie a @pospisz wcale wiedzą mu nie ustępuje, więc chwała Wam za to, że macie ochotę i w ogólę chcecie się odezwać :)

Znasz sytuację mojego wujka jak i Wojtek i myślę, że jakby ktoś z Ferroli tutaj był można by załatwić takie tematy, bo naprawdę w mojej okolicy nie ma z kim rozmawiać a i marketingowo lepiej by to też wyglądało, ale o tym może kiedyś w innym wątku :)

Edytowane przez RadoRado
Opublikowano

A propos blokowania przez zawór VTC, u mnie w systemie z dużym zładem wody wygląda to następująco. Zagrzanie wody z temperatury 45,5* do 55,5* zajmuje 10 minut. Kolejne 19 minut zajmuje zagrzanie wody do 66* więc to się pokrywa z tym co pisałem wcześniej że 20 minut po odpale kotła grzejniki robią się ciepłe.

Opublikowano

Masz rację że łatwiej jest zagrzać wodę w krótkim obiegu tylko w zależności od temperatury zewnętrznej nie jest potrzebne wrzucenie 55 i więcej w grzejniki żeby pokojowka wyłączyła kocioł. Często bywa tak że po 15 minutach wrzucenia wody o temperaturze 40 stopni też da sygnał stop. Na sprzegle woda krąży też w krótkim obiegu a instalacja tylko kradnie wodę. Miałem atv i spalanie miałem wyższe a temperaturę powrotu niższą. Wszystko kwestia ustawienia przepływów. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kristian napisał:

I znowu mam wrażenie że kupiłem zły piec, co muszę wymienić w moim biopellet pro 24kw? 

Wszystko

1 godzinę temu, pospisz napisał:

To może nie w temacie

IMG_20200406_135756.jpg

Ten i inne certyfikaty to tylko makulatura.