Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Marek33K napisał:

Rozwiń no może jak to ma nie działać ?

Co tu rozwijać, zobaczysz sam.

Grunt że jesteś zadowolony, ja swoje powiedziałem, jak ci pasuje to zostaw, chciałeś opinii to ją wyraziłem i wszystko w temacie.

Dla porównania przejrzyj jakikolwiek schemat ze sprzęgłem i zobaczysz jak są wstawione pompy. między kotłem a sprzęgłem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Sambor

Nigdzie nie napisałem że jestem zadowolony ino że wygląda na to że instalacja chodzi OK.

Niech no ktoś napisze co może  złego spowodować ta pompa przed sprzęgłem ? inaczej nie zasnę albo pójdę na  sznur  ;)

Opublikowano

Gościu wszystko piknie  tłumaczy ale ciągle  brak informacji co złego może spowodować pompa  przed  sprzęgłem ?

Temperaturę powrotu mam   58'C   a na  zasilaniu  61'C   kaloryfery grzeją  , podłoga grzeje .

Opublikowano

Czas pokarzę jak będzie to działać podczas  zimy  i dużego zapotrzebowania na ciepło  .

Podczas 2 dniowych testów chodziło  OK , dom ogrzany na  powrocie  tylko  3 'C mniej niż na zasilaniu .

Dziś  jeszcze  grzeje  CWU  ale od jutra  CWU będę  ogrzewał  darmowym prądem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad tym kotłem w 14kW do grzania tylko CO, instalacja CO ma być zalana glikolem.

W tej chwili jest tam kominek żeliwny który ogrzewa 1 piętro w domu, ale jest za słaby gdy temperatura spada do -2% na zewątrz. Kominek będzie nadal działał w trakcie dnia/wieczorem ze względów estetycznych i też dodatkowo dogrzewał dom.

Dom w górach, używany w raczej w weekendy, czasem przez dwa tygodnie. Powierzchnia 170m2. Ogrzewanie kaloryferami 80żeberek + jeden kaloryfer w łazience drabinka. Styczeń i luty dom nieużywany, bo jak spadnie śnieg to nie dojadę.

Dom ma 10 lat, dobrze ocieplony.  Kotłownia jest dość mała, maksymalna głębokość kotła to 90cm.

Chcę ustawić w ten sposób kocioł aby w piątek rano np o 6:00 zapalał się i nagrzał dom do przyjazdu a w niedzielę ok 12:00 się wyłączył.

Co potrzebuje z osprzętu do tego pieca aby działał dobrze? Jest tam duży problem z zasięgiem internetu i telefonii komórkowej.

Jeśli nie ten piec to możecie polecić jakąś inną alternatywę na pellet, pozbawiony wad w stylu hałasu, wypadających drzwiczek, zacinania się podajnika itp w cenie ok 11tyś na 8%VAT?

Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Edytowane przez Gerwazy72
Opublikowano

Poszukaj czegoś ze sterowaniem Pluma i EcoNetem. Jeśli chcesz mieć komfort taki że sobie kocioł odpalisz i chcesz mieć podgląd na to jak działa to musisz zmajstrować jakąś kartę do internetu. Ten moduł od Pluma akurat takie wejście ma, konfigurujesz neta i tyle. Są jeszcze harmonogramy itd. ale zostawianie kotła na paliwo stałe na kilka dni bez odpowiedniego nadzoru jest nieodpowiedzialne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro brak zasięgu to pozostał Ci termostat pokojowy z harmonogramem na każdy dzień tygodnia , ustawiasz temperaturę komfortową np22 st od  danej godziny i dnia a na resztę dni kiedy Cie nie ma temperaturę obniżoną np 10 st i tego kocioł będzie pilnował np ecoster 200 plum ma takie możliwości , oraz kocioł z palnikiem który ma sensowne samoczyszczenie .

Opublikowano (edytowane)

Samo włącz wyłącz po internecie  może zrobić jakiś fachowiec od inteligentnych domów bez zmian parametrów +odczyt jakiejś temperatury kotła. Myślę że dużo taniej. 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Mam jakieś doświadczenie z inteligentnymi domami :) Sieci, internet itd mam w małym paluszku.

Tam jest problem z zasięgiem sieci GSM/LTE, może by się dało zamontować 2 anteny kierunkowe pod kątem na jeden z dalszych nadajników, ale tam jest tylko LTE 800 MHz z Orange a to pasmo ma zapchane w tym miejscu i w związku z  tym działa bardzo kiepsko. Do momentu aż nie postawią nowego nadajnika z Play, to na razie kicha... a nadajnik od 2 lat czeka na pozwolenie.

Na internet po kablu nie ma szans.

Opublikowano

Czyli brak rozwiązania pozostał pomysł @Kordjano tylko kto uzupełni zbiornik opału chyba że zrobiony o dużej pojemności w którym będzie większa szansa na zawieszanie się opału. 

Opublikowano
16 minut temu, Kordjano napisał:

Skoro brak zasięgu to pozostał Ci termostat pokojowy z harmonogramem na każdy dzień tygodnia , ustawiasz temperaturę komfortową np22 st od  danej godziny i dnia a na resztę dni kiedy Cie nie ma temperaturę obniżoną np 10 st i tego kocioł będzie pilnował np ecoster 200 plum ma takie możliwości , oraz kocioł z palnikiem który ma sensowne samoczyszczenie .

Czemu 10st? Nie mogę wyłączyć pieca od poniedziałku do piątku rana a w piątek rano piec się automatycznie rozpali zgodnie z harmonogramem tygodniowym?

Jaki piec z ecoster 200 byś polecił? Kotły MPM sa za głębokie niestety.

Opublikowano

Niestety raz w tygodniu pasuje tam zaglądnąć uzupełnić paliwo popiół opróżnić , to jednak kocioł na paliwo stałe i wymaga dozoru internet by był idealny pełen nadzór .

Opublikowano
4 minuty temu, Gerwazy72 napisał:

Czemu 10st? Nie mogę wyłączyć pieca od poniedziałku do piątku rana a w piątek rano piec się automatycznie rozpali zgodnie z harmonogramem tygodniowym?

Jaki piec z ecoster 200 byś polecił? Kotły MPM sa za głębokie niestety.

Możesz , ale jest taki parametr jak temperatura przeciwzamrorzeniowa ,może nie warto .

Opublikowano
2 minuty temu, Gerwazy72 napisał:

Będę zagłądał conajmniej raz w tygodniu :) co piątek, sobotę i niedzielę :) To powinno wystarczyć.

Myślę że tak . Szukaj coś z palnikiem Kipi na sterowaniu pluma .

Opublikowano

Może jakaś podpowiedź co do firm? Google wiel odpowiedzi nie daje... generalnie odpowiedzi firm sprzedających sterowniki...

Czym różni się sterowanie Plum'a od Tech'u (używanego w Stalmarku Silver)? W czym jest lepsze?

Opublikowano

Np slimko kotłospaw. 

Ja ciągnę internet mobilny z bts-a oddalonego o prawie 8km. Na antenie kierunkowej zewnętrznej. Właśnie Play 800 MHz. Zasięg LTE jest na 3-4 kreski. Prędkość na kolana na powala. Waha się pomiędzy 16mb/s do ok 5. Ale dzieciaki YouTube oglądają.

Opublikowano

Slimko. Tylko nie bierz w ogóle Ecostera 200 bo już nie jest rozwijany i będzie pomijalny w nowych softach, bierz Pluma x40. Podgląd przez stronę www na temperaturę w domu i inne bajery.

Opublikowano

Ja Ci radzę na podstawie tego co używam a posiadam dwa kotły z palnikiem kipi i wiem że u Ciebie zdało by to egzamin regulator 850 p do tego ecoster 200 i palisz jak chcesz albo od termostatu pokojowego , czyli jaką temperature chcesz mieć w dany dzień i godzine taką będziesz miał , a jak nie to odpalisz kocioł od pracy na czas ,czyli np w piątek o godzinie tej i tej do tej i do tej , sam palnik jest ok i nie powinien Cie zawieść pod tym względem że przyjeżdrzasz a tu zimno i coś się zapchało , stelmarka nie znam i nie wiem jakie tam są funkcje jak też techa .

Opublikowano (edytowane)

@eliks z tym rozwojem to trochę taka podpucha wszystko ograniczają wyjścia na płycie głównej i tego nie zmienisz, będziesz musiał kupić nowy ster w razie "w".

PS. To jak z samochodami musisz kupić nowy bo dokładanie jest nieopłacalne. 

Edytowane przez pospisz