eliks Opublikowano 21 Listopada 2020 #476 Opublikowano 21 Listopada 2020 Ten powrotu nie ma być tylko włożony w otulinę tylko musi porządnie przylegać, dobrze owiń go taśmą, na to otulina i znów ciasno taśma bo będzie przekłamywać. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #477 Opublikowano 21 Listopada 2020 54 minuty temu, Gerwazy72 napisał: Czujnik jest włączony, ale podłączony do powrotu zaraz za zaworem 4d. Jest ukryty pod pianką ocieplenia. Przecież ty pod pianką na powrocie z 4d masz tylko PEXa, czujnik do przełożenia. Ten spod tasmy na wejściu do 4d wyjmij to zobaczysz która temperatura spadnie ewentualnie po kablu do sterownika i będzie jasne. Powiedz jeszcze co to za rurką która na zdjęciach wchodzi w powrót zaraz pod zaworem 4d z lewej strony? Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 21 Listopada 2020 #478 Opublikowano 21 Listopada 2020 Czujnik temp powrotu powinien być najbliżej kotła, najlepiej na tym trójniku na dole kotła. A pod taśmą szarą jest zapewne czujnik temperatury zasilania, ale powinien być na zasilaniu, za mieszaczem. Za mieszaczem (czyli za 4D jak rozumiem) a przed pompa CO jest czujnik oklejony czarna taśmą.Ten po szara tasma to nie wiem co to jest za czujnik ale zamontowali go jak montowali pompę przewalona.Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 #479 Opublikowano 21 Listopada 2020 Czyli jak jest za 4D to właśnie powinien być czujnik zasilania. Ale taśma izolacyjna nie wystarczy. Trzeba odizolować go od otoczenia, żeby nie łapał temp pomieszczenia. Mocno owinąć go na rurze, żeby dobrze przylegał i odizolować od otoczenia. Tak jak pisał eliks. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #480 Opublikowano 21 Listopada 2020 Czujnik zasilania = czujnik zaworu dla ścisłości. 1 Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 21 Listopada 2020 #481 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Scan.pdf Rozrysowałem kotłownie. Załączam skan, mam nadzieję że jest widoczny i zrozumiały - zawsze byłem kiepski z rysunku technicznego :) także z góry przepraszam za jego jakość. Scan.pdf Edytowane 21 Listopada 2020 przez Gerwazy72 Cytuj
cirard Opublikowano 21 Listopada 2020 #482 Opublikowano 21 Listopada 2020 Ja bym przepiął to tak jak pokazałem poniżej. I obowiązkowo posprawdzał które czujniki do czego są podpięte obecnie. Oczywiście jeśli się mylę niech bardziej doświadczeni koledzy mnie poprawią Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #483 Opublikowano 21 Listopada 2020 Co wy tutaj z czujnikami, wrysuj zwrotne czy pompa przewalowa nie pcha w powrót z 4d. A tak naprawdę wyrzucił bym ten bypas i wpiął ta pompę w powrót z 4d.Cwu jest wpięte na osobnych kroćcach. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #484 Opublikowano 21 Listopada 2020 @pospisz czujniki są źle, z resztą również się zgadzam i tym samym wracamy do tego posta Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #485 Opublikowano 21 Listopada 2020 Co nam po czujnikach jak zlad stoi. Rozwiązujemy jeden problem i dylemat z umiejscowieniem czujników moim zdaniem się rozwiązuje sam bo nie ma innej możliwości zasilanie to zasilanie a powrót to wiadomo przy kotle. Cytuj
eliks Opublikowano 21 Listopada 2020 #486 Opublikowano 21 Listopada 2020 Ale tu jest wszystkie źle, o czujników, przez złe umiejscowienie pompy przewalowej kończąc na zbiorniku wyrównawczym. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #487 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Dokładnie.... wróćmy do posta #464 Edytowane 21 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 #488 Opublikowano 21 Listopada 2020 17 minut temu, eliks napisał: kończąc na zbiorniku wyrównawczym. A co jest z nim nie tak? Na schemacie jest połączony bezpośrednio z kotła, przed zaworem 4D. Może ktoś wyjaśni, dlaczego pompa przewałowa jest w złym miejscu? W takim rozwiązaniu, nawet jeśli zawór 4D otworzy się na maxa, to nadal mamy ciepłą wodę z kotła. Nie rozumiem w czym to przeszkadza. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #489 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) 9 minut temu, cezar76 napisał: A co jest z nim nie tak? Na schemacie jest połączony bezpośrednio z kotła, przed zaworem 4D. Pewnie dlatego że jest zawór kulowy i nawet trochę przymknięty. Co do pompy... Bo przy instalacji z 4d powinno się ją instalować na powrocie z 4d do kotła. Ułatwia to zrównoważenie obiegów. Ponadto jeśli zawór otworzy się na 100% to myślisz że na długo tej gorącej wody w kotle wystarczy? Edytowane 21 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #490 Opublikowano 21 Listopada 2020 Dzieląc strumienie obniżamy temperaturę czynnika czyli 4d jest zasilony niższą jak i powrót do kotła niż ta z zasilania. W zamyśle mogło by to i działać ale powoduje wyższe otwarcie 4d czyli więcej zimnej wraca i już ta średnia z bypasa jej nie dogrzewa idealnie ale moim zdaniem nadal największym problemem jest brak zwrotnego na nitce powrotu 4d czyli na rozwidleniu bypas - powrót - powrót z 4d. Cytuj
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 #491 Opublikowano 21 Listopada 2020 Myślę, że nadal ta woda będzie cieplejsza niż na samym powrocie z 4D. Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #492 Opublikowano 21 Listopada 2020 Dochodzi jeszcze kwestia średnic rur. 1 minutę temu, cezar76 napisał: Myślę, że nadal ta woda będzie cieplejsza niż na samym powrocie z 4D. Trzeba wstawić zwrotny w kierunku kotła przed nitka bypasu. Cytuj
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 #493 Opublikowano 21 Listopada 2020 6 minut temu, pospisz napisał: Trzeba wstawić zwrotny w kierunku kotła przed nitka bypasu. Jak najbardziej, aby pompa przewałowa nie wpychała wody w powrót z 4D. Ja mam wystawiony klapowy w to miejsce. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #494 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) 22 minuty temu, pospisz napisał: Trzeba wstawić zwrotny w kierunku kotła przed nitka bypasu. Zapobiegnie to nieprawidłowej cyrkulacji wody w obiegu, ale mocno utrudni pracę pompie i zaworowi 4d. No chyba że ZZ klapowy. ZZ na powrocie z 4d tylko razem z pompą na na tej samej nitce. Ten bajpasy przed zaworem 4d jest niefortunny i również mocno utrudnia prawidłowe wysterowanie instalacji. Jak koniecznie nie chcecie na powrocie z 4d to lepiej go zrobić spinając bajpasem nitkę CWU. Tylko poco utrudniać? Edytowane 21 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #495 Opublikowano 21 Listopada 2020 Nikt tu nic nie chce utrudnić i skomplikować chodzi o jak najprostszą przeróbkę. W końcu sezon się chyba rozpoczyna na dobre u mnie dzisiaj rano było na minusie. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #496 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Oczywiście że nie chcę... Myślę że w tym przypadku najprostsza przeróbka to jednak ta która będzie dawała najlepszy efekt przy użytkowaniu a nie najprostsza do wykonania. Edytowane 21 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
Gość Opublikowano 21 Listopada 2020 #497 Opublikowano 21 Listopada 2020 13 minut temu, Darekgra napisał: No chyba że ZZ klapowy. Ja właśnie tak mam. Pamiętajmy, że mamy tu już układ zastany, wykonany. Dbajmy też o inwestora, aby nie ponosił zbędnych kosztów. Ja uważam, że taki układ może zadziałać, bo sam tak mam i nie zauważyłem negatywnych skutków. Oczywiście,nie zaprzeczam, że pompa na powrocie z 4D może działać lepiej. Ja tego nie próbowałem, więc dlatego uważam, że obecny układ nie jest zły.Ale to tylko moje zdanie, człowieka, bez doświadczenia hydraulicznego. Cytuj
Darekgra Opublikowano 21 Listopada 2020 #498 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Jak najbardziej może działać lecz w większości przypadków wymaga regulacji hydraulicznej, a tu brakuje zaworu grzybowego co praktycznie to uniemożliwia. Są pompy elektroniczne ale to czasami za mało Edytowane 21 Listopada 2020 przez Darekgra Cytuj
pospisz Opublikowano 21 Listopada 2020 #499 Opublikowano 21 Listopada 2020 W miejsce pompy wstawcie grzybka a pompę między bypas a kocioł i będzie 2 w 1. Cytuj
Kordjano Opublikowano 21 Listopada 2020 #500 Opublikowano 21 Listopada 2020 Ta pompa przewałowa pcha część gorącej wody w powrót 4d jesli nie ma tam zaworu zwrotnego , jak by była ona nie na bajpasie a tuż przy kotle a na bajpasie zawór do regulacji przepływu ,ciągła by garąco przez bajpas a reszte z powrotu 4d działało by jak trzeba . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi