Panstan Opublikowano 15 Marca 2018 #26 Opublikowano 15 Marca 2018 Ja i tak nie palę ciągle. Za duża moc będzie? Piec rakietowy ma podawane PG przez zasyp a u mnie tego nie będzie i piec rakietowy nie nadaje się do materiałów sypkich Rakieciak II generacji "Batch Box" ma powietrze podawane w palnik i dalej w dopalacz szamotowy-izolowany. Na drodze spalin,poza dopalaczem, załóż wymiennik wodny rurowy,dołóż bufor i bedziesz miał cud-miód kocioł.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #27 Opublikowano 15 Marca 2018 Śmieciowe drewno=sadza? Bardzo ciekawe. Jak przywieziesz drewno z budowy to często jest mocno wilgotne - wtedy masz niższe temp spalania i gorsze dopalanie U mnie jest jeszcze jedna rzecz - mam stałe nastawy PP i PW od ponad 3 lat takie same, nie zmieniam ich, a mokre drewno zmienia parametry spalania i stąd czasem sadza w moim kotle.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #28 Opublikowano 15 Marca 2018 Rakieciak II generacji "Batch Box" ma powietrze podawane w palnik i dalej w dopalacz szamotowy-izolowany. Na drodze spalin,poza dopalaczem, załóż wymiennik wodny rurowy,dołóż bufor i bedziesz miał cud-miód kocioł. Wystarczy dobry DS z ceramiką w komorze spalania, dobre ustawienia + bufor bez tego nic z czystego palenia.
tajne Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #29 Opublikowano 15 Marca 2018 Zizi ten mój kocioł to mnie dosłownie wk(cenzura),przestawiasz cegły i przestawiasz i gówno z tego. Jak kupie coś taniego to też mnie będzie wk(cenzura). Sadza wiosenna ta ciemniesza. Sadza w mrozy. Sadza Sambor Wystarczy-nie wystarczy. W rakieciaku masz długi dobrze izolowany dopalacz i gorące PW to czyste spalanie jest lepiej zabezpieczone.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #30 Opublikowano 15 Marca 2018 Ale ty chcesz kocioł do czego? Do drewna do węgla? To są inne konstrukcje, najpierw zdecyduj się na paliwo a następnie planuj.
Panstan Opublikowano 15 Marca 2018 #31 Opublikowano 15 Marca 2018 Wystarczy dobry DS z ceramiką w komorze spalania, dobre ustawienia + bufor bez tego nic z czystego palenia.chciałem,żeby tajne został prekursorem jedynie słusznego pieca do spalania drewna ;),bez kopcenia i martwienia się,że mu żar palnik zatka. A jakby jeszcze dodać ten jego słynny 15 000 litrowy bufor po dizlu,to mucha nie siada!Co do dobrego DS plus bufor zgadzam się.Sam mam masę wody w starej instalacji,DSa dobrze dobranego i jestem zadowolony.
tajne Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #32 Opublikowano 15 Marca 2018 Sambor: Głownie na drewno i drwopochodne,biomasa. Węgiel 1tona bo się inni domownicy uparli na zakup. Miesznka drewna+węgla. Heso ma na to i na to i na tamto. Podobno palenisko crossdraft jest dobre do węgla i drewna? Panstan ta beczka to po koncentracie owocowym.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #34 Opublikowano 15 Marca 2018 Nie! żadnych mpm - ów Nie obrażaj mnie.
gondoljerzy Opublikowano 15 Marca 2018 #36 Opublikowano 15 Marca 2018 Projekt kotła. Zielone to podgrzewane PW. Różowe to izolacyjny materiał ogniotrwały. Pomarańczowe to szamot. Ta spirala w doplaczu to mieszalnik. Dorobić jeszcze wymiennika? PW będzie regulowane razme z PG. Więcej PG więcej PW. PW nie będzie zamykalne do końca. Oceńcie? To w końcu jak: PW regulowane razem z głównym, ale jednak nie zamykane do końca? To może nie kombinuj na siłę i daj oddzielną regulację PW? Chociaż rozumiem ideę proporcjonalnej regulacji. Do jakiego paliwa chcesz dedykować kociołek? Bo dla węgla, to ja bym dał głębszy popielnik i ruchomy ruszt, a dla drewna to bym z popielnika całkiem zrezygnował. Z rysunku wynika, że płaszcz wodny będzie dopiero w wymienniku. Zawartość komory zasypowej bez jakiegokolwiek chłodzenia będzie miała tendencję do rozpalania i odgazowywania. Może się zdarzyć, że na samym powietrzu wtórnym będziesz palił. Izolacyjny materiał ogniotrwały to moim zdaniem dobry pomysł na dopalanie gazów. Sam tak sobie zrobiłem przerabiając kocioł do drewna i nie żałuję. Dałem płytę ceramiczną, która nie jest tak wytrzymała mechanicznie jak szamot, ale jakoś już 6 sezon działa. Płyty coraz mniej, ale nadal nie muszę palić na 100% żeby w kanale był żar. Jedno ale: ja przerabiałem kocioł i nie miałem miejsca. Gdybym wymyślał od zera, to zrobiłbym okrągły kanał dopalający z twardszej ceramiki, a izolację dopiero za tą ceramiką. Coś jak Rocket Stove. P.S. Podobnie prowadzone powietrze wtórne miał jeden, nieprodukowany już kociołek DS. Bodajże IRLEH.
zaciapa Opublikowano 15 Marca 2018 #37 Opublikowano 15 Marca 2018 Nie! żadnych mpm - ów Nie obrażaj mnie. Ale pojechałeś po bandzie.. Czuję się urażony :P :D
tajne Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #38 Opublikowano 15 Marca 2018 Gondojerzy Mówisz by dać płasz wodny w komorze zasypowej? Bez płaszcza wodnego komora zasypowa będzie działać jak gazogenerator. Jak będzie osobno regulowane PW to jak zwiększe PG to będę musiał zwiększyć i PW a tak to się samo zwiększy. Więcej drewna a mniej węgla bo mój kocioł jak dostanie za dużo węgla i nie ma -15 to jest zapchany i pruuttt.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #39 Opublikowano 15 Marca 2018 Ale pojechałeś po bandzie.. Czuję się urażony :P :D O urażony? Mój był u mnie min 3 lata przed mpm-em na rynku - więc do niego mów "Proszę Dziadka" ;) A tak na serio jakby mpm miał to klepać to ze wszystkimi ulepszeniami wyszłoby prawie 2x tyle kasy - kocioł waży ponad 430kg + 100l wody do niego wchodzi.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #41 Opublikowano 15 Marca 2018 To jest prototyp, nie jest handlowym modelem
Panstan Opublikowano 15 Marca 2018 #42 Opublikowano 15 Marca 2018 tu ci facet wytłumaczy,jak palić drewnem w komorze szamotowej.Jak pali z PW z góry puszczanym,to musię pali 15 h,a jak puści PG od popielnika,to 2,5-3h. Wymiennik ma płytowy,w kształcie L (z lewej strony i z tyłu pieca do wys piekarnika),schowany miedzy szamotem,a obudową,bez kontaktu ze spalinami i dymem.Tyle,że dodatkowo obudowa mu kumuluje ciepło,ale przy -30*C i 100 m2 do ogrzania facet się smieje z dziadka Mroza. ps.trochę linki mi się pomieszały,ale teraz juz jest ok.
gondoljerzy Opublikowano 15 Marca 2018 #43 Opublikowano 15 Marca 2018 Nie wiem czy dać płaszcz wodny. Za mało w tym temacie eksperymentowałem, żeby głosić aksjomaty. U siebie wyłożyłem całą komorę szamotem, a pod szamotem płaszcz wodny. Drewno zdecydowanie chętniej się rozpala w górę komory, niż gdy tego szamotu nie było. Tylko u mnie idzie samo drewno, a Ty planujesz mieszanki. Zdarzało mi się przy mrozach dodawać węgla i wtedy jest większe uszczelnienie zasypu. Ale ja te eksperymenty źle wspominam. Szamot z marketu za słaby jest dla żaru z węgla.
tajne Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #44 Opublikowano 15 Marca 2018 U mnie jeszcze go nie zjadło nawet w mrozy jak kuźnie robiłem. Właśnie w mrozy był żar biały 1400 stopni a sadz nadal przetrwała.
MistrzMasarski Opublikowano 15 Marca 2018 #45 Opublikowano 15 Marca 2018 To jest prototyp, nie jest handlowym modelem A kto Ci go wykonał?
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #46 Opublikowano 15 Marca 2018 Ale po co pytasz? Przecież go nie zamówisz To koszt prawie 2 mpm-òw Plus bufor z 1000l
zizi Opublikowano 15 Marca 2018 #47 Opublikowano 15 Marca 2018 Tajne, jeżeli na drewno, to zrób coś w rodzaju batch-boxa jako przedpalenisko. Peter na batchrocket.eu opisał materiały i jak się to robi, jest polskie tłumaczenie. Ale dopalacz może być inny i mieszalnik też można inny niż podwójny wir. Konstrukcja Petera jest kontynuacją RMH, zakłada ciąg naturalny i niską temp. spalin, ale jeżeli masz wysoki komin, to możesz to wykorzystać. I z dopalacza spaliny do Twojego kotła. Będzie trochę więcej straty ciepła na kotłownię przy nie-wodnych ściankach, ale i tak palisz dużymi mocami. I będziesz miał fajny zestaw do dalszej zabawy i modyfikacji. Teraz np. pytasz się "dlaczego jak palnik zatkany to się kopci?". Jak będziesz miał wszystko na widoku, to popatrzysz i będziesz wiedział.
zaciapa Opublikowano 15 Marca 2018 #48 Opublikowano 15 Marca 2018 Ale po co pytasz? Przecież go nie zamówisz To koszt prawie 2 mpm-òw Plus bufor z 1000l Sambor Chyba takich hehe :)
tajne Opublikowano 16 Marca 2018 Autor #50 Opublikowano 16 Marca 2018 Przecierz to piekarnik :lol: Zizi a co z tym durnym czarnym syfem typu węgiel? Jaka jest max żywnotność kotła stalowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.