Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMG-20190128-WA0000.thumb.jpeg.6accd959e9a5663c627167f1217ffa84.jpeg

Mam problem w moim palniku z takimi spiekami. Czy u Was też się takie coś robi? Czy może mieć na to wpływ brak otworów od połowy do końca palnika? 

Opublikowano (edytowane)

U mnie nigdy czegoś takiego nie było chyba max paliłem  na mocy 8 kW  , mam tez mniej otworów napowietrzających , może wystarczy zejść z mocą dmuchawy.Kiedy czyściłeś otwory dolne , możliwe że to ma kluczowe znaczenie .Warto nawet raz w tygodniu na normalnej pracy palnika tak żeby dmuchawa chodziła pogrzebaczem przegarnąć otwory dla odpopielenia od razu widać efekty czyściejszego spalania .

Edytowane przez marcus312
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AdamMa napisał:

Czy może mieć na to wpływ brak otworów od połowy do końca palnika?

Żeby to porównać np. z sv200, albo z palnikiem Marcusa, to przy jakiej mocy Ci się tak robi? Porównać można obciążenie rusztu w sensie ile kW/dm2 rusztu z dziurkami. Spiek się robi przy dużym dmuchaniu na dm2. Chyba nie pokazywałeś jak masz dziurki. Jak zmniejszysz moc, to spala normalnie?

ps. napisałeś wcześniej, że zmniejszyłbyś komorę palnika, dlaczego?

Edytowane przez zizi
Opublikowano

Witam. Panowie jak takie palniki "ala" sv 200 poradzą  sobie z zrębką? Chodzi głównie o sam palnik. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z takim paliwem, lub  na jakim palniku  je spalać?

Gość berthold61
Opublikowano

Ja tego nigdy nie sprawdzałem na zwykłej retorcie ale chyba to nie przejdzie tak myślę że ślimak będzie się klinował co chwilę , węgiel pokruszy a drewna raczej nie ale warto to sprawdzić .

Opublikowano

U mnia batory ,1:1 ogrod zrebka z weglom radzi siebie,želiwny slimak.

Opublikowano
18 minut temu, berthold61 napisał:

Ja tego nigdy nie sprawdzałem na zwykłej retorcie ale chyba to nie przejdzie tak myślę że ślimak będzie się klinował co chwilę , węgiel pokruszy a drewna raczej nie ale warto to sprawdzić .

Nie,nie chodzi mi o układ podający paliwo , bo ten mam już dograny, tylko o sam palnik . Spalana będzie sama zrębka frakcja do 4cm. Muszę zbudować palnik, tylko lepszy będzie rurowy czy rynnowy. Ślimak będzie bez rdzenia, zaś rura podajnika kwadrat, i szybszy motoreduktor. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przedpalenisko, no ale.... Dość spory koszt i brak używek na rynku.

Opublikowano (edytowane)

Poszukaj, koledzy na forum już robili palniki do zrębki. 

Proszę

Edytowane przez reded
Opublikowano

Ja samą zrębką nie paliłem tylko samym peletem paliło się bez problemów .W mojej konstrukcji górę  da się  otworzyć i można palić jak na rynnie . 

Opublikowano

@zizi otwory mam tak IMG-20181231-WA0008.jpeg

41 na dole na długości 9cm i 9cm bez otworów. Chciałem skrócić części palnika bez otworów tak o 4cm żeby szybciej popiół spadał do popielnika.

Spieki robią się niezależnie od mocy i ilości powietrza. Jak za bardzo obniżę powietrze to zaczyna kopcić.

Opublikowano

@AdamMa, wygląda, że zrobiłeś wymiary praktycznie tak, jak w oryginale. A w nim też się takie coś robi, zależnie od węgla. Niektórym wręcz placek wyjeżdża (o ile dobrze kojarzę, bo mam zasypowca, ale rurowe śledzę z uwagą). Marcus ma wyraźnie większą powierzchnię napowietrzaną.

Kopci przy małym powietrzu tzn. przy małej mocy kopci, czy przy małym powietrzu w stosunku do podawanego węgla?

Opublikowano

Kopci przy małym powietrzu w stosunku do podawanego węgla.

Czyli wg Ciebie @zizi trzeba zrobić otwory w strefie gdzie zalega popiół?

Opublikowano
10 godzin temu, AdamMa napisał:

Kopci przy małym powietrzu w stosunku do podawanego węgla.

Ok, to jasne :-) 

10 godzin temu, AdamMa napisał:

Czyli wg Ciebie @zizi trzeba zrobić otwory w strefie gdzie zalega popiół?

Podejrzewam, że jakbyś zrobił większą powierzchnię, to mógłbyś zmniejszyć obroty na dmuchawie. Wtedy całkowita ilość powietrza przez ruszt by pozostała stała i by nie było niedopału, ale rozszerzyła by się strefa palenia. Skoro mówisz, że byś palnik skrócił, to znaczy że jest miejsce na to rozszerzenie. I wtedy by było mniejsze dmuchanie lokalne i może by się nie przytapiało.

Jakby to było jak na stole warsztatowym, to bym powiedział spróbuj, najwyżej założysz blachą, jak się nie sprawdzi. Ale że to jest w piecu i wewnątrz kasety, to chyba lepiej jeszcze popatrzeć, czy na pewno to by pomogło, bo może być, że po prostu węgiel taki, że przy tej proporcji palnika do mocy tak już ma. Poza tym może coś jeszcze byłoby do zmiany jednocześnie. Tak jak koledzy piszą, skoro nie ma niedopału w tym żużlu to źle wcale nie jest.

Czy sprawdzasz co jest po kolei w jakim miejscu palnika? Zakrzywionym haczykiem żeby w nim podłubać, popiół i szlaki odsypać, zobaczyć gdzie się koksy i palenie kończą w stosunku do otworów, czy się niektóre nie zatykają, co tam się dzieje w środku po prostu.

A czy coś w tym rodzaju nisko z mocą mógłbyś zejść? (zdjęcie od Marcusa)

spacer.png

Co by wtedy na ruszcie było? Nie powinno się spiekać.

Generalnie to bym tak kombinował, żeby najpierw ustawić powietrze dolne i ruszt, żeby się ładnie na ruszcie paliło w całym zakresie mocy z różnymi węglami. A potem do tego bym dostosowywał część gazową - płomień, PW, zawirowania itd. pod kątem czystości spalania. 

Jak dasz za dużo powietrza przez ruszt, tak że przez popiół niepotrzebnie przechodzi, to poza przytapianiem żużli to niepotrzebnie obniża sprawność (jak lewe powietrze). Ale na małej mocy to tylko albo analizatorem spalin można by zauważyć, albo właśnie bym odgrzebywał i patrzył jak się żar kończy w stosunku do otworów.
Jak powietrza za mało to wiadomo - niedopał. A co z węglem spiekającym to nie wiem, bo nie mam tego palnika.

Opublikowano

Jak robiłem moje głowice to otwory szczególnie duże się nie sprawdzały, lepiej wyszło na szczelinach, cięty laserem zygzak na powierzchni 5x5 cm i tak z sześciu takich płytek złożona szesciokontna rura, podzielona regulacja powietrza w poziomie przez średnicę, dało to radę spalić 2kg/h czeskiego węgla lub 1,5 kg/h bardziej kalorycznego.

Pozdrawiam i kibicuję RedEd 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam po dłuższej przerwie w miedzy czasie palnik mojej konstrukcji przeszedł kolejny lift głównie napowietrzenie została zwiększona ilość otworów w płytce rusztu  obecnie jest 39 otworów fi 6 co poskutkowało obniżeniem obrotów na dmuchawie i lepszym dopalaniem węgla .Kolejna modyfikacja to wymiana boków palnika na płyty żeliwne gr 30 mm udało mi się takie dorwać na złomie.Palnik pracuje na mocach średnio 4 kW - 6 kW spala czysto bez niedopału na róznych typach węgla .

IMG_3718.JPG

IMG_3716.JPG

IMG_3039.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Dlaczego bok zmieniłeś na żeliwny? Zwykłe blachy się wypalały, czy chciałeś ograniczyć przepływ ciepła?

Opublikowano

Zwykłe blachy które tam były wcześniej były też grubości 30 mm nie mniej jednak jako że była to zwykła stal węglowa to węgiel lubi bardziej przylegać przyklejać się do blachy wypalanie też było zauważalnie w niewielkim stopniu a jako że miałem już wcześniej szamot stal to przyszedł czas na żeliwo które  jak na razie najlepiej się sprawdza jest trwalsze  a opał nie przylega.

Opublikowano

Czyli dół palnika masz z blachy, bo i tak chłodzi go powietrze, a boki masz żeliwne przykręcane? 

Opublikowano (edytowane)

Ruszt płytka z otworami jest żeliwna gr 10 mm wymienna , boki wymienne żeliwo gr 30 mm  góra zamknięta szamotem  reszta konstrukcji  palnika  plus  kaseta powietrzna blacha gr  3 mm.

Zrobiłem też modyfikację  głośnego buczącego napędu  wykorzystałem do tego kawałek rynny plastikowej który pasuje idealnie na kołnierz silnika fi 60 mm do środka można użyć tej samej rury tylko zmniejszyć jej średnicę po przez wycięcie nadmiaru rurki tak żeby nam weszła do środka tej fi 60 mm .Wtedy uzyskamy tuleje która pasuje do silnika i motoreduktora na kołnierze żeby uzyskać osiowość .Dołożyłem też 8 szt Wibroizolator gumowy C 2x gwint wewn 15x20mm M5 .Do zasprzęglenia zastosowałem sprzegło kłowe trzeba dorobić też kawałek wałka na klin na fotkach widać o co chodzi .Rezonans buczenia mocno się zmniejszył testuje to dopiero około miesiąca wiec trudno tu pisać o jakiś trwałości tego rozwiązania nie mniej jednak koszty modernizacji nie wielkie i zawsze można wrócić do wersji wcześniejszej .Motoreduktor jest teraz obrócony tak że jest silnikiem do góry .

IMG_4456.JPG

IMG_4457.JPG

IMG_4482.JPG

IMG_4483.JPG

IMG_4601.JPG

Edytowane przez marcus312
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
  • 1 miesiąc temu...
Gość berthold61
Opublikowano

Też sobie uspawałem ale jakoś chęci odeszły na dalszy plan i leży pewnie nie doczekając się dalszego ciągu .

Opublikowano
W dniu 11.01.2021 o 00:33, marcus312 napisał:

Ruszt płytka z otworami jest żeliwna gr 10 mm wymienna , boki wymienne żeliwo gr 30 mm  góra zamknięta szamotem  reszta konstrukcji  palnika  plus  kaseta powietrzna blacha gr  3 mm.

Zrobiłem też modyfikację  głośnego buczącego napędu  wykorzystałem do tego kawałek rynny plastikowej który pasuje idealnie na kołnierz silnika fi 60 mm do środka można użyć tej samej rury tylko zmniejszyć jej średnicę po przez wycięcie nadmiaru rurki tak żeby nam weszła do środka tej fi 60 mm .Wtedy uzyskamy tuleje która pasuje do silnika i motoreduktora na kołnierze żeby uzyskać osiowość .Dołożyłem też 8 szt Wibroizolator gumowy C 2x gwint wewn 15x20mm M5 .Do zasprzęglenia zastosowałem sprzegło kłowe trzeba dorobić też kawałek wałka na klin na fotkach widać o co chodzi .Rezonans buczenia mocno się zmniejszył testuje to dopiero około miesiąca wiec trudno tu pisać o jakiś trwałości tego rozwiązania nie mniej jednak koszty modernizacji nie wielkie i zawsze można wrócić do wersji wcześniejszej .Motoreduktor jest teraz obrócony tak że jest silnikiem do góry .

IMG_4456.JPG

IMG_4457.JPG

IMG_4482.JPG

IMG_4483.JPG

IMG_4601.JPG

Witam serdecznie kolego jest różnica w głośności na tych wibroizolatorach i sprzęgle kłowym

• Lubię to 1