Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przejście Z Ekogroszku Na Pc

wojtekp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam. Zastanawiam się nad wyrzuceniem pieca na ekogroszek i przejście na powietrzną pompę ciepła. W tej chwili na rok spalam ok. 4-4,5t ekogroszku (również cwu w lecie). Dom to 140m2, ściany pustak max 29cm + styropian 12cm, na podłodze 10cm styropianu, dach 20cm wełny, w domu w zasadzie 3 osoby, temperatura wewnątrz 21 stopni, w największe mrozy temperatura wody co 50-55 stopni. Ogrzewanie 90% grzejniki, 10% podłogówka. Pytanie, jak będą wyglądać mniej więcej koszty eksploatacji PC i jakiej mocy dobrać? Taryfę mam G12, ale nie chcę czekać tylko na tańszą taryfę żeby zagrzać. Alternatywą jest gaz, jak się ma PC do gazu?

Opublikowano

Skoro w największe mrozy temp na zasilaniu 55 stopni to kocioł długo nie wytrzyma :) W takim razie jaką masz temp zasilania gdy na zewnątrz jest 0 stopni?

Karol

Opublikowano

Skoro w największe mrozy temp na zasilaniu 55 stopni to kocioł długo nie wytrzyma :) W takim razie jaką masz temp zasilania gdy na zewnątrz jest 0 stopni?

Karol

Przez większość sezonu na grzejniki idzie 40-45, 55 w tym roku miałem tylko przez kilka dni, ale myślę, że 50 też by dało radę. Kocioł pracuje na 60 stopniach, zawór trójdrożny miesza.

Opublikowano

Nie wykluczone że z jakością gazu może być podobnie jak z jakością prądu .Ponoć jak się dysponuje dobrym paleniskiem czy palnikiem to nie straszny loteryjny węgiel czy pellet :D

Opublikowano

W ciągu ostatniej zimy w sumie nie miałem prądu przez 14 dni - przeważnie przerwy po 12-24h i co wtedy z PC?

Agregat bez problemu pociągnie dom wraz z hydroforem , ale już PC pod niego nie podłączę,

do kotła UPS z odpowiednią baterią a co do PC?

A jak mam prąd to jego jakość jest fatalna- skoki napięcia, bez UPS-ów na wrażliwych odbiorach dawno miałbym zero elektroniki w domu

Opublikowano

Próbowałem z takim podłączonym do mojego C-330 i było różnie, to za mały ciągnik. a większość z tych agregatów sieje gorzej niż Honda 6,5KVA..

Do takich działań z zasilaniem PC to minimum  PAD-16 byłby potrzebny, ale jakoś nie myślę o nim.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wykluczone że z jakością gazu może być podobnie jak z jakością prądu .Ponoć jak się dysponuje dobrym paleniskiem czy palnikiem to nie straszny loteryjny węgiel czy pellet :D

tak tylko pierwszym elementem w pompie śa filtry i prostownik wiec co sie dzieje w sieci jest nieistotne jak spadnie napiecie to sobie weźmie więcej prądu a moc bedzie taka sama

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Ja z podobnym pytaniem do kolegi, dlatego nie zakładam osobnego tematu. W moim domu(oddanym do użytku w 2016) mam CO na ekogroszek. Palę w nim podobnie jak kolega przez cały rok. Niestety zużycie u mnie jest większe bo wynosi 6T, a może i troszkę więcej. Temperatura na piecu w sezonie grzewczym to 55 st. ( najniższa możliwa do ustawienia - piec Rakoczy Multimax). Prawdopodobnie piec jest przeszacowany jeżeli chodzi o moc (23KW). Niestety wcześniej nie znałem się na tym kompletnie  - do tej pory z moją wiedzą w tym temacie nie jest dobrze -  i zaufałem osobie która mi go poleciła i montowała CO w domu. Zakładam że nikt nie chciał źle. Czy jest sens wymieniać teraz rodzaj ogrzewania na inny jak choćby pompa ciepła? Dom - ściany grubości 25 cm porotherm, ocieplony steropianem 20 cm. Poddasze - wełna mineralna 30 cm) Częściowe ogrzewanie podłogowe(łazienki, kuchnia i wiatrołap) w pozostałych grzejniki panelowe. Dom o powierzchni użytkowej 147 m2.

Opublikowano

Muszę to napisać... Ja mam powierzchnię użytkową 168m2 nie liczę piwnicy i opału zużywam 4,5t.... I nie mam ocieplonego ani stropu ani ścian (dom lata 60 - aktualnie remont). Jak to jest możliweeee.... że kolega zużywa 6t opału. Jak wygląda wynik u kolegi na cieplowlasciwe.pl ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat. chce zmienić kocioł na ekogroszek ze względu na obsługę na pompę ciepła. Gazu w okolicy nie ma, rodzice pomału nie dają sobie rady z obsługą, a mam w ramach odwdzięczenia się 9kW pompę monoblok Samsunga.

Instalacja jest otwarta, grzejniki członowe głównie, bez żadnych zaworów. Kocioł 19kW, ale 2x za duży. Na kotle max zeszłej zimy było 55C (przy -16C) a wtedy przez zawór 4dr na grzejniki szło 42C. Chciałbym zostawić kocioł, żeby ewentualnie grzać w duże mrozy (poniżej -10C) lub przy braku prądu, bo na grawitacji jakby co też pójdzie.

Pytanie, jak najsensowniej włączyć taką PC w układ? Czy po prostu wymiennik płytowy i "równolegle" do kotła z zaworami odcinającymi, czy może "szeregowo", przed kocioł? Tylko wtedy na grawitacji już nie pójdzie chyba, a na tym mi zależy.

Ma ktoś pomysł? I jak podłączyć cwu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.