Robot16 Opublikowano 29 Listopada 2019 #326 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 Jeżeli można zapytać co do tej retorty,czy coś nie tak jest,co byście zmienili w niej,być może przejdę na te jakoś lepiej mi pasowała do tej fajki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 29 Listopada 2019 #327 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) No chyba coś mam,skoro moja retorta ma za molo dziur,bo faktycznie kicha z paleniem,ale znalazłem coś na podobę...czyli nie retorta w moim przypadku ze za molo dziurek.....a ta...chyba jeszcze mniej... Edytowane 29 Listopada 2019 przez Robot16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus312 Opublikowano 30 Listopada 2019 #328 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jak zastosujesz ekogroszek typ 31 to nawet na kilku dziurkach będzie się dobrze paliło a jak masz węgiel typ 32,2 albo już 33 to potrzeba bardziej wymyślnego napowietrzenia i najlepiej korony obrotowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 30 Listopada 2019 #329 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 12 godzin temu, Robot16 napisał: No chyba coś mam,skoro moja retorta ma za molo dziur,bo faktycznie kicha z paleniem,ale znalazłem coś na podobę...czyli nie retorta w moim przypadku ze za molo dziurek.....a ta...chyba jeszcze mniej... Ale ta ze zdjęcia ma dolne wstępne i górne więc źle nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berthold61 Opublikowano 30 Listopada 2019 #330 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Ale swoją drogą firmy powinny już bbardziej zająć się palnikami tzw rurowymi bo to chyba najlepszy kierunek i więcej zalet jak wad ,ślimaki nie muszą tak bakać aby wypchać paliwo a samo paliwo też ma więcej czasu aby zanim sie wysypie do popielnika to się dopali , wielkich zmian nie trzeba bo nawet zwykłe kolanka żeliwne które odlewają by wystarczyły tylko ściąć kolanko dołożyć kapsel na całość jako rura powietrzna ponawiercać otworki i koszt kilkukrotnie tańszy niż taki np sv-200 m , trzeba będzie zrobić projekt i upublicznić oraz dać patent każdemu zainteresowanemu gratis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #331 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Podzielam ten pogląd . Na dzień dzisiejszy palnik rurowy to chyba kierunek , na który winna być skierowana uwaga konstruktorów palników węglowych w kotłach z podajnikiem. Ale sprawa taka prosta nie jest jak piszesz . Podstawą sukcesu sv 200 jest system chłodzenia tej jak piszesz "rury" przez powietrze podawane na palenisko . Bez tego taka konstrukcja ma drastycznie obniżoną żywotność , nie wiem jak ze sprawnością. SV 200 jest udaną konstrukcją i w miarę prostą . Jak wszystko ma też wady ale zalety przeważają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #332 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Bardzo dzięki,postanowiłem wyjąc te retortę bo więcej spędziłem w kotłowni jak w domu i włożyć starą no bo palić jakoś trzeba,a tą na warsztat,dlatego proszę was o rade jak mam to retortę zmienić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #333 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Kolego Robot 16 . Jeżeli chcesz aby nasze porady były użyteczne to musisz dokładnie opisać problem : oczekiwania , dotychczasowe działania , zdjęcia itp. Bez tego radzenie będzie tylko mało użytecznym opiniowaniem . Przepraszam , bo zabrzmi to ocennie , ale odnoszę wrażenie , że podejmujesz za szybkie i przeciwstawne działania . Pośpiech nie jest wskazany choć doceniam Twoją determinację w szukaniu rozwiązania bo chyba jest ono naglące . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #334 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jasa chyba masz rację co do pośpiechu.... ale w moim przypadku nie mam za bardzo czasu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #335 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 OK. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na poprzedniej miałeś spieki żużlowe a na tej " Twojej" koksowe - czy tak.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #336 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Już doczytałem . Dokładnie odwrotnie - na poprzedniej niedopalał od strony podajnika , a na przerabianej spieki koksowe. Jeżeli to tylko "taki" problem to żródła raczej nie należy dopatrywać w systemie napowietrzania paleniska . W obydwu jest ,z grubsza rzecz ujmując - zadowalający. Można i nie wykluczone , że trzeba go skorygować ale nie od tego trzeba , moim zdaniem , zacząć. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Jasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #337 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jasa, na poprzedniej nie dopalał od strony podajnika , a na przerabianej spieki koksowe,dokładnie tak jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #338 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jasa- czyli tak,po zaklejeniu cześć otworów na tej starej retorcie na razie jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #339 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Rozumiem , że te zaklejone otwory to od strony przeciwnej do podajnika . Poszedłeś na skróty ale kierunek nie jest niewłaściwy , choć dorażny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #340 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jasa patrząc na fot.prawa strona paliła za mocno( czyli to co pozaklejałem ) krater wypalało ,a lewa nie dopalała czyli kopiec niedopalony rósł i spadało do popielnika,a podajnik mam po tej co zaklejone otwory.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #341 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Ale narazie jest dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #342 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) 19 minut temu, Robot16 napisał: Jasa patrząc na fot.prawa strona paliła za mocno( czyli to co pozaklejałem ) krater wypalało ,a lewa nie dopalała czyli kopiec niedopalony rósł i spadało do popielnika,a podajnik mam po tej co zaklejone otwory.. Zaklejając otwory tam gdzie "paliła za mocno" postąpiłeś racjonalnie choć już pomyliły mi się strony gdyż wydawało mi się , że od strony podajnika Ci nie dopalał a teraz piszesz ,że podajnik masz od tej strony co zaklejone otwory ( czyli zmniejszyłeś mu jeszcze napowietrzanie tam gdzie nie dopalał ?! ) . Najważniejsze , że jest lepiej choć na ocenę jest jeszcze stanowczo za wcześnie - trzeba poczekać aż ostatecznie " ułoży" się granulacja eko na palenisku. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Jasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #343 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Dokładnie Jasa ta gdzie dmuchało za mocno pozaklejałem,ale od strony podajnika wypalał tzw..krater,no jest lepiej,ale trzeba poczekać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colover Opublikowano 30 Listopada 2019 #344 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Wypalał się, bo od strony podajnika wychodzi grubszy węgiel i łatwiej powietrze przez niego przelatuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #345 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Colover dokładnie tak,a od strony przeciwnej drobny, czasem miał zmielony,i to był napewno ten problem że zapychał te otwory,tylko jak temu zapobiec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colover Opublikowano 30 Listopada 2019 #346 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Jak zakleiłeś te otwory od palnika to wzrosło ciśnienie z drugiej strony. Powinno się lepiej dopalać. Możesz zakleić jeszcze następne 2-3, tylko może nie całe, a połowę, taka by nie pogorszyć spalania poprzez zbytnie ograniczenie powietrza. Trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #347 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Colover dzięki bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #348 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Eko jest mielony przez przeciwzwój ślimaka i margines poprawek jest tu niewielki . Niektórzy palacze zmniejszają ten przeciwzwój ( zeszlifowują ) i przez to mielenie jest mniejsze ale i wzruszanie złoża też jest mniejsze a także (prawdopodobnie ) wzrasta napór podawanego eko na ścianki palnika przeciwległe do kosza. Ja osobiście tego nie próbowałem i nie wydaje mi się to godne polecenia. Prostszym jest modyfikacja otworów nadmuchowych palnika , tak aby dystrybucja powietrza na palenisku była adekwatna do zapotrzebowania na nie w każdym miejscu paleniska , a to zapotrzebowanie jest uzależnione m.in. od granulacji grochu na palenisku spowodowanej mieleniem przez przeciwzwój. Modyfikację tę najlepiej przeprowadzi użytkownik we własnym zakresie w oparciu o obserwację palenia na palenisku . Ogólna zasada ; tam gdzie niedopala zwiększamy napowietrzanie , gdzie spieki żużlowe - zmniejszamy. Oczywiście przedtem należy wyeliminować przyczyny pierwotne : uszczelnienie palnika , czyszczenie komory powietrznej itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robot16 Opublikowano 30 Listopada 2019 #349 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Jasa pali się równo, żar na całej retorcie, jutro wstawię Fot.dla oceny jak na razie jestem bardzo zadowolony....... Edytowane 30 Listopada 2019 przez Robot16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasa Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #350 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 Dobre wieści - widać że Twoja determinacja w rozwiązaniu problemu w końcu zaczyna przynosić efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi